BJK Cup: Češky začaly výhrou nad Polkami! Bodovaly Muchová a Siniaková s Vondroušovou

10. 11. 2022, 18:30
Aktuality 80
BILLIE JEAN KING CUP - České tenistky ve svém úvodním duelu na finálovém turnaji Billie Jean King Cupu v Glasgow porazily Polky. V úvodní dvouhře bodovala Karolína Muchová, jež si po velmi dobrém výkonu poradila s Magdalenou Frechovou. Následně sice neuspěla Karolína Plíšková, ale v rozhodující čtyřhře se v prvním společném vystoupení dařilo Kateřině Siniakové s Markétou Vondroušovou.
Karolína Muchová

Karolína Muchová letos vinou zdravotních problémů odehrála jen 11 turnajů, v posledních týdnech je však fit a závěr sezony podřídila přípravě na finálový turnaj Billie Jean King Cupu. 

Minulý týden si v britském Shrewsbury zahrála dva zápasy na halovém turnaji ITF a poté se přesunula do Glasgow, kde šest dní ladila formu na týmovou soutěž. 

I proto dnes dostala od českého kapitána Petra Pály šanci do úvodní dvouhry proti Polkám a za důvěru se odvděčila velmi dobrý výkonem a především vítězstvím. Magdalenu Frechovou, jež včera potrápila americkou favoritku Danielle Collinsovou, v duelu týmový dvojek přehrála v prvním vzájemném střetnutí hladce 6-2 6-2.

Muchová do zápasu vstoupila brejkem a získala klid na svou raketu. Rychle odskočila do vedení 5-1 a po půl hodině hry vyhrála první set. Ve velmi dobrém výkonu pokračovala i v druhé sadě, opět nepřišla o podání a po hodině a čtvrt mohla s úsměvem slavit zisk prvního bodu.

"Na začátku jsem byla nervóznější. Ale hned ze začátku jsem se chytla a psal mi servis. S výkonem jsem spokojená," komentovala Muchová v pozápasovém rozhovoru pro Českou televizi.

"Na ten souboj jsem si věřila, že na něj mám hru. Že to může být takové, jaké to dnes bylo. Jsem tu už týden, mám tedy pár tréninků v nohách a to mi pomohlo," dodala 26letá rodačka z Olomouce, jež si pomohla 22 winnery.

Karolína Plíšková mohla rozhodnout, ale bývalá světová jednička utkání s Magdou Linetteovou nezvládla. Vyrovnaný první set ztratila v koncovce, poté co za stavu 4-5 prohrála servis.

Na začátku druhé sady se třicetileté rodačce z Loun podařilo 49. hráčku světa "brejknout", poté ale prohrála šest her za sebou. Plíškové nepomohlo ani osm es, vedle pěti dvojchyb udělala 33 nevynucených chyb. S Linetteovou prohrála teprve druhý z devíti vzájemných zápasů.

"Soupeřka mě nepřekvapila. Můj výkon byl spíš horší. První set ještě nebyl úplně špatný. Na každý bod jsem se ale nadřela a jí to naopak sedělo. Řezala jsem do toho, až jsem udělala chybu. Dokud mi šel servis, skóre bylo vyrovnané. Jakmile mi odešel, soupeřka mě odzadu přehrávala. Hrála skoro bezchybně, zatímco já bohužel nepředvedla žádnou hitparádu," uvedla Plíšková.

Bývalá světová jednička se vrátila do reprezentace po více než třech letech. "Měla jsem respekt. Je něco jiného hrát za sebe a hrát za tým, ve kterém jsem navíc delší dobu nebyla. V minulosti se mi celkem dařilo, na což jsem chtěla navázat. Zároveň jsem ale věděla, že soupeřka není úplně nejlehčí," doplnila Plíšková.


Do rozhodující čtyřhry nastoupily poprvé do společné čtyřhry Kateřina Siniaková s Markétou Vondroušovou a premiéru si osladily dobrým výkonem i vítězstvím. Katarzynu Kawaovou s Magdou Linetteovou přehrály 6-2 6-3 a rozhodly a českém vítězství.

Siniaková nastoupila necelé tři dny poté, co v texaském Fort Worth prohrála s Barborou Krejčíkovou deblové finále na Turnaj mistryň. Vondroušová zase před čtyřmi dny ovládla dvouhru i čtyřhru na podniku ITF 100W ve Shrewsbury.

"Říkala jsem si, že bych si dneska chtěla debla jen tak zahrát a s Kačkou se rozehrát. Ještě jsme spolu nehrály. Nakonec to ale dopadlo, že jsme šly rovnou na rozhodující zápas," řekla Vondroušová. "Od začátku jsem se však cítila dobře. Říkala jsem si, že to bude snad v pohodě a fakt jsme hrály dobře," doplnila rodačka ze Sokolova.

"Jsem ráda, že se to tak povedlo, protože s počítáním bez výhod a supertiebreakem se může stát cokoliv. Chytily jsme začátek, nastoupily suverénně a držely jsme úroveň celý zápas," dodala Siniaková.

Polky bez omluvené světové jedničky Igy Šwiatekové zahájily soutěž známou dříve jako Fed Cup středeční porážkou s USA 1-2 a po dvou porážkách tak pro ně sezona skončila.

Češky se s Američankami utkají v pátek v přímém souboji o 1. místo ve skupině a postup do semifinále. Vítězky v něm narazí na Švýcarky, nebo Kanaďanky. 

• Australanky a senzačně Britky jsou v semifinále
Jako první si místo v semifinále zajistily tenistky Austrálie. V elitní týmové soutěži v Glasgow si po Slovensku poradily i s Belgií a ovládly skupinu B.

Storm Sandersová i Ajla Tomljanovicová stejně jako v prvním kole vyhrály dvouhry, byť druhá jmenovaná musela zápas s Elise Mertensovou otáčet a ve třetím setu jí Belgičanka za stavu 0-3 vzdala. Na rozdíl od úterka pak Australanky v sestavě Sandersová a Samantha Stosurová zpečetily vítězství i triumfem ve čtyřhře.

Dramatickou zápletku se šťastným koncem divákům nabídly domácí Britky. Ty v úvodním duelu prohrály s Kazaškami a dnes tak k postupu potřebovaly porazit 3-0 favorizované Španělky a zároveň uhrát dobré skóre. To se jim nečekaně podařilo a na úkor svých soupeřek postoupily do semifinále. V něm se utkají s Australankami.

Britky k postupu nasměrovala Heather Watsonová, jež deklasovala 6-0 6-2 Nuriu Párrizasovou-Díazovou. Následně se o nejpřekvapivější bod postarala Harriet Dartová, která porazila 6-3 6-4 trápící se světovou třináctku Paulu Badosaovou. Senzaci ve čtyřhře dokonaly Alicia Barnettová a Olivia Nichollsová, které porazily 7-6 6-2 dvojici Aliona Bolsovová a Rebeka Masarova.

Ve skupině A Kanada porazila Itálii rovněž 3-0 a připravila soupeřky o šanci na postup. V sestavě s vítězkou US Open 2019 Biancou Andreescuovou a loňskou finalistkou newyorského grandslamu Leylah Fernandezovou se severoamerický tým utká v pátek v přímém souboji o postup se Švýcarkami.

• BILLIE JEAN KING CUP 2022 •
Finálový turnaj v Glasgow
Velká Británie, tv. povrch / hala
čtvrteční výsledky (10. 11. 2022)
• Skupina A •
Kanada - Itálie 3-0
Andreescuová - Cocciarettová 7-6(3) 6-3
Fernandezová - Trevisanová 6-0 6-0
Dabrowská/Fernandezová - Bronzettiová/Paoliniová 6-1 6-1
• Skupina B •
Austrálie - Belgie 3-0
Sandersová - Van Uytvancková 6-2 6-2
Tomljanovicová - Mertensová 4-6 6-4 3-0 / skreč M.
Sandersová/Stosurová - Bonaventureová/Flipkensová 6-4 6-3
• Skupina C •
Británie - Španělsko 3-0
Watsonová - Párrizasová 6-0 6-2
Dartová - Badosaová 6-3 6-4
Barnettová/Nichollsová - Bolsovová/Masarovová 7-6(5) 6-2
• Skupina D •
Česko - Polsko 2-1
Muchová - Frechová 6-2 6-2
Kar. Plíšková - Linetteová 4-6 1-6
Siniaková/Vondroušová - Kawaová/Linetteová 6-2 6-3
Pořadí skupin
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

80
Přidat komentář
EllNino
Nádherný výsledek a postup do semifinále smile miso, doufám, žes viděl
Reagovat
misa
Neviděl. Den má jen 24 hodin, takže se dívám jen na hráčky, které mě zajímají.
Reagovat
tommr
Karolína Plíšková byla dneska úplně mimo a proti Američankám by snad ani neměla hrát ... smile
O celkovej výsledek jsem ale po výhře Mušky neměl ani na chvíli obavy, protože máme jasně nejsilnější debl ve finále. Katka je světová jednička a může hrát s kýmkoli a Markéta získala deblovej titul na dvou posledních turnajích. Společně můžou porazit kohokoli ... smile
Reagovat
Jan
Plíšková je Pálova nominační chyba. Může to být důvod, že prohrajeme s USA. Také měl povolat někoho dalšího místo Krejčíkové, aby v případě potřeby mohl rozložit zátěž mezi hráčky. Takhle má k dispozici de facto jen 3 hráčky. Plíšková se hodí jen tam, kde by byla prohra jasná s jakoukoliv naší hráčkou, tak ať ulehčí ostatním hráčkám. Např. proti Benčičové - ale tam ještě nejsme ani my ani Švýcarky.
Reagovat
makro99
Komicke...
2 tydny zpatky byla Palova nominacni chyba Vondrousova - Jak může nominovat hracku, co pul roku nehrala?
Tyden zpatky to byla Muchova - Jak může nominovat vecne zranenou hracku, co prohraje s juniorkou z treti stovky?
Dneska Marketaaa, Musskaaa..
Reagovat
Nenela
Jojo, my to vime vsechno nejlepe a meli bychom to tam vest misto Paly, to vis, tady se skvi jeden odbornik vedle druheho smile
Reagovat
Jan
Ale Plíšková dlouhodobě prohrává jeden zápas za druhým. Její nepohyblivost ... U Vondroušové a Muchové byl handicap pouze zranění či dlouhá doba, co nehrály, ale ne jejich hra. A ukázaly se v dobrém světle na rozdíl od Plíškové.
Reagovat
lars
a koho mel povolat ?
Reagovat
Jan
Asi by byly volné jen juniorky. Nosková, Palicová, ... Hodilo by se to v případě mrtvého zápasu, kdyby byl debl za stavu 2:0, ať si ostatní hráčky odpočinou. Navíc jak hraje Plíšková s velkou pravděpodobností prohry, to už je lepší juniorka s možností výhry. Ale asi nebyly volné žádné nebo to Pálovi nestálo za to a považoval to za zbytečné.
Reagovat
Jan
Na zítřek bych to viděl, aby nastoupily do singlu Muchová a Vondroušová a do deblu stejně jako dnes.
Uvidíme, co vymyslí Pála.
Reagovat
Jan
Případně by mohl nasadit stejnou sestavu jak včera aby byl debl odpočinutý, ale to by musela Muchová bezpodmínečně vyhrát.
Reagovat
Liverpool22
velká gratulace k výhře a super výkonu.smile Hlavně Katka famózní a Markéta se výkonem přidala. smile
Reagovat
Mony
Ve stejné minutě co naše holky vyhrály, na druhé straně zeměkoule naše Linda projela drama s Sherifkou
Reagovat
EllNino
Brenda :))
Reagovat
Mony
Fakt, jo? smile.. Bylo to tak rozmazane, že jsem ji nepoznal
Reagovat
frenkie57
Škoda, škoda, už jsem jí viděl v tajbrejku. Takže obě naše mladé naděje v Chile dohrály.smile
Reagovat
tommr
ovšem s tím rozdílem že Brenda i přes porážku odjede se ctí zatímco Sára trochu zklamala ...
Reagovat
makro99
Ja myslim, ze Sara nezklamala. Na jednom z nejvetsich turnaju, co dosud hrala, vyradila nasazenou hracku, antukovou legendu.. Mozna i proto to 2.kolo probihalo, tak jak probihalo ..
Reagovat
zfloyd
docela to holkám spolu jde , Kačka určuje taktiku a Markéta hraje docela dobře smilesmile
Reagovat
EllNino
Markéta hraje v repre fantasticky, ještě jsem od ní neviděl odehrát za tým špatný zápas, možná na olympiádě v deblu proti Brazilkám nic moc
Reagovat
tommr
v BJK Cupu odehrála Markéta celkem 10 zápasů a 9 z nich vyhrála ... smile
Reagovat
EllNino
Prohrala jen hned ten prvni s CoCo Vandeweghe v Tampě
Reagovat
tommr
tenkrát byla Vandeweghe skoro neporazitelná ...
Reagovat
Liverpool22
smile Obě hrajou super - výborně se doplňují smile
Reagovat
Mony
Škoda, že to takhle nezkusily loni proti Svycarkam
Reagovat
Fandina
hrála moc dobře. Zase radost dívat se na trochu jiný tenis. Pěkné pokoukání.
Káju jsem neviděla, ale vím, že Linetka na hardu je dobrá a asi se hrálo na pár úderů. Škoda. Snad se Kája ještě vrátí do lepší formy. Od té zlomeniny ruky to s ní jde dolů.
Reagovat
Liverpool22
Holky super smilesmilesmile Tak ještě 1.set a je to doma.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Brenda srovnala proti Sherif na 1-1 na sety, famózní druhý set, minimum chyb a takhle agresivně jsem jí nikdy hrát neviděl, Sherif bezradná... Brenda každým turnajem zlepšuje servis mi přijde, dokonce tam dala z druhého eso, má ho mnohem lepší než Linda, ta by se měla od ségry učit, protože u Brendy ani ten druhý nevypadá na slabinu... kéž by jí to vydrželo ještě jeden set, ale Sherif si to asi zkušenostma pohlídá.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Nemůžu sledovat...
Reagovat
frenkie57
Ve třetím setu si obě hráčky drží podání a jde se do finiše. tak držme Brendě palce!smile
Reagovat
proch
Je potřeba si uvědomit, že hrála proti nasazené jedničce a hráčce z šesté desítky, která v předchozím zápase vyhrála 2x 6:0 a předtím vyhrála turnaj, kde porazila Sakariovou! Pokud by proměnila v sedmé hře třetího setu alespoň jeden z těch tří brejkbolů, tak měla egypťanku "na lopatě". Takhle si Brenda ověřila, že může vyhrávat, nebo hrát vyrovnané zápasy i s hráčkami z 1. stovky. Myslím si, že si tímto zápasem získala velký respekt. Takže Brendo, jen tak dál.smile
Reagovat
Nola
predvcerom a dnes som sledovala dievcata na FC, predvcerom lahko vyhrala Rybakina a vcera prehrala, vcera vyhrala Badosa, dnes prehrala, dnes prehrala Kaja Pliskova a zajtra? ja by som z tychto prehier ziadne zavery nerobila..... ale chapem, tu ste strasne namlsany za nejakym poharom BJK, vsak toho mate doma kopec, a to cez normalny format - normalny a nie ked dokonca nesie meno byv.tenistky ktoru sponzoruje Moderna, ja vam to prajem, ale nerobte tu z Kaji nejakeho nymanda, prehrala a? ved neide o zivot, mam ju rada, co na srdci, to na jazyku smile
Reagovat
Liverpool22
smilesmile Přesně tak. Jinak souhlas, že tento formát není dobrý - navíc se to hraje ve Skotsku, kde tenis nemá takovou tradici jako v Česku, Francii, Chorvatsku, Srbsku...., ale prachy hýbou světem, tak proto pinkají ve Skotsku.....
Reagovat
Torn
Magda to hrála Káje chytře do bekhendu. Karolína hrala ještě víc bez nápadu než jindy. Přišlo mi, že dneska měla forhend ještě horší než bekhend. Nic nefungovalo.

Nemyslím si, že by Karolíny tenis byl s věkem horší, protože ona opravdu nehraje tenis, kde by musela mít nutně kondičku. Spíš mi přijde herně mimo, nevěří si. Hraje soupeřkám placky na střed kurtu, mnohdy ani ne k základní čáře.Když se rozhodne zahrát tvrdší míč po lajně nebo křížem, tak v pozici, kde je to buď a nebo.
Reagovat
misa
Kondice je potřeba vždy. Servis je o dost horší než býval a bez něj je Plíšková poloviční.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ace Queen je Carolinesmile
Reagovat
vavrinec
Proč vlastně nehrála Markéta ? Když hraje čtyřhru, nemůže už hrát dvouhru ?
Reagovat
Torn
Mohla, ale tak záleží na kapitánovi. Po bitvě je každý král...
Reagovat
lars
asi neni uplne fit
Reagovat
zfloyd
Dart porazila Badosu smilesmile
Reagovat
makro99
Pozoruhodné.. doufám, že to Linda četla ;)
Reagovat
makro99
Nevím, kdo je španělskej kapitán, ale každopádně jim to totálně prokoučoval, pže nasadit hráčku, která už půl roku vůbec nic nehraje...:D
Reagovat
paddy
smile smile smile
Reagovat
zfloyd
by si měla dát tak půl roku pauzu , jet někam meditovat a popřemýšlet , jestli ještě pokračovat smilesmilesmile
Reagovat
hanz
Byl bych radikálnější, tady už pšenka nepokvete, zabalit úplně, žádný herní aspekt nezlepšen, všechno horší, servis už dávno nelepí, forhend nepodrží a bekhend přímo strašidelný, o pohybu nemluvě. Vidím to na rodičovskou.
Reagovat
paddy
dalo se to čekat smile
Reagovat
paddy
Reagovat
hanz
Přesně smilesmile
Reagovat
Nenela
Vostuda!!!!!
Reagovat
hanz
smile
Reagovat
George_Renel
Obávám se, že Karolína po novém roce rychle pošupajdí z padesátky.smile
Reagovat
hanz
Se divím, že se ještě pořád drží tak vysoko, její hra stojí už dlouho za starou belu.
Reagovat
Nenela
PO novem roce jeste ne, nebude obhajovat zadne body. Az potom smile
Reagovat
Nenela
mi pije krev uz delsi dobu, celkem casto narazi na nase holky, ale dneska na ni mam pifku jeste vic nez jindy smile
Reagovat
hanz
Kájísek jí s tím pitím notně pomohl.smile
Reagovat
Alien
A proč?
Reagovat
hanz
Nic nefungovalo. smile
Reagovat
Nenela
Nevim smile Bez duvodu smile
Reagovat
hanz
Ale zase, je pravda, že už jsem od KP viděl letos větší hrůzoviny, viz Párksová, která záhy projela co mohla s hráčkama o x tříd hrošími.
Reagovat
lars
neblabol :)
Parks porazila Sekkeru , ktera neni hracka o x trid horsi
Reagovat
Nenela
Tak to je konec, holky v deblu to budou muset dat!
Reagovat
Liverpool22
Katka má formu, tak snad debl dáme.smile Plíšková zatím velké zklamání smile
Reagovat
hanz
Kátísek ani Vondroušovic nemají pořádný podání, nevidím to růžově.
Reagovat
Liverpool22
Uvidíme, ale Katka horší servis kompenzuje bojovností a skvělou hrou na síti smile
Reagovat
Nenela
Od stavu 4:5 to Karolina zabalila, pritom predtim hrala dobre smile
Reagovat
hanz
Jakobyste Kájíska v letošním roce neznali, to bylo jasné předem.smilesmile
Reagovat
hanz
Plíškovic zmršila, co mohla.smile Ten Pála dělá poslední roky minelu za minelou. smile
Reagovat
com
taky zase fandis Kájískovi smile smile
Reagovat
hanz
Fandím, aby mi zase jednou přinesla penízky. :)))
Reagovat
zfloyd
úplně jsem čekal , že to zakončí DF a taky že jo smilesmilesmile
Reagovat
hanz
Kájískovic specialitkasmile
Reagovat
Torn
Ty seš hodně vylízanej teplomet. :D
Reagovat
hanz
smile Torne smile
Reagovat
Liverpool22
no jo smile 1.set v čoudu, ale fandíme dál smile
Reagovat
zfloyd
Badosa prohrála první set smile
Reagovat
tommr
Karolína je dost nervózní a zatím se jí moc nedaří ...
Reagovat
paddy
modli se, aby holky zvládly debl smile
Reagovat
paddy
bude to vyrovnané, vyplatí se vsadit na Magdu smile
Reagovat
A211
12:4 je super výsledek asi se dámy rozhodli že to vyhrají Čechy do toho
Reagovat
Liverpool22
velká gratulace - super výkon smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist