Blíží se konec tenisové romantiky? Jednoručný bekhend poprvé zmizel z TOP 10 žebříčku ATP

19. 2., 17:45
Téma 17
V pondělí 19. února 2024 nastal pro tenisové fajnšmekry smutný den. Vůbec poprvé od založení žebříčku ATP v roce 1973 nefiguruje v elitní světové desítce jediný borec, který by ve své hře využíval jednoručný bekhend. Doba se mění, sport zrychluje. A hlavně to je prý důvod pozvolného konce tenisové romantiky.
Tsitsipas, který vyznává jednoručný bekhend, vypadl z TOP 10 světového žebříčku (© Profimedia)

Posledním hráčem, který s jednoručným bekhendem vládl tenisovému světu, byl Roger Federer. Před ním se pyšnilo titulem světové jedničky dalších 10 borců: Ilie Nastase, John Newcombe, John McEnroe, Ivan Lendl, Stefan Edberg, Boris Becker, Pete Sampras, Thomas Muster, Patrick Rafter a Gustavo Kuerten. Jenže právě jen Kuerten a Federer kralovali ve 21. století.

Před 50 lety to bylo úplně jinak. Na tenisových turnajích se odehrávaly výjimečné bitvy, v nichž se místo razance daleko častěji prosazovala technika a taktika. Jenže pak přišel Björn Borg a ukázal novinku. Nad jeho obouručným bekhendem nejdřív odborníci kroutili hlavou.

"V podstatě jsem začal hrát dvojručně forhendem i bekhendem, protože moje první raketa byla velmi těžká. Ale naučil jsem se pak hrát bekhend i topspinem, i když mi říkali, že to nejde. Byla to trochu revoluce," vzpomínal Borg v rozhovoru pro CNN. Podobně hráli v té době i Jimmy Connors nebo Chris Evertová. A časem se přidali další.

Když po uplynulém týdnu z TOP 10 vypadl Stefanos Tsitsipas, není mezi elitou už ani jeden nositel unikátního stylu. Poslední velké finále na Turnaji mistrů ATP mezi vyznavači bekhendu jednoruč se hrálo naposledy v roce 2019 (Tsitsipas vs. Thiem), předtím v roce 2006 (Federer vs. Blake).

"Myslím, že důvodů je víc. V poslední době sice vídáme, jak se organizátoři turnajů snaží zpomalovat povrchy, ale materiály, se kterými se hraje, jsou stejně stále dokonalejší a tenis jako takový všeobecně zrychluje," řekl pro Livesport Zprávy Jiří Novák, který v průběhu kariéry potkával na turnajích i Federera. "Roger byl výjimka. Už i za mé éry se hrálo častěji obouruč a někdo hrál oběma rukama i forhend," vysvětlil Novák.

Prostějovský rodák, který byl světovou pětkou a v roce 2002 si zahrál semifinále Australian Open, tvrdí, že obouručný bekhend je efektivnější. "Balony jsou sice dnes podobně tvrdé, ale údery jsou rok od roku rychlejší a jednou rukou je technicky daleko těžší míček správně zasáhnout. Při hře obouruč stačí kratší nápřah a druhou rukou už si člověk pomůže," vysvětluje aktuální trendy.

Souhlasí s ním i deblový specialista Lukáš Dlouhý. "Hlavně servis se zrychlil a tím je daleko těžší míče zasáhnout tak, abyste soupeři nedali výhodu. Jednoručný bekhend po servisu zahrajete zpravidla jen čopem. Obouručný je flexibilnější. Ale samozřejmě jsou i výjimky a občas se narodí hráč jako Federer, Wawrinka nebo Gasquet," uvedl dvojnásobný grandslamový vítěz ve čtyřhře.

Technika zkrátka pomalu ustupuje razanci. Vliv mají prý ale i mnohdy nedočkaví rodiče, kteří od prvních krůčků svých dětí touží po úspěších. "Malé děti na jednoručný bekhend nemají sílu a ve chvíli, kdy rodiče chtějí hlavně výsledky, se přestupuje na obouručný bekhend. Někdy je to samozřejmě na škodu, když je dítě talentované, ale opravdu s jednoručným bekhendem na úrovni mladších či starších žáků proti obouručné hře prohrávají. Tím, že všichni chtějí být dobří už za mlada, tak zřejmě jednoručný bekhend vymizí," dodal Dlouhý.

V minulém století se hrálo úplně jinak, wimbledonští vítězové Jan Kodeš i Martina Navrátilová se pyšnili "vymazleným" jednoručným bekhendem. Později se stejným stylem prosazovali také Karel Nováček či Petr Korda. "Jenže před 50 lety za Kodeše se hrálo víc čopem, hra díky tomu byla daleko pomalejší. Honza byl jedním z mála, který uměl liftovaný bekhend z halfvoleje," zavzpomínal bývalý fedcupový trenér Vladislav Šavrda, který se novým trendům nediví. "Často koukám na Tsitsipase a vnímám, že i když má bekhend opravdu hezký, tak ho přes něj vždycky dostanou. Jednoduše je tam větší chybovost," mínil generální manažer štvanického klubu I.ČLTK Praha.

Jednoručný bekhend však prý nemusí zcela vymizet. "Vždycky se najde někdo, kdo to hlavně na antuce bude hrát. A třeba se zase nějaký výjimečný talent narodí. Jen asi nebude tak úspěšný," tušil Novák.

Šance existuje hlavně mezi muži. Ti mají ve stovce žebříčku ATP stále 10 "tenisových romantiků" – Tsitsipase, Dimitrova, Musettiho, Eubankse, Evanse, Altmaiera, Lajoviče, Wawrinku, O'Connella a Thiema. To mezi ženami je situace daleko skromnější. Nejvýše postavenou hráčkou, která preferuje tento úder je Tatiana Mariaová na 50. místě. A mezi tisícovkou nejlepších hráček figuruje pouze 18 výjimek.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

17
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Zrovna píšu vedle:

Pohled na mušketýra Rišára je pohlazení po tenisové duši. Nádhera! Ten bude chybět převelice. A klobouk dolů i za to, jaké soupeře ve svém věku loni porazil.

Teď opět bojuje proti snad o 15let mladšímu Ševčenkovi...
A jednoručákem vyučuje. Teda nejenom jím.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Teď opět výměna top topů, absolutní masterpiece!
Reagovat
Krisboy
Já jsem eště v práci, ale doma na to v klidu kouknu. Co to bylo konkrétně za výměnu? Za jakého stavu?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
huh, tak teď už si asi nevzpomenu. Řekl bych, že ve druhém setu. Parádní řežba, nízké balony a Rišár běhal z rohu do rohu, zkrátka honili se neskutečně a nakonec Rišár winner. Ale těch pěkných výměn bylo víc, do HL se určitě dostanou.
Jinak i winner za stavu 5:4 30:30 a MB
Reagovat
Ereinion
Škoda že jediným mladším hráčem nahoře s jednoručákem je Tsitsipas, který ho zrovna pořádně neumí...jednoručáky můžem obecně rozdělit na ty techničtější (Dimitrov) a na ty, který sází hlavně na brutální sílu (Thiem). Tsitsipas má špatnej čop a není pořádně schopnej dát winner, plus každej druhej gem trefí bekhend rámem...což je škoda, protože kdyby měl jednoručák aspoň na úrovni výše zmiňovaných, tak je pořád v TOP5.

Obecně se ale nelze divit tomu, že jednoručáky mizí, pro děcka i trenéry je daleko jednodušší kopírovat styl Djokoviče než Federera (to v podstatě nejde). Divácky to ovšem bude dělat tenis méně zajímavým.
Reagovat
Krisboy

Ať je to jak chce, ohbh je nejkrásnější tenisovej úder. A když se opravdu umí (Fed, Waw, Gas, Henin...), je i zatraceně účinný. Já ho budu hrát, odkud udržím v ruce raketu.
Reagovat
PetaM
Jsem rád, že si můžu užívat ten svůj.
Reagovat
manager1
Tak tato informace me docela sokla... Krasa pretlacena silou...
Legendy to vysvetlovali tak (naposledy myslim McEnroe), ze obourucak hraji ti kteri nemaji dost silu hrat jednorucak. Nevim jestli je to pravda protoze ja osobne neumim hrat obouruc backhand i kdyz jsem to zkousel. Proste nejde.
Reagovat
Nola
najlepsiu romantiku, aby som teda neurazila autora som videla v podani Stanimala , ked mu to tam padalo, tak to boli skutocne pecky, no ale kedze sa to ucil od Federera, ako poznamenal Havrila za mikrofonom, tak neviem teda, kto mal lepsi jednorucak

Richard Gasquet ho mohol mat sice pohladny, ale bol takym darom do pavucika pre celu B3, Dom vedel zahrat na vsetkych, a co s tymi dvomi fesakmi - babyFed a d Artagnan? obcas sice dokazali vyhrat, ale cez BH bola vacsinou cesta k vyhre, kedze obaja mali ovela lepsi FH
Reagovat
dappe
Článek si nepochopila, jak překvapivé...
Reagovat
Nola
ale pochopila, len ty si potrebujes dokazovat svoje ego
Reagovat
Patik
Wawrinkove backhandy a keď to tam padalo neboli ani tak romantika ako skôr tvrdý sex bez lásky..Federer gasquet to bola poézia..Thiem podobne a keď to dal po čiare to bol hardcore..Tsitsipasov backhand občas keď to padlo fajn inak backhandy viacmenej na štýl urobím si to sám pri sviečke príjemné ale není to ono.. Na jeho výšku a telo ma slabý backhand v porovnaní s Thiemom
Reagovat
turista
Gasquet měl krásný jednoručný bekhend. Proti Djokovičově obouručáku se ale například na RG naprosto nechytal v bekhendových výměnách. Nole ho buď donutil k chybě nebo bekhendem až těsně k základní čáře zahnal Gasqueta až na konec kurtu a pak vypálil forhend drive do nekrytého volného prostoru a bylo vymalováno.
Reagovat
hanz
Comí, comí, ty už to tu máš jak Plesk :DDD
Reagovat
Kandinsky1
To je dobře
Reagovat
makro99
Pěkný titulek...
Reagovat
com
Jakmile sem videl fotku TsiTsipasa a zacatek titulku - konec tenisove romantiky, tak me hned napadlo, ze se rozesel s Badosou
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist