Bouzková v Soulu potvrdila roli favoritky, s Dayovou si poradila ve dvou setech

10. 10. 2023, 12:32
Aktuality 10
Marie Bouzková (25) úspěšně odstartovala své premiérové vystoupení na podniku WTA 250 v jihokorejském Soulu. Nasazená čtyřka si v úvodním kole poradila 6:4, 6:4 s Kaylou Dayovou (24) ze Spojených států a potvrdila roli favoritky. O teprve druhé letošní čtvrtfinále na nejvyšší tour se šampionka loňského Livesport Prague Open utká s hráčkou druhé stovky Evou Lysovou (21). Vítězně má za sebou první kolo také turnajová jednička Jessica Pegulaová, senzačně naopak vypadla dvojka Jelena Ostapenková.
Marie Bouzková (© Profimedia)

Marie Bouzková loni vyhrála 42 z 56 zápasů, na Livesport Prague Open slavila svůj premiérový triumf na nejvyšším okruhu a vyšplhala se do TOP 30 žebříčku. V nejlepší třicítce se stále drží, nicméně letošní sezonu rozhodně nemůže hodnotit jako povedenou.

Na hlavní tour dosáhla na první vítěznou sérii v hlavních soutěžích až v květnu v Římě a jediné dosavadní čtvrtfinále uhrála v polovině srpna na "tisícovce" v Cincinnati. Vyjma porážek v prvním kole s Jaqueline Cristianovou v Praze a Julií Putincevovou v Pekingu se ale v posledních týdnech výrazně zlepšila a došla také do osmifinále Wimbledonu a do třetího kola na US Open.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

Zlepšenou formu se pokusí prodat na menší akci v jihokorejském Soulu, kde je nasazenou čtyřkou. Úvodní duel zvládla celkem s přehledem a potvrdila roli favoritky v souboji juniorských šampionek US Open s Kaylou Dayovou. V utkání lépe servírovala a byla mnohem úspěšnější na brejkbolech, když odvrátila pět ze šesti a proměnila tři z pěti.

Možná klíčový okamžik přišel už ve čtvrtém gamu, v němž česká favoritka úspěšně zlikvidovala sérii tří brejkbolových hrozeb. V deváté hře zapsala první brejk a set navzdory komplikaci v podobě dvou brejkbolů úspěšně dopodávala. Ve druhé sadě začala dalším brejkem, ale o vedení o několik minut později přišla. Náskok si však vypracovala znovu a tentokrát si ho pohlídala.

Zatímco loni posbírala Bouzková pět čtvrtfinálových účastí na hlavním okruhu, letos bude útočit teprve na druhý postup mezi nejlepší osmičku na této úrovni. Ve druhém kole se premiérově střetne s Evou Lysovou, přemožitelka Slovenky Anny Karolíny Schmiedlové figuruje v žebříčku přesně o 90 míst níže.

 

Pegulaová jde dál, Ostapenková prohrála s hráčkou šesté stovky

Jessica Pegulaová zahájila svou poslední generálku na blížící se Turnaj mistryň v Mexiku solidní výhrou 6:2, 6:4 nad Viktórií Hrunčákovou v jihokorejském Soulu. Nasazená jednička tak zakončí letošní sezonu s téměř stoprocentní úspěšností v úvodních zápasech na vyřazovacích turnajích. Jediný nezdar zaznamenala na antuce v Římě proti krajance Taylor Townsendové.

Američanka v utkání se Slovenkou neodvrátila ani jednu ze dvou brejkbolových hrozeb, nicméně sama využila pět z osmi šancí na returnu a na postup do dalšího kola potřebovala jen hodinu a 10 minut. Světová čtyřka se o čtvrtfinále utká s krajankou Ashlyn Kruegerovou, která před pár týdny v Ósace slavila svůj premiérový triumf na hlavní tour.

S turnajem se naopak hned v úvodním kole senzačně rozloučila Jelena Ostapenková. Grandslamová šampionka a čtvrtfinalistka nedávného US Open zase jednou potvrdila, že nikdy nebude stabilní hráčkou. Před týdnem v Pekingu vyřadila členku TOP 10 Pegulaovou a nyní nestačila v Soulu, kde získala jeden ze svých titulů a loni hrála finále, 6:3, 1:6, 6:7 na outsiderku a zástupkyni až šesté stovky žebříčku Dayeon Back.

Proti domácí tenistce přitom celkem snadno vyhrála úvodní set a v tom rozhodujícím vedla už 5:2. Vlastními chybami se však o náskok připravila, v posledním gamu před tie-breakem nevyužila mečbol na returnu a zkrácenou hru vyházela. Korejka si ve svém premiérovém druhém kole na nejvyšší tour zahraje s Kimberly Birrellovou.

Výsledky turnaje WTA 250 v Soulu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
misa
Maruška navázala na singlový postup i pěkným výkonem v deblu - dobře podávala i returnovala, byla jistá na síti a zahrála opět i pár smečí od základní čáry :) S Bethanii mají kvalitu určitě na titul.
Reagovat
tommr
vzhledem ke konkurenci by cokoli jinýho než titul bylo neúspěchem ...
Reagovat
misa
Marie se na výhru dost natrápila, ale důležité je, že vyhrála ve dvou setech. Oblíbila si teď smeče od základní čáry a docela jí v zápase vycházely :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Může je trénovat v deblusmile
Reagovat
magnus
Tak to by bolo keby Bouzková nevyhrala nad takou slaboou hráčkou. Ostapenkovej sa už asi nechcelo smile
Reagovat
Fransoas
Je to potěšující zpráva,že se podařilo Marušce postoupit a potvrdila roli favoritky - gratulace.
Neméně dobrá zpráva je,že namyšlená Ostapenko nečekaně nezvládla svůj zápas.
Reagovat
Nenela
Ja si nemyslim, ze Jelena je namyslena. Ona je jen takova...sva smile
Reagovat
tommr
ale dobrá zpráva to je protože se tak Marii uvolnila cesta do finále ...
Reagovat
bardunek666
No..já bych měl z Lys celkem obavy
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist