České hráčky se na Rio těší, zdravotní rizika tolik neřeší

4. 7. 2016, 16:52
Aktuality 16
Tenisté patří mezi české medailové naděje na olympijských hrách v Riu de Janeiro a tenistky zvláště. Kvarteto Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Lucie Šafářová a Barbora Strýcová se na turnaj pod pěti kruhy těší a dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová ho považuje za pátý grandslam.
Petra Kvitová

"Olympijské hry pro mě znamenají hodně a jak stárnu, tak si více uvědomuju hodnotu olympijské medaile. Je to jeden z letošních cílů," řekla v All England Clubu Petra Kvitová, která pojede na svoji třetí olympiádu. V Pekingu 2008 hrála jen čtyřhru a před čtyřmi lety právě v Londýně došla ve dvouhře do čtvrtfinále.

Podruhé v kariéře se olympiády zúčastní Barbora Strýcová. Předešlou zkušenost má z Atén z roku 2004. "Na Rio se těším, bude to moje poslední olympiáda a třeba tam nějakou medaili uklohním," řekla plzeňská rodačka.

Šanci na cenné kovy mají české hráčky ve dvouhře i ve čtyřhře. V té nastoupí stříbrné medailistky z Londýna Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou a druhý pár vytvoří Karolína Plíšková s Šafářovou, o čemž rozhodl tenisový svaz na základě umístění v deblovém žebříčku. V úvahu přicházela i Strýcová.

"Je dobrým problémem, že nás tam je tolik, ale pak to není jednoduché a bylo to těžké rozhodnutí," řekla Šafářová. Strýcová odehrála s Plíškovou dvě vítězné čtyřhry ve Fed Cupu a přála si s ní nastoupit. "Hodně, ale je to daný podle žebříčku a takhle to je fér. Samozřejmě mě to mrzí. Nimrala jsem se v tom a mrzelo mě to celkem dost dlouho, ale tak to je a ve třiceti už se s tím umím srovnat," řekla.

Šafářová s Plíškovou spolu hrály čtyřhru jednou loni na turnaji v Dubaji a vypadly v 1. kole. Obě ale věří, že mohou být nebezpečné. "Myslím, že se mi bude s Kájou hrát dobře," uvedla dvojnásobná deblová grandslamová vítězka Šafářová. "Obě umíme tenis natolik, že jsme schopné zápas vyhrát. Lucka je solidní odzadu, hraje rychle, dobře servíruje a já taky. Můžeme být dobrý pár," dodala Plíšková.

Tenistky dobře vědí o zdravotních rizicích, která se ve spojení s olympiádou zmiňují. Především jde o virus zika, kvůli kterému někteří sportovci do Ria nepojedou. "Už jsem v Brazílii byla a nepřemýšlím o tom, že mě píchne komár. Prostě tam pojedu. Budou tam mít repelenty a tak. Nechci o tom moc přemýšlet," podotkla Strýcová.

Podobný názor má Kvitová. Od lékařů českého olympijského týmu dostává jako všichni informace, ale přiznala, že je zatím podrobně nestudovala. "Něco trochu o tom vím, ale moc se nebojím. Určitě jedu," ujistila současná světová desítka.

Start na olympiádě kvůli viru zvažoval Lukáš Rosol, ale pojede na své první hry, stejně jako Plíšková. "Jo, napadlo mě to, ale nemůžeme být takhle vystrašený. Bude to poprvé a třeba i naposledy. Život mi za to nestojí, ale jestli to bude nějak v pořádku, tak pojedu. Zjistím si, co je možné udělat, jak se chránit," řekla Plíšková.

pva, ČTK

Komentáře

16
Přidat komentář
Herbert_Hoover
Nojo, na olympiádě přijde selhání a budou se těšit na další velký turnaj a takhle dokola, dokud si neuvědomí, že poctivá práce a uvědomění si svých chyb by mělo předcházet očividnému přecházení problému (pohodě a optimistickému vyhlížení dalšího turnaje). :) Ale tak co, nedávno jsme se pyšnil třemi hráčkami v top 10, nyní se holt tolik nepyšníme, ale snad bude zase líp. Nicméně jak pověděl Honza Karoch...skutečný tenis se hraje na grandslamech. :)
Reagovat
freeteepek
Pořád mi není jasný, proč spolu jednotlivé páry už netrénují. Měly by spolu něco odehrát a ne se začít sehrávat až na olympiádě. Bára by se ke Karolíně určitě víc hodila než Lucka. Na druhou stranu Kája to s levačkou v páru má vyzkoušený a Lucka má velký zkušenosti, který se můžou hodit:-)
Reagovat
FulnekUltras
bohužel natvrdo - OH jsou v tenise druhá liga a 4hra v jejich rámci třetí...o mixu už ani nemluvě...
Reagovat
smazaný uživatel
Já naopak myslím, že na OH má čtyřhra i mix ve srovnání s dvouhrou důstojnější roli než na běžných turnajích, natož GS. U GS ti asi většina tenistů řekne, že radši 1 titul ze singlu než 5 z deblu, ale u OH - 1 medaile nebo 5? To už asi bude jiné rozhodování. Placka jako placka - ta Boltova má stejný lesk jako Kulhavého, přestože Bolta zná tisíckrát víc lidí. Takže placka z deblu - proč ne.
Reagovat
FulnekUltras
už jen omezené pole účastníků OH výsledky snižuje - ale jistě jako určitou cenu útěchy to brát lze...nakonec stříbro Háček v Londýně v tehdejší konkurenci má cenu prakticky srovnatelnou s GS
Reagovat
FulnekUltras
myšleno v tenise
Reagovat
smazaný uživatel
Spíš je to o tom, že celé OH nemají pro tenisty takový význam, aby jim přizpůsobovali třeba i jen malou část sezóny.
Reagovat
Frick
Reagovat
FulnekUltras
a snad i dobrá příprava na USO...
Reagovat
Frick
Doufám tedy, že spolu budou hrát debla na Rogers Cupu...
Reagovat
smazaný uživatel
Doufáš marně.
Reagovat
freeteepek
Nechápu...
Reagovat
smazaný uživatel
I ten holohlavý chlapeček na fotce se těší?
Reagovat
Mac
no, kupodivu by ji kratke vlasy i slusely...
Reagovat
Mac
i
Reagovat
Krisboy
y
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist