Bez tenisu by byl pro legendárního Borga život smutný

19. 9. 2017, 15:46
Aktuality 18
Tenisem si získal věhlas a tenis je dodnes jeho životem. Slavný Björn Borg, který za své éry pobláznil fanoušky po celém světě, dnes přiletěl do Prahy v roli kapitána Evropy pro Laver Cup a na bílý sport nedá dopustit.
Björn Borg

"Tenis je pro mě důležitý, potřebuju ho. Kdybych ho neměl, bylo by to pro mě hodně smutné. Ale pořád se mu věnuju, sleduju ho, miluju ho. Být tady je pro mě fantastické," vyznal se jednašedesátiletý Borg po příletu do české metropole.

Šestkrát v čelence a s dlouhými vlasy dominoval na pařížské antuce a pětkrát vyhrál na trávě ve Wimbledonu. Dnes má bílé vlasy kratší a možná mu roste nástupce. Tenisu se věnuje jeho čtrnáctiletý syn Leo. "Hrajeme hodně," řekl Borg.

Na Laver Cupu povede do boje Evropu v čele s Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem. "Máme vynikající tým. Ale oni taky," řekl Borg směrem k celku světa. "Bodový systém to může udělat hodně zajímavé. Může se rozhodovat až v neděli. I když v to nedoufám, rád bych vyhrál před nedělí. Ale nikdy nevíte," usmál se.

Od svého okolí dostává často otázku, jestli postaví do čtyřhry společně Federera s Nadalem. "Je to dost dobře možné," naznačil Borg a dodal: "Debly budou velmi důležité a záleží na vývoji. Ale jasně, každý chce vidět Rogera s Rafou hrát debl."

V sestavě Evropy má Borg i současnou českou jedničku Tomáše Berdycha. "Je důležité ho mít v týmu, navíc v Praze. Tomáš hraje dobře a určitě se na to těší. Je velmi důležitou součástí týmu k tomu, aby byl úspěšný," konstatoval Švéd.

Soutěž zároveň napíše novou kapitolu Borgovy rivality s Johnem McEnroem. Na kurtu se rozešli smírně s bilancí 7-7. "Je skvělé vidět Johna na druhé straně jako kapitána. Už jsme se o tom bavili a oba se na role kapitánů těšíme," uvedl Borg.

Na Prahu má Borg vzpomínky i z Davisova poháru. V letech 1972 ani o pět let později se Švédskem proti tehdejšímu československému týmu ani jednou neuspěl. "Poprvé jsem byl hodně mladý," vzpomínal, že poprvé hrál na Štvanici jako patnáctiletý. Podruhé už hrál v Praze coby světová jednička a přišly se na něj podívat davy.

Od té doby se v Praze objevil několikrát. Má zde hodně přátel. "Vím, že tady lidi hodně vědí o tenisu a z Česka vzešlo hodně dobrých hráčů. Jsem rád, že jsem zpátky, a být tu jako kapitán a součást té soutěže je fantastické," pronesl Borg.

V týmu má hvězdy současnosti a soutěž se koná jako pocta Australanu Rodu Laverovi. I s tím se potká a můžou zavzpomínat na vzájemné duely, protože se ještě stihli na kurtu střetnout. "Rod je jeden z nejlepších hráčů v historii. Hrál jsem s ním párkrát, ale nikdy v době, kdy byl na vrcholu. Je to velký gentleman a je pro tenis velmi důležitou osobností. Je skvělé, že má vlastní soutěž," řekl Borg.

ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

18
Přidat komentář
Fandina
Moji generaci tenhle tenisový velikan ovlivnil. Kdyz tenis, tak Borg.
Je to tak.
Reagovat
Fandina
PS... jsme stejne stari (mladi) ... úsměv
Reagovat
Roger_Federer
Tim se ani nechval.
Reagovat
Fandina
Nerozumís tomu.
Reagovat
turista
A taky Connors a Lendl.
Reagovat
Fandina
Ano a pak Wilander, Edberg.
Reagovat
peggy
Osobne jsem tyto velikany videla hrat,ale pan Borg to bude mit se svym tymen horsi ma dve spicky Rafu a Federera ti budou muset makat na 200procet,ale jsou lepsi nez pan Berdych to je soucit,ze se to hraje v Cesku.Proc nehraji Zverev,Ferer nejsou v top,ale umi.
Reagovat
a.magerova
http://g.cz/duchodkyne-ktera-chtela-zakazat-pocitace-a-internety-legendarni-vyrok-very-pohlove-slavi-18-let/
Reagovat
janek_da
no vida, a od te doby udelala spoustu webu, zaregistrovala se na TP
Reagovat
a.magerova
To je dcera dotyčné... :-)))
Reagovat
janek_da
nebo vnučka
Reagovat
Fandina
Nerozumis tomu.
Reagovat
slacker
18 let a duchodkyne? invalidni
Reagovat
a.magerova
Hele TYHLE důchodkyně sem vůbec netahej, na TO je tu jiný !!!

:-/
Reagovat
Fandina
Trapne, jako vsechno od tebe. Je mi te lito.
Reagovat
a.magerova
Borg, Federer i Azarenka... no ještěže ten Forehand má dceru... by bylo na světě přeleováno... :-P
Reagovat
Ground_stroke
to je náhodička, aj ja mám syna Lea a sme veľkí Federerovci :-))
Reagovat
a.magerova
Se koukám, že je to v ČR celkem rozšířené jméno... 1369 jedinců toho jména a průměrný věk 55 let...

http://www.kdejsme.cz/jmeno/Leo/hustota/

A 6 mužů tohoto příjmení, průměrný věk 40 let:

http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Leo/hustota/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist