Češi znají soupeře pro čtvrtfinále Davis Cupu. V Málaze vyzvou loňské finalisty Australany

19. 9. 2023, 12:49
Aktuality 7
Čeští tenisté se v listopadovém čtvrtfinále Davisova poháru utkají s Austrálií. Rozhodlo o tom dnešní losování. Tým kapitána Jaroslava Navrátila vyhrál v minulém týdnu skupinu C ve Valencii, Australané skončili druzí ve skupině B v Manchesteru za domácí Velkou Británií. Závěrečný turnaj se bude hrát od 21. do 26. listopadu v Málaze.
© Profimedia

Austrálie v Davis Cupu obhajuje finálovou účast, loni ve finále prohrála s Kanadou. Týmovou jedničkou je dvanáctý hráč světového žebříčku Alex de Minaur. Čeští reprezentanti z devíti vzájemných zápasů uspěli pouze jednou, v roce 1975 v Praze. Naposledy se s Austrálií utkali v prvním kole Světové skupiny před šesti lety a v Melbourne podlehli 1:4, jediný bod získal za rozhodnutého stavu Jiří Veselý.

"Myslím, že nebylo podstatné, s kým budeme hrát. Když už jsou ty týmy ve čtvrtfinále, tak jsou strašně vyrovnané. Je tedy jedno, jestli bychom hráli s Holandskem, Austrálií, nebo Finskem," řekl v nahrávce pro média Navrátil.

"Austrálie je stejně tak dobrý tým, jako jsme my. Mají vynikající oporu De Minaura, k tomu druhého velmi dobrého hráče (Thanasiho) Kokkinakise a velice slušnou čtyřhru. Je to zajímavý soupeř. Teď budou dva měsíce pauzy a musíme se na to připravit tak dobře, jako se nám to povedlo do Valencie. Doufám, že kluci budou zdraví a budeme se na čtvrtfinále těšit," doplnil Navrátil.

Český výběr postoupil v novém modelu Davisova poháru do vyřazovací fáze poprvé. Do skupiny se letos probojoval z únorové kvalifikace, v níž zvítězil v Portugalsku 3:1. Ve Valencii pak třicátý hráč žebříčku Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, osmnáctiletý Jakub Menšík a deblový specialista Adam Pavlásek vyhráli všech devět utkání, poté co postupně porazili 3:0 domácí Španělsko, Jižní Koreu i Srbsko.

Čtvrtfinálový los mohl českému týmu přidělit Austrálii, nebo Finsko, které skončilo na druhém místě ve skupině D ve Splitu a mezi nejlepší daviscupovou osmičku se dostalo poprvé v historii. Finové za sebou překvapivě nechali Američany i domácí Chorvaty a o postup do semifinále se utkají s kanadskými obhájci titulu. Další dvojice v Málaze vytvoří Itálie s Nizozemskem a Velká Británie se Srbskem.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
ipko
cez Fínsko mohli ísť úplne v pohode, ale s Austráliou to budú mať sakra ťažké.. vo štvorhre sú pre mňa jasným favoritom Austrálčania Ebden/Purcell, lebo to už sú naozaj kvalitní a hlavne zohratí deblisti.. no a potom ak by Macháč alebo Menšík skolil Kokkinakisa, tak rozhodujúca dvojhra bude Lehečka-De Minaur a to je pre mňa zápas 50:50smile história by si však mala pamätať tých 9:0 v skupine, aj keď je to už úplne iný formát Davis Cupu, ale je to podľa mňa veľký úspech českého mužského tenisu a Slováci môžu len ticho závidieťsmile aj keď aspoň sme vyhrali v Grécku 3:1 a Molčan porazil Tsitsipasa, ale inak absolútne nevieme produkovať také talenty ako v Česku a o rozdiele v ženskom tenise ani nehovorímsmile
Reagovat
darek.vrana
Taky jsem doufal ve Finsko, ale co už. Šance je, i když to bude tvrdý oříšek. Australani jsou ale v Evropě poloviční než u sebe doma. De Minaur si myslím, že není žádný mentální titán a Jirka by ho mohl dát. Macháč nebo Menšík s Kokkinakisem, to může být jakkoliv. V deblu budou Australani favoriti, ale i ten se dá vyhrát. Jirka s Adamem by mohla být náhodou hodně silná dvojice. Jirka je určitě lepší na síti než Kuba a má zároveň lepší servis než Tomáš, takže by to mohlo fungovat. Snad nepřijede Kyrgios...
Reagovat
Nenela
NO hlavne aby se do te doby zazracne neuzdravil Kyrgios
Reagovat
Nenela
Jee, sorry, ted vidim, ze to taky pises. To je tak, kdyz clovek nedocte prispevky do konce smile
Reagovat
Fandina
Raději bych Finsko, co se dá dělat. A pokud budou kluci hrát tak, jako teď ve skupině, tak to bude fajn. Ještě jednou gratulka k postupu a ten výsledek 9:0 také super. Když jsem před DC četla, že si kluci dost věří, bála jsem se, že to zakřiknou, ale oni to potvrdili. A také jsem četla, že byli třeba na Srbsko dost nahecovaní a to jim také vyšlo. Držím palce kluci. smilesmilesmile
Reagovat
arvncr
Sice už to nemá takovou prestiž jako dřív, ale klukům by na začátku kariéry pomohlo sáhnout si na takovou trofej. Vyloženě nehratelný soupeř tam není, i když třeba Italové v plné síle by proti našim šli určitě jako favoriti.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist