Bouzková zahodila jedinečnou šanci na finále v Soulu. Ve čtvrtfinále prohrála bitvu s hráčkou druhé stovky

13. 10. 2023, 13:36
Aktuality 16
Marie Bouzková (25) měla v Soulu jedinečnou šanci dostat se do svého prvního finále od loňského triumfu na Livesport Prague Open. Nasazená čtyřka ale místo toho dohrála už ve čtvrtfinále po porážce 5:7, 6:7 se 128. ženou pořadí Yue Yuan (25), která znovu vylepšila své maximum na nejvyšším okruhu. Číňanka se o své největší finále v kariéře popere s hráčkou druhé stovky Eminou Bektasovou (30).
Marie Bouzková (© Profimedia)

Marie Bouzková v loňské sezoně prošla třikrát do semifinále a na domácím Livesport Prague Open získala svůj jediný dosavadní titul. V té letošní ovšem na výkony ani výsledky z předchozího roku není schopná navázat, teprve v květnu si připsala svou první vítěznou sérii v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu a až v srpnu postoupila do prvního čtvrtfinále na turnajích WTA.

Ve slabší formě dorazila i k debutu v Soulu, kde nevyužila příznivého losu a na své první finále od loňského triumfu v Praze ani semifinále po téměř roce nedosáhla. V jihokorejské metropoli měla potíže už v úvodním kole s 86. hráčkou světa Kaylou Dayovou a ve čtvrtfinále byla nad její síly zástupkyně až druhé stovky pořadí Yue Yuan, která se do čtvrtfinále na této úrovni dostala vůbec poprvé.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Ačkoli se hrály jen dva sety, o postup se bojovalo dvě hodiny a tři čtvrtě. Bouzková v úvodním dějství neustále dotahovala skóre a nepomohlo jí ani šest odvrácených setbolů napříč dvěma gamy. V tom závěrečném pustila Číňanku k dalším třem šancím a na celkově devátou už zareagovat nedokázala.

Ve druhé sadě se povedlo české favoritce otočit z 1:3 na 4:3, jenže brejk nepotvrdila a pak už zase jen srovnávala skóre. V tie-breaku se jí podařila otočka z 2:5 na 6:5, ale setbol nevyužila a dramatickou zkrácenou hru prohrála poměrem 7:9.

Bouzková se mohla v semifinále utkat s další hráčkou druhé stovky Eminou Bektasovou. Američanka ve 30 letech pokračuje v životním roce, v němž poprvé v kariéře vyhrála dva turnaje ITF během jedné sezony a překonává svá maxima na okruhu WTA. Po červnové premiéře ve čtvrtfinále se v Soulu probila poprvé do semifinále, když zdolala 4:6, 6:3, 6:2 Australanku Kimberly Birrellovou. V sobotu bude usilovat o debut v TOP 100 pořadí a stejně jako Yuan o své největší finále.

Jessica Pegulaová v tomto týdnu poprvé ztratila set, ale po suverénním obratu dál plní roli největší favoritky. Nasazená jednička si ve čtvrtfinále poradila 4:6, 6:3, 6:0 s krajankou Claire Liuovou a pořád útočí na svůj čtvrtý titul a první mimo severoamerický kontinent. O čtvrté finále v sezoně bude bojovat proti Yanině Wickmayerové.

Wickmayerová se na začátku loňské sezony vrátila po mateřské pauze a v posledních měsících vystrkuje růžky už i na nejvyšším okruhu. Bývalá světová dvanáctka a vítězka pěti turnajů WTA smetla 6:3, 6:1 debutantku ve čtvrtfinále na hlavní tour Polinu Kuděrmetovovou a zahraje si o své první finále na této úrovni od července 2016.

Výsledky turnaje WTA 250 v Soulu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
Krisboy
"Zahodila jedinečnou šanci"? Normálně prohrála, ne? smile
Reagovat
tommr
míněno tak že měla hodně lehkej los ...
Reagovat
Krisboy
Já to chápu, ale stejně je to přehnané. Bulvární titulek, clickbait.
Reagovat
Fandina
Podle čísel to vypadá že, až na celkové míče, Maruška byla lepší. Škoda, ale Číňanky prostě v Asii řádí.
Reagovat
Kandinsky1
Nevypadlo vám SF ?
Reagovat
com
Karma ji dohnala smilesmile
Reagovat
misa
Podívej se na její letošní výdělek, takovou karmu by chtěl kdekdo
Reagovat
JohnB
Když už prohrát, tak se ctí - měla jí napráskat aspoň za něco
Reagovat
tommr
Marie mě dneska hodně zklamala. Těžko si představit lehčí cestu do finále než měla na tomto turnaji ... smile
Snad si to aspoň částečně vynahradí v deblu ...
Reagovat
misa
Není forma, ani sebevědomí. Třeba 23 nevynucených chyb ve dvou setech je na její poměry hodně. Názorně bylo dnes vidět, že pohoda v deblu se do singlu těžko přenáší.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Počet UE bohužel velmi vysoký a vezmeme-li v potaz i proti jaké hráčce, o to víc zarážející.smile
Ve všech ostatních parametrech byla lepší, takže si to prohrála samasmile
Reagovat
misa
Marie asi není v bůhvíjaké herní pohodě. To bylo vidět i včera proti Lys. Vedla 5-0, šla dopodávat set a najednou proti neškodné zraněné soupeřce zahrála 3 dvojchyby a o servis přišla. Když není forma, Marie hraje důležité míče hodně pasivně (brejkboly, setboly) a při pokusu o útok často kazí.

Doufám, že jí vyjde zimní příprava a příští sezonu trochu svoji hru zase pozvedne, třeba na úroveň letošního léta, ale tak, aby jí to vydrželo delší dobu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
misa
Marie měla letos spoustu šancí nahrát si body, ale často je zahodila s hráčkami, které patří do žebříčkového suterénu - např. Bucsa, Cristian, Yuan. Klidně mohla ukončit i letošní sezonu v okolí třicátého místa, protože výsledky na velkých turnajích měla. Úplně jí ale chybí daleké postupy na dvěstěpadesátkách jaké měla loni v Guadalajaře nebo Praze. Často nezvládá zápasy se soupeřkami o desítky míst za ní. To se jí loni vůbec nestávalo. Žádné singlové semifinále na samém konci sezony je smutná záležitost...

V létě hrála odvážnější tenis, chodila si pro zakončení k síti. V Asii jsou takové situace u ní málokdy k vidění, taky pasivně returnuje. Mám radost, že noha je v pořádku a dnes ukázala Bouzková i výbornou kondici. Měla by hrát i příští týden, uvidíme, jestli v Nančangu nakonec bude hrát. Jinak by Soul byl posledním turnajem její sezony
Reagovat
misa
Dívám se, že Yuan letos prohrála s hráčkami, o kterých jsem nikdy předtím neslyšel - Kaji, Kessler, Dmitruk, Lovrič, Gengiz. Porazit ji zvládla v Praze i Martincová nebo v Asii Baindl a Hrunčáková.

Pro Marii je dnešní prohra výbuch, jinak se to napsat nedá...
Reagovat
misa
Maruška si samozřejmě zaslouží taky pochvalu za obrovskou bojovnost, se kterou dnes vyhrála i některé zdánlivě ztracené výměny. Tak je to u ní každý zápas, rok za rokem.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist