Bývalý nejlepší junior Berankis je poprvé v semifinále

28. 7. 2012, 11:36
Aktuality 1
ATP LOS ANGELES - Litevec Ricardas Berankis zářil mezi juniory a zkušenosti nabírá při trénincích s Rogerem Federerem, své první semifinále na okruhu ATP si zahraje ale až ve 22 letech. Tento týden v Los Angeles prošel kvalifikací, v hlavní soutěži neztratil ani set a s Australanem Matosevicem svede souboj o finále.
Ricardas Berankis

Ricardas Berankis je bývalým nejlepším juniorem světa a předpovídala se mu velká budoucnost. Mezi dospělými se ale dosud prosadit nedokázal a do svého prvního semifinále na okruhu ATP se dostal až ve 22 letech - tento týden se mu to povedlo v Los Angeles.

Litevského tenistu ale v loňské sezoně vyřadila na 4 měsíce ze hry únavová zlomenina pánve a závěr roku pak absolvoval na challengerech. Letos zase laboroval se svaly kolem problémové pánve a na turnaj ATP se před týdnem v Atlantě kvalifikoval poprvé po téměř 12 měsících a první výhru v hlavní soutěži si připsal dokonce poprvé od loňského února. Nyní má však jeho forma vzrůstající tendenci, neboť v Los Angeles vyhrál včetně kvalifikace šest zápasů v řadě a postoupil do svého premiérového semifinále.

Po Němci Phauovi a Rusu Andrejevovi si v pátečním čtvrtfinále poradil se čtrvtým nasazeným Francouzem Nicolásem Mahutem. Berankis v zápase odvrátil všechny tři brejkboly a zvítězil 6-4 6-4.

Oba tenisté se utkají znovu příští týden ve Washingtonu, Berankisovy myšlenky ale nyní směřují k souboji o finále. O to si zahraje s Australanem Marinkem Matosevicem, který porazil hladce 6-2 6-3 Američana Michaela Russella.

"Dnes jsem možná získal několik šťastných bodů, že jsem to měl pod kontrolou a nenechal jsem se ovládnout emocemi," řekl Berankis, který občas trénuje s Rogerem Federerem. "Teď doufám, že zítra budu pokračovat ve hře, kterou jsem předváděl v dnešním zápase," přeje si Litevec.

Pořadatelé už mají jistého domácího finalistu. Druhý nasazený Sam Querrey postoupil přes Belgičana Xaviera Malisse, který za stavu 2-6 a 1-3 kvůli zranění levého kolena vzdal. Šampion turnaje z let 2009 a 2010 tak v LA vyhrál už 11. zápas v řadě. O první finále po dvou letech si zahraje s krajanem Rajeevem Ramem, který vyřadil třetího nasazeného Leonarda Mayera z Argentiny.

Querrey postoupil po pouhých 36 minutách hry, během kterých na podání ztratil jen pět fiftýnů. "Dobře jsem podával i returnoval. I on (Malisse) dobře servíroval, hrál trochu jinak, chodil na síť a já musel být trpělivý," komentoval druhý nasazený Američan.

- ATP 250 LOS ANGELES -
(USA / Kalifornie, tv. povrch, 557.550 dolarů)
páteční výsledky (26. 07. 2012)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Querrey (2-USA) - Malisse (5-Belg.) 6-2 3-1 skreč M.
Ram (USA) - Mayer (3-Arg.) 7-6(3) 6-3
Berankis (Lit.) - Mahut (4-Fr.) 6-4 6-4
Matosevic (6-Austr.) - Russell (USA) 6-2 6-3

Semifinálové dvojice: Matosevic - Berankis, Ram - Querrey.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Výborně! Teď prosím už žádné zranění.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist