Berdych v Oeiras začal hladkou výhrou nad Devvarmanem

1. 5. 2014, 18:16
Aktuality 23
ATP OEIRAS - Tomáš Berdych plní tento týden roli největšího favorita na antukovém turnaji v Oeiras a soutěž v Portugalsku odstartoval dvousetovou výhrou nad Indem Devvarmanem. V zítřejším čtvrtfinále narazí na Argentince Leonarda Mayera.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych na svém posledním turnaji před dvěma týdny v Monte Carlu prohrál už ve 3. kole s Guillermem Garcíou-Lópezem, na další podniky série Masters 1000 v Madridu a Římě ale čekat nevydržel. Český tenista přijal nabídku startovat na menším turnaji ATP 250 v Oeiras, kde mu pořadatelé nabídli divokou kartu poté, co se kvůli únavě po triumfu v Monte Carlu omluvil obhájce titulu Stanislas Wawrinka.

Šestý hráč světa na antuce v Portugalsku startuje poosmé v kariéře jako nasazená jednička a nasazen byl přímo do druhého kola. Na začátku týdne tak měl tři dny volna, během něhož nejen trénoval, ale také dostal lekci od turnajového šéfkuchaře v pečení tuňáka.



Tomáš Berdych v Oeiras s místním šéfkuchařem připravuje tuňáka"Bylo to zajímavé. Na začátku to vypadalo velmi složitě. Ale po všech těch radách od šéfkuchaře to nakonec bylo docela snadné," komentoval svou zkušenost osmadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí. Že by ale začal více vařit, to prý nehrozí. "Zaprvé na to nemám moc času a zadruhé moje přítelkyně Ester vaří opravdu dobře. Ale pokud budu mít někdy více času, rád jí pomůžu - když mě nechá. Každopádně je to hezký koníček," dodal.

Dnes už se však Berdych naplno věnoval tenisu. Ve svém zahajovacím utkání se utkal se Somdevem Devvarmanem, kterého loni snadno porazil na jeho domácí půdě v Čennaí a s Indem nezaváhal ani podruhé. V prvním setu sice musel ve třech gamech odvracet brejkbol, podání ale neztratil a po suverénním výkonu v druhé sadě zvítězil 6-3 6-2.

"Dobře jsem využíval své šance, i když se mi úplně nedařilo, především na podání. Je tam ještě velký prostor na zlepšení. Ve čtvrtfinále musím být hodně soustředěný a hrát svůj nejlepší tenis," uvedl Berdych.

Berdych startuje na Portugal Open po devíti letech. Při svém debutu v roce 2004 skončil coby osmnáctiletý v kvalifikaci, o rok později prohrál v prvním kole s krajanem Michalem Tabarou. Tehdy se hrálo ještě v Estorilu.

Wimbledonský finalista z roku 2010 Berdych už v této sezoně vyhrál turnaj ATP 500 v Rotterdamu, byl ve finále v Dubaji a semifinále si zahrál na Australian Open a na Masters v Miami. Pokud tento týden nedaleko Lisabonu potvrdí roli papírového favorita, vyhraje podruhé v kariéře dva turnaje během jedné sezony. Poprvé se mu to povedlo před dvěma lety.

Turnaj v Oeiras před Wawrinkou vyhráli například dvakrát Juan Martín Del Potro, Roger Federer, Novak Djokovič nebo David Nalbandian.



Ve čtvrtfinále se Berdych utká s Leonardem Mayerem, kterého v jediném vzájemném střetnutí loni v semifinále Davisova poháru porazil 3-1 na sety. Argentinský tenista si dnes poradil 6-1 7-6 s Kazachem Andrejem Golubjovem.

Ještě než Berdych vůbec do soutěže vstoupil měl už cestu do finále vymetenou od nasazených soupeřů. O překvapení se dnes postaral domácí Gastao Elias, který zdolal 6-4 3-6 6-2 Guillerma Garcíu-Lópeze a postoupil už do čtvrtfinále. Španěl si přitom v předchozích devíti zápasech připsal osm výher včetně té nad Berdychem a a prohrál až ve třech setech s Djkovičem.

Naopak třiadvacetiletý Portugalec Elias se na okruhu ATP dostal tento týden teprve podruhé v kariéře přes první kolo, stejně jako před rokem se mu to povedlo právě v Oeiras a i letos zopakoval čtvrtfinále. O překonání svého maxima si zítra zahraje s Rumunem Viktorem Haneskem. Vítěz pak v boji o finále může na Berdycha.

V dolní polovině pavouka zůstali už jen třetí nasazený Španěl Marcel Granollers, který včera vyřadil dvojnásobného šampiona a krajana Alberta Montaňése, a turnajová dvojka Milos Raonic. Kanadský semifinalista z roku 2011 dnes ve svém úvodním zápase porazil ve dvou setech Pabla Cuevase z Uruguaye.

- ATP 250 OEIRAS -
(Portugalsko, antuka, 485.760 eur)
čtvrteční výsledky (01. 05. 2014)
• Dvouhra - 2. kolo •
Berdych (1-ČR) - Devvarman (Indie) 6-3 6-2
Raonic (2-Kan.) - Cuevas (Urug.) 6-3 6-2
Elias (Portug.) - García-López (4-Šp.) 6-4 3-6 6-2
Hanescu (Rum.) - Carreňo (Šp.) 6-3 4-6 6-3
Mayer (Arg.) - Golubjov (Kaz.) 6-1 7-6(3)
Berlocq (Arg.) - Kubot (Pol.) 6-4 6-3
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Ebden, Tursunov (Austr./Rus.) - Čermák, Jelgin (4-ČR/Rus.) 6-7(6) 6-4 12-10
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Chrenda
Tak Garcia-Lopez vypadl, že by to Tomáš nakonec vyhrál nebo se složí z někoho jiného?
Reagovat
Chrenda
Vlastně je tam ještě kanadskej Miloš, ale toho by na antuce dát mohl!
Reagovat
smazaný uživatel
vzhledem k pestre smesi, co se tu pod Berdou probira, teda krome patere TP = silne a slabe ery a dominance, pravda, se ani neomlouvam, ze se chci vsimnout dokonce jeste expresek. G+G, Gonza a Giraldo, proc ne, Giraldo uz neni sice zadny zajic, ale byl na cihle ted zajimavy, skalpy Tommyho, Foni, Kohliho, Almagra... hmmmm, jsem zvedava, kdo bude dalsi.. :-) Jsem vlastne moc zvedava i dal na Samuraje, jeho uspech a titul tu take nikoho zrovna do bela nerozpalil, ale byt fanouskem "antukaru" .. :-) uz by me hyzdila kolma vraska tommrovka.. ;-) Vubec nikdo tu, myslim, nikdy ani nehodnotil spolupraci Samuraje a Michela, lisaka jednoho, pritom je tak vyrazne uspesna. Michael - "jen" a pouhy finalista AO a USO, ale predevsim vitez RG, zkusenosti plne kapsy, pokud bude Nishi fit.... :-)
Reagovat
tommr
já si teda kvůli Nishikorimu určitě žádný vrásky nedělám. Vím, že je to mimořádně talentovanej tenista, ale podobně jako Chang je limitovanej menším vzrůstem a chatrným zdravím ... :)
Reagovat
Fandina
Giraldo určitě zaujal i překvapil, jak skalpy v Houstonu, tak Barceloně včetně finále a uvidí se, co bude dál i to jak se vyvine spolupráce s Gonzálezem od FO.
Reagovat
smazaný uživatel
ale jdi, ja te prece z niceho takoveho ani nepodeziram, jen "pranyruju" tvoji povestnou starostlivost.. ;-) A o limitech nizsiho vzrustu mi, prosim, neco povidej.. :-)))
Reagovat
tommr
a jeho výkon se mi dneska docela zamlouval. Byly tam samozřejmě i nějaký chyby, ale oproti tomu co předved v MC s Garcia-Lopezem tu byl vidět znatelnej pokrok ... :)
Tomáš má po nečekaným vypadnutí Sousy a Garcia-Lopeze pěkně vymetenou cestu až do finále a ani v něm by neměl narazit na nepřekonatelnýho soupeře - Raonic na antuce žádnou hrůzu nenahání. Tak doufejme, že toho Tomáš náležitě využije. Titul z Oeiras by se mu náramně hodil ... :)
Reagovat
Frick
V Budapešti se letos hrát 250k nebude a místo toho se bude hrát v Bukurešti, kde asi z toho budou chtít udělat Simoninu "One woman show"?
Reagovat
Fandina
Nic o tom nevím, ale je to logické, vždycky ta země, kde se pořádají turnaje tak upřednosťňuje domácí tenistky. Chce, aby tam hrály a vyhrály a dává také svým tenistkám WC.
Reagovat
Fandina
OT ... Berďa Grigor ... vzpomínka na Rotterdam
https://twitter.com/GrigorDimitrov/status/432130913611554816/photo/1
Reagovat
Fandina
dneska hrál s přehledem. Tak super a držím palce dál. Ještě třikrát. Berďo pojď!!!
Reagovat
EllNino
(1)Garcia v (wc)Sorribes Tormo
(wc)Pous-Tio v (10)U.Radwanska

(2)Cepelova v Govortsova
(wc)Dulgheru v (15)Niculescu

(3)Giorgi v Kudryavtseva
Bencic v (11)Cadantu

(4)Puig v Cetkovska
Barthel v (9)Ormaechea

(5)King v Goerges
Piter v (13)Tomljanovic

(6)Ka.Pliskova v (wc)Saez Larra
Pereira v (16)Scheepers

(7)Shvedova v Duque-Marino
Kleybanova v (14)Mayr-Achleitner

(8)Vekic v Van Uytvanck
Mladenovic v (12)Razzno

tak zápas Puig Cetkovská je ozdoba 1. kola, Kája to určitě zvládne :)
Reagovat
EllNino
achjoo byl jsi rychljší :/ :))
Reagovat
smazaný uživatel
nj :-)

S Karolínou, těžko říct. Přeci jenom antuka..
Petra to asi nebude mít lehké.
Zajímavá konfrontace 2. kola z mého pohledu by mohla být Giorgi - Bencic
Reagovat
gigin
Borci, chlapi kvalda, los bude zítra, nebo kdy?
Reagovat
EllNino
Já věřím oběma holčinám ...:D snad to dají ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Los by měl být zítra.. WTA ve 14:00 a ATP v 18:00.. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Teda myslel jsem los hlavní soutěže.. :DDD :-)) Jestli jsi se ptal los kvaldy mužů, tak to nevím! :-)) :D
Reagovat
gigin
Myslel jsem kvaldu, ale i tak děkuju :-)
Reagovat
r.Fever
Madrid, los main draw : piatok, 18:30
los kvalifikácie : 21:00

čiže hlavná súťaž bude rozlosovaná skôr ako kvalda :)
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.madrid-open.com/wp-content/uploads/2012/01/2014-WTA-Qualifying-draw.pdf
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkně Berdíku, držím palce jako vždy :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist