Češi vedou v Portugalsku 2-0! Na antuce v Maie bodovali Lehečka i Macháč

4. 2. 2023, 17:59
Aktuality 39
DAVIS CUP - Čeští tenisté mají parádně rozehranou kvalifikaci o postup do skupinové fáze finálového turnaje Davis Cupu. Na antuce v portugalské Maie vedou nad domácím výběrem po prvním dnu 2-0, když čerstvý čtvrtfinalista Australian Open Jiří Lehečka i přes nepříliš povedený výkon potvrdil roli favorita proti Nunu Borgesovi a Tomáš Macháč pak vyhrál bitvu s domácí jedničkou Joaem Sousou.
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Souboj Čechů s Portugalci pod střechou na antuce v Maie rozehrál Jiří Lehečka a roli favorita proti hráči z druhé světové stovky Nunu Borgesovi zvládl. Vítězství v prvním zápase od porážky ve čtvrtfinále Australian Open se však nerodilo snadno. Přestože zvítězil 6-4 6-4, nevyvaroval se spoustě zbytečných chyb a zahozených šancí. 

21letý rodák z Mladé Boleslavi získal v úvodním setu první brejk za stavu 3-3. Sice vzápětí nevyužil při vlastním servisu vedení 40-0, ale následně soupeře brejknul podruhé a po využití až šestého setbolu se po 51 minutách hry ujal vedení.

Také ve druhém setu musel Lehečka proti houževnatému soupeři bojovat. Ve čtvrté hře prolomil Borgesovo podání, znovu ale výhodu nepotvrdil. Portugalec odvrátil v duelu 13 ze 17 brejkbolů a hecoval i domácí fanoušky.

Český tenista rozhodl až v závěru druhé sady, kdy si při podání soupeře vypracoval tři mečboly a ten poslední proměnil. Český tenista zahrál 16 vítězných míčů, udělal ale 23 nevynucených chyb. Borges jich měl ještě o sedm více.

"Bylo to narámně těžký. Byl to můj první zápas na antuce po dlouhé době. I když jsem toho tu na tom kurtu odehrál docela dost, tak pro mě nebylo snadné se adaptovat na ten antukový styl. Chvíli mi trvalo, než jsem se do dostal tempa, do kterýho jsem potřeboval. Upřímně, do konce zápasu jsem se do něj nedostal, jak bych si představoval. Ale tak to je. Vytěžil jsem z toho maximum a jsem rád, že jsem týmu přispěl prvním bodem," komentoval Lehečka v rozhovoru pro Českou televizi. 

"On proti brejkbolům neměl co ztratit. Hrál velmi aktivně a šel do toho. Já byl ze začátku zbytečně pasivní. Asi to byla ještě taková nevyhranost, co se antuky týká. Ale na to se historie neptá a já jsem rád, že jsem to nakonec dotáhl do vítězného konce," dodal 39. hráč světa Lehečka, který si v Davis Cupu připsal třetí vítězství za sebou.


O druhý bod se postaral Tomáš Macháč, jenž po bezmála tříhodinové bitvě udolal 7-6 3-6 6-2 portugalskou jedničku a 86. hráče světa Joaa Sousu.

"Myslím, že ten zápas netrval tři hodiny, ale pocitově tak šest. Jsem rád, že jsem to zvládnul. Dneska to bylo spíš o hlavě, protože oba jsme hráli docela slušně, na to že jsme šli rovnou z betonu. Až na ten můj výpadek v druhém setu to byl kvalitní zápas," komentoval Macháč pro Českou televizi.

Macháč v úvodu zápasu prohrával 0-3, ale ztrátu rychle smazal, za stavu 5-6 a v tie-breaku odvrátil vždy po jednom setbolu a dostal se do vedení.

"Ten tie-break jsem měl vyhrát 7-4. Ale nesešlo se mi to. Trefil jsem tam forhend asi centimetr vedle, pak on trefil volej. Za stavu 5-5 jsem zkazil úplně jednoduchou volej, ale pak jsem to zahrál bravurně," řekl český tenista.

Ve druhé sadě ale čtyřikrát po sobě neudržel servis. Dvakrát se mu povedl rebrejk, ale to bylo málo. "Ten výpadek ve druhém setu mě mrzí, protože tu kvalitu jsem držel od začátku a já tam prostě na tři čtyři gamy vypadl ze hry. Ale jsem na druhou stranu rád, že jsem se znovu našel a vrátil se do zápasu," uvedl 22letý rodák z Berouna.

Ve třetím dějství se zápas zlomil za stavu 1-1, kdy český tenista po 20 minutách boje a využití až osmého brejkbolu urval rozhodující brejk a náskok si už poté bez potíží pohlídal.

"V tom gamu jsem asi po 15 minutách pocitově ani nevěděl, kolik to je. Řikám si, to už je tak 3-3, nebo 4-4 vole. Tak jsem se podíval na výsledek a ono to bylo 1-1. Tak jsem si řikal, to není možný tohle, tady furt stojim. Vůbec jsem si neuvědomoval, že hrajeme tak dlouho," uvedl ke zlomovému momentu.


"Jsem rád, že jsme tu měli podporu z Česka, protože ta podpora našeho týmu je v Davisu Cupu jedna z těch nejlepších," poděkoval fanouškům. "Přinést týmu dva body je super. Ale práce ani zdaleka neskončila. Snad na to zítra navážeme. Budeme makat," dodal Macháč, jenž si pomohl 40 vítěznými údery.

Češi mohou o postupu rozhodnout v neděli hned v úvodní čtyřhře, která je na programu od 16:00 SEČ. Kapitán Jaroslav Navrátil do ní nominoval Tomáše Macháče s Adamem Pavláskem, Portugalci nahlásili pár Francisco Cabral a Nuno Borges. Složení se ale může měnit. V dalších dvouhrách by se měli podle vývoje utkat Lehečka se Sousou a Macháč s Borgesem.

"Fyzicky jsem na tom dobře a do zítřka dokážu zregenerovat. Hraje se sice na antuce, která stojí víc energie, ale v neděli budu připravený," řekl odhodlaný Macháč, který na tiskovce snědl tabulku čokolády. "Ztratil jsem hodně cukru. Mám hlad," uvedl.


"Převládá velká spokojenost. Jsem rád, že vedeme 2:0. Nesmíme ale nic podcenit a musíme se dál soustředit. Kluci se teď musí dobře vyspat a ještě se s nimi o deblu pobavím. Budeme však chtít uspět hned ve čtyřhře nebo pak v singlu. Musíme ten bod ještě uhrát, abychom byli všichni spokojení," řekl ve videorozhovoru českým novinářům kapitán Navrátil.

Vítězný tým postoupí do skupinové fáze finálového turnaje Davis Cupu pro šestnáct nejlepších, který se odehraje od 12. do 17. září. Vyřazovací fáze je na programu od 22. do 26. listopadu v Málaze. Poražený celek čeká baráž o udržení mezi elitou.

Postup už slaví Američané, Srbové Britové či Švýcaři
Polovina kvalifikačních duelů byla rozehrána už v pátek a šest zemí si tak již dnes zajistilo postup. Podle očekávání uspěli Američané, Srbové, Britové, po boji Francouzi, Švédové a Švýcaři.

Švýcarsko si poprvé v historii a až na desátý pokus poradilo s Německem. V Trevíru přitom po čtyřhře prohrávalo 1-2, ale Marc-Andrea Hüsler pak překvapil výhrou nad Alexanderem Zverevem a 37letý veterán Stan Wawrinka, který se do týmové soutěže vrátil po osmi letech, vyhrál rozhodující bitvu proti Danielu Altmaierovi..

 


Srbští tenisté i bez Novaka Djokovič zvládli roli favorita proti Norům, kterým chyběl Casper Ruud. V Oslu rozhodli po čtyřhře, když na včerejší body Miomira Kecmanoviče a Lasla Djereho navázali deblisté Nikola Čačič s Filipem Krajinovičem.

Britští tenisté na antuce v Kolumbii prohráli úvodní dvouhru, ale další tři zápasy už zvládli. Dnes bodovali ve čtyřhře Daniel Evans a Neal Skupski, kteří porazili domácí elitní deblisty Juana Sebastiana Cabala s Robertem Farahem, a Cameron Norrie, jenž rozhodl o postupu po výhře 6-4 6-4 nad domácím outsiderem Nicolasem Mejiou.

Francouzští tenisté se nečekaně nadřeli na vítězství v Maďarsku. Po čtyřhrách prohrávali 1-2, ale Adrian Mannarino pak zdolal 6-2 7-6 Mártona Fucsovicse a Ugo Humbert v rozhodujícím duelu porazil 6-3 6-2 Fábiána Maroszána.

Švédští tenisté ve Stockholmu vyhráli zápas proti Bosně a Hercegovině. Na domácí půdě bodovali bratři Ymerové, vítězný bod na 3-1 dnes přidal Mikael Ymer po výhře 6-1 1-6 6-3 nad Damirem Džumhurem.


Jistotu startu na finálovém turnaji měli předem zajištěnou loňští šampioni Kanaďané, poražení finalisté Australané a divokou kartu obdrželi Španělé a Italové.

• DAVIS CUP 2023 - KVALIFIKACE O FINÁLOVÝ TURNAJ •
kompletní výsledky (03. - 04. 02. 2023)
Portugalsko - Česko 0-2 po prvním dnu (Maia - antuka / hala)
Borges - Lehečka 4-6 4-6
Sousa - Macháč 6-7(6) 6-3 2-6
Kolumbie - Británie 1-3 (Cota - antuka)
Mejía - Evans 6-2 2-6 6-4
Barrientos - Norrie 2-6 5-7
Cabal/Farah - Evans/N. Skupski 4-6 4-6
Mejía - Norrie 4-6 4-6
Korea - Belgie 0-2 po prvním dnu (Soul - tv. povrch / hala)
Soon-Woo Kwon - Bergs 6-1 4-6 6-7(6)
Seong Chan Hong - Goffin 4-6 2-6
Uzbekistán - USA 0-4 (Taškent - tv. povrch / hala)
Fomin - McDonald 4-6 1-6
Sultanov - Paul 1-6 6-7(6)
Fajzijev/Fomin - Krajicek/Ram 2-6 4-6
Milušev - Kudla 6-7(3) 4-6
Maďarsko - Francie 2-3 (Tatabánya - tv. povrch / hala)
Piros - Bonzi 7-6(4) 6-3
Fucsovics - Humbert 3-6 2-6
Marozsan/Valkusz - Mahut/Rinderknech 6-2 7-6(4)
Fucsovics - Mannarino 6-7(6) 2-6
Maroszán - Humbert 3-6 2-6
Švédsko - Bosna a Hercegovina 3-1 (Stockholm - tv. povrch / hala)
M. Ymer - Bašič 6-4 7-5
E. Ymer - Džumhur 6-1 6-4
Goransson/E. Ymer - Bašič/Brkič 4-6 2-6
M. Ymer - Džumhur 6-1 1-6 6-3
Německo - Švýcarsko 2-3 (Trevír - tv. povrch / hala)
Otte - Hüsler 6-2 2-6 4-6
A. Zverev - Wawrinka 6-4 6-1
Mies/Pütz - Stricker/Wawrinka 6-7(3) 6-3 6-4
Zverev - Hüsler 2-6 6-7(4)
Altmaier - Wawrinka 3-6 7-5 4-6
Norsko - Srbsko 0-4 (Oslo - tv. povrch / hala)
Petrovic - Kecmanovič 1-6 3-6
Durasovic - Djere 3-6 6-4 6-7(8)
Durasovic/Höyeraal - Čačič/Krajinovič 4-6 6-3 3-6
Durasovic - Medjedovič 4-6 7-6(4) 4-10
Chorvatsko - Rakousko 2-0 po prvním dnu (Rijeka - tv. povrch / hala)
Čorič - Novak 6-3 7-5
Gojo - Thiem 6-3 7-6(2)
Nizozemsko - Slovensko 2-0 po prvním dnu (Groningen - tv. povrch / hala)
Griekspoor - Klein 7-6(6) 2-6 6-4
Van Rijthoven - Molčan 7-6(6) 5-7 6-3
Finsko - Argentina 1-1 po prvním dnu (Espoo - tv. povrch / hala)
Ruusuvuori - Cachín 7-5 6-3
Virtanen - F. Cerúndolo 3-6 6-3 6-7(3)
Chile - Kazachstán 1-1 po prvním dnu (La Serena - antuka)
Garín - Skatov 1-6 3-6
Jarry - Bublik 6-2 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

39
Přidat komentář
Jan
Gratulace smilesmile Po 2. setu Macháče jsem si říkal, že Tomášovi už došlo a Sousa to otočí, ale ono ne smile Pěkný výkon od obou. 3. bod není samozřejmost, ještě se budou muset snažit.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
gratulace!smilesmile

Nicméně, věřil jsem jim, takže jsem si mohl dát něco ze Zvíře vs Marc Andrea H. - ten nezkalmalsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
rozuzlení - Stan vs Dan Altmaier.smile
Stan vedl 1:0 a ve druhém měl také navrch, ale v koncovce se začal vyhazovat a zkolaboval a nechal Dana zápas srovnat. Ten se dostal do ráže a vypadalo to, že Stanovi docházejí síly.

Jenže Dan byl až moc přemotivovaný a začal kazit FH. Stan hrál naopak velmi soustředěně, jestli se tomu tak dá v té atmosféře derby říci. Hodně sporných míčů, pokřikování do hry, jestřábů, dohadů s upírkou...

Nicméně, Stan urval break a svým geniálním BHDTL si připravil MB, aby ho vzápětí proměnil dropshotem na saku!

Fenomenální Stanimal v 37smile To mělo být asi rozloučení s kariérou - popřáli mu všichni včetně propuštěného Bum Bum B. Atmosféra elektrizující, skvěle jsem si to užil.smile
Reagovat
turista
On tam byl Boris v hledišti?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Byl s německým týmem. Snad bych si ho s nikým nespletl...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
https://www.express.co.uk/sport/tennis/1730281/Boris-Becker-Davis-Cup-role-prison-Alexander-Zverev-plea-tennis-news

Nicméně, i tak Němci prohráli...
Reagovat
turista
Rozhodně naši kluci velká gratulace! Jsou mladí a šikovní.
Reagovat
Fandina
TM moc sympatický rozhovor. smile
Reagovat
Fandina
Tomáš zase pobavil.

José Morgado má na twitteru, viz nahoře:
Tomáš Machač po tříhodinovém zápase potřeboval čokoládu. Během tiskové konference snědl celý tablet.
"Ztratil jsem hodně cukru, mám takový hlad."

Jakub Menšík zase jako debutant DC pozval všechny na večeři a tohle řekl:
"Nejvíce se rozšoupl asi Tomáš Macháč. Měl dva předkrmy, carpaccio, salát caprese, k tomu polévku, půlku pizzy, lasagne a nakonec tiramisu."

smile

smilesmile
Reagovat
darek.vrana
No, nemusel by ale pořád říkat, jak hrál bravurně.
Reagovat
EllNino
Takhle musí hrát pořád a nemám o něj strach :)

Celkově mě kluci překvapili, evidentně tam mají dobrou partu mladých kluků, a to jim tam ještě chybí Dalibor, který by byl na antuku možná úplně nejideálnější ... a Jonáš, který se neskutečně zhoršil :/

Ale zase je tam Kuba, který má parametry na světový tenis, takže holt nemůže prorazit každý

Tak zítra snad vyjde hned debl, ať se zbytečně nevysilují před svými turnaji smile
Reagovat
GaelM
Příští týden hraje turnaj jen Kuba Menšík - a to malé ITF v Portugalsku, vybral si to dobře smile
Reagovat
Dobry-den
To byla ale dřina. smilesmile
Reagovat
vavrinec
smilesmilesmile
Reagovat
Fandina
Tomáš to dal. Gratulka a ještě jeden bod kluci. Pojďte!!!!
Reagovat
Pe3k
smilesmile
Reagovat
vladka
smile...a ještě si neodpustím - Kateřině se nedivímsmile, je to sympaťák
Reagovat
EllNino
Return cross do BH Sousy a BH po lajně, tu už dal Tomáš asi 4x za sebou :))
Reagovat
EllNino
Už několikrát mi přišlo, že jsme v časové smyčce :))

Return po lajně, dvojchyba atd. :))
Reagovat
peggy
Dívám se na tuto kvalifikaci,přeji naší postup,ale musela jsem vypnout zvuk,protože pár Českých fanoušků neumí povzbuzovat jinak jen troubenim,jsou to troubove.Ve světě a jedim na hodně turnajů takové blbce neslyším.At si trobi doma,když neznají jiný způsob povzbuzování.UBOZACI.
Reagovat
frenkie57
Jenže běžné turnaje nejsou DC. Tím troubením se u náš i jinde fandí už hodně dlouho.
Reagovat
Fandina
Jestli Tomáš vyhraje nevím, ale jedno vím určitě. Jeho tenis mě moc baví. Jen škoda, že nemá lepší podání. Tam si myslím, že je jeho achilova pata.
Jinak ale super. A to samé Jirka Lehečka, tam obdivuji jeho téměř strojovou silnou hru od základní čáry. Bylo by fajn, kdyby vyhráli. Myslím, že by to oboum pomohlo do dalších zápasů.

Tome pojď. Sousu už si jednou porazil, tak to zopakuj i tady, i když je evidentní, jak moc stojí o výhru v domácím prostředí.
Reagovat
EllNino
Sice chodí na síť, ale dneska tam snad neuhrál ani bod ...
Reagovat
GaelM
Macháč hraje velmi dobře, i přes to ztracené podání. S tímhle nechápu jak může prohrávat na challengerech s no-name hráči a být mimo top100 smile
Reagovat
Dobry-den
A teď už chápeš? smile
Reagovat
EllNino
Neuvěřitelný chyby ...
Reagovat
GaelM
Nj ten výpadek ve druhém setu tam byl. Lepší hráč než Sousa by to asi potrestal víc. Ale celkově fakt dobrý výkon, kdyby tohle držel stabilně, tak s top100 nemůže mít problémy smile
Reagovat
Pe3k
Sousa je kus cypa.
Reagovat
Fandina
Tomáš pěkně. Tak ještě jeden Tome. Pojď!!!
Reagovat
Fandina
To je zase atmosféra. Tyhle zápasy host domácí, to je tedy něco. Už jsem na to zapomněla, ale dneska tam zase všichni vyvádí.

TB Tomáš Sousa. Tome pojď!!!
Reagovat
Fandina
Atmosféra se mi líbí. Doufám, že nastane návrat k systému DC doma venku.
Reagovat
farr
Souhlas, mnohem zajímavější formát pro domácí diváky. Navíc velmi spravedlivý, země co se utkávají se vždy v pořadatelství střídají. A né teď ta chujovina, že Španěláci sou furt doma. Zůstává rozum stát, že jen prachy rozhodly, že to pořádá ten hochštapler Pique, velmi přeceňovaná kopačka smilesmile.
Reagovat
EllNino
vždyť Pique odstoupil
Reagovat
Fandina
Psalo se, že od smlouvy odstoupila ITF a asi tam jsou nějaké spory, kvůli dodržování smlouvy. Ale ITF bude od letoška organizovat DC sama. Snad jsem to dobře pochopila.
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
hanz
Jo, Makáč, už maká... pro-ebsmileané gemy.
Reagovat
EllNino
Jsem mile překvapen ... přechod na antuku z horké Austrálie, nic lehkého, Jirka se s tím popral dobře ...

Tomáš může hrát uvolněněji, na Sousu určitě má
Reagovat
farr
Mě spíš iritovala ta netrpělivost na BB, i když je fakt, že Portugalec na nich začal vždycky hrát úplně jinak a bojoval co to šlo, zajímavý zápas, ale dopadlo to gut, i když z toho chvílema občas bolely oči, antuka je kentussmile, to fakt nebrat...
Reagovat
hanz
No, hraje uvolněně, pěkný auty z nalitých pozic.smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist