Birnerová finále neobhájila, zastavila ji talentovaná Vekičová

14. 9. 2012, 11:53
Aktuality 9
Eva Birnerová nezopakuje svoji loňskou finálovou účast na turnaji v Taškentu nezopakuje. V dnešním semifinále prohrála s debutantkou na okruhu WTA a teprve šestnáctiletou Donnou Vekičovou 1-6 6-3 a 1-6. Chorvatka se o svůj první titul popere zítra s Rumunkou Beguovou.
Eva Birnerová

Osmadvacetiletá Eva Birnerová nastoupila v dnešním semifinále proti hráčce, která od začátku kvalifikace neztratila v Taškentu jediný set. Ten jí dnes česká tenistka vzala, na vítězství to ale nestačilo.

Šestnáctiletá Donna Vekičová vyrukovala na Birnerovou podobně jako na předchozí soupeřky aktivní a přesnější hrou, díky níž si už při prvním podání Češky vypracovala šest brejkbolů. Eva Birnerová ještě všechny odvrátila, a srovnala na 1-1, od té chvíle ale prohrála pět her v řadě a úvodní set ztratila poměrem 1-6.

K obratu se 133. tenistka světa nadechla až ve druhé sadě. V ní znovu nejprve musela odvracet brejkboly, aby vzápětí poprvé v utkání sebrala Vekičové servis. Chorvatka si ho hned vzala zpět, za stavu 4-3 pro Birnerovou ale přišla o podání znovu a česká hráčka poté srovnala na 1:1 na sety.

V rozhodující sadě ale znovu vládla na kurtu Vekičová, která se na turnaje dospělých začala soustředit ve druhé polovině letošní sezony. Díky dvěma brejkům se dostala do vedení 5-0 a po hodině a půl se mohla radova z vítězství 6-1 3-6 a 6-1.

Mladá Chorvatka tak prožívá skvělou premiéru v hlavní soutěži na okruhu WTA. Spolu s kvalifikací v Uzbekistánu odehrála sedm zápasů a první set ztratila až dnes, přičemž na cestě do finále už vyřadila turnajovou čtyřku Magdalenu Rybárikovou ze Slovenska a šestku Bojanu Jovanovskou ze Srbska.

O titul si Donna Vekičová zahraje s Irinou-Cameliou Beguovou, která dnes vyřadila nasazenou dvojku Urszulu Radwaňskou z Polska po výhře dvakrát 6-3. Rumunská hráčka tak bude mít třetí pokus získat premiérový turnajový triumf v kariéře: loni se jí to nepodařilo ani v Marbelle, kde ve finále prohrála s Viktorií Azarenkovou, ani v Budapešti, kde podlehla Italce Vinciové.

Výsledky - Taškent (tvrdý povrch, dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Vekičová (Chorv.) - Birnerová (ČR) 6:1, 3:6, 6:1, Beguová (Rum.) - U. Radwaňská (2-Pol.) 6:3, 6:3.
pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
7 stupňů východně: Eutelsat W3A (Eutelsat 7A)
Feed, frekvence 12545 MHz, symbolrate 6111, polarizace H, parabola 80 cm
Reagovat
smazaný uživatel
Tak zítra se musím podívat na finále, abych konečně viděl Donnu. :) Dneska se to hrálo na můj vkus moc brzy. :D Jinak se přiznám, že Birnerovou skoro vůbec neznám. Asi jsem ji ještě nikdy neviděl hrát a není o ní slyšet moc často... Ve druhém semifinále jsem přál Urszule, ale úspěšnější byla Begu. No tak aspoň uvidím hráčku, která mě na US Open rozesmutnila... Přát budu samozřejmě Donně. Byla by to pecka, kdyby hned při svém prvním turnaji na okruhu WTA vyhrála. :)

A ještě taková zajímavost z twitteru WTA:

"Did You Know? 16 yr-old @DonnaVekic is the youngest player to make a #WTA SF since Tamira Paszek did so when she was just 15 in 2006!"
Reagovat
smazaný uživatel
Je to boží talent! Další zlaté dítě tenisu! Hrála neskutečně, ten set ztratila jen díky tomu, že za stavu 40-0 u podání Birnerové selhala a game ztratila, potom se to s ní vezlo. Ale ve třetím opět řádila, viděl jsme to do stavu 5-0, pak jsem musel do práce. Její servis parádní, jak backhand, tak i forehand má neskutečně vyrovnaný. Jsem zvědavý na zítřek, před tímto turnajem byla na dvou turnajích ITF vždy poražená finalistka, tak snad se to do třetice už nestane :)
A tu zajímavustku z twitteru vím, akorát jak jsme ji četl, tak to bylo ještě QF :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě k jejímu facebooku. Během tohoto turnaje snad nabrala dva tisíce, ne-li více fanoušků :D
Reagovat
smazaný uživatel
No to se nedivím, že si Donna získává nové fanoušky. Mladá, pěkná, talentovaná... Už se těším na zítra a doufám, že vyhraje. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vekic je obrovský talent, uvidíme, co se z ní vyklube!!
Reagovat
tommr
semifinále na turnaji WTA je pro ní velice dobrej výsledek ... :)
A myslím si, že o tý Vekičový ještě hodně uslyšíme. Já jsem si jí poprvé všimnul když vyřadila Karolinou Plíškovou v kvalifikaci na USO. Tenkrát jsem se podivoval co je Vekicová zač, protože jsem o ní do tý doby vůbec nic neslyšel a myslel jsem, že šlo spíš o selhání Karoliny. Už se ale ukazuje, že Donna by mohla bejt opravdu velkej talent ... :)
Reagovat
dadaft
souhlas. gratulace Evě. a taky Lucce a Báře. i když menší turnaje, tak pořád je to WTA, nejvyšší profesionální okruh. každé uhrané kolo je cenné.
no a na finále se určitě kouknu, i přes ty hrozné streamy. Begu už určitě napotřetí moooooc chce titul. porazila Ulu Radwanskou, což není bezcenný skalp. ale Vekičová je zdá se slušně rozjetá. jeden ztracený set v sedmi zápasech. to ujde. ))
mohlo by to být zajímavé...
Reagovat
smazaný uživatel
Se mi zdá, že se pleteš. Taškent jde celý týden v televizi (včera jsem nahrával a část večer viděl ze záznamu), obraz na velké obrazovce není žádný zázrak, jen SD průměr, ale koukat se na to dá dobře.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist