Berdycha limitují opotřebovaná záda. Stále však věří v lepší časy

31. 5. 2018, 10:00
Aktuality 20
Čtyři zápasy na antuce a čtyři prohry. Takovou mizérii Tomáš Berdych nepamatuje, ale snaží se i negativní zkušenost přijmout. V posledním roce se vedle soupeřů vyrovnává s vracejícími se bolestmi zad a stále věří, že má před sebou ještě dobré výsledky.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Antukovou sezonu zakončil dvaatřicetiletý Berdych prohrou v 1. kole French Open s domácím Jérémym Chardym 6-7 6-7 6-1 7-5 2-6. V jeho hře byly náznaky tenisu bývalé světové čtyřky, ale chyběla jiskra a větší úderová jistota. I proto na agresivně hrajícího soupeře nestačil a dopadl jako v Monte Carlu, Madridu a Římě.

"Když se člověk podívá, tak nulu za antukovou sezonu jsem taky ještě neměl," řekl semifinalista z Paříže z roku 2010 novinářům a pokračoval: "Člověk sbírá zkušenosti, a ne vždycky jenom ty dobrý, ale i špatný musí vstřebat."

Řeč se pak rychle stočila na jeho záda. Stejný problém měl na French Open loni, pak ho omezoval na US Open v New Yorku a v říjnu kvůli bedrům ukončil předčasně sezonu. "Mám dny, kdy to je v pohodě, a pak přijde pár dnů, kdy to je špatný a limituje mě to. Nevím, kdy budou dobré dny a kdy špatné," pokrčil rameny.

Nepociťuje ostrou píchavou bolest, ale tlak, který ho v určitých chvílích limituje a nepustí dál. "V levé spodní části. Když to je hodně blbé, tak to jde dolu do levého hamstringu (zadní strany stehna) a nahoru do zad," popsal, jak se zranění projevuje.

Na záda se ale nevymlouvá. "Nejsem jediný, kdo má tyhle problémy. Musím se s tím naučit fungovat. Je to o typu hráče. Někdo je s tím schopný hrát, protože ho to provází celou kariéru," řekl Berdych. Jemu se většinou zranění vyhýbala. "Nikdy jsem neměl zdravotní problém a jsem puntičkář, tak mi to vadí. Nejsem na kurtu svůj a nedokážu hrát, co chci," zamýšlel se dvojnásobný vítěz Davisova poháru.

V Melbourne na Australian Open záda ještě držela, Berdych předváděl rychlou hru a došel až do čtvrtfinále. V únoru ještě byl v semifinále v Marseille, ale od té doby se mu nedaří a záda na tom mají lví podíl. "Nejhorší je pro mě to, že jsem schopen se dát na nějakou dobu do kupy, začnu hrát a najednou se to zhorší v půlce zápasu," podotkl.

O pauze, jakou si během antukové sezony dává třeba Švýcar Roger Federer, ale neuvažoval. "Ne každý má ten komfort, který si může dopřát Roger, a v tomhle stadiu kariéry možnost si vzít víc času. On si to zasloužil. Antuka je na tohle nejhorší, nikdo jiný si bohužel nemůžeme dovolit nehrát," konstatoval Berdych.

Každý den věnuje svému mohutnému tělu hodně péče. Cvičí a pracuje s fyzioterapeuty. Zlepšení ale nepřichází a o dalším řešení neví. "Holt je to něco, co může přijít s opotřebením. Mám za sebou obrovskou porci zápasů a u mě to není o tom, že se bavíme o někom, kdo má metr osmdesát a pětašedesát kilo," uvedl a dodal, že operace není na pořadu dne. "Nepadlo to ani od jednoho člověka," poukázal na názory lékařů.

Pro tenistu Berdychova formátu, který byl osm let ve světové desítce, je náročné zažívat podobné období. "Je to o tom najít vnitřní sílu, že nebojuju jen s tím, koho vidím na druhé straně kurtu, ale nejdřív musím být fit," řekl Berdych. "Kdyby mi bylo dvacet, tak se změní pár věcí a fungujete dál, ale takhle to je těžký."

Zatím ale nepřemýšlí o konci kariéry. Nestanovil si, jak dlouho chce ještě svoji tělesnou schránku trápit. "Vždycky jsem byl ten, co se rozhodoval ze dne na dne. Tyhle věci nějakým stylem plánovat nejdou. Zatím se snažím hledat cestu. Až dojdu do stádia, že se třeba jednoho dne vzbudím a řeknu: 'Dobrý...'," řekl.

Snaží se nevidět věci pouze černě. Pomáhá mu k tomu rodina a fakt, že umí oddělit práci od ostatních věcí. "Teď je blbé období, ale nesmí přebít to všechno krásné, co jsem za ta léta zažil. A já pořád věřím, že mě ještě nějaké krásné věci s tenisem čekají," řekl a vzhlížel k turnajům na travnatém povrchu. "Nepřesouvám se v ideálním stavu, ale loni to bylo dobré a já se na to těším i letos," řekl.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
GaelM
Možná by mohl pouvažovat o postupném orientování kariéry na čtyřhru. Pokud ho tenis stále baví, mohlo by to být ideální řešení - fyzicky je čtyřhra o něco jednodušší. A má tam s dobrým spoluhráčem pořád slušnou šanci si zahrát o grandslamovou trofej, kterou už v singlu těžko získá. Pokud zázračně neobhájí loňské semifinále Wimbledonu, přijde o nasazení na GS a vzhledem k jeho zaměření na velké turnaje už to bude zřejmě definitivně. Debly sice moc nehrál, ale s Radkem to vždy šlapalo dobře. A netřeba zapomínat, že je Berdych bývalým (i když už velmi dávným) vítězem US Open právě v juniorské čtyřhře...
Reagovat
a.magerova
Čtyřhra není tak finančně atraktivní, aby Toma zlákala, jak řekl v rozhovoru, tenis je pro něj snová práce, ale nic víc... ;-)
Reagovat
GaelM
To beru, ale pokud bude dál hrát single, objíždět jen velké turnaje a pravidelně končit v prvních kolech... v porovnání s tím by případné odměny za úspěchy ve čtyřhře zajímavé byly. To že půjde finančně dolů je stejně jen otázka času, čtyřhrou by se to dalo ještě trochu prodloužit, než si bude muset najít jinou práci a možná i nějakou méně náročnou Esterku:)
Reagovat
Stan_Borowitz
V pohodě se uživí z desátků, co platíme na OBZE, vždyť on je El Barón Solar, šlechtic z vůle ekoteroristické zvůle...
Reagovat
svetova.dvojka
Ale no tak, já mám rád lidi, kteří ochraňují přírodu a Ekosystém naší planety, sluneční energii je potřeba využívat co nejvíce, místo jiných škodlivých zdrojů pro naší planetu.
Prý "ekoterorista"..., ty už se vyjadřuješ, jak svědci Pitomiovi... :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale to nejsme ve sporu, já mám také rád rád lidi, kteří ochraňují přírodu a ekosystém naší planety. Solární farmy v ČR ale nejsou ani náhodou ten případ.
Reagovat
a.magerova
Tak tak... solární panely mají své uplatnění na střechách domů. Ve volné přírodě na orné půdě je to zločin.... nemluvě o ptácích, kteří se upečou zaživa při přeletu těchto monster... :-/

Navíc životnost solárních panelů je jen 25 let... :-/
Reagovat
letityfanousek
Nikdy bych si nemyslel, že tahle mlátička tvrdých povrchů bude porážet antukáře typu Cuevas. A taky bych si nikdy nemyslel, že bude výš jak Berdych.
Reagovat
Krisboy
Jj, zlepšil se v posledních cca dvou letech dost.
Reagovat
svetova.dvojka
To je zcela přirozené, každý člověk věří v lepší časy!
Reagovat
Frick
Se tu tak trochu protínají osudy někdejších životních partnerů. S tím rozdílem, že Lucku už optimismus v zásadě takřka úplně ztratila. :*-(
Reagovat
Kytka
Pokud by záda aspoň na nějakou dobu dovolila, lze od Berďy čekat hvězdnější zítřky než od naší hvězdy zítřka. Bohužel to tak je. Tak moc přeji, aby to na tu trávu vyšlo. Antuka stejně při jeho konstituci není moc povrch pro něj.
Reagovat
Stan_Borowitz
My teď nemáme žádnou hvězdu zítřka, to bylo před pár lety. J1rka se ale ukázal tak dobrej, že pro něj zítra znamená již včera...
Reagovat
Stan_Borowitz
Roger v roce 2013, kdy ho záda trápila nejvíc, hrál skoro celou sezónu s nějakým Kosmodiskem a vypadalo to na konec kariéry, no a o čtyři roky později sbírá grandslamy jak na běžicím páse.
Reagovat
Marduch
bohužel pro Berdycha, právo používat Kosmodisk má jen Federer jako nejlepší hráč kosmu.
Reagovat
Krisboy
Může používat nějakou kvalitní čínskou kopii.
Reagovat
Fandina
Samozřejmě, není divu, že po takových zátěžích na tělo, jaké dostává to tenistů, se něco takového projeví. Tak držím palce Berďulko, aby to co nejdříve pominulo. Pojď!!!
Reagovat
Marduch
co na to Prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D.?
Reagovat
Jan
Dá mu kosmodisk i přes protesty Federera.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nebo nějakou kvalitní čínskou kopii.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist