České tenistky jsou po 9 letech v semifinále Fed Cupu!

8. 2. 2009, 13:54
Aktuality 3
FED CUP, SVĚTOVÁ SKUPINA I - České tenistky si po 9 letech zahrají semifinále Fed Cupu. O jejich postupu přes Španělky dnes rozhodly ve dvouhrách Lucie Šafářová a Petra Kvitová, která získala rozhodující třetí bod. O finále se v dubnu utkají s Američankami nebo týmem Argentiny.
Tým Česka se raduje z postupu do semifinále

V dnešním prvním zápase dostala Lucie Šafářová podle předpokladů přednost před Ivetou Benešovou, která v sobotu prohrála zápas s Nurií Llagosteraovou a navíc ji dnes mohla čekat rozhodující čtyřhra.

Brněnská rodačka získala hned první game při podání soupeřky, ale výhodu brejku vzápětí ztratila. Čtvrtfinalistka Australian Open Carla Suárezová v úvodu na kurtu působila o poznání lépe než v sobotu, dařilo se jí déle držet míč v tvrdých výměnách od základní čáry. V třetím gamu však udělala tři dvojchyby a prakticky darovala české tenistce další brejk.

Šafářová podávala lépe než její soupeřka, naopak na returnu se snažila útočit. Díky tomu po dalším brejku odskočila v prvním setu už na 5-2 a šla podávat. První šanci na ukončení úvodní sady nevyužila, když od stavu 30-30 zkazila smeč a pak byla prohozena na síti, ale v desátém gamu už druhou příležitost při svém podání nepromarnila.

Hned v první hře druhé sady sebrala soupeřce znovu servis, jenže podobně jako v úvodu zápasu brejk nepotvrdila. Za stavu 2:2 odvrátila Španělka tři brejkboly a dostala se do vedení, ale nakonec to byl poslední game, který v zápase získala.

Česká tenistka hrála aktivně, předvedla dvě čisté hry za sebou a dostala se do vedení 4-3 s brejkem v zádech. Za stavu 5-3 znovu zaútočila při podání soupeřky, a i když první dva mečboly kvůli zkaženým returnům ještě neproměnila, třetí nabídnutou šanci už vítězným bekhendem zužitkovala.

Kvitová poslala Češky do semifinále
První pokus na posunutí českého týmu do semifinále měla následně Petra Kvitová, kterou čekala Nuria Llagosteraová.

Kvitová v úvodu zápasu působila nervózně a příliš ji neposlouchal servis. Navzdory tomu dokázala v druhém gamu odvrátit dva brejkboly a držela se soupeřkou krok. Drobná Španělka v prvních gamech podávala stejně kvalitně jako v závěru sobotního duelu s Ivetou Benešovou, ale v sedmé hře se její série na vlastním servisu zadrhla.

Osmnáctiletá Češka se rozehrála k výbornému výkonu a začaly jí vycházet tvrdé údery, na které Llagosteraová nenašla zbraň. Španělka při svém podání neuhrála ani fiftýn, díky čemuž Kvitová odskočila na 5-3. Za stavu 5-4 pak vítězka turnaje v Hobartu podávala na zisk úvodní sady a hned první setbol proměnila esem.

Ve čtvrtém gamu druhé sady zvládla Kvitová ošemetnou situaci, když výborným prvním servisem odvrátila dva brejkboly. V sedmé hře se jí pak podařilo prolomit soupeřčino podání a následně se dostala do vedení 5-3. Za stavu 5-4 podávala na vítězství v zápase, v klíčových chvílích se zkoušela vydat k síti, ale Llagosteraová začala více riskovat a dvakrát ji prohodila.

Přineslo jí to vyrovnání na 5-5, jenže pak čistou hrou znovu ztratila servis a Kvitová měla druhou šanci podávat na postup Češek mezi nejlepší čtyři týmy světa. Kvitová znovu čelila brejkbolu, ale vítězným forhendem ho odvrátila. Vzápětí si výborným podáním vypracovala první mečbol a hned ho proměnila, když Llagosteraová poslala return do sítě.

Peschkeová s Benešovou vyhrály debl
České tenistky v Brně vybojovaly postup mezi čtyři nejlepší týmy Fed Cupu už po dvouhrách, konečnou podobu výsledku však dala až závěrečná čtyřhra. V té duo Peschkeová/Benešová porazilo španělskou dvojici Dominguezová/Martinezová 6-4 6-2 a upravilo na stav duelu Česko - Španělsko na 4-1.

Benešová s Peschkeovou vstoupily za rozhodnutého stavu do zápasu ve velkém stylu a rychle vedly 4:1. Španělky pak v úvodní sadě srovnaly krok, ale ve vyrovnané desáté hře proměnily české tenistky druhý setbol při jejich podání.

V druhé sadě se Domínguezová s Martínezovou držely do stavu 2:2. Pak Benešová s Peschkeovou díky brejku odskočily na 4:2 a cestu za vítězstvím si už nenechaly zkomplikovat. Po potvrzení brejku ukončily zápas při podání hráček z Pyrenejského poloostrova, když Peschkeová proměnila mečbol přesným volejem.

"České hráčky vyhrály zaslouženě. Povrch nám v Brně nesvědčil," naznačil kapitán hostujícího týmu Miguel Margets Lobato specializaci Španělek na antuku. Španělsko si po loňské účasti ve finále letos zahraje baráž o udržení ve Světové skupině I.

Český výběr může přivítat sestry Williamsovy
V semifinále, které se uskuteční 25. a 26. dubna, Češky buď přivítají doma tým Spojených států amerických, nebo pojedou do Argentiny. Semifinále hrály české tenistky naposledy v roce 2000, kdy v Las Vegas podlehly právě Španělkám.

Pokud do Česka zavítají Američanky, mohou se v jejich výběru objevit sestry Williamsovy. Ty však o tomto víkendu v zápase proti Argentině chybí.

- FED CUP (Světová skupina I, čtvrtfinále) -
výsledky

ČR - Španělsko 4-1 (Brno)
sobotní výsledky:
Kvitová - Suarezová 6-4 6-4
Benešová - Llagosteraová 6-1 1-6 4-6
nedělní výsledky:
Šafářová - Suarezová 6-4 6-3
Kvitová - Llagosteraová 6-4 7-5
Benešová/Peschkeová - Dominguezová/Martinezová 6-4 6-2

podrobnosti k dalším čtvrtfinálovým zápasům

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
pro me zustava bezkonkurencne nejvetsi zklamani benesova
Reagovat
smazaný uživatel
no ono to melo byt jasne 3-0 lastura byla vcera taky vrcholne spatna,, carla je antukarka taky, aspon ji to ale trosku jde, lastura je total down,, jak porazila venus nevim cekam ze ji vratila vse,padalo ji to tam dobre a veus se se snizenou herni praxi vyhazela
Reagovat
skott
Teda je pro me zahadou jak Carla Suarez mohla v Melbourne vyradit Venus a dojit do ctvrtfinale.Chapu, ze sice nema jeste na okruhu WTA ani jednu komletni sezonu, ale tak obrovske vykyvy jsou pro me prekvapenim.Lucka to samozrejme zvladla vyborne, Suarez ma velke problemy pri servisu levorukych hracek a tenhle povrch ji evidentne vubec nesedi, u vsech micku byla strasne pozde - velke zklamani z jejich vykonu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist