Češi odletěli na baráž do Nizozemska. Kapitán Navrátil věří v záchranu

10. 9. 2017, 17:31
Aktuality 7
Daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil před odletem do Nizozemska očekává vyrovnanou baráž, ve které budou čeští tenisté od pátku do neděle usilovat o záchranu ve Světové skupině. Navrátil vzhledem k síle nizozemského deblu předpokládá, že jeden ze singlistů bude muset porazit domácí jedničku Robina Haaseho. Nic na tom nezměnil ani fakt, že kvůli problémům s kolenem bude Nizozemcům chybět vítěz US Open ve čtyřhře Jean-Julien Rojer.
Český DC tým (© Česká sportovní)

Při absenci Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka bude týmovou jedničkou Jiří Veselý. Ten je rád, že se po neúspěšných turnajích na betonu vrátí na antuku. "Výsledky na antuce byly u mě letos a i v těch předchozích letech lepší než na tvrdém povrchu. Věřím v to, že konečně v Davis Cupu předvedu výkony, které si přeji předvádět," řekl novinářům před odletem do Haagu.

Vedle něj jsou v týmu Lukáš Rosol, Adam Pavlásek a deblista Roman Jebavý. Navrátil je přesvědčený, že i v oslabené sestavě mají Češi šanci na úspěch. Antuka, kterou Nizozemci zvolili, může hrát v jejich prospěch. "Myslím si, že to bude velice vyrovnané utkání, a doufám a nebo i věřím, že v neděli budeme tím úspěšnějším týmem," řekl.

Tým z Prahy odletěl bez Rosola, který hraje rakouskou extraligu. Na úvodním pondělním tréninku by už ale měl mít Navrátil k dispozici všechny hráče. "Máme první trénink ve dvanáct, takže Lukáš letí hned v sedm ráno a bude tam v devět hodin. Takže úplně v pohodě," řekl.

Místo Rojera Nizozemci povolali Matwého Middelkoopa, který s Haasem postoupil do čtvrtfinále US Open. I tak považuje Navrátil čtyřhru za velmi obtížnou a cestu k úspěchu vidí ve výhrách nad druhým hráčem a získání bodu přes Haaseho. "To bude těžký, ale ne nehratelný," poznamenal.

Rosol Haaseho porazil ve čtyřech z pěti vzájemných utkáních, ale v posledních měsících se mu na turnajích nedaří. Přesto je pravděpodobné, že právě on dostane v pátek šanci domácí jedničku zaskočit. "Pořád zkušenosti Veselého a Rosola jsou větší než u Adama Pavláska. Takže všechno nasvědčuje tomu, že by začali oni a uvidíme. Ale nechci předbíhat, do středy se rozhodnu," řekl Navrátil.

Na čtyřhru je připraven nováček v týmu Jebavý. Ten se chystá také na rituály, které jsou s premiérou v sestavě spojeny. "Uvidím, co mě všechno čeká. Je tam ta nováčkovská řeč na tom banketu před všemi, pak nějaké večeře," řekl.

Čeští šampioni z let 1980, 2012 a 2013 ze Světové skupiny sestoupili v minulosti jen jednou, po prohře doma s Německem v roce 2005. Naposledy baráž zvládli předloni v těžkých podmínkách v Indii.

S Nizozemskem mají tenisté pozitivní bilanci 5:1, prohráli s ním jen úvodní duel v roce 1925. Naposledy na sebe oba týmy narazily před třemi lety a v Ostravě zvítězili domácí 3:2. V baráži už Češi s Nizozemskem hráli v roce 2006, tehdy usedl poprvé na kapitánskou židli Navrátil.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
peggy
Verim klukum,ze se udrzi I bez pana Berdych.Lukasi a klci makejte.
Reagovat
George_Renel
Druhým deblistou by měl být v pátek určitě Rosol.
Reagovat
Fandina
Deblistou v sobotu nebo singlistou v pátek?
Reagovat
janek_da
A v sobotu?
Reagovat
George_Renel
Omlouvám se, pochopitelně singlistou.
Reagovat
Frick
Jebavý, Jebavý - ním to končívá :o)
Reagovat
Herbert_Hoover
bez Rojera je to nadějné :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist