Český fedcupový tým bude útočit na další trofej s Plíškovou i Kvitovou

12. 10. 2016, 11:48
Aktuality 33
O hattrick bude v listopadu usilovat český fedcupový tým. Češky pojedou do francouzského Štrasburku v čele s Karolínou Plíškovou a Petrou Kvitovou. Kapitán Petr Pála dále nominoval Barboru Strýcovou a Lucii Hradeckou.

Český fedcupový tým bude 12. - 13. listopadu usilovat o třetí titul v řadě a celkově pátý za posledních šest let. Po jednozápasové pauze se do týmu vrací dvojnásobná grandslamová vítězka Petra Kvitová.

Jsem ráda, že zase hrajeme ve finále. Asi budeme mírné favoritky a budeme se to muset snažit uhrát přes singly, protože do debla jsou víc sehrané,“ uvedla Kvitová, která letos hrála jen v 1. kole v Rumunsku a obě dvouhry prohrála.

„Rok strašně rychle běží, tak mi to přijde jako včera. Doufám, že finále budu hrát lépe než v Rumunsku,“ řekla.

Českou jedničkou bude finalistka US Open a pátá hráčka světa Karolína Plíšková, hrdinka loňského pražského finále proti Ruskám, která se letos zasloužila o postup českého výběru do finále hned v několika utkáních.

Petr Pála vedle Plíškové a Kvitové povolal i Barboru Strýcovou a Lucii Hradeckou.

S takovou sestavou jet na finále do Francie je radost. Máme opravdu silný tým a myslím, že tam jedeme v roli favorita, s kterou se musíme popasovat. Zatím se to vždy podařilo a doufám, že to zvládneme i nyní,“ řekl Pála na tiskové konferenci.

„Kája i Péťa hrajou velmi dobře. Bára hraje pořád stabilně dobře a Lucka už v minulosti ukázala, že ve Fed Cupu umí zahrát,“ dodal. Vybrané kvarteto mu navíc dává hodně variant do dvouher i čtyřhry. „Tři do singla a tři do debla. Tak to bylo myšleno a jsem rád za tuhle sestavu, která dává hodně možností,“ prohlásil.

V sestavě není Lucie Šafářová, aktuální světová šestka ve čtyřhře, která první dvě letošní kola soutěže vynechala kvůli nemoci. V žebříčku dvouhry klesla na 40. místo. Proto kapitána požádala, aby ji na finále nebral.

Její sezona byla vachrlatá a nemohla udělat přípravu, tak jsem jí vyhověl. Kdyby se nedej bože někomu něco stalo, tak by byla připravená případně přijet," řekl Pála.

Kvitovou absence Šafářové trošku překvapila. „Protože jsme spolu odehrály všechna finále předtím, ale chápu. Zažila toho letos taky hodně, tak tomu rozumím. I tak jsme pořád strašně silné,“ řekla Kvitová.

Na druhou stranu může Pála postavit Plíškovou se Strýcovou, které spolu rozhodly finále proti Ruskám, v semifinále ve Švýcarsku zase uspěly Plíšková s Hradeckou.

„Je to velká motivace vyhrát třikrát po sobě. Hattrick zní dobře v každému sportu a holky pro to udělají všechno,“ sdělil Pála médiím.

Vítězky loňského Fed Cupu; © eurosport.com

Kapitánka francouzského týmu Amélie Mauresmová nejspíše nominuje hlavně Caroline Garciaovou a Kristinu Mladenovicovou, které vyhrály Francouzkám semifinále proti Nizozemkám.

Garciaová s Mladenovicovou jsou vynikajími singlistkami a tvoří i špičkový deblový pár. Francie slavila triumf ve Fed Cupu celkem dvakrát, naposledy však před třinácti lety.

Češky mají s Francouzkami vyrovnanou bilanci 3-3. Loňské semifinále v Ostravě vyhrály jednoznačně domácí tenistky 3-1, přičemž rozhodnuto bylo už po třetí dvouhře. Ve Francii se hrálo naposledy před deseti lety, v baráži o Světovou skupinu tehdy český tým prohrál 2-3.

„Francouzky určitě nepodceňujeme. Máme z finále velké zkušenosti a jsme jedna velká parta. Držíme při sobě, což je důležité a pomáhá to k výkonům, které podáváme o víkendu,“ řekla Strýcová, kterou čeká druhé finále. „Motivace vyhrávat je pořád stejná. Hrát další finále je úžasné a dodává nám to energii,“ doplnila.

TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

33
Přidat komentář
horska.kraslice
Lucie H. je nejlepší kamarádka Petry, je jí psychickou oporou (Petra o tom opakovaně hovořila, vezměme i přítomnost Lucky na zápasech Petry v trenérském boxu nebo společné ubytování na OH), takže doufám, že tento bonus Petra zúročí. :-)
Reagovat
Jabadu
Takových bude víc. Samozřejmě Petra a Lucie a druhá Lucie a ... jsou lidské poklady, to se ví.
Osobně si myslím, že to má vliv i na hráčky, které pochází z establishmentu.
Už jen z toho pohledu, že drzost a přehnané sebevědomí nejsou zárukou vítězství třeba ve Wimbledonu.
Původ není ve sportu rozhodující. Tenis je vlastně jeden z nejspravedlivějších sportů. I když umí být občas i krutý.
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Každý sport je spravedlivý pokud se hraje čistě a bez podrazů.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem rád, že jsem osobně viděl její zápasy v ostravském semifinále Fed Cupu 2015. Tak to vypadá, že byly možná poslední v její kariéře :( Tuhle soutěž měla v posledních letech hodně ráda, a pokud sama nechtěla být v nominaci, tak to s ní na první pohled nevypadá moc optimisticky. Těch singlových proher bylo prostě v posledních měsících strašně moc... Ale na druhou stranu si můžem říkat, že si chce odpočinout a začít s přípravou na novou sezonu dříve než byla zvyklá. Stejně by dvouhru ve finále nehrála a čtyřhra nebude asi potřeba. Poháry má čtyři, tak co.

To je taky určitá nápověda, jak by se "hrnula" do hrání kvalifikací, popř. nějakých zapadlých internationalů v tramtárii. Pokud je člověk zvyklý na určitý standard, těžko se vrací k horšímu. Ve Francii by ji sotva uspokojilo vysedávání na laviče, když hrávala fc. finále. Podobně hraní na malých turnajích... No, pokud pomýšlí ještě na singlový návrat, bude to mít těžké, navíc s Čermákem.

Nemít Bethanii, radost, kterou s ní zažívá a skvělé výsledky v deblu, nevím, zda by Lucka ještě našla motivaci do další sezony. Takhle pořád zůstává singlová naděje. Nejlépe, kdyby už něco uhrála v Moskvě :)
Reagovat
misa
Jinak našemu týmu samozřejmě ve finále vše nejlepší.
Reagovat
Jabadu
Mno, Bethanie nesahá Lucce singlově ani po kolena, ale ta její americká drzost dodává Lucce potřebnou motivaci. Je to pořád elitní singlistka a na úderech je to znát. V deblu nemusí tolik běhat a když má čas na úder ...
:-)
Reagovat
Frick
Bude mít o 2 týdny delší čas na odpočinek. Nakonec asi dobře.
Reagovat
rusedski
A nebude třeba chtít hrát stopětadvacítku v Limoges?
Reagovat
misa
Tím by mě hodně překvapila.
Reagovat
tommr
to bude taky záležet na výsledku v Moskvě. Pokud by tam Lucka udělala nějakej dobrej výsledek a byla ještě šance zabojovat o nasazení na AO tak by Limoges byla dobrá volba ...
Reagovat
rusedski
Tak není to nějaké ITFko, které by bylo asi ještě "pod její úroveň", ale "skoro" WTA turnaj, běžně tam hrajou i hráčky kolem padesátky a pro Lucku by to mohlo být fajn prodloužení sezony, když už ji nemohla odehrát celou...no a taky by měla jistotu, že zase nechytne nějaký vražedný los... :))
Reagovat
Fandina
Doufám, že holky budou fit a rozhodnou v dvouhrách. Ve čtyřhře je x možností, jak nastoupit, ale nejlepší by bylo slavit po třetím zápase. Držím palce holky, pojďte.
Reagovat
FulnekUltras
debl snad nepřipustíme
Reagovat
smazaný uživatel
Je to škoda, aby nějlepší deblistka nejela a jak se ukázalo v Pekingu, Františkám dělalo její podání problém, ani jednou ho neprolomili
Reagovat
d@ve
Jednou jej snad prolomily, pokud se nepletu. ;)
Reagovat
aligo
Pleteš
Reagovat
Fandina
Mám dojem, že Beth i Šafi přišly každá o podání.
Reagovat
aligo
Mám pocit že jsem někde četl že jen Lucka si ho údržela, ale nevím to jistě
Reagovat
aligo
Pleteš
Reagovat
kada.tom
Nejlepší možná sestava, byť Lucka Š. by ve čtyřhře určitě měla co říct, ale v singlu se jí nedaří. Každým pádem na Francii máme a kdyby náhodou došlo an čtyřhru, klidně mohou naše holky světový jedničky rozcupovat, protože poslední dobou se jim vůbec nedaří :-)
Reagovat
tommr
jsi trochu mimo. Za prvé Francouzky nejsou světový jedničky a za druhý říct, že se jim v poslední době vůbec nedaří je nesmysl, protože byly ve finále USO i Pekingu ...
Reagovat
PetaM
Jsou nejlepším sestaveným párem světa. Hingis a Mirza dosluhují. Zatím čerpají jen z toho, že mají spoustu bodů za to, že spolu hrály.
Reagovat
tommr
zatím je ale Francouzky nepředstihly a je docela možný, že než se tak stane tak už před nima bude bud tým Bucie nebo Rusky ... :)
Reagovat
tommr
mě trochu zklamala. Nominaci by si zasloužila, protože je momentálně zcela jednoznačně naše nejlepší deblistka a její hra na Francouzky platí. Pokud jí ale sama odmítla tak se nedá nic dělat ... :(
Reagovat
d@ve
Taky je mi to líto :( Ale je to prostě hodná holka a asi se tam nehrne za každou cenu..
Reagovat
VlS
Asi k tomu má nějakej dobrej důvod. Lucka by to jen tak neodpískala.
Reagovat
Krisboy
Podle mě je to dobrá sestava. Lucka Š. nemá singlovou formu. Deblovou sice ano, ale kdo ví, jak by hrála s někým jiným, než s Beth. Bára hraje poslední dobou dobře obě dispiclíny. Takže to vidím na další trofej do sbírky.
Reagovat
Fandina
Šafi má placku z OH s Bárou.
Reagovat
Fandina
Někdo ale psal, že se Šafi na nominaci necítila.
Reagovat
themimone
psal to Knap, novinář píšící pro idnes, předpokládám že si to nevymyslel
https://twitter.com/Karel_Knap/status/786137004710977536
Reagovat
Fandina
Objevilo se to mezitím i v článku.

V sestavě není Lucie Šafářová, aktuální světová šestka ve čtyřhře, která první dvě letošní kola soutěže vynechala kvůli nemoci. V žebříčku dvouhry klesla na 40. místo. Proto kapitána požádala, aby ji na finále nebral.

"Její sezona byla vachrlatá a nemohla udělat přípravu, tak jsem jí vyhověl. Kdyby se nedej bože někomu něco stalo, tak by byla připravená případně přijet," řekl Pála.
Reagovat
Krisboy
To je pravda, máme (respektive Pála má) v týmu přetlak. Někdo černého Petra od Petra dostat musel.
Reagovat
Dobry-den
Jsem v šoku. Čekal jsem, že případnou čtyřhru bude hrát Teta s Andulkou. Nominaci Hrošíka jsem fakt nečekal :-O
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist