Bouzková v Hobartu zvládla premiéru v roli nasazené jedničky, Martincová prohrála se Siegemundovou i popáté

9. 1. 2023, 03:34
Aktuality 15
WTA HOBART - Marie Bouzková má za sebou premiérový zápas v roli nasazené jedničky na turnajích WTA a na postup se nečekaně nadřela, Jaqueline Cristianovou porazila až po více než dvou hodinách boje. Kvalifikantka Tereza Martincová nezvládla po Aucklandu vstup do hlavní soutěže ani v Hobartu, když prohrála i pátý vzájemný souboj s Laurou Siegemundovou.
Marie Bouzková (© AFP)

Pro Marii Bouzkovou nebude jednoduché navázat na předchozí životní sezonu, během níž vybojovala na Livesport Prague Open svůj premiérový titul na nejvyšším okruhu, hrála čtvrtfinále Wimbledonu, prošla do finále na WTA 250 v Guadalajaře a vyšplhala se na 24. místo v žebříčku.

Velkou šanci přidat další trofej má ale hned v Hobartu, kam dorazila po solidním vystoupení v týmovém United Cupu. Čtyřiadvacetiletá Češka je poprvé v kariéře nasazenou jedničkou na turnajích WTA a patří v tasmánském městě mezi největší adeptky na triumf. V úvodním zápase však přesvědčivý výkon nepředvedla, Rumunku Jaqueline Cristianovou zdolala až po více než dvou hodinách boje 7-6(2) 6-3.

Favoritka šla jako první do brejku, jenže pak ztratila se 146. hráčkou světa vracející se po zranění čtyři hry v řadě. Manko 2-5 ovšem zlikvidovala a úvodní dějství urvala v tie-breaku. Rovněž ve druhé sadě musela dohánět nepříznivé skóre. Po srovnání na 2-2 si hráčky dlouho hlídaly servis a Bouzkové se znovu podařilo udeřit až v osmém gamu. Utkání posléze dopodávala, ačkoli čelila celkově už šestému brejkbolu.

Další soupeřkou pražské rodačky žijící ve Spojených státech a poslední české naděje na turnaji bude Lucia Bronzettiová z Itálie, nebo ruská kvalifikantka Anna Blinkovová.

Tereza Martincová prožila skvělou sezonu 2021, ale po jejím konci už se jenom trápí. Osmadvacetiletá Češka sice loni uhrála semifinále v Nottinghamu a další dvě čtvrtfinále, jenže na 21 z 25 turnajů vypadla nejpozději ve druhém kole a vstup do letošní sezony jí absolutně nevychází.

Bývalá světová čtyřicítka, která teď figuruje až v osmé desítce pořadí, v Aucklandu (Julia Grabherová) i v Hobartu (Laura Siegemundová), kde začínala v kvalifikaci, prohrála stejným skóre 7-5 1-6 2-6. Proti Siegemundové předvedla parádní obrat z 2-5 na 7-5, ale ve zbytku utkání tahala za kratší konec a prohrála i pátý vzájemný souboj. Němka přerušila sérii šesti porážek a o čtvrtfinále si zahraje s lepší z amerického derby Peraová - Brengleová.

• WTA 250 HOBART •
Nový Zéland, tv. povrch, 259.303 dolarů
pondělní výsledky (9. 1. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Bouzková (1-ČR) - Cristianová (Rum.) 7-6(2) 6-3
Siegemundová (Něm.) - Martincová (ČR) 5-7 6-1 6-2
Davisová (USA) - Stephensová (4-USA) 6-2 6-2
Kalininová (5-Ukr.) - Marinová (Kan.) 6-2 6-1
Mariaová (Něm.) - Gibsonová (Austr.) 6-3 6-2
Xinyu Wang (Čína) - Gadecká (Austr.) 6-4 7-5
Paoliniová (It.) - Tigová (Rum.) 6-3 6-1
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

15
Přidat komentář
lvicek
Tedka koukam, ze Maruska se v zivem zebricku posunula na velmi prestizni misto ceske dvojky ;). Tak uvidime, co s tim vsechny zainteresovane holky tento tyden jeste provedou :).
Reagovat
misa
se na postup v silném větru dost nadřela. Chválím výborně odehraný tiebreak. Loni měla ve zkrácených hrách úspěšnost 75 % a začala s v nich věřit.

I v těžkých pozicích je schopná zahrát dobrý úder (prohoz, lob) a soupeřku tím zdeptat. Fyzicky je dobře připravená.
Reagovat
misa
V žebříčku se bohužel propadla na 26. místo, což jí zhoršilo pozici před losováním na AO. (Hráčky nasazené jako č. 25 - 32 mají ve 3.kole v ideálním případě někoho z č. 1 - 8).
Reagovat
baba
Zápas Marušky jsem viděla a stejně jako v týmové soutěži, slabota ....Loňský rok byl alespoň nějaký náznak agresivnější hry a úderů, letos opět pinkaná od základní čáry- tohle je úroveň 60 a výš žebříčku ...škoda, podle mě jediný level potenciál má hra Lindy Noskové / pestrá, agresivní /ostatní mladé LF, BF, SB - pinkaná na podobné úrovni. No a Muška...škoda mluvit...
Reagovat
Nenela
Ke tve analyze bych dodala, ze Linda Noskova jakkoli ted zazarila, ma jednu velikou slabinu, a to je pohyb. Na pomalejsich povrsich je diky tomu dost marna, zato takova Maruska ze svych pohybovych schopnosti obrovsky tezi. Takze bych s analyzami pockala, az se sezona trochu vice posune a ukaze, jak kdo na tom je s vsestrannosti
Reagovat
tommr
Marie úspěšně zvládla vstup do turnaje i když se na výhru nečekaně nadřela. Její výkon nebyl moc přesvědčivej a soupeřka hrála mnohem líp než by odpovídalo jejímu postavení v žebříčku ...
Pokud chce Marie pomýšlet na titul (a to by jako nasazená jednička samozřejmě měla) tak se musí ještě hodně zlepšit ...
Reagovat
turista
Maruška gratulace!
Reagovat
EllNino
na neznámou Jones a neškodnou Juvan to stačilo, ale technicky hrající Grabher a Siegemund se jí dostaly na kobylku a Tereza propadla depresi ...

Snad chytne do Melbourne někoho méně neortodoxního, ale momentálě nehraje moc dobře zkrátka
Reagovat
Dobry-den
Se svým negativistickým přístupem nemá šanci na úspěch.
Reagovat
EllNino
Jako neskutečný, co tam předváděla, a to v obou zápasech naprosto jako přes kopírák ... zápas z Aucklandu jako by se přesunul do Hobartu, průběh úplně stejnej ...
Reagovat
tommr
u Terezy je problém v nízkém tenisovém IQ. Ona umí jenom mlátit do toho od BL a jakákoli změna rytmu jí vykolejí. Proto jí chytré a šikovné hráčky jako Grabher (0:2) nebo Siegemund (0:5) nesedí ...
Reagovat
turista
Negrindit a chodit si pro vítězné míče a bude to dobré.
Reagovat
GaelM
Tak ona nikdy nebyla úplně mega talent, dlouho bojovala o průlom do top100 a ta loňská 40. příčka byla od ní možná i trochu překročení svých reálných možností. Přejme jí úspěch, ale vysoká očekávání nejsou moc na místě.
Reagovat
horska.kraslice
smilesmile
Reagovat
A211
Souhlas může akorát překvapit
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist