Berdych znovu porazil Monaka, je v osmifinále

10. 5. 2011, 17:11
Aktuality 19
Tomáš Berdych v Římě znovu dokázal, že proti Argentinci Juanu Monakovi se mu daří. Český tenista ve svém úvodním utkání porazil 37. hráče světa už popáté v kariéře a postoupil do osmifinále. V něm narazí na vítěze duelu mezi Ukrajincem Stachovským a Finem Nieminenem.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych dostal v Římě na rozjezd soupeře, na kterého má rozhodně dobré vzpomínky. Juan Monaco sice zvlášť na antuce patří mezi nepříjemné soupeře, český tenista ho ale ve všech čtyřech dosavadních duelech porazil, dvakrát i na pomalém povrchu. Pátou výhru přidal dnes, kdy Argentince přehrál 6-2 6-2.

Dnešní zápas v italské metropoli skončil nejjasnějším vítězstvím pro Berdycha z dosavadních měření sil. Český tenista sice jednou zaváhal při svém servisu, už v prvním setu ale Monakovi třikrát sebral podání a i díky 17 nevynuceným chybám svého soupeře sadu vyhrál 6-2. I ve druhém dějství Berdych chyboval méně, navíc v rozhodujících momentech znovu zachoval chladnou hlavu, a po necelé hodině a půl si vypracoval dva mečboly. První ještě zahodil, další ale využil a postoupil do osmifinále.

Berdych si tak na konto připsal teprve druhé vítězství z pěti posledních zápasů na římské antuce, kde došel nejdále v roce 2007, kdy hrál čtvrtfinále.

O vyrovnání svého zatím nejlepšího umístění si ve 3. kole zahraje proti 59. hráči světa Jarkkovi Nieminenovi, Finský tenista v Itálii sice neprošel kvalifikací, do hlavní soutěže se však dostal za za Monfilse a po zdolání Mannarina otočil i dnešní bitvu s Ukrajincem Sergejem Stachovským.

Berdych s Nieminenem loni ve Stockholmu prohrál, předchozích pět vzájemných soubojů však vyhrál rodák z Valašského Meziříčí.

Nicolas Almagro nedávno poprvé pronikl do Top 10, před týdnem na domácí půdě v Madridu ale vypadl už v prvním kole. Náladu si snaží spravit v Římě, kde si v minulosti zahrál dvakrát ve čtvrtfinále. Letošní ročník zahájil proti Simonemu Bolellimu, kterého porazil 6-0 7-5. 

Italský tenista v první sadě uhrál pouze devět fiftýnů a za 22 minut mu 'zazpíval' kanár. Pak ale začal lépe podávat a třemi čistými hrami na servisu držel se světovou desítkou krok. V sedmé hře se mu navíc podařilo sebrat Španělovi servis, brejk však nepotvrdil a nakonec prohrál ve dvou setech.

Ve druhém kole se Almagro utká se Samem Querreym, jemuž kvůli zranění kotníku vzdal Jihoafričan Kevin Anderson. Ten v prvním setu nevyužil žádný ze sedmi brejkbolů a v tie-breaku padl. Pak už odehrál pouhý jeden game a z utkání odstoupil. 

Pro změnu bolesti zad vyřadiliy Iva Karloviče. Dvoumetrový Chorvat po prvním prohraném setu nechal bez dalšího boje postoupit krajana Marina Čiliče.

Thomaz Bellucci minulý týden porazil dva hráče Top 10 Murrayho a Berdycha a navíc potrápil Djokoviče, v Římě však na výkony z Madridu nenavázal. Třiadvacetiletý Brazilec na pomalejší antuce prohrál už v prvním kole 6-7 3-6 s domácím 148. hráčem světa Paulem Lorenzim, jenž se do hlavní soutěže dostal z kvalifikace. Italského outsidera teď čeká duel se světovou jedničkou a obhájcem titulu Nadalem.

Fernando Verdasco byl blízko první výhře nad soupeřem Top 10 od loňského US Open, s Robinem Söderlingem ale za stavu 6-2 a 5-4 a 40-0 nevyužil tři mečboly při svém podání. Prohrál totiž šest her v řadě, a i když ve druhé sadě španělský tenista ještě stáhl manko 0-3 a navíc měl brejkbol, nakonec prohrál 6-2 5-7 4-6. 

Brit Andy Murray porazil 6-2 2-6 6-3 Belgičana Xaviera Malisse a v italské metropoli bude usilovat o první místní čtvrtfinále. O něj si čtvrtý hráč světa zahraje na vítěze duelu Troicki - Starace.

Výsledky - Řím - muži (antuka, dotace 2,75 milionu dolarů):

Dvouhra - 1. kolo:
Almagro (9-Šp.) - Bolelli (It.) 6:0, 7:5, Wawrinka (14-Švýc.) - Fognini (It.) 6:7 (5:7), 6:2, 6:4, Ljubičič (Chorv.) - Cipolla (It.) 6:2, 6:3, Chela (Arg.) - Isner (USA) 6:4, 6:1, Querrey (USA) - Anderson (JAR) 7:6 (7:1), 1:0 skreč, Čilič - Karlovič (oba Chorv.) 6:4, 1:0 skreč,  López (Šp.) - Llodra (Fr.) 7:6 (7:2), 6:1, Lorenzi (It.) - Belucci (Braz.) 7:6 (7:5), 6:3. 

Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (7-ČR) - Monaco (Arg.) 6:2, 6:2,   Murray (4-Brit.) - Malisse (Belg.) 6:2, 2:6, 6:3, Söderling (5-Švéd.) - Verdasco (Šp.) 2:6, 7:5, 6:4, Gasquet (16-Fr.) - Andrejev (Rus.) 6:1, 6:2,  Nieminen (Fin.) - Stachovskij (Ukr.) 6:7 (3:7), 6:3, 6:4.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Probúúh, Verdasco viedol 6:2, 5:4 a 40:0 na vlastnom servise ...
áno správne, práve nasleduje tretí set, stav je 6:2, 5:7.
Reagovat
VlS
A teď bude zralej na kanára
Reagovat
smazaný uživatel
Taky sem se tloukl do hlavy...mám na něj vsazeno...
Reagovat
smazaný uživatel
V treťom sete Verdasco prehrával 0:3 a 0:30 pri svojom podaní, hádzal tam raketu, nakoniec stiahol na 3:3 a ešte mal brejkbal ... Soderling to nakoniec ubojoval - keby náhodou niekto nesledoval.
Ale bolo to fakt vtipné :D Plus este vypadok osvetlenia.
Neviem prečo Verdasco nepodal ruku na záver rozhodcovi, len ukázal vztýčený palec ...
Reagovat
Stan_Borowitz
hrál jako já :-). Tři dvojchyby v jednom gamu, když podává na výhru, to je síla. A to s tím rozhodčím jsem taky nepochopil. Býval mi ten kluk sympatickej, ale zřejmě to bude nafoukanej protekční spratek.
Reagovat
VlS
Bylo by fajn, kdyby se tomáš dostal aspoň do semi a zahrál si zase s Nadalem, to by se mi líbilo, i když by to pravděpodobně byla konečná.
Reagovat
smazaný uživatel
to asi těžko lojzo, když ve čtvrtfinale má Federera..
Reagovat
VlS
Lopato, lojza jseš leda ty sám. Na rozdíl od tebe nepíšu žádné super tipy, loženky a podobné pitomosti, slátaniny a plácaniny, píšu, co by se mi líbilo a do toho je speciálně tobě houby.
Reagovat
misoSK
Nemozem pochopit co stvaral Rosol v Bordeaux proti Gicquelovi, z 5:0 a mecbalu v tretom sete na 6:7, samozrejme ze Rosol mohol byt unaveny po turnaji v Prahe a pred kvalifikaciou na French open nepotrebuje vyhrat turnaj, ale preboha co za podivny priebeh bol toto?! Gicquel mi trochu pripomina Domina Hrbateho, ktory minuly rok pri rozlucke v Bratislave hral par podivnych zapasov, Gicquel hra tento rok na domacich turnajoch pravidelne tak
Reagovat
smazaný uživatel
Koukám, že se Ballucci dnes vrátil ke svému normálu a výkony z Madridu byly zřejmě jen nahodilým, mimořádně krátkodechým vzestupem výkonnosti. :-)
Reagovat
VlS
No, tak mu ta forma dlouho nevydržela a já jsem se těšil, že potrápí trchu Rafu. :-(((
Reagovat
smazaný uživatel
hrál proti domácímu hráči. asi neusnesl tlak. + únava....
Reagovat
smazaný uživatel
Nehci to zakřiknout, ale Nieminena či Stachovského snad proboha porazí, takže dá-li Bůh, mohl by vyjít i ten Fedex ve čtvrtfinále. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
... a zároveň pak i cenný skalp bývalé světové jedničky. :-)))))
Reagovat
smazaný uživatel
chválema tam Berdych předváděl fakt suprovej agresivní tenis. Ale soupěř toho hodně vrátil takže nakonec jen 14 winnerů.
Reagovat
smazaný uživatel
kde byl Berdych minulej rok v Římě?
Reagovat
Stan_Borowitz
Vypadl tuším ve druhém kole s Wawrinkou.
Reagovat
smazaný uživatel
díky
Reagovat
VlS
Jo druhý kolo, 45 bodů.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist