Češkám deštivé kanadské počasí nechutnalo. V osmifinále končí Vondroušová, Muchová i Bouzková

11. 8. 2023, 05:49
Aktuality 37
WTA MONTREAL - Čtvrteční osmifinálový program na turnaji WTA 1000 v Montrealu výrazně poznamenalo nevlídné počasí. Petra Kvitová (33) s Belindou Bencicovou se kvůli němu na kurt vůbec nedostaly a třem Češkám déšť štěstí nepřinesl. Karolína Muchová (26) po celkově devíti hodinách tenisového zápolení a čekání v šatnách podlehla podobně jako ve finále French Open ve třech setech světové jedničce Ize Šwiatekové, wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová (25) nezastavila rozjetou Coco Gauffovou a Marie Bouzková (25) nestačila na Darju Kasatkinovou.
Karolína Muchová (© Profimedia)

Karolína Muchová v Montrealu porazila Anastasii Potapovovou i Rumunku Soranu Cirsteaovou ve dvou setech, připsala si první výhry na kanadské 'tisícovce' a poprvé od postupu do finále French Open vyhrála dva zápasy po sobě.

Stejně jako v Paříži ztroskotala až na Ize Šwiatekové a znovu světové jedničce podlehla po třísetovém a téměř tříhodinovém boji. V Kanadě zápas plný takticky vedených výměn významně ovlivnil déšť.

V prvním setu Muchová přišla dvakrát o podání, ve dvou gamech nevyužila celkem čtyři brejkboly a také třetí vzájemný souboj začala ztrátou úvodní sady. Tu druhou ale opět získala. Přestože dvakrát neudržela výhodu brejku, za stavu 5:4 dějství ukončila čistou hrou na returnu.

Následně duel přerušil déšť a když už se tenistky na kurt vrátily, déle se rozehrávaly, než hrály o body.  Muchová pouze stihle přijít o servis, což bylo nakonec zcela zásadní pro vývoj rozhodující sady, než opět začalo pršet a následovala další zruba tříhodinová pauza.

Po ní se už šestadvacetiletá Češka zpátky do hry nedostala. Dvě šance na rebrejk měla ve čtvrté hře, ale brejkboly nevyužila a nakonec v půl jedenácté večer - devět hodin od zahájení zápasu - prohrála 1:6, 6:4, 4:6. Ve třetím vzájemném duelu padla podruhé.

Světová sedmnáctka Muchová hrála se světovou jedičkou potřetí v kariéře. Porazit ji dokázala zatím jen na předloňském Australian Open, kde si vyšlápla na domácí hvězdu Ashleigh Bartyovou. Z posledních 14 zápasů s členkami elitní desítky teprve pošesté prohrála.

Dvaadvacetiletá Šwiateková, jež na konci července triumfovala v rodné Varšavě, zaznamenala sedmou výhru v řadě. Ve čtvrtfinále se střetne s americkou kvalifikantkou Daniellou Collinsovou (h2h 2:1), která si poradila hladce 6:2, 6:3 s domácí Leylah Fernandezovou a navázala na dvousetové výhry nad Elinou Svitolinovou a Mariou Sakkariovou.

Vondroušová – Gauffová 3:6, 0:6

Markéta Vondroušová po nečekaném wimbledonském triumfu zahájila přípravu na US Open premiérou na kanadské 'tisícovce'. V Montrealu na prvním turnaji v roli hráčky TOP 10 a grandslamové šampionky porazila ve dvou setech Egypťanku Majar Šarífovou i po mateřské pauze se vracející Dánku Caroline Wozniackou, 10. výhru v řadě už ale přidat nedokázala.

V osmifinále čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova nestačila na rozjetou Coco Gauffovou. Americké teenagerce podlehla v souboji bývalých finalistek French Open hráček současné elitní desítky žebříčku jednoznačně 3:6, 0:6 a prohrála tak i druhý vzájemný duel.

Devatenáctiletá Gauffová v neděli ve Washingtonu získala čtvrtý a dosud nejcennější titul a na vítězné vlně pokračuje i v Kanadě. Svou neporaziteonost protáhla na 6 zápasů a 12 setů, v nichž ztratila dohromady pouhých 26 gamů.

Američanka si proti Vondroušové připsala třetí výhru na hráčkou TOP 10 v řadě, což se jí povedlo poprvé v kariéře. Ve čtvrtfinále narazí na krajanku a deblovou partnerku Jessicu Pegulaovou (h2h 1:1).

Bouzková – Kasatkinová 3:6, 4:6

Marie Bouzková si letos připsala první výhry v Montrealu, na skalpy americké kvalifikantky Kayly Dayové a světové šestky Caroline Garciaové ale již nenavázala. Se čtrnáctou hráčkou světa Darjou Kasatkinovou v osmifinále prohrála 3:6, 4:6.

Česká tenistka v úvodu nepotvrdila brejk z prvního gamu a po již třetí ztrátě servisu prohrávala 3:6 a 1:2. Pak duel na tři hodiny přerušil déšť a Bouzková se vrátila brejkem, než byl duel po pár minutách znovu na téměř tři hodiny přerušen. Třetí část pokračování se více povedla Kasatkinové, která tak vyhrála i třetí vzájemné střetnutí.

Bývalá vítězka dívčího US Open Bouzková tak v Montrealu nezopakuje své senzační tažení na kanadském Rogers Cupu z roku 2019, kdy Torontu předvedla parádní jízdu z kvalifikace až do svého prvního semifinále na okruhu WTA. Cestou vyřadila i tři grandslamové šampionky a prohrála až se Serenou Williamsovou.

Kasatkinová se ve čtvrtfinále utká s Kazaškou Jelenou Rybakinovou (h2h 2:1), jež v prvním vzájemném souboji grandslamových šampionek přehrála dvakrát 6:3 Američanku Sloane Stephensovou.

Kvitová – Bencicová (odloženo)

Poslední Češkou v turnaji zůstala Petra Kvitová, jejíž na večer naplánovaný osmifinálový duel se Švýcarkou Belindou Bencicovou byl kvůli výraznému časovému skluzu zaviněnému deštěm odložen na druhý den. Vítězka by v pátek měla odehrát i čtvrtfinále proti jedné z dua Aryna Sabalenková a Ljudmila Samsonovová.

Šampionka z roku 2012 Kvitová v noci ze středy na čtvrtek vyhrála hodinu po půlnoci třísetový souboj s Italkou Camilou Giorgiovou. Ve čtvrtek neměla příliš času na odpočinek, večer jí ale pořadatelé oznámili, že se na kurt nedostane a v případě úspěchu a dobrého počasí v pátek odehraje dva zápasy během jednoho dne.

• WTA 1000 MONTREAL •
Kanada, tv. povrch, 2.788.468 dolarů
čtvrteční výsledky (10. 08. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Šwiateková (1-Pol.) - Muchová (14-ČR) 6:1, 4:6, 6:4
Gauffová (6-USA) - Vondroušová (9-ČR) 6:3, 6:0
Kasatkinová (10-Rus.) - Bouzková (ČR) 6:3, 6:4
Rybakinová (3-Kaz.) - Stephensová (USA) 6:3, 6:3
Pegulaová (4-USA) - Paoliniová (It.) 6:4, 6:0
Collinsová (USA) - Fernandezová (Kan.) 6:2, 6:3

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
Drzymalski
Mucha-Jazda skvělý špil. Rozhodly maličkosti. Polka to nakonec uhaluzila, ale Muška sehrála mistrovský part. Snad bude zdravá a ještě předvede na okruhu velké věci.
Reagovat
hohenlohe
Polka kazila míň, to znamená, že si to uhrála. O Vondroušové byste taky napsal, že si Wimbledon uhaluzila? Ve finále Wimbledonu servírovala jak ponocná :).
Reagovat
misa
může být s Montrealem spokojená, ale pro mě překvapivě krátký zápas s Kasatkinou opět ukázal, že Marie letos není kondičně tak dobře připravená jako loni. Nemá sílu odehrát dva těžké zápasy za sebou...

Nezbývá než se ve zbytku roku pokusit vyhrát ještě pár kol, udržet nějaký solidní žebříček nejhůře kolem šedesátky a udělat přes zimu dobrou kondiční přípravu, z které pak bude žít celou další sezonu. Z nějakého důvodu se jí to minulou zimu nepovedlo.

Bylo by pěkné, kdyby i v Cincinnati uhrála kolo nebo dvě, ale záleží na losu a taky doufám, že to ovázané stehno neznamená nic vážného.
Reagovat
EllNino
Bohužel Gauff utíká v race a bude asi hodně připisovat teď na betonech, takže se nejspíš přidá k Sabalence, Swiatek, Rybakině a Pegule jako pátá za chvíli ... a o zbylá tři místa to bude velký boj, snad to alespoň naší jedné vyjde :)

Petra by dneska mohla pomoct a porazit BeBe, ale pak by musela hrát ještě jeden mač, tak uvidíme, letos už to jednou zvládla v Berlíně :)
Reagovat
Esgalnor
Nemá ale Markéta jako GS vítězka jistou účast? Nebo to už neplatí?
Reagovat
com
to neplati uz davno ne.. Ani Emicka nebyla na TM smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To byla škoda, Emička mohla být ozdobou turnajesmile, teda možná jen ozdobousmile
Reagovat
Krisboy
Něco jako logo.
Reagovat
wojtop
U mužov ma Gs vitaz miestenku na zaverecny turnaj, ak je v rebricku do 20. miesta, neviem ako u zien.
Reagovat
paddy
Prvnich 7 je už jasných a bojuje se jen o zbylé místo
Reagovat
lvicek
Ale to jsou celkem silna slova, kdyz mame pred sebou jeste nedohrane 2x 900b turnaje, pak US Open a pak dalsi turnaje v Asii. Bodu se da nasbirat jeste hafo!
Reagovat
paddy
Při srovnání s historií (kolik 8. uhrála bodů od teď do konce sezóny) by mělo stačit cca 3300 bodů, sedmá Gauff má 2600, která si ten rozdíl určitě uhraje.
Faktem ale je, že ještě tam budou tučné body za restart Číny, takže limit se posune třeba na 3600 a víc bodů.

Každopádně těch prvních 7 v race je bodově odskočených a navíc má dlouhodobou kvalitu, takže by postup měli udělat. Největší riziko vidim u Vond, pokud začne prohrávat. Zbylé jsou i v top7 rankingu, stabilně získávají body.

8. místo bude potřebovat finále USO nebo úspěšný podzim, šance nízká pro každou ze zbylých jmen. Kvitová má 2350, desátá 2150, jedenáctá 2000 a většina sezóny je pryč. Ze 2000 na 3500 bude těžká práce, ale jedna to zvladne. Někdo chytne formu nebo díky titulu z GS jako Vond.
Reagovat
tommr
jasné jsou jen první tři, ale je fakt že hráčky na 4-7.místě v Race by o TM mohly přijít jen díky totálnímu selhání v závěru sezony ...
O osmé místo bude ještě velký boj a kandidátek je spousta. Hodně důležitý bude dnešní zápas Kvitová vs Bencic ...
Reagovat
Levinest
No nic, nevyšlo to... Ale nezoufejme, důležité bude až US Open, to ostatní jsou "jen" přípravy. Tak ještě nějak (aspoň ta osmifinále) přežít Cincinnati a jde se na věc smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Maky?smilesmile
Reagovat
EllNino
Podle mě mělo to odstoupení z debla nějakej důvod ...
Reagovat
com
to bylo takticky odstoupeni, aby se ted na neco mohla vymlouvat smile
Reagovat
EllNino
Markéta se nemusí na nic vymlouvat :))
Reagovat
elsky
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak com má zažitý ty omluvenky do školy, co si sám píšesmile
Reagovat
vladka
3x auvejs, snad nám spraví tenisovou náladu aspoň paní Kvítí." Poď!" Jak mám Maki ráda, mám chuť na ni zařvat "vole. přestaň se ploutvit , to dáš"...
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat
Serpens
Nehezká noc tedy, člověk je rád, že se místo toho vyspal smile Muška nakonec kladla celkem fajný odpor, škoda jen toho množství promrhaných náskoků 30:0 apod, což rozhodlo i třetí set.
Markéta teda celkem zklamání, že si nechala takhle nařezat od té BLM aktivistky, od aféry s Floydem ji nemůžu vystát.
Reagovat
zfloyd
no jo , každý den není posvícení , tak zase příště
smilesmilesmile
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat
elsky
smile
Reagovat
miros
No jo no, pokud ty holky naše narazí na trochu lepší hračky tak to dopadne, jak to dopadlo teď. No ale že Maki dostane takhle nařezáno, to jsem teda nečekal. Hrůza.
No a naše lvice Petra, no tak to taky moc dobře nevidím, ale uvidíme.
Reagovat
Krisboy
Maky mohla předvést více, to je jas jasů. Ale Muška myslím neklamala, týrala ji pěkně. Nebýt děšťové pauzy, kdo ví...smile
Po pauze si hned prohrála podání, a to bohužel rozhodlo o celém zápase.
Reagovat
frenkie57
Maki byla strašná, zase jí to jednou nebavilo. V podstatě to tam odchodila. Gauff zas tak skvělá nebyla.
Maruška hrála tu svou pinkanou, v podstatě bez tvrdšího úderu, a to bylo na Kosatku málo. Kromě toho dost UE.
Muška ze souboje s Igou vyšla se ctí, dokázala jí sebrat set a kdyby se dařilo proměňovat BB, mohlo to být jinak. Bohužel Iga při nich vždy vytáhla esa nebo přímé body z podání.
Takže poslední naděje Petra.
Reagovat
Svatopluk
Ale notak. Tohle přece zdaleka není pravda. Všechny holky splnily co měly a Bouzková i něco navíc.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se!smile
Reagovat
Svatopluk
Takovou ligu teď hraje Zhang Shuai.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Otázka, jestli nemá výhru zakázanousmile a jen se smí ztrapňovat účastí.smile
Reagovat
Krisboy
Jsem zklamán, ale jenom trošku, páč je pátek.
Holt Petra je jen jedna smile
Reagovat
com
jo 3 ze tří jak sem predpovidal smile
..ale ze Wimbledonska sampionka schyta kanara, to sem teda necekal.. Vostuda jedna smile
..no a Kvitovic-Vankovic je na rade dneska smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Hlavně, že budeš fandit!smile
Reagovat
NovacekTP
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist