Češky na US Open: Karolína Plíšková je v osmifinále. Strýcová padla s Mertensovou, Muchová znovu nepřekvapila

31. 8. 2018, 19:17
Aktuality 73
US OPEN - Barbora Strýcová si premiérové osmifinále na US Open nezahraje. Nasazená Češka po boji padla se světovou patnáctkou Elise Mertensovou. Kvalifikantka Karolína Muchová další skalp nepřidala, když prohrála s nasazenou Ashleigh Bartyovou. Postup mezi nejlepší šestnáctku vybojovala pouze Karolína Plíšková po výhře nad domácí Sofií Keninovou.

Barbora Strýcová po výhrách nad domácí kvalifikantkou Laovou a Španělkou Arruabarrenaovou vyrovnala své maximum na US Open, ale premiérové osmifinále si ve Flushing Meadows nezahraje. Dvaatřicetiletá Češka dnes padla po setech 3-6 6-7(4) s nasazenou patnáctkou Elise Mertensovou.

Strýcová měla až do stavu 3-6 1-3 velké problémy s hrou soupeřky. Mertensová hrála aktivně a hlavně solidně, příliš nekazila a ani pestrá hra české hráčky, která se snažila neustále něco vymýšlet, na ni nefungovala.

V polovině druhé sady však přicházely chyby už i z rakety Belgičanky a Strýcová se dostala do hry. Ztracený servis si vzala zpět a v jedenácté hře disponovala třemi setboly. "To mě štve. Možná jsem úplně nevěřila, že můžu jít do třetího setu. To je střípek, který tam chyběl," řekla Strýcová.

Při prvních dvou setbolech Mertensová dobře zaservírovala a při třetím Strýcová nereagovala na bekhendový úder soupeřky, který měla v dosahu. "Balon mi přišel pod sítí a nevěřila jsem, že přejde. Nezareagovala jsem, což je chyba, v tomhle momentu se musí hrát všechno," řekla turnajová třiadvacítka Strýcová.

Ve zkrácené hře uhrála Strýcová od vedení 3-1 už jen jeden bod. "Pak jsem cítila, že se to sypalo. Ona byla v tie-breaku v podstatě trpělivější než já," řekla česká tenistka.

Strýcová letos prožila nejúspěšnější rok na grandslamech. V Melbourne a na Roland Garros došla do osmifinále a ve Wimbledonu a na US Open skončila o kolo dříve. "Ukazuje mi to, že jsem pořád konkurenceschopná, což je pro mě ve dvaatřiceti letech ukazatel, že na to pořád mám," řekla svěřenkyně Davida Kotyzy.

Mertensová letos na grandslamech dosahuje životních úspěchů. Jejím maximem je letošní semifinále z Austrálie, v Paříži byla v osmifinále, ve Wimbledonu se dostala do třetího kola a na US Open před startem letošního ročníku nikdy nevyhrála zápas v hlavní soutěži.

Dvaadvacetiletá Belgičanka bude v souboji o čtvrtfinále čelit Sloane Stephensové. Obhájkyni titulu, jež o pár chvil později letos i potřetí zdolala Bělorusku Azarenkovou, porazila nedávno v Cincinnati.

Statistiky zápasu

Karolína Muchová zažila ve Flushing Meadows i přes dnešní prohru životní turnaj. Dvaadvacetiletá Češka poprvé prošla kvalifikací grandslamu a při svém debutu v hlavní soutěži akce velké čtyřky porazila Ukrajinku Jastremskou a bývalou světovou jedničku a dvojnásobnou grandslamovou šampionku Muguruzaovou. Na skalp Španělky navázat nedokázala a dnes nestačila 3-6 4-6 na nasazenou Ashleigh Bartyovou.

Muchové se stejně jako proti Muguruzaové nepovedl začátek. Česká tenistka rychle prohrávala 0-3, ale vzápětí se prvním získaným gamem rozehrála. V sedmé hře si dokonce dokázala vzít ztracený servis zpět, nicméně další dva gamy prohrála.

Ve druhé sadě ztrácela už 0-4. Dramatickou pátou hru však zvládla a ještě favorizovanou Australanku po omezení počtu nevynucených chyb výrazně potrápila. Od stavu 1-5 totiž získala tři hry v řadě a Bartyová nakonec potřebovala k postupu celkem pět mečbolů.

"Nebyl to ode mě nejlepší výkon. Ona trefila některé neskutečné balóny, ale já nepředvedla úplně nejlepší tenis. Byla jsem unavená, nohy už mi nešly. Hlava taky nefungovala. Když mi dala šanci, nevyužila jsem ji," řekla.

Muchová se díky výsledku na letošním US Open vrátí do druhé stovky žebříčku, konkrétně ke 143. místu, kterým výrazně vylepší své dosavadní maximum.

"Dostanu se na lepší turnaje, přehodnotím a změním plán. A je šance dostat se do konce roku do stovky a třeba už i přímo bez kvalifikace do Australian Open," řekla Muchová.

Statistiky zápasu

Bartyovou, která vyřadila Češky Šafářovou a Muchovou, v premiérovém grandslamovém osmifinále čeká další česká hráčka Karolína Plíšková. Předloňská finalistka a loňská čtvrtfinalistka pokračuje bez ztráty setu. V dnešním zápase si poradila 6-4 7-6(2) s domácí Sofií Keninovou.

Oba sety probíhaly jako přes kopírák. Plíšková vždy ve třetím gamu ztratila servis a v osmé hře manko brejku smazala. Zatímco v první sadě dokázala proti houževnaté Američance, jež byla české dvojce ve výměnách rovnocennou soupeřkou a výborně četla její hru, vývoj otočit čtyřmi gamy v řadě, ve druhém dějství musela do zkrácené hry. V tie-breaku však prodala své zkušenosti a zvítězila hladce 7-2.

"Jsem ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech. Už jsem tady nechtěla být déle, dala jsem do tie-breaku všechno. Keninová hrála hodně agresivně, zatímco já bych mohla více, což musím zlepšit do dalšího zápasu," řekla Plíšková na kurtu.

Statistiky zápasu

Plíšková tak letos jen na French Open nedokázala postoupit do osmifinále. V Austrálii uhrála čtvrtfinále a Wimbledon pro ni skončil právě mezi nejlepší šestnáctkou. Na US Open je v osmifinále potřetí v řadě.

O úspěšné obhájení loňských bodů se utká s Bartyovou. S Australankou v minulosti sehrála tři vyrovnané duely. V neděli bude mít možnost bilanci srovnat.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 53,000.000 dolarů
páteční výsledky (31. 8. 2018)
• Dvouhra ženy - 3. kolo •
Kar. Plíšková (8-ČR) - Keninová (USA) 6-4 7-6(2)
Mertensová (15-Belg.) - Strýcová (23-ČR) 6-3 7-6(4)
Bartyová (18-Austr.) - Muchová (ČR) 6-3 6-4
Stephensová (3-USA) - Azarenková (Běl.) 6-3 6-4
Svitolinová (7-Ukr.) - Qiang Wang (Čína) 6-4 6-4
S. Williamsová (17-USA) - V. Williamsová (16-USA) 6-1 6-2
Sevastovová (19-Lot.) - Makarovová (Rus.) 4-6 6-1 6-2
Kanepiová (Est.) - Petersonová (Švéd.) 6-3 7-6(3)
• Čtyřhra ženy - 2. kolo •
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Matteková/Šafářová (USA/ČR) 6-4 6-3
• Mix - 1. kolo •
Svitolinová/Soares (Ukr./Braz.) - Hradecká/Jebavý (ČR) 7-5 4-6 13-11
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

73
Přidat komentář
EllNino
Kája už toho měla podle mě dost a navíc Ash hraje prostě dobře, i tak skvělý počin, skalp Mugu, postun do top 150, což je daleko lichotivější než začátek 3. stovky ... snad na to naváže a neusne na vavřínech, ať je do konce roku ve stovce a může si třeba už zahrát AO bez nutnosti kvalifikace ...

a hlavně ať je zdravá, protože to je alfa a omega její kariery
Reagovat
bIbec
do konce roku to bude strašně těžké. Tomu nevěřím, že se to povede. Těch bodů jí chybí ještě hrozně moc.
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, teď jsem ji slyšela v rádiu. Říkala, že už je unavená,nohy nešly ani v hlavě už nebyla tak silná, tělo je bolavý.
Reagovat
EllNino
Zatím bez ztráty setu, zápas jsem neviděl, takže moc nemužu hodnotit ... snad už tu Ash naše holka porazí, zatim je tu kosí, tak snad dotřetice všeho dobrého :)
Reagovat
com
nevidel sem, ale postup Karoliny je hned po ranu velice dobrou zpravou :) I kdyz dalsi kola Barty a pak tam strasi Serena.. no nic moc vyhled teda.. Ale postup do druhyho tydne se pocita :o)
Reagovat
Mayo
Karolína pod si pre titul! (Verim, že si zo prečíta)
Reagovat
aape
gratulace Karolíně k výhře,
příští kolo ovšem bude už nejspíš jiné kafe,
bude třeba přidat ve všech ohledech..
Reagovat
tommr
vydřela první set i když měla hodně špatnej začátek a prohrávala už 2:4. Velký problémy měla hlavně s kopcema od snaživý soupeřky. Doufám, že ve druhým setu už nebude Keninová tolik zlobit ...
Reagovat
tommr
tak bohužel místo aby vyhranej set Karolínu uklidnil tak jí spíš uspal a na začátku druhýho setu jí soupeřka jasně přehrává ... :(
Reagovat
tommr
tak nakonec Karolína otočila i druhej set i když to zvládla ukončit až v TB. Ten ale odehrála velice slušně ...
Kenin hrála dneska hodně riskantně a dost jí to vycházelo. Karolína se zapotila víc než asi čekala ...
Reagovat
d@ve
Zavčas to Karolína vybruslila a Sofia pomohla svou narůstající nervozitou..
Reagovat
Dobry-den
Karolína Muchová nezklamala. Dneska sice dělala hodně chyb, ale měla tam i hezké pasáže. Hlavně se mi líbilo, že ani za stavu 3:6 a 0:4 to nezabalila, ale naopak - bojovala až do konce, a ještě to soupeřce pěkně znepříjemnila.
No ale především - hlava vypadá, že je v pořádku. ;-)
Kája byla neustále klidná a pozitivní, zvládla i jeden superdlouhý gem s 10 shodami. Některé jiné naše hráčky by si z ní mohly vzít příklad...
Kája může z New Yorku odjíždět (odlétat) jen a jen spokojená.
A teď už, prosím tě, zmizni ze třetí stovky, nemáš tam co dělat. ;-)
Reagovat
lilly
Ahoj,máte někdo stream na sestry Williamsovy?
Reagovat
r176
Gratulace Romanovi k postupu do osmifinále
Reagovat
FulnekUltras
bereš mi to z hlavy i péra ;-)
Reagovat
r176
moje specialita :-))
Reagovat
marcel19752
Karolína Muchová měla hrát 22:30...ted 0:50 ať jdou do...ele
Reagovat
PetaM
Stěžuj si u Thiema ... A ještě je před ní zdržovač Isner, to bude tak 5 TB ...Hodně štěstí :D
Reagovat
Dobry-den
zatím běž spát ;-)
Reagovat
tommr
to je přehnaně optimistickej odhad. Isner podle mě bude hrát minimálně 4-5 hodin ...
Reagovat
com
treba bude treti grandslam v rade :) ..a ted jeste aby postoupila ta Karolina :D
Reagovat
misa
míří do historie. Tým plný radosti a úsměvů, který bavil diváky a dosáhl na spoustu úspěchů, včetně 5 grandslamů. Jejich další rozlet pak ukončily zdravotní problémy obou členek.

Luci, tak ještě ten Quebec na rozloučenou. Myslím, že je už rozhodnutá. Sama dobře ví, že už to není ono a líp asi vzhledem k řadě okolností nebude...
Reagovat
d@ve
Nerad to říkám, ale když už, tak by to chtělo zakončit v Praze, že? :)
Reagovat
misa
Myslíš nějakou rozlučku před finále Fed Cupu?
Reagovat
FulnekUltras
Honza Kodeš už si ve finále DC 1980 taky nepinkl, ale byl připraven. ;-)
Reagovat
misa
Lucie už podobnou roli sehrála ve finále 2015. Musím přiznat, že když jsem se před losováním dozvěděl, že do zápasu Lucie nenastoupí, bylo to jedno z mých největších tenisových zklamání těch let. A záhy bylo ohledně jejího zdraví mnohem hůř.
Reagovat
misa
Ještě že jsem si na to tenkrát nekoupil vstupenku :) Mně stačilo dubnové semifinále v Ostravě. Předtím Lucie odstoupila z Charlestonu kvůli zablokovanému krku a Karolína Plíšková byla v žebříčku nad Lucií. To jsem do poslední chvíle trnul, jestli se Lucy objeví ve dvouhře. Naštěstí to všechno včetně podpisu po zápase vyšlo! Jo, to byly tenkrát krásné časy, na které rád vzpomínám :)
Reagovat
d@ve
No vidíš a ty pěkný vzpomínky zůstanou.. :) Teda dokud nepřijde ten zákeřnej Němec.. :/
Reagovat
tommr
jasná výhra mladejch pušek, který byly až na malej výpadek na začátku druhýho setu jasně lepší ?
Doufám, že to nebyl poslední zápas Bucie. Chce to ale ujasnit si priority a začít pořádně trénovat a hrát. Úspěchy samy od sebe nepříjdou ...
Reagovat
FulnekUltras
mládí vpřed - a při nadále upadající kvalitě deblových soutěží možná už K+S brzy výsledkově překonají H+H
Reagovat
misa
Jedině že by Beth jela taky do Quebeku.
Reagovat
vendulkabendulka
Do Quebeku?
Reagovat
misa
Hrát debl s Luckou.
Reagovat
d@ve
Tak nemá to snad tak daleko.. ;)
Reagovat
jb007
Krejčíková+Siniaková už by si zasloužily nějaké jméno pro pár. Co třeba "Krejsinky"?
Reagovat
tommr
já bych navrhoval "Krejsini" ...

Hlavně by ale impuls měl vyjít od hráček samotných jako tomu bylo i u Bucie, aby se to všeobecně ujmulo ...
Reagovat
janek_da
nebo Krejsi, což tak nějak odpovídá i dění na kurtech
Reagovat
tommr
jako že soupeřky by se měly mít na síti na pozoru? :)
Reagovat
janek_da
anglicky Crazy
Reagovat
tommr
jj to mě napoprvé nedocvaklo ale je to pro ty dvě velmi přiléhavá přezdívka ... :)
Reagovat
vendulkabendulka
Asi to tak má být.
Je možné, že to byl poslední zápas Bucie.
Reagovat
vendulkabendulka
Debl tady http://live.harleyquinnwidget.com/freelivematch/6068322005441410.html
Reagovat
misa
Lucka si dnes vzala na možná poslední představení Bucie oranžovou sukýnku :)
Reagovat
misa
Zase spousta nevyužitých brejkbolů, jak už to v zápasech s Lucčinou účastí chodí.
Reagovat
d@ve
Už se trochu zlepšují. :) I když ten obrat nedokonaly. :/
Reagovat
misa
Tak snad příští set bude jejich.
Reagovat
tommr
Bucie zatím na mladošky nestačí ...
Reagovat
d@ve
I mladým puškám občas dojde střelivo.. ;)
Reagovat
d@ve
A ta mocná podpora v ochozech! :)
Reagovat
misa
A je to v háji. To zase měla Lucka los :(
Reagovat
tommr
to je to samý jako v singlu. Nehraje - nemá nasazení - má špatnej los ...
Reagovat
d@ve
Tak třeba dnes Bucie prohrály s budoucími vítězkami USO 2018. ;)
Reagovat
tommr
dneska to bylo od Báry hodně nepovedený představení. Až do stavu 3:6 2:4 měla Mertensová zápas plně pod kontrolou a Bára se absolutně na nic nezmohla. Pak začla Mertensová dělat nepochopitelný chyby a Bára se dostala zpátky do zápasu. Za stavu 3:6 6:5 měla dokonce 3 setboly, který ale laxní hrou promarnila. Šokující bylo hlavně její počínání při třetím setbolu kdy vůbec nereagovala na pomalej míček kterej dopad asi půlmetr od ní. V TB už pak byla úplně mimo a nedokázala se ani trefit do kurtu ?

Dnešní slabej výkon bohužel jen potvrdil, že Bára na ty nejlepší hráčky nemá ani hru ani hlavu a její postup do třetího kola byl spíš dílem náhody a dobrýho losu ...
Reagovat
Nola
zbohom a amen.... Barbora je malinka, doplaca na svoju vysku, zapas som nahodou jednym ockom sledovala, nema sa za co hanbit + nie je jedina co vytazila z priazniveho losu
Reagovat
EllNino
taky si říkám, že je ten příspěvek zase zbytečně negativní, Bára svoje splnila a hrála víc než vyrovnaně, alespoň ve 2. setu s 15. nasazenou
Reagovat
fera
Mám Bářinu hru, to její nasazení a vlastně i tu její cholerickou povahu rád, tak mám asi pořád tendenci se ji zastávat...
Nemůžu souhlasit s tím, že by to dnes od ní bylo hodně nepovedený představení.
V průběhu prvního i druhého setu měla spoustu krásných úderů i celých výměn. Jen se až moc často vrhla předčasně do ukvapených akcí.
S čím, ale souhlasím, že se dnes, až moc, ke hře stavěla laxně (spíš možná nesoustředěně) a to mě na ni dnes mrzelo :(
Ale co už, k Báře to asi patří. Dnes to, ale určitě bylo hratelné.
Reagovat
tommr
tím nepovedeným představením jsem měl na mysli právě tu zbrklost a nekoncentrovanost v důležitých momentech. Co je to platný, že Bára dokáže odehrát skvělý výměny když v zakončení udělá lacinou chybu? Mertensová dneska nabídla Báře spoustu příležitostí něco se zápasem udělat a Bára je nevyužila ...
Reagovat
FulnekUltras
Baruška holt až moc cítí svůj papírový strop v hlavě. Překonat by jej mohla snad jen pod kolektivním vlivem při FC. Ale buďme rádi aspoń za to, že drží achillovka.
Reagovat
Pedronegro
no tak to by si asi Bára měla jít hodit smyčku po tomto hodnocení,že?, ale je to blbina, takže nemusí, naopak byl to moc pěkný zápas, při kterém se diváci bavili, já taky, holt Elise udělala méně chyb, ale stejně tak mohla Bára vyhrát, tak s takovými kydy bež tommře do zádele :)
Reagovat
fera
proč smyčku?
Vždyť jsem psal, že tam měla nádherné výměny a údery. Ten zápas se mi hodně líbil. Jen si myslím, že nebýt těch chvil kdy se evidentně nesoustředila a zbytečně (to zbytečně zdůrazňuji)se vstekala, mohla to mít v kapse, protože obecně hrála dobře
Reagovat
dunphy
Lidi, naučte vysledovat si tady vlákno až ke zdrojovému komentáři. :D
Reagovat
EllNino
tak taky nereaguje na tebe
Reagovat
fera
jjj, sorry, přehlédl jsem se :)
Reagovat
Pedronegro
jsi snad tommr? :)
Reagovat
EllNino
I přes prohru předvedla zase dobrý tenis na GS, má pro tento rok pěkně 2x 4. a 2x 3. kolo, což rozhodně není málo ... zachraňuje jí to v race stále na dostřel 30. místa, což jí i pro příští rok zajistí ty největší turnaje a možná i nasazení na GS, kde se jí daří ... ještě bych jí do konce roku přál, aby třeba obhájila Linec :) ...

Teď už bude těch Češek asi rapidně ubývat ...
Reagovat
PetaM
Není od příštího roku na GS nasazeno jen prvních 16 hráček?
Reagovat
misa
Mělo by být.
Reagovat
slacker
jen jedna nasazena bohate postaci - serena navzdy
Reagovat
Dobry-den
Dneska jsem ani nestihl tipovat výsledky Češek.

Tak tedy: prohru Báry bych čekal, ale trochu jednoznačnější, než to bylo.
Velká Karolína postoupí tak na 80 %. Vyhraje 6:4 7:5.
Malá Karolína další překvapení nepřidá, prohraje s pravděpodobností 75 %. Výsledek bude něco typu 2:6 5:7. Ale Kája tady má už dáááávno splněno. ;-)
Reagovat
misa
má pořád krásný žebříček, takže se může i ve 32 letech účastnit těch nejlepších turnajů. Letos povedené grandslamy. Šťastná to žena! Resp. nejvíce záleží na zdraví a motivaci hrát...
Reagovat
tommr
a štěstí je taky potřeba. Mít Lucka takovej los jako Bára tak by to třetí kolo taky dala a dneska by Mertensovou nejspíš porazila ...
Reagovat
misa
Lucka je nenasazená, takže s příznivými losy nemůže počítat. Ale není to jen losem... Třeba začátky obou setů s Barty byla úplně mimo a dělala spoustu zbytěčných chyb. Možná už schází po všech těch zdravotních a soukromých problémech koncentrace.
Reagovat
slacker
a kam spadly Strycova s Mertensovou?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist