Blake a Davyděnko zápasy otočili, Hewitt dohrál

12. 3. 2011, 10:21
Aktuality 5
ATP INDIAN WELLS - Mezi nasazené se na letošním turnaji v Indian Wells nevešli bývalý hráči Top 4 James Blake, Nikolaj Davyděnko a Lleyton Hewitt. Zatímco Američan s Rusem se zachránili, Australan nestačil na Yen-Hsun Lua z Tchaj-wanu a překvapivě končí.
James Blake

James BlakeChrise Guccioneho dokázal porazit, v Indian Wells ale první set prohrál a stál tak před výzvou zápas s úspěšným kvalifikantem otočit. To se mu podařilo, když v dalším průběhu už po svém servisu ztratil pouhých osm fiftýnů, nečelil brejkbolu a za hodinu a půl zvítězil 3-6 6-3 6-2.

Pětadvacetiletý Australan, kterého dnes nezachránilo ani 19 es, na okruhu ATP porazil naposledy v srpnu 2009 Tsongu. Pak však laboroval se zraněním achylovky a ramena a v žebříčku je nyní až ve třetí světové stovce.

Blake, finalista turnaje z roku 2006, se ve 2. kole utká s krajanem a dlouholetý daviscupovým parťákem Andym Roddickem. Ten vyhrál 9 z dvanácti vzájemných duelů. Světová osmička Roddick vyhrál osm zápasů v řadě - v Memphisu získal titul a dvěma body pomohl své zemi k postupu do čtvrtfinále Davisova poháru.

Další blamáž zažehnal Nikolaj Davyděnko. Ruský tenista, kterému se po zranění zápěstí nedaří a v žebříčku klesl až na 42. místo, si od finále v Dauhá připsal pouhé dvě výhry. Z posledních čtyř turnajů porazil jen Garcíu-Lópeze a mizernou sérii mohl natáhnout v Indian Wells. V souboji s italským antukářem Fabiem Fogninim čtyřikrát ztratil své podání, přesto nakonec zvítězil 5-7 6-2 6-4.

Ruský tenista byl v Indian Wells pouze jednou v osmifinále, od kterého ho letos dělí ještě dva soupeři. Tím prvním bude Stanislas Wawrinka, kterého v jediném vzájemném střetnutí předloni na French Open porazil.

Největším překvapením je zatím vyřazení Lleytona Hewitta. Vítěz turnaje z let 2002 a 2003 nestačil na Yen-Hsun Lua z Tchaj-wanu, kterému po pěti ztracených servisech podlehl hladce 2-6 3-6.

Sedmadvacetiletý Lu, čtvrtfinalista loňského Wimbledonu, si připsal první vítězství v této sezoně. Ve druhém kole se pokusí překvapit proti nasazenému Lotyši Gulbisovi.

První letošní výhru v hlavní soutěži turnaje ATP si připsal i Andrej Golubjov. Kazach sice už v Dubaji postoupil do 2. kola, tehdy mu však vzdal zraněný Baghdatis. Golubjova zřejmě nakopal týden starý úspěch v Davis Cupu, kdy výhrami nad Hájkem a Berdychem dovedl svou zemi při premiérře ve Světové skupiny do čtvrtfinále. V Indian Wells totiž nečekaně smetl 6-2 6-1 Němce Floriana Mayera.

V dalším kole vyzve naopak v této sezoně dosud neporaženého Novaka Djokoviče. Srb v Kalifornii usiluje o posun na druhé místo světového žebříčku před Rogera Federera. Švýcar turnaj zahájí proti Igoru Andrejevovi, který ve třech setech zdolal Japonce Keie Nišikoriho.

Japonský tenista na počest obětí ničivého zemětřesení v jeho zemi, které si vyžádalo minimálně 1400 obětí, nastoupil s černou páskou na levé ruce. "Se svou rodinou jsem mluvil a všichni jsou v pořádku. Naše město je na opačném pobřeží. Ale kolem Tokia to vypadá opravdu hodně špatně," řekl jednadvacetiletý Nišikori. "Jsem z té události v šoku, ale musím se soustředit na svou hru. Nemyslím, že by mě to dnes nějak ovlivnilo, ale určitě jsem na to myslel," dodal.

Tomáš Berdyych, loňský čtvrtfinalista, soutěž zahájí proti Lukaszi Kubotovi. Polák si ve dvou setech poradil s Kazachem Michailem Kukuškinem, kterého tak připravil o odvetu za Davis Cup. 

Český tenista se už s prostředím v Indain Wells seznámil ve čtyřhře, ve které skončil společně se Srbem Tipsarevičem už v 1. kole.

Ve výborných výkonech pokračuje objev letošní sezony Milos Raonic. V Indian Wells porazil 6-2 7-6 Turka Marsela Ilhana a připsal si první vítězný zápas na turnaji Masters 1000. Dvacetiletého Kanaďana, který vyhrál už 10. z posledních jedenácti utkání, ve druhém kole čeká Mardy Fish, kterého porazil před třemi týdny v semifinále halového klání v Memphisu.

"Myslím, že jsem dnes nepodával jako v San Jose a Memphisu, ale mám mnohem leší pocit ze hry od základní čáry," komentoval Raonic. "Jsem rád, že mi tu diváci fandí. Je to příjemné a určitě mi to pomáhá."

- ATP MASTERS 1000 INDIAN WELLS -
(Kalifornie, tv. povrch, 4.500.000 dolarů)
páteční výsledky (11. 03. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Blake (USA) - Guccione (Austr.) 3-6 6-3 6-2
Davyděnko (Rus.) - Fognini (It.) 5-7 6-2 6-4
Yeh-Hsun Lu (Tchaj-wan) - Hewitt (Austr.) 6-2 6-3
Golubjov (Kaz.) - Mayer (Něm.) 6-2 6-1
Andrejev (Rus.) - Nišikori (Jap.) 6-4 6-7(2) 6-4
Kubot (Pol.) - Kukuškin (Kaz.) 7-6(8) 6-4
Tomic (Austr.) - Bopanna (Indie) 6-7(5) 7-6(1) 6-4
Benneteau (Fr.) - F. López (Šp.) 6-4 6-4
Serra (Fr.) - Gabašvili (Rus.) 6-4 6-7(1) 7-6(4)
Becker (Něm.) - De Bakker (Niz.) 6-2 7-5
Giraldo (Kol.) - Gimeno (Šp.) 6-4 6-7(5) 6-3
Petzschner (Něm.) - Brown (Něm.) 6-4 7-5
Harrison (USA) - Chardy (Fr.) 6-7(5) 7-6(2) 6-3

Čtyřhra - 1. kolo:
Dolgopolov/Malisse (Ukr./Belg.) - Berdych/Tipsarevič (ČR/Srb.) 4-6 6-4 10-8

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Diky za tuto fotku, kde je jeste Blake plny odhodlani a nadseni pro hru.Uz je evidentne na konci tenisove kariery, Na americkych betonech hraje v hlavni soutezi,i kdyz by vzhledem ke svemu soucasnemu postaveni mel prochazet kvalifikaci.Je to muj tenisovy milacek a tezce nesu, ze uz mu to moc nejde. Alespon jeste nejaky vitezny zapas. Druhe kolo bude asi opet konecna, ale budu pritom i presto. Jamesi zkus jeste zavzpominat na sve zlate tenisove casy.
Reagovat
smazaný uživatel
Největším překvapením je zatím vyřazení Lleytona Hewitta

Já na tom teda vůbec nic překvapivého nevidim. Hewitt už je dávno za zenitem. Zvykejte si, že si bude pravidelně rozbíjet držku v 1.,2. kolech. Občas se mu sice povede nějakej ten turnaj(jako třeba Halle 2010), ale to už je jen labutí píseň.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si naopak myslím, že Hewitt, pokud je zdravotně fit a dostane se do zápasového tempa, je stále na hradu top 20, možná top 30 a na trávě stále top 10. Dokonce loni na Roland Garrosehrál s Nadalem pěkný zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel čeští tenisté padají jako muchy.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist