Černý den favoritů v Čennaí nepřežil ani Berdych. Padl s 80. hráčem světa

4. 1. 2013, 18:46
Aktuality 31
ATP ČENNAÍ - V pohřebiště se proměnilo čtvrtfinálové kolo na turnaji v indické Čennaí. Skončili předloňský šampion Stanislas Wawrinka, dvojnásobný vítěz Marin Čilič a bohužel také nejvýše nasazený Tomáš Berdych. Český tenista nestačil ve třech setech na méně známého Španěla Roberta Bautistu Aguta.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych první zápas roku proti Devvarmanovi zvládl bez potíží, dnes se ale trápil a s úvodním turnajem sezony se loučí překvapivě již ve čtvrtfinále. Problémy české jedničce dělal 80. hráč světa Roberto Bautista Agut, jenž hrál teprve ve svém druhém čtvrtfinále na okruhu ATP. Výhrou nad Berdychem získal čtyřiadvacetiletý Španěl premiérový skalp hráče Top 10 a může se těšit i na své první semifinále.

Začátek utkání přitom Berdych nezaspal. Brzy se ujal vedení 3-1 a rozdíl několika desítek míst v žebříčku ATP byl na hře znát. Jenže český hráč postupně navyšoval množství nevynucených chyb, dvakrát si prohrál podání a první set ztratil. Na úvod druhé sady Berdych odvrátil tři brejkboly a ve hře od základní čáry soupeře přehrával. Převzal otěže zápasu, a i když si už potřetí neudržel servis, vyhrál dějství hladce 6-2.

Statistiky zápasu Berdych - Bautista AgutZdálo se, že už český favorit našel recept na hru neznámého soupeře, jenže se topil ve zbytečných chybách. V prvním gamu zahodil dva brejkboly a ve druhém musel sám další tři odvracet. Berdych se snažil hrát aktivně, postupně si připravoval útoky s přechodem na síť, ale laciné auty či míčky poslané do autu ho stály důležité fiftýny. Bautista Agut to s aktivitou nepřeháněl, několikrát však překvapil skvělým vítězným forhendem, kterým často prohazoval Berdychovy pokusy o útok.

Závěr utkání bylo už z pohledu české jedničky trápení. Ztratil koncentraci, přemýšlel nad chybami a divil se, co vlastně všechno dokáže zkazit. Vrcholem byl stav 3-4, kdy při brejkbolu zahrál celkově třetí dvojchybu. Španělský outsider si v následném gamu šanci na životní výhru vzít nenechal a zápas ukončil vítězným forhendem.

Sedmadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí utkání ukončil s 26 winnery a 33 nevynucenými chybami. Španělský soupeř postoupil i přesto, že chyb oproti vítězným úderům spáchal více než dvojnásobně (16-35).

Záznam celého utkání Berdych - Bautista Agut:


Berdych z Indie, kde tak zůstává maximem semifinále z roku 2011, odlétí do Austrálie, kde by už se měl připravovat na úvodní grandslam sezony. Před Australian Open už na žádný turnaj přihlášen není.

Vyřazení Berdycha už jen uzavřelo černý den favoritů. Bautista Agut si v premiérovém semifinále zahraje s Francouzem Benoitem Pairem, který zastavil vítěze turnaje z let 2009 a 2010 Marina Čiliče. I když chorvatský favorit od stavu 4-6 a 1-1 vyhrál sedm gamů v řadě a v rozhodujícím dějství tak vedl 2-0, ztratil v závěru dvakrát podání a prohrál 4-6 6-1 5-7.

Konečným bylo čtvrtfinále i pro předloňského šampiona Stanislase Wawrinku. Čtvrtý nasazený Švýcar prohrál 2-6 6-7 se Slovincem Aljazem Bedenem.

"Soupeř hrál lépe než já. Neznal jsem ho, ale věděl jsem, že hraje dobrý tenis," komentoval Wawrinka svou porážku s 86. hráčem světa. "Se svou hrou nejsem spokojený, ale byl to první turnaj. Příští zastávka Adelaide," napsal Wawrinka na Twitteru. 

Třiadvacetiletého Bedena, který si dnes připsal první skalp hráče Top 50 (Wawrinka je 17.), tak v Čennaí čeká stejně jako Bautistu Aguta debut v semifinále. 
"It was much tougher than the score seemed," said the world number nine. "I knew that I am playing good tennis, so if I was patient and held my serve, the break point chances would come. I served better in the second set."

Bedene v souboji o finále vyzve Janka Tipsareviče, který jako jediný z favorizovaného kvarteta postoupil za čtvrtfinálové brány. Devátý hráč světa postoupil do semifinále bez ztráty setu, dnes porazil 6-2 6-4 Japonce Go Soedu.

"BYl to těžší zápas, než by se podle výsledku mohlo zdát. Věděl jsem, že hraju dobrý tenis, takže když budu trpělivý a podrží mě servis, šance na brejk by mohla přijít. Ve druhém setu jsme pak podával lépe," komentoval Tipsarevič. "Mám tenhle turnaj rád. Hraju tu už popáté a tak letos je můj cíl jasný - chci získat titul," prohlásil Srb, který loni prohrál ve skvělé finálové bitvě s Kanaďanem Raonicem.
- ATP 250 ČENNAÍ -
(Indie, tv. povrch, 385.150 dolarů)
páteční výsledky (04. 01. 2013)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Bautista (Šp.) - Berdych (1-ČR) 7-5 2-6 6-3
Tipsarevič (2-Srb.) - Soeda (8-Jap.) 6-2 6-4
Paire (5-Fr.) - Čilič (3-Chorv.) 6-4 1-6 7-5
Bedene (Slovin.) - Wawrinka (4-Švýc.) 6-2 7-6(6)

Semifinálové dvojice: Bautista - Paire, Tipsarevič - Bedene.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
letityfanousek
Všichni nejlepší už jsou duchem v Austrálii. To je to hlavní, ale Berdych by neměl prohrávat s challengerovým hráčem, to se velkým hráčům nestává. To Tipsa je taková pilná včelička, vyzobává turnaje, kde favorité vypouštějí a drží se v top10, kde by neměl být.
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl jsem 2. a 3. set, Tomášovi nevyšel ani jeden přechod na síť. A když už si Bautistu poslal na jednu stranu a měl smečovat na prázdnou druhou, netrefil většinou kurt. Bautista sice kazil víc, hlavně ale ve 2. setu, ve 3. udržel nervy na uzdě. Na konci třetího už Tomáš nevěřícně mluvil sám se sebou, co se mu to zas povedlo nedat ...
.
Mimochodem, komentář Indů byla docela legrace. Přišlo mi, že polovinu času mluví o jídle a muzice ... občas hurónskej řev při pauzách, kdy zapomněli vypnout mikrofon ...
Reagovat
smazaný uživatel
Sorry fanouškům Berdycha,ale tohle se prostě hráči z top 10 nesmí stát,je to divnééé :(
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodom, videli ste Davydenkov zápas proti Ferrerovi ? Až mi bolo Davida ľúto, a aj toho, že sa Nadal z toho turnaja odhlásil :))
Reagovat
smazaný uživatel
Ja som to videl to co malo byť sak Davydenko hraal jak 3,4 roky dozadu zeby sa spamätal noo uvidime v akej forme pride na AO
ale Davydenko prijemne prekvapil
Reagovat
smazaný uživatel
Proste ked ti NAY hraci prehraju s takymito amatermii (srandujem) tak to je o takom podceneni a mensej koncentracii na zapas
Reagovat
hranol
U Berdycha to neni podceneni...umi ho.no...namistrovanej fracek.....Spanel ho pekne vodil a skolil...ani si neprdl....
Reagovat
smazaný uživatel
A něco takovýho, jako hranol, umí psát?
Reagovat
smazaný uživatel
.
Reagovat
Paseka
Proc mne to vubec neprekvapuje !
Reagovat
smazaný uživatel
Žiadna tragedia..Malé turnaje pred GS su vzdy plné prekvapení..
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud jsem spravne rozumnel te indicke anglictine komentatoru, tak to byla Aguta prvni vyhra nad hracem top 10. Mam pocit, ze na Tomasovi si dela rada challangerovych hracu zivotni zapasy...
Reagovat
Fandina
Asi ano, píší to i tady v článku, že to byla premiérová výhra nad hráčem top 10. Nicméně, škoda, že to takhle dopadlo. Jedním okem jsem koukla a Aguta se opravdu snažil, i když podle statistik nahoře měl Tom víc vítězných úderů, o dvě méně UE. Jinak škoda Tome, snad na AO bude lépe.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja videl az posledni set a Tom se tradicne vyhazel... Statistika na konci me ale prekvapila, Tom byl lepsi ve vsech ukazatelich (krom 1st serve in) a pomer w/ue byl celkem v jeho prospech. Skoda, kazde body navic se mu ted budou hodit...
Reagovat
tommr
tenhle turnaj měl Tomáš vyhrát. Prohrát s hráčem, kterej hraje téměř výhradně jen challengery je ostuda ...
Na Tomášovo postavení v žebříčku to naštěstí nebude mít žádnej vliv. Dokonce si v něm trochu polepší, protože Tsonga neobhajoval lonskej titul z Doha a o nějaký body tak příjde ...
Reagovat
hranol
Humus zapas...kazdy z techto challengerovych hracu si udela zivotni vzpominku na sve vitezstvi nad hracem TOP 10...je to blb...dival jsem se na cely zapas a uz jsem jich videl moc,co Berdych prohral...at si to srovna v hlave,nebo at si najme psychologa...takovych chyb...to nedela snad zadny hrac s TOP 10..nebyt Stepce,tak byl Dav.pohar v pjordeli...uz tech porazek ma moc...svrbela me ruka si vsadit za litr na kurs 7,ale pak jsem si rikal,skoda litru...a vidite....
Reagovat
Bob
prej nebýt Štěpce :D
Reagovat
smazaný uživatel
Chvilkama sem nato koukal( hlavně v 1. a začátku druhýho setu) a Bautista hrál nad svý možnosti. Tom dneska tak špatnej ale španěl ho nutil k chybám, hrál dost nátlakovou hru a diktoval tempo zápasu!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl jsem jenom poslední dva gemy a tich dvou gemech mu nešel forhend... Například poslední gem: téměř nalitej míč na téčko a Tomáš dá tak cca. dvoumetrovej aut.. 15:0.. Dobrej postupnej utok, Baptista sotva vracel, tak 2-3 metry za sít, jasnej bod, Tomáš znova dává 2-3 metrovej aut..30:0... Pak už to Baptista nějak dohrál, ale je to škoda. Bude Tomáš hrát ještě někde, nebo až v Melbourne? :-)
Reagovat
Karl
Až v Melbourne. Snad do té doby vyladí formu. Byla by škoda, kdyby i čtvrtý rok vypadl na nějakém GS v prvním kole.
Reagovat
smazaný uživatel
to ze vypadne v 1 kole na AO by som sa nebal
Reagovat
smazaný uživatel
Čeče, jakto, že mě znáš křestním jménem? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Co proboha prováděl?
Reagovat
smazaný uživatel
Berdycha nemám rád...Takže mě to nevadí
Reagovat
Malda
Také ho nemám rád připadá mi silně arogantní. Ale to je možná pouze můj subjektivní názor.
Reagovat
smazaný uživatel
myslí si o sobě jak kdovíjak není dobrej...
Reagovat
Fandina
mufiku ty znáš Tomáše osobně, že ti připadá namyšlený. Tak z televize to tedy vyčíst nejde, to by pak musel být namyšlený každý a pokud se týká takhle když se s tím setkáš na turnajích, tak taky vypadá normálně. Tak nevím, proč by zrovna on měl být namyšlený a arogantní. Opak je pravdou.
Reagovat
smazaný uživatel
ty ho znáš že víš že takovej není? :) Nemám ho rád, je to můj názor, není to nic sprostého, takže s tim nic nemůžeš udělat..
Reagovat
Fandina
samozřejmě, že nic sprostého na tom není, jen se ptám, jak jsi k tomu že nemáš Tomáše rád došel. Z obrazovky? Nebo jak?
Reagovat
Fandina
to výše ode mě je pro mufika.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je hanba
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist