Češi v Ostravě zahájili přípravu na Davis Cup proti Austrálii

1. 3. 2015, 16:29
Aktuality 14
Prvním společným tréninkem dnes v Ostravě začala příprava českých tenistů na zápas prvního kola Světové skupiny Davisova poháru proti Austrálii. Domácí výběr se v něm po letech poprvé představí bez obou největších hvězd Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka. Hrát se bude od pátku do neděle v ostravské ČEZ Aréně.
L. Rosol a J. Veselý (© Česká sportovní)

Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil má v Ostravě zatím jen polovinu družstva. První výměny dnes v hale absolvovali Lukáš Rosol s Jiřím Veselým, oba daviscupoví debutanti Adam Pavlásek s Janem Mertlem se po návratu ze zahraničních turnajů připojí až v neděli večer.

"Je to pro nás všechny nová role. Od utkání v Chile jsme se až na výjimky šest let potkávali dohromady s Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem. I pro mě je to nová výzva," řekl Navrátil novinářům.

Hlavní díl zodpovědnosti se z obou absentujících českých opor přenese na bedra Rosola a Veselého. Navrátil ale zatím tápe nad složením deblu. "Čtyřhra je problém. Uvažoval jsem, že bychom mohli vzít i deblistu, ale Čermák má, při vší úctě, 38 let, a tak jsme radši zvolili Pavláska, který podával výborné výkony v Austrálii," řekl Navrátil.

Český celek, který v letech 2012 a 2013 v Davisově poháru triumfoval, nyní do souboje s Austrálií nepůjde v pozici favorita. Jeho šance ale zvýšila neúčast Nicka Kyrgiose, který se omluvil kvůli problémům s páteří. "Tím, že nebude Kyrgios, naše šance trošičku stouply, protože on je výjimečný," připustil Navrátil.

Přednosti soupeře má zmírnit navíc i povrch. Češi chvilku koketovali i s úvahami o antuce, která Australanům dlouhodobě nesvědčí, ale po poradě s hráči ji nehrající kapitán zavrhl. "Kluci od ledna hrají jen na rychlých površích, byl by to úplně jiný pohyb na antuce. Dohodli jsme se, že uděláme pomalejší kurt, že na něm servis nebude mít takovou rychlost, protože Kyrgios a Groth mají vynikající podání," řekl Navrátil.

Australané se při Kyrgiosově absenci budou spoléhat na Bernarda Tomice, Sama Grotha, bývalou světovou jedničku Lleytona Hewitta, Thanase Kokkinakise a deblistu Chrise Guccioneho.

Český tým by v případě neúspěchu po čtyřech letech čekal boj o udržení v elitní skupině. Navrátil má každopádně pro další kolo příslib od Berdycha. "S Tomášem jsem probíral situaci, že když vyhrajeme, nebo i prohrajeme, bude připravený nám pomoci," dodal Navrátil.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nevím o čem se tady bavíme. Momentálně máme hodně silný fedcup, ale Davis cup bez Berdycha a Štěpánka je šílenej. Rosol..krome vyhre nad de schepperem na 5 setů si nepamatuju kdy naposledy vyhral. Jeho hra vypadá jako když rekreační hráč jako já jde na tenis a už přemejšlí co si dá večer k jídlu a prostě to chce nějak odehrát když uz si teda zaplatil kurt... No a Veselý po slibném startu do velkého tenisu stagnuje a v zápasech ma dobré momenty ,ale bohužel je udrží tak 30% zápasu. O Pavláskoj a tom posledním se ani nemá cenu bavit. Tomice z nich neporazí nikdo. A Hewit má víc zkušeností jak Veselý.Navíc čtyřhra grothovi guccione tem fakt podani nevezmem. Jediná možnost podle mě byla dát na úplně nejpomalejší antuku, na který guccione, groth a kokkinakis sou nulový k tomu tomic 50% tak bysme to mohli nějak upinkat. Ale na tvrdym fakt ne.. Docela lituju lidi co si koupili lístky a věří,že senad můžeme postoupit.
Reagovat
tommr
no nevypadá to dobře. K vzteku je, že musíme hrát tak oslabený zrovna proti Austrálii a zrovna když bychom tentokrát měli ve čtvrtfinále hratelný soupeře (bud Itálii nebo Kazachstán) ... :(
Reagovat
George_Renel
Pouze jednu věc tam máš 100% pravdu. Jak překvapující - Hewit je zkušenější než Veselý... ;-)
Reagovat
darek.vrana
Ale nepřeháněj. Je docela potěšující, že i bez Berdycha a Štěpánka máme dva hráče v top 50 a můžeme konkurovat Austrálii. To by ještě před pár lety nešlo. Rosol zas tak špatně nehraje, měl letos dost těžké soupeře, i když se to tak podle jmen nezdá. Ale 2x Stachovský, Bolelli, to jsou hráči v laufu. Veselý stagnuje? Letos vyhrál turnaj. To čekáš, že je teď bude vyhrávat na běžícím pásu nebo co? Prober se.
Reagovat
smazaný uživatel
Zo slovenskej jednotky ašpiruje na slovenskú 0

http://sport.sme.sk/c/7673552/klizan-sa-rozhodol-proti-slovincom-nakoniec-bude-hrat.html
Reagovat
smazaný uživatel
Famózní logika: hráče, který by se asi hodil, nevezmu, protože je starý, radši povolám mladého a nepoužitelného.

Takže příště místo 37-letého Štěpce vezme třeba Jebavého??
Reagovat
darek.vrana
Taky jsem nepochopil. Když spolu teď s Jirkou hrajou i na turnajích.
Reagovat
darek.vrana
"Kluci od ledna hrají jen na rychlých površích"... Aha, hlavně Veselý, že...
Reagovat
George_Renel
No a co na té antuce Jirka uhrál? Na hardu určitě více.
Reagovat
lars
A proc si Jirka turnaj s antukou vybral , kdyz nemusel ?
Reagovat
George_Renel
To je dobrá otázka. Ale ne na mě.
Reagovat
darek.vrana
O tom se ale nebavíme. Navíc odehrál dva hodně slušné zápasy, to nebylo o povrchu, ale o hlavě.
Reagovat
smazaný uživatel
jn, ale asi viděli ty výsledky.
Reagovat
smazaný uživatel
A není to jedno stejně vyhrajem i když většina si myslí , že ne :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist