Češi odletěli do Španělska na Davis Cup. Jedničkou je Lehečka, do hry by mohl jít i Menšík

9. 9. 2023, 19:57
Aktuality 8
Čeští tenisté dnes odletěli do Španělska, kde se příští týden utkají ve finálovém turnaji Davisova poháru o postup do vyřazovací fáze. Šance národního týmu se zvýšily poté, co se dnes domácímu výběru omluvil hvězdný Carlos Alcaraz. Kapitán Jaroslav Navrátil při on-line setkání s novináři řekl, že právě úvodní duel ve skupině C se Španělskem (13. září) vidí jako klíčový. Češi se poté utkají ve Valencii ještě s Jižní Koreou (14. září) a Srbskem (16. září). Postoupí dva nejlepší.
© Profimedia

"Je to pro nás (Alcarazova absence) určitě dobrá zpráva. Viděl jsem dva sety jeho semifinále s (Daniilem) Medveděvem a určitě nebyl v normální pohodě. Trápil se i na tiskovce, nebyl nadšený," uvedl Navrátil. "Je to pro nás určitě lepší, ale Španělé mají natolik kvalitní tým, že i tak budou mít dobrou sestavu. Středeční zápas proti nim bude možná rozhodující," doplnil Navrátil.

Španělé mohou počítat s 21. hráčem světa Alejandrem Davidovichem, Robertem Bautistou (42.), Albertem Ramosem (88.) a deblistou Marcelem Granollersem. Opřít se budou moci také o domácí prostředí.

"Když jsme hráli v Barceloně v roce 2009, tak bylo publikum celkem sportovní. Není srbské nebo argentinské. Diváci budou fandit domácím, ale kluci už jsou zvyklí. My jsme prakticky pět let nehráli v domácím prostředí," řekl Navrátil. "Porazit Španělsko bude možná klíč k postupu, protože kdyby v sobotu nastoupil (Novak) Djokovič, tak to bude nejtěžší zápas. A když si vezmeme, že prohrajeme se Španělskem, porazíme Koreu a pak bude Srbsko kompletní, tak by to bylo velice složité," líčil daviscupový kapitán.

 

Jedničkou je Lehečka, do hry by mohl jít i Menšík

Českou jedničkou ve Valencii bude devětadvacátý hráč světa Jiří Lehečka, spolu s ním odcestoval Jakub Menšík a deblový specialista Adam Pavlásek. K týmu se ještě po vlastní ose připojí Tomáš Macháč, jenž postoupil do finále ve francouzském Cassis.

"Cítím se skvěle. Po US Open jsem si dal pár dní volno. Fyzicky a psychicky jsem zrelaxoval. Poté jsem odjel do Prostějova, kde jsme měli velice výživný tréninkový blok. Natrénovali jsme toho dost. Připravovali jsme se i kondičně, abychom byli v co nejlepším rozpoložení a po žádných stránkách nestrádali," řekl Lehečka.

Připravený bude i osmnáctiletý Menšík, který na sebe upozornil postupem do 3. kola US Open. "V Americe bylo krásně. Povedl se mi asi jeden z největších úspěchů v dosavadní kariéře. Jsem moc rád, že se mi takhle dařilo, že se rok dřiny vyplatil a že jsem urval tak dobrý výsledek. Dokázal jsem si, že jsem schopen s hráči z první stovky hrát, ne-li je porážet. To, že jsem teď v dobré herní pohodě, se může hodit i do Davis Cupu, abych mohl týmu co nejvíce pomoci," uvedl Menšík.

Formu talentovaného svěřence chce využít i Navrátil. První tréninky čekají české tenisty už v neděli. "Nemyslím, že by mi Kuba zamotal hlavu. Za jeho výsledek jsem velice rád, porazil tam opravdu vynikající hráče. Uvidíme. První hráč je jasný a budu se rozhodovat, jak uvidím tři nadcházející dny. Když budou všichni zdraví, tak bych chtěl před sobotním zápasem nechat jednou hrát Tomáše Macháče a jednou Kubu Menšíka. Uvidíme i podle soupeřů. Španělsko je teď mírně oslabené a chceme udělat maximum pro to, abychom v prvním zápase uspěli. Od něj se bude všechno odvíjet," dodal Navrátil.

Češi se probojovali na finálový turnaj po dvou letech, poté co v únorové kvalifikaci zvítězili 3:1 nad Portugalskem. V soutěži se pokusí vylepšit výsledek z předloňského roku, kdy ve skupině v Innsbrucku nestačili na Velkou Británii a Francii. V letech 2012 a 2013 Davis Cup ještě v dřívějším formátu ovládli.

Ondřej Jirásek, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
baba
jak jsem už psala jinde, Macháč,Kopřiva pouze challengers a nebo ještě nižší úrovně, stabilně z našich hraje ATP pouze Lehečka, takže musíme počkat, zda se Jakub také natrvalo usídlí v ATP někde výše a budeme moci mluvit o určité šanci se na tyto turnaje alespoň stabilně dostávat. Takto je to o momentálním štěstí / kdo ze soupeřů jede či nejedeš a v jaké formě /Jenže status těchto turnajů je teď stejně hodně dole, takže ....
Reagovat
GaelM
Docela stoupají naše šance. Jestli nepojede ani Djokovic (a myslím že spíš ne, bez ohledu na výsledek finále), tak je to docela skupina snů.

Akorát je otázkou forma Jirky Lehečky, má to poslední dobou jak na houpačce...
Reagovat
lenkamarkova
Veselka je v 5. stovce, po US Open bude v 3. nebo 4. stovce, tak nemůže reprezentovat. Navíc jemu se v DC nikdy nedařilo. Umí udělat nějaké kolo na grandslamu, jinak má problém uhrát kolo na chalengeru. Pavlásek je z našich ve čtyřhře nejlepší, je deblový specialista, protože hraje jenom čtyřhry.
Reagovat
Vidite_mojeregistracebylauspesna
Ano. A předpokládám, že mu už končí chráněný žebříček na GS. Divil bych se, kdyby takto startoval i na 3.GS, tj. na AO. Myslím si, že v kvaldě na jakémkoliv GS nemá Bobr šanci.
Reagovat
GaelM
Hlavně současný žebříček mu pořád nestačí ani na účast v kvalifikaci. Musel by uhrát hodně dobré výsledky, aby se na AO vůbec měl šanci podívat.
Reagovat
com
Chybi mi tam Jirka Veselka smile

Jo a odkdy si Pavlasek rika deblovy specialista smile Vzdyt se nedostal ani do top 50, nevyhral na ATP ani jedinej turnaj a na GS krome letosniho Wimbledonu snad nikdy neprelezl prvni kolo smile
Reagovat
jackiec
Deblový specialistka je prakticky každý kdo hraje jen debla a nemusíš nic vyhrát, asi jako Jebavý.smile
Reagovat
r176
jenže Roman má z deblu myslím 4 atp tituly smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist