Bude Serena Williamsová ve Wimbledonu nasazená? Rozhodnutí padne na konci června

2. 5. 2018, 10:32
Aktuality 14
Při včerejší tiskové konferenci na nejslavnějším turnaji světa Wimbledonu, jenž se postupně, ale jistě blíží a startuje už za dva měsíce, se objevila velmi zajímavá otázka, kterou teď pořadatelé musí řešit. A sice jak to bude se Serenou Williamsovou. Bude bývalá světová jednička a majitelka rekordních 23 grandslamových trofejí, jejíž jméno v žebříčku WTA momentálně najdeme až v páté stovce, figurovat mezi nasazenými? Rozhodnutí padne na konci června.
Profily hráčů

Celý All England Club po včerejší tiskové konferenci řeší velmi zapeklitý případ - zda sedminásobnou šampionku Serenu Williamsovou zařadit mezi 32 nasazených hráček.

Na jarní tiskové konferenci se vždy řeší aktuální ročník nejslavnějšího tenisového turnaje na světě. Právě momentální situace šestatřicetileté Williamsové, která v žebříčku WTA figuruje až na 449. místě a pro start v hlavní soutěži využije chráněný žebříček, díky němuž se sice dostane do hlavní soutěže, ovšem nebývá nasazená, způsobila pořadatelům vrásky na čele.

První vyjádření výkonného ředitele Richarda Lewise vypadalo spíše jako "ne", tedy Williamsová by nasazená nebyla. Jeho odpověď se však v průběhu dne změnila. Když se k situaci vyjádřil znovu, uvedl, že Wimbledon má právo nasadit hráčku podle pravidel, ve kterých se píše: "Nasazovaní se řídí žebříčkem WTA. Komise ovšem může udělat výjimku, pokud je nezbytné, aby byl los turnaje vyvážený."

Pořadatelé poté kontaktovali také šéfa Ženské tenisové asociace Steva Simona. "Je potřeba podotknout, že komise má právo nasadit hráčku bez ohledu na její žebříček. Další diskuse na toto téma proběhnou 26. června, přímo na schůzce, kde se finalizuje seznam nasazených hráčů a hráček," uvedl mluvčí travnatého grandslamu.

Včerejší debata rozhodně nebyla první. O případném nasazení Williamsové na turnajích se hovořilo ihned po jejím návratu. Chráněný žebříček ovšem nezajišťuje nasazení. S tím nesouhlasí například Simona Halepová, která volala po změně pravidel.

"O situaci Sereny jsem hodně přemýšlela a probírala jsem ji i se svým koučem (Darren Cahill). Podle mě měla být na tomto turnaji nasazenou jedničkou, protože odešla jako světová jednička," uvedla v Indian Wells aktuálně první hráčka světa.

Bývalý profesionální tenista a současný ředitel dalšího prestižního amerického podniku Miami Open s Halepovou souhlasil. James Blake by uvítal větší podporu hráček, které se vrací po "mateřské dovolené".

Naopak Mandy Minellaová, jež zažívá podobnou situaci jako Williamsová, by pravidla neměnila. "Je velmi důležité mít Serenu na turnaji, ale nemyslím si, že je důležité, aby byla nasazená. Je tak vynikající hráčkou, že se určitě dostane zpátky na vrchol, takže není třeba měnit pravidla. Kdyby ji pořadatelé nasadili, sebrali by pozici mezi nasazenými holce, která celý rok dřela. Je to těžké rozhodnutí," uvedla Lucemburčanka.

Williamsová loni v září porodila dceru Alexis Olympiu, v listopadu se provdala za otce dítěte Alexise Ohaniana a postupně plánovala návrat na kurty. Ten uskutečnila v březnu v Indian Wells, kde ve třetím kole skončila na raketě své starší sestry Venus. V Miami naopak prohrála hned v prvním kole s rozjetou Naomi Ósakaovou.

Vítězku 72 titulů Williamsovou nyní čeká antuková část sezony. "Připadá mi, že jsem od Miami udělala velký pokrok. Uvidíme," řekla Williamsová, která se představí už za pár dní v Madridu. "Musím odehrát zápas, abych zjistila, jak na tom jsem. Vždycky musím být připravená, ale teď ještě víc, protože můžu narazit na nejlepší hráčky už v prvních kolech. Pracuju na tom, abych byla co nejlépe připravená," dodala.

Zatímco Williamsová může být i přes své žebříčkové postavení v páté stovce světového hodnocení jednou z nasazených, Andy Murray s takovou možností počítat nemůže. U mužů se totiž, co se nasazení týče, může hýbat pouze s 32 nejlepšími tenisty, 33. hráč světa už šanci na nasazení nemá.

Dvojnásobný wimbledonský šampion tak může klidně už v prvním kole narazit na Rafaela Nadala nebo třeba Rogera Federera. V žebříčku ATP momentálně figuruje na 39. místě. O pozici mezi nasazenými může ještě zabojovat v Hertogenboschi a v londýnském Queen's Clubu, kde žádné loňské body neobhajuje.

Je však velmi nepravděpodobné, že se mezi nasazené dostane, jelikož letos nebude obhajovat semifinále na French Open (720 bodů) a na zmíněných dvou travnatých podnicích může v případě triumfů ukořistit celkem 750 bodů. Na v pořadí 32. Damira Džumhura momentálně ztrácí 235 bodů.

Seznam nasazených hráčů a hráček bude zveřejněn 26. června a los hlavních soutěží se uskuteční o tři dny později. Letošní ročník Wimbledonu startuje 2. července.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

14
Přidat komentář
Kozoroh
"Zatímco Williamsová může být i přes své žebříčkové postavení v páté stovce světového hodnocení jednou z nasazených, Andy Murray s takovou možností počítat nemůže. U mužů se totiž, co se nasazení týče, může hýbat pouze s 32 nejlepšími tenisty, 33. hráč světa už šanci na nasazení nemá."

Pro Andyho blbé, dle Wimbly race by měl dost bodů na nasazení:
http://www.openerarankings.com/mobile/Home?Race=3
Reagovat
gigin
Měl porodit. Dobře mu tak.
Reagovat
Mayo
Určite by mala byt.
Reagovat
slacker
ja bych ji uz ted udelil titol sportovec roku 2018
Reagovat
MirecSVK
a rovno aj titul "Matka roku 2018"
Reagovat
Mayo
Čo ty vieš aká je matka.
Reagovat
George_Renel
Nevím proč by měla být nasazena. Ani její výkonnost tomu zatím nenahrává. simona se asi bojí, že by ji mohla vyfásnout? Třeba to bude výhoda, mít ji v současné výkonnosti.
Reagovat
Fandina
V článku se píše, že nasazení je věcí komise a ve Wimbledonu to tak mají, že nasazují podle nějakého propočtu, jak kdo tu hrál minule.

A Simoně se nedivím, že ji nechce dostat do prvního kola. Já být mezi nasazenými, tak ji tam také nechci.
Reagovat
com
stejne zas vyleti v prvnim, nebo druhym kole jako posledne:)
Reagovat
Aussie
pro kvalifikaci!
Reagovat
Aussie
Beru zpět. Jako bývalá vítězka má asi nárok na to být v hlavní soutěži. Nasazená by ale podle mne být neměla. Jak by k tomu přišly jiné, které jsou momentálně vysoko nad ní?
Reagovat
Fandina
V článku se píše, že po těhotenství hraje podle chráněného žebříčku, takže i bez WC hraje hlavní soutěž. Jinak co se týká nasazení, tak se ani nedivím, že nasazené by ji do prvního kola nechtěli.
Reagovat
Fandina
nechtěly
Reagovat
MirecSVK
A nechcú jej rovno dať trofej?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist