Boulterová uspěla v prvním britském finále po 46 letech a v Nottinghamu dosáhla na první trofej

18. 6. 2023, 16:05
Aktuality 4
Katie Boulterová (26) zvládla na domácím pažitu v Nottinghamu první britské semifinále na nejvyšším okruhu od roku 1975 a také první britské finále na této úrovni po 46 letech. V souboji finálových debutantek přehrála 6:3, 6:3 krajanku Jodie Burrageovou (24), zajistila si posun na nové žebříčkové maximum a stala se druhou domácí šampionkou místního podniku WTA.
Katie Boulterová (© Profimedia)

Katie Boulterová v tomto týdnu výrazně přispěla k přepsání historie britského tenisu. Rodačka z Leicesteru byla v minulosti na hlavní tour nejdál čtyřikrát ve čtvrtfinále, ve dvou případech právě v Nottinghamu.

A na svém oblíbeném turnaji letos parádně využila příznivého losu, když narazila jen na žebříčkové níže postavené soupeřky, nikoho z TOP 130 pořadí a celkem čtyři krajanky. Podnik, který od roku 2015 figuruje v kalendáři WTA, ovládla bez ztráty jediného setu a stala se jeho druhou domácí šampionkou po Johanně Kontaové (2021).

V prvním britském semifinále na nejvyšším okruhu od roku 1975 porazila Heather Watsonovou a z vítězství se radovala i v prvním britském finále na této úrovni po dlouhých 46 letech. Naposledy o titul dvě Britky bojovaly v San Franciscu 1977, kde Sue Barkerová přehrála Virginii Wadeovou.

Proti Jodie Burrageové od začátku dominovala. O dva roky mladší krajance nabídla jen dva brejkboly a jediné zaváhání předvedla v koncovce úvodní sady, kterou nedopodávala.

Statistiky zápasu Boulterová - Burrageová

Svou sbírku profesionálních titulů rozšířila o osmý kousek, všech sedm předchozích posbírala na nejnižším okruhu ITF a na betonech či koberci. Jedná se o její první triumf od ledna, kdy na W60 v Austrálii porazila ve finále právě Burrageovou. V žebříčku se posune na nové maximum, v pondělí bude premiérově v TOP 80 a po čtyřech letech se vrátí do elitní stovky.

Burrageová, jež se vůbec poprvé v kariéře dostala do čtvrtfinále na hlavní tour a v prvním kole udolala po třech hodinách Terezu Martincovou, sahala po své šesté trofeji a také po debutu v TOP 100, na nějž kvůli nedělní porážce stále čeká.

• WTA 250 NOTTINGHAM •
Velká Británie, tráva, 259.303 dolarů
nedělní výsledky (18. 6. 2023)
• Dvouhra - finále •
Boulterová (Brit.) - Burrageová (Brit.) 6:3, 6:3
• Čtyřhra - finále •
Eikeriová/Neelová (Nor./Est.) - Dartová/Watsonová (Brit.) 7:6 (8:6), 5:7, 10:8
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
NovacekTP
smile bravó Rossia smile
Reagovat
NovacekTP
Jekatěrina Alexandrovová smile smile
Reagovat
EllNino
A koučce Biljaně Veselinovič :)
Reagovat
Kandinsky1
smile smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist