Budu se cítit divně, říká před zápasem Berdycha s Murraym Vallverdu

28. 1. 2015, 11:56
Aktuality 24
Tomáš Berdych je jeho svěřencem, Andy Murray zase dlouholetým přítelem. Proto se bude trenér Daniel Vallverdu cítit při čtvrtečním semifinále mezi českým a britským tenistou na Australian Open trošku zvláštně. "Andyho považuju za jednoho ze svých nejlepších přátel a vždycky budu na jeho straně. S výjimkou, kdy proti němu povedu jiného hráče," řekl osmadvacetiletý kouč na začátku turnaje britským médiím.
Profily hráčů
Daniel Vallverdu

"Budu šťastný, když Tomáš vyhraje, a zarmoucený, když prohraje, ale zároveň rád, že je Andy ve finále," ukázal dnes Vallverdu pro BBC svoji rozpolcenost. Cestou do Austrálie prý předpověděl, že se Berdych a Murray střetnou v semifinále.

S Murraym se venezuelský rodák Vallverdu potkal jako nadějný hráč v akademii Sánchez-Casal ve Španělsku. Pak šel studovat do Ameriky a před šesti lety přijal nabídku Murrayho trénovat. S Britem prožil skvělé období a byl s ním i v době, kdy Murray za pomoci Ivana Lendla vyhrál olympiádu a dva grandslamy.

Jenomže loni se jejich cesty rozešly a nyní bude Vallverdu takticky připravovat Berdycha právě na Murrayho. "Bude to trošku divné, ale nic strašného," řekl Vallverdu. S Murraym se potkali po delší době hned na začátku turnaje, objali se a pozdravili. "Jsme si blízcí a budeme přáteli do konce života, proto bude zvláštní stát proti němu. Andy už si tím prošel a já se s tím vyrovnám. Nakonec, je to jen tenis," dodal.

Za Murrayho úspěchy podle Vallverdua stojí odhodlanost skotského rodáka. "Profesionalismus a houževnatost," přidal Vallverdu. "Byl jsem nesmírně vděčný, že jsem od něj dostal příležitost a že mi plně věřil. Dosáhli jsme spolu úžasných věcí, prošli si těžkými časy, ale převážně to šlo dobře," řekl.

Nejúspěšnější období přišlo s Lendlem. Pod vedením české legendy vyhrál Murray v Londýně 2012 olympiádu, pak US Open a nakonec i Wimbledon. "Z mého pohledu byl nejkrásnější olympijský titul a přebírání zlata," řekl Vallverdu. "Byl to důležitý okamžik v Andyho kariéře, kterým se dostal přes poslední překážku. Začal si věřit, že může vyhrávat velké turnaje, a pak přišlo US Open a Wimbledon."

Hodně se Vallverdu naučil od Murrayho bývalých koučů. Zkušenosti sbíral od Australana Darrena Cahilla, Španěla Alexe Corretji a především od Lendla. "Ivan byl skvělý rádce na kurtu i mimo něj. On je výrazná osobnost," řekl Vallverdu.

Nyní je Vallverdu s Berdychem. Dvojnásobný vítěz Davis Cupu si ho jen chválí a doufá, že mu pomůže konečně získat vytoužený grandslamový titul. "Má velkou šanci to dokázat. Tomáš je skvělý, talentovaný a pracovitý," řekl Vallverdu.

Přiblížit se velkému triumfu může Berdych po čtvrtečním utkání s Murraym. A to i za pomoci Vallverdua, pokud mu pomůže najít správnou taktiku. "Znám Andyho od patnácti let, viděl jsem ho hrát snad milionkrát, takže to může být výhoda. Ale kdo zná tenis, tak ví, že se oba dobře znají. Tenis není záhadná věda," řekl.

pva, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
Jan
Zvláštní je, že Vallverdu je mladší jak Berdych. A že může v tak mladém věku trénovat (a úspěšně) takové top hráče. Kde na to vzal zkušenosti ?
Reagovat
tommr
vždyt to sám říká v tom článku - učil se zároveň se svým svěřencem od jeho hlavních koučů - hodně toho pobral hlavně od Lendla ... :)
Reagovat
safi1313
Taky mi jeho věk přijde až moc nízký, ale zřejmě je dobrej...Pokud to Berďovi pod ním půjde, tak co by ne...
Reagovat
Fandina
Danimu věřím, že se cítí divně. A Berďovi moc přeji, aby se mu dařilo a vyhrál. Držím palce Berďo pojď!!!
Reagovat
VlS
Taky to Danimu nezávidím.
Reagovat
smazaný uživatel
Kolik mu tak berda asi plati? 0,5 mil dolaru?
Reagovat
George_Renel
Máš tu dvojče nebo sis jen změnil nick?
Reagovat
Cico93
Toje Frickova rodina určite
Reagovat
Jan
Co blbnete. Na tom nic není, když chce někdo vědět, kolik mu Berďa platí.
Reagovat
George_Renel
Co blbneš. Co mu je do toho?
Reagovat
smazaný uživatel
Neco me zajimalo, tak jsem se zeptal? To se snad nemuze?
Reagovat
George_Renel
Zeptat se můžeš. Ale není to moc normální se ptát na plat.
Reagovat
slacker
Proc?
Reagovat
smazaný uživatel
Jediny co me nepride normalni jsou tvoje reakce. Si tech mych prispevku nevsimej, kdyz jediny o co ti jde, je byt smartass.
Reagovat
safi1313
Mě to třeba taky zajímá, kolik hráč platí trenérovi...nebo i třeba kolik pro fyzioterapeuta, psychologa atd...
Reagovat
George_Renel
Vaše společná diagnóza je sociální anafalbetismus.......
Reagovat
smazaný uživatel
V takovém okamžiku v tom člověk nesmí hledat nic osobního. Když proti sobě minulý rok stanuly v SF Wimbledonu Lucka s Petrou, taky to bylo divný.
Reagovat
a.magerova
No já bych právě chtěla při tom zápasu sedět v Daniho hlavě a pozorovat ty zmatené citobuňky.... jakože jestli "stará láska nerezaví" nebo "pomsta bude sladká".... nedovedu si vůbec představit co jako říká Tomovi, něco jako: "Hele, když se Andy bude škrábat za uchem, tak měl blbý oběd a na výhru nemá ani pomyšlení" nebo "Hele Andy je kámoš a proto musím o těchto osobních věcech mlčet jako hrob, prostě před zápasem s Andym ode mne radu nečekej."
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jednoduchý to určitě nebude, ale s tím, že dřív nebo později na něj Tomáš narazí, musel počítat.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to sport, ne soudní stání, kde je za svědka kámoš obou. Prostě nyní ho najal Berdych, tak radí jemu. Nemylím, že Murrymu podepsal konkurenční doložku. Nebo Lendlovi slíbil, že co se dozvěděl a seznam bodů, neposkytne případnému budoucím svěřenci a tak. Sám ví co je na tolik osobní, že o tom prostě s nikým nemluví. A jestli se bude Andy drbat za uchem a něco to znamená, je i v jeho nynějším zájmu to Tomášovi sdělit.
Reagovat
a.magerova
Ano, taky mě napadlo, že mohl dostat od Andyho držhubné, ale tak to určitě Tomovi řekl, že má určitá omezení.
No ale hrozí tu riziko, že pokud Tomáš SF AO vyhraje, tak Andy nepozve Daniho na svatbu, a bude vymalováno, zvláště tady na TP po dobu mnoha let :-)))))
Reagovat
VlS
To nefunguje, normálně se to řeší jinak. Dostaneš dvouleté odstupné a nesmíš ty dva roky pro nikoho jiného dělat. Tzv. konkurenční doložka pracovní smlouvy. Když za to ty prachy utratit nechceš, tak musíš počítat s tím, že konkurence po tvým bývalým člověku skočí už právě kvůli těm specifickejm informacím. V obchodním světě je to běžná záležitost´ ale je to drahý, odstupný je až 3 roky s tím, že se počítá s expirací informací, 3 roky staré k ničemu nejsou.
Reagovat
spaniel
Je zas napadlo, ze treba Dannyho doporučil Berdovi Lendl. Zna ho a kdyz ho Tomas oslovil a nedomluvili se, tak mu ho mohl navrhnout.
Reagovat
VlS
Viděl bych za tím Ivana
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist