Borg: Ztratil jsem motivaci, proto jsem skončil

5. 11. 2010, 04:30
Aktuality 1
Bez pověstné čelenky dnes nastoupí Björn Borg k exhibici proti Ivanu Lendlovi v Ostravě. Někdejší král Roland Garros a Wimbledonu před utkáním řekl, že kdysi za jeho předčasným koncem kariéry stála především ztráta motivace.
Profily hráčů
Bjorn Borg

"Čelenku už nepotřebuju," usmál se bělovlasý Borg na tiskové konferenci na dotaz, jestli bude na kurtu vypadat jako dříve.

Kvůli duelu s Lendlem skoro po 29 letech více netrénoval. Rozesmál se, když slyšel, že jeho krajan Mats Wilander ano. "Já jsem trošku starší a stačí mi hrát třikrát čtyřikrát týdně," řekl Borg.

Tenis už dávno není jeho denním chlebem. Kariéru ukončil podle mnohých předčasně v 26 letech. "Jsem šťastný a spokojený, jak žiju teď. Jsem na sebe pyšný, co jsem dokázal, vážím si toho a tenis mi hodně dal, ale od konce kariéry žiju úplně jinak," řekl Borg.

Vítěz jedenácti grandslamových titulů přestal hrát v roce 1983. "Ztratil jsem motivaci, nebavilo mě hrát," řekl, že byl zvyklý dělat vše na sto deset procent, ale najednou ho to přestalo bavit.

Jedním z důvodů bylo i šílenství fanoušků, které se kolem něj strhlo. Prakticky nemohl vyjít z hotelu, všude ho doprovázela eskorta. "Bylo to velmi složité, kamkoli jsem se hnul, byly stovky lidí. Na jednu stranu jsem si to trošku užíval, ale na druhou toho bylo tolik, že to přispělo ke ztrátě motivace," konstatoval.
V současnosti žije poklidným rodinným životem asi 20 kilometrů od Stockholmu s manželkou Patricií a třemi dětmi. "Vstávám v šest třicet, jedu s dětmi do školy, pak na tenis nebo do kanceláře, vyzvednout děti, odvézt je na koníčky, úkoly a spát," popsal.

Říkalo se o něm, že má v hlavě počítač a umí přesně určit strategii na soupeře. "To mě těší, že se to povídalo," řekl Borg a tenis přirovnal k boxu. "Snažíte se soupeře srazit, zničit psychicky a vyzrát na něj, takový tenis je. Je více v hlavě než o fyzičce," podotkl.

Velkou Borgovou zbraní byl topspinový úder. Začal ho hrát jako první na světě. "Bylo to prosté," začal vyprávět, jak na úder přišel. "Jen jsem chytl raketu jinak, než bývalo zvykem. Opravovali mě, ale já byl tvrdohlavý a pokračoval jsem ve své hře. Bylo to velmi efektivní a jsem pyšný, že jsem tenis zmodernizoval a něco objevil."

Před čtyřmi lety chtěl prodat své wimbledonské trofeje. Volalo mu hodně bývalý hráčů včetně Johna McEnroea, ať to nedělá. "Říkali, co blázním, jak se toho můžu zbavovat," vzpomínal Borg, který si pak vše rozmyslel. "Stálo mě to ale hodně peněz získat vše zpátky."

V současné době obdivuje rivalitu Španěla Rafaela Nadala a Švýcara Rogera Federera. Neviděl prý jen dva z jejich 21 vzájemných zápasů. "Strašně rád se na jejich zápasy dívám, protože jsou tak odlišní a skvělí. Dělají pro tenis strašně moc," řekl Borg.

Jako jeden z mála favorizoval před letošním US Open i Tomáše Berdycha. Za svým názorem si stál, i když český hráč vypadl v New Yorku už v 1. kole. "Pořád si myslím, že má výbornou sezonu. Má hodně talentu, teďka mu forma odešla, možná trochu ztratil jistotu, ale je hráčem budoucnosti. Musejí si na něj dát pozor a myslím si, že je připraven vyhrát grandslamový turnaj," pronesl Borg.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Bjorn Borg byl sice výbornou tenistou, avšak neskutečným děvkařem. Je mi moc dobře jasné, na čem utratil všechny své peníze.

To je to samé jako s Kafelnikovem, hráčem, jenž má dodnes na hlavě ten směšný ruský účes, jímž je ta úplně krátká ofina. :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist