Blake utekl Gulbisovi z lopaty, s Isnerem si to rozdá o čtvrtfinále

19. 7. 2011, 08:11
Aktuality 16
ATP ATLANTA - V Atlantě odstartoval první z přípravných turnajů na amerických betonech. Vstup do části sezony, jež vyvrcholí na US Open, úspěšně zahájil zkušený Američan James Blake, byť byl proti Gulbisovi na pokraji vyřazení. O první letošní čtvrtfinále si zahraje s krajanem Isnerem.
James Blake

James Blake loni vinou série zranění vypadl z první světové stovky a když v úvodu letošní sezony na okruhu ATP neuhrál jediné čtvrtfinále, rozhodl se bojovat o body na challengerech. Vedl si celkem úspěšně, když ze čtyř dva vyhrál a posunul se na 91. místo žebříčku. Mezitím svedl neúspěšnou pětisetovou bitvu v prvním kole Wimbledonu s Baghdatisem a na vítězný zápas na turnaji ATP tak čekal už více jak tři měsíce.

Čekání ukončil až na domácím betonu v Atlantě, byť byl v souboji s Ernestsem Gulbisem na pokraji vyřazení. Dvaadvacetiletý Lotyš za stavu 7-5 a 5-4 podával na vítězství, i třetí vzájemné střetnutí ale nakonec vyhrát nedokázal. Jednatřicetiletý Američan Blake druhý set otočil, a i když ho v třetí sadě přibrzdil déšť, první postup do 2. kola od dubnového Houstonu si uniknout nenechal.

"Myslím, že déšť obecně pomáhá hráči, který prohrává. Protože dostane šanci zastavit tempo zápasu a vrátit se na kurt s novým odhodláním. Dnes se to naštěstí nepotvrdilo," komentoval Blake přerušení zápasu ve chvíli, kdy v rozhodujícím setu soupeři sebral podání a ujal se vedení 3-2.

Gulbis, který se od loňského French Open, kde si zranil koleno, trápí. V Atlantě prohrál už pátý zápas v řadě. Naposledy porazil v květnu v Nice Uzbeka Istomina.

Blake si o první čtvrtfinále v sezoně zahraje v prvním vzájemném souboji s krajanem a partnerem ze čtyřhry Johnem Isnerem, který začátkem července vyhrál bez ztráty setu turnaj na trávě v Newportu a v Atlantě obhajuje loňské finále.

"Pokud by z prvního kola postoupil James (Blake), upřímně budu rád jen proto, že je to můj dobrý přítel. Je to skvělý tenista a proti kamarádům se hraje velmi nepříjemně. Ale musím to brát tak, jak to přijde," řekl Isner ve chvíli, kdy ještě neznal svého úvodního soupeře. V prvním kole měl totiž volný los.

Narozdíl od soupeře se šestadvacetiletý Isner těší na domácí publikum. "Je to pro mě jako hrát v rodném městě. Stále si vzpomínám na loňský rok, kdy jsem tu měl od fanoušků obrovskou podporu. Doufám, že to letos bude podobné. Je to jeden z důvodů, proč jsem tu loni došel až do finále."

První výhru na turnaji ATP si připsal třiadvacetiletý Tatsuma Ito. Aktuálně 106. hráč světa porazil 7-6 6-4 Němce Michaella Berrera a s Indem Devvarmanem se utká o čtvrtfinále.

Titul bude v Atlantě obhajovat další Američan Mardy Fish. Devátý hráč světa, měl sice po Davis Cupu problémy s břišními svaly, před dalším turnajem se ale stihl zotavit a pořadatelé tak o největší hvězdu soutěže nepřišli. Fish se ve druhém kole utká s vítězem duelu Mahut - Berankis.

- ATP 250 ATLANTA (USA, tv. povrch, 531.000 dolarů) -
pondělní výsledky (18. 07. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Blake (USA) - Gulbis (Lot.) 5-7 7-6(5) 6-2
Muller (Luc.) - Bogomolov (7-USA) 6-3 7-6(6)
Devvarman (8-Ind.) - Sweeting (USA) 6-4 3-6 6-4
Russell - Young (oba USA) 6-0 6-3
Ito (Jap.) - Berrer (Něm.) 7-6(6) 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jsem vždycky rád, když čtu, že James žažívá nějaký dílčí úspěch, pro mě je to možná nejtalentovanější hráč, kterej nikdy nezíská titul z GS turnaje. Jeho přímej forhend by mi na okruhu chyběl. A k tomu všemu velkej sympaťák.
Reagovat
skott
Ne ze bych si ho nedokazal predstavit s GS titulem, ale mozna vic mi vadi, kdyz vidim, jaci hraci nahrazuji Blakea a spol, na spici.Teprve nedavno jsem si treba uvedomil, jak vysoko je nymand Troicki:-)
Jinak v Atlante jeste jeden zajimavej zapas uz v 1.kole - Tommy Haas s domacim rodakem Robbym Gineprim.Snad vydrzim, na dnesek se mi to nepovedlo.
Reagovat
smazaný uživatel
V letech 05 - 08 určitě měl na to, aby na GS turnajích dokázal víc. Nevyšlo to a říkalo se, že to není ten pravý hráč pro tyhle podniky. Něco na tom asi je. Ale jeho rychlej tenis mě pořád neskutečně baví.
S Troickim souhlas, takovejhle hráč na 13. místě, zvláštní posun v mužskym tenisu.
Haas : Ginepri..jaký bitvy tihle dva předváděli kdysi na US Open :-).
Reagovat
smazaný uživatel
tesi me, ze nejsem jedina "odpurkyne". :-) Soucasne poradi stav uz mirne procistuje: http://live-tennis.eu/race
Reagovat
skott
Urcite.Blake patri/l k tem psychicky slabsim tenistum, jeho tie-breaky, petisetaky jsou legendarni:) Taky ho mam ale rad, rekl bych, ze celkove je jeden z nejoblibenejsich tenistu vseobecne.
Reagovat
smazaný uživatel
k oblibenosti Jamese, krome jeho koukatelneho tenisu, jiste ale prispiva ten silny zivotni pribeh....
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě..mnoho fanoušků a fanynek ví, jaké zlé období si prožil - 2004. Osobně ho beru i pro jeho gentlemanské chování na dvorci.
Reagovat
skott
pro me je i tohle malo:) a neni to jen o Troickim, u ktereho zasnu, ze je vubec v prvni stovce.
Reagovat
Ananas
Prosím tě na kterym kanálu to dávaj? :)
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.lshunter.tv/tennis-live-streaming-video.html

Ja uz ale vim predem, ze nevstanu. :-( Jinak souhlasim s Jaroslavou, James je prijemny hrac. Johnovi vsak fandim taky a nejen pro jeho podobu s Jakem Gyllenhaalem..... :-) skoda, ale jeste se proste v "hodine sebevrahu" neprobouzim ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Kdy je přesně ta "hodina sebevrahů" :-D
Reagovat
smazaný uživatel
nerejpej! Krize souvisi s rocnim obdobim, prim hraji Vanoce a predjari, nejvice sebevrazd je nad ranem, 3. - 4. hod ranni. No, to jsme ale od tenisu trochu ukrocili..... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já nerejpu, jen jsem zvědavec. Aha, Vánoce a předjaří vím, ale tohle statistické upřesnění času je pro mě novinka :-). No každopádně na vstávání vražedná hodina :-))). Děkuji.
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
Ananas
Díky Sojko. :))
Reagovat
smazaný uživatel
Utkani jsem sledovala. Pokud je takova sestava hracu, nevaham vstat i v noci. Urcite jiz Jamese dlouho vidat nebudu, tak si to chci jeste uzit, zvlaste, kdyz je to takovy dramaticky zapas se stastnym koncem pro nej.Erny je sice jiz delsi v herni krizi, ale to nic nemeni na tom, ze je dobry tenista. Utkani melo spravne dramaticky naboj, sice to neprijemne preruseni pro dest, ale stihla jsem to nakonec az do konce a to je hlavni. Isnera si teda James uzije, hraje s nim i ctyrhru. Jamesi hodne stesti.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist