BJKC: Duel proti Ukrajinkám zahájí Vondroušová proti Kosťukové. Pak nastoupí Krejčíková

13. 4. 2023, 11:24
Aktuality 5
V tureckém Beleku byl rozlosován program kvalifikačního zápasu Billie Jean King Cupu mezi ukrajinskými a českými tenistkami. Souboj o postup na finálový turnaj v pátek rozehraje od 10:00 SELČ Markéta Vondroušová proti domácí jedničce Martě Kosťukové, do druhé dvouhry pak nastoupí Barbara Krejčíková a trochu nečekaně Katarina Zavacká.
© Pavel Lebeda / sport-pics.cz

Finalistka Roland Garros z roku 2019 Markéta Vondroušová je s reprezentační bilancí deseti výher a jedné porážky nejzkušenější členkou současného výběru a dnešní los rozhodl o tom, že duel proti Ukrajinkám zahájí. Aktuálně 82. hráčka světa se v prvním vzájemném duelu utká s jedničkou soupeřek Martou Kosťukovou (38. v WTA), která před měsícem v americkém Austinu získala první titul na okruhu WTA.

"Jsem velmi šťastná, že jsem dostala šanci hrát," pochvalovala si. Očekává vyrovnaná utkání. Kosťukovou pozorovala při dnešním tréninku. "Ale člověk z toho moc nepozná. Takže spíš uvidíme v zápase, jak se to bude vyvíjet. Ona nedávno vyhrála turnaj a hrála docela dobře. Uvidíme, jak jí bude sedět antuka," řekla Radiožurnálu.

Ukrajinská jednička, jíž patří ve světovém žebříčku 38. příčka, z ní má respekt. "Markéta je výborná hráčka. Umí být jedna z nejlepších na světě, když není zraněná," uvedla Kosťuková.

Kapitán Pála jako českou dvojku upřednostnil Vondroušovou, ačkoliv jsou Muchová i talentovaná Linda Nosková v žebříčku lépe postavené. Rozhodoval se prý mezi Vondroušovou a Muchovou.

"Obě umějí hrát dobře na antuce. Markéta má skvělou bilanci v Billie Jean Cupu. Vždycky při něm hraje velmi dobře. Hrát proti jejich jedničce bude těžké," uvedl po losu. Vondroušová v elitní ženské týmové soutěži prohrála z devíti singlových zápasů jen v roce 2017 s Američankou Coco Vandewegheovou.

Do druhé dvouhry nastoupí vítězka French Open 2021 Barbora Krejčíková (12.) proti Katarině Zavacké (261.), jež dostala přednost před Dajanou Jastremskou (147.).

27letá Krejčíková bude plnit roli české týmové jedničky podruhé v kariéře. Když byla v této pozici v roce 2021 při finálovém turnaji v Praze, prohrála s Němkou Angelique Kerberovou i se Švýcarkou Belindou Bencicovou.

"Pořád je pro mě role jedničky nová věc. Myslím, že jsem získala spoustu zkušeností od té doby, co jsem byla jednička naposledy," přemítala vítězka letošního turnaje WTA 1000 v Dubaji, která o loňské finále Poháru Billie Jean Kingové v Glasgow přišla kvůli zranění.

Se Zavackou se utkala jen v roce 2019 ve finále antukového turnaje ITF ve Wiesbadenu, kde vyhrála. "Byl to těžký, náročný zápas. Vím, že byly dlouhé výměny a hodně jsme se tahaly. Nakonec jsem to tam ubojovala," vzpomínala pro Radiožurnál.

Nepřekvapilo ji, že Zavacká dostala přednost před žebříčkově výše postavenou Jastremskou. "Asi jsem to tušila, protože jsem tady viděla Zavackou víc trénovat než Jastremskou. Očekávám, že to bude těžké, ale věřím, že to dopadne dobře," dodala.


S ukrajinskou jedničkou Kosťukovou má na okruhu WTA a v kvalifikaci Australian Open 2018 negativní bilanci 1-2, ale naposledy ji loni v září v Tallinnu porazila.

V sobotu nastoupí na antukový kurt nejdříve Kosťuková s Krejčíkovou a po nich Vondroušová proti Zavacké. Do čtyřhry kapitán Petr Pála zatím nahlásil dvojici Karolína Muchová a Linda Nosková. Na ukrajinské straně jsou pro tento duel nominované osmá debilstka světa Ljudmyla Kičenoková a Jastremská.

Ve výběru kapitána Petra Pály je ještě reprezentační debutantka Sára Bejlek (155.). Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou se omluvily, Kateřina Siniaková vypadla z nominace kvůli zranění pravého zápěstí.

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se kvalifikace uskuteční na neutrální půdě v tureckém Beleku. Hrát se bude v komorní atmosféře na antuce.

• BILLIE JEAN KING CUP 2023 •
program kvalifikace o finálový turnaj
Ukrajina - Česko (hraje se v tureckém Beleku)
pátek 14. dubna:
10:00 SELČ | Kosťuková - Vondroušová
11:30 SELČ | Zavacká - Krejčíková
sobota 15. dubna
10:00 SELČ | Kosťuková - Krejčíková
11:30 SELČ | Zavacká - Vondroušová
13:00 SELČ | Kičenoková/Jastremská - Muchová/Nosková

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
Fandina
Zavackou jsem tedy nečekala a doufám, že Bára nepodlehne panice, když je jedničkou týmu a nebude se z toho nervovat víc, než je třeba a Kosťuk proti Markétce, to také není nic lehkého a je to vlastně to samé, Maky je mírnou favoritkou, tak snad jí to nebude moc svazovat.
Reagovat
tommr
očekávaná nominace z naší smile strany. Po prvním dnu by to mělo být 2:0 pro nás a rozhodnuto by mělo být ještě před závěrečnou čtyřhrou ...
Reagovat
Patapuff
A když to tak nebude, tak to bude velké zklamánísmile
Reagovat
horska.kraslice
Nedomnívám se, že to bude jednoznačná záležitost. Pátek hodně napoví. Markéta a Marta jsou zřejmě obě ve formě, zápas může dopadnout jakkoliv. Moc držím pěsti Markétě, aby to zvládla. Druhý zápas podle žebříčku sice Bára jasná favoritka, ale podle popisu jediného vzájemného duelu se Zavackou v článku z toho může být dlouhá tahanice, doufejme, že se Bára potká s formou a že zápas zvládne i psychicky. smilesmile
Reagovat
makro99
Tak Krejcikova pred Parizi 2020 a po ni, to jsou dve uplne jine hracky; podle toho vzajemneho zapasu bych to asi uplne neposuzoval...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist