Borges byl v Estorilu okraden o brejk. Garín zahrál do autu, přesto mu sudí daroval důležitý bod

6. 4., 12:44
Video dne 7
V pátek se na antukovém turnaji ATP 250 v portugalském Estorilu odehrála 'loupež' za bílého dne. Velkou nevolili spustilo nepochopitelné rozhodnutí umpireového sudího Christiana Raska, který přisoudil bod Chilanu Cristianu Garínovi přesto, že zahrál míček do autu. Bylo to ve chvíli, kdy měl domácí Nuno Borges proměnit brejkbol a ve druhém setu jít do vedení 4:2.
Profily hráčů
Nuno Borges nechápe rozhodnutí sudího Christana Raska (© Profimedia)

Bývalý 17. hráč světa Cristian Garín krčící se aktuálně i kvůli zdravotním potížím ve druhé světové stovce během celého zápasu čelil šesti brejkbolům. Všem v dlouhém gamu za stavu 6:2 a 2:3. Všechny odvrátil, i když jeden z nich jen díky nepochopitelné chybě rozhodčího.

Co se stalo?

Garín vrátil soupeřův return na hranici základní čáry, pravděpodobně do autu. Nicméně lajnoví i umpireový sudí mlčeli a pokračovalo se dál. Nuno Borges míček vrátil do kurtu a v tu chvíli se z publika ozvalo 'aut'. Garín výměnu zakončil, jenže pokus o vítězný úder se mu nepovedl a míček z jeho rakety dopadl do autu. Tentokrát zcela bezpochyb.

Následovat měla jedna ze dvou situací. Buď fiftýn pro Borgese, který by zaznamenal premiérový brejk a ve druhé sadě by se ujal vedení 4:2, nebo diskutabilní opakování výměny kvůli narušení výměny vnějšími vlivy.

Garín okamžitě poukazoval na to, že byl při úderu vyrušen a dánský sudí Christian Rask mu bez jakýchkoliv velkých rozpaků přisoudil bod. Fiftýn daroval tenistovi, který minimálně jeden z posledních dvou úderů trefil do autu.

A to se následně a zcela pochopitelně vůbec nelíbilo domácímu Borgesovi a nechal si zavolat supervizora. Bezvýsledně poukazoval na to, že on žádnou chybu neudělal. Že výkřik byl z publika a špatný úder zahrál soupeř. "Chyboval on, já žádnou chybu neudělal," marně se rozčiloval se Borges.

Bod zůstal Garínovi a znovu se ukázalo, jak zbytečně je volání supervizora na kurt. Zřídkakdy totiž změní rozhodnutí umpireového rozhodčího, byť je mylné.

Garín: Jsem na sebe pyšný

Garín servis nakonec udržel a přestože se musel vypořádávat s velkou nenávistí publika, které mu neodpustilo nepřiznání chyby, po více než dvou hodinách boje zvítězil 6:2, 7:6 a o poprvé od dubna 2022 (Houston) postoupil do semifinále turnaje ATP. V něm bude v sobotu čelit nejvýše nasazenému Polákovi Hubertu Hurkaczovi a může se spolehnout, že publikum na jeho straně rozhodně nebude.

"On přerušil výměnu. Já zastavil také. Nevím, jestli je to jen můj názor, nebo bychom si to měli ještě znovu přehrát. Je potřeba to zkontrolovat. Já to později udělám. Atmosféra pak byla šílená a jsem na sebe pyšný, jak jsem se s tím vypořádal. Během zápasu to bylo dost nepříjemné," řekl v pozápasovém rozhovoru sedmadvacetiletý Chilan.

Loupež, podvodník Garín

"Neskutečná loupež...," napsal na platformu X portugalský novinář José Morgado. "Vyhoďte toho rozhodčího. A hanba Garínovi, že se nepřiznal. Nejhorší rozhodnutí, které jsem za poslední dobu v tenise viděl," reagují fanoušci ma sociálních sítích.

"Rozhodčí je hroznej. Další z těch, co chtěl strhnout pozornost na svou stranu. Doslova změnil zápas. A Garín je podvodník," doplňují další.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
sojka1
nejsem zrovna na ty loupeze, takze doufam, ze "pysny" Garin zakopne v zaveru o Caspera.... ale hlavne k Maroku, protoze nema svuj clanek: Matti snad konecne zpet a znovu famozni predstaveni na servisu, ovsem zase ta hlava, na kterou si sam nekdy ukazuje.... jakmile to v ni jen trochu blikne, hned se ozve i nejslabsi clanek retezu, takze BH.... ale co uz, pekne to bylo.... :-))
Reagovat
sojka1
ze jsem se na ten Estoril nepodivala, vsechno je zase uplne jinak.... :-(((
Reagovat
sojka1
po svem MTO mrtvicny game za stavu 2:5 nakonec Casper na prijmu urval a umazal jeden brejk, odpodava, predpokladam..... prasatko pomohlo :-))..... ale stejne.... ;-)
Reagovat
farr
Ou chybička. Oznamovač skóre radsit jenom co kdyby se přepočítal, že.
Reagovat
farr
A opět jsme u toho. Naprosto bez skrupulí na všech ATP turnajích povinný Live systém, zakázat čárové a z umpire udělat jen mluvící počítadlo bodů... Ach jak jednoduché
Reagovat
GaelM
Rozhodčí jsou přežitek, který dokáže zápas tak akorát pokazit.
Reagovat
aape
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist