Češky Šafářová a Hradecká postoupily

25. 5. 2009, 15:56
Aktuality 3
Ve druhém kole Roland Garros jsou už tři Češky. Po Ivetě Benešové, která postoupila včera, se dnes radovaly Lucie Šafářová a Lucie Hradecká. Druhá jmenovaná navíc dovolila uhrát své soupeřce pouhé tři gamy. Dosavadní stoprocentní úspěšnost českých tenistek zkazila až Zahlavová-Strýcová, jež nestačila na Dominguezovou.
Lucie Šafářová

Jako první se dnes z postupu radovala Lucie Šafářová. Českou reprezentantku čekala 38. hráčka světa, Němka Sabine Lisická, s níž letos v jediném vzájemném zápase prohrála. Na porážku z Memphisu ale dala zapomenout: po prvním vyhraném setu sice druhou sadu ovládla Lisická, třetí set ale znovu patřil Šafářové, která soupeřce dovolila uhrát už jen jeden game.

Nyní českou tenistku čeká Američanka Venus Williamsová, s kterou hrála nedávno na turnaji v Římě a prohrála 1:2 na sety.

Krátce po své krajance postoupila do druhého kola i čerstvá finalistka turnaje ve Štrasburku Lucie Hradecká. Tenistka, která minulý týden oslavila 24. narozeniny, narazila při své grandslamové premiéře na soupeřku, které měla - stejně jako Šafářová - co oplácet. Rakušanka Yvonne Meusburgerová v jediném dosavadním utkání Hradeckou porazila, česká tenistka dnes ale potvrdila vynikající formu a za pouhých 51 minut Meusburgerovou smetla 6-1 6-2.

"Nervy to samozřejmě byly, ale snažila jsem se to nebrat jako grandslamový zápas, ale jako obyčejný zápas na nějakém úplně normálním turnaji," řekla finalistka turnaje ve Štrasburku, která v prvním kole nedala šanci Yvonne Meusburgerové z Rakouska.

Soupeřka vypadala po kvalifikaci unaveně a pražská rodačka jí povolila jen tři hry. "Špatně se i pohybovala a hrála hodně volně, což mi docela vyhovovalo, protože jsem věděla, že mi ničím neublíží. Věděla jsem, že když já neudělám chyby, tak to bude v pohodě," popsala krátký duel.

Díky úspěchu z minulého týdne se Hradecká posunula na 67. místo světa, což je její dosavadní maximum. "Tak si to zkouším užívat na kurtu," usmála se. A proč začíná stoupat ve dvouhře až ve čtyřiadvaceti letech? "Povedlo se mi srovnat hlavu - nehrát na kurtu tak riskantně, spíš využívat své vlastní síly, věřit vlastnímu tenisu," naznačila Hradecká, jejíž další soupeřkou bude Španělka Carla Suarezová Navarrová.

Naopak Barbora Zahlavová-Strýcová dnes své krajanky nenapodobila, když po velké bitvě podlehla Španělce Dominguezové 1-6 6-4 7-9 a s Paříží se loučí už po prvním kole. Češka tak nezopakuje ani své pět let staré maximum, kterým je účast ve druhém kole. "Ani nevím, proč jsem prohrála. Je to takové smutné. Tři hodiny tam běháte jak blázen a pak prohrajete. Měla jsem i křeče. Jsem hrozně smutná," řekla bývalá dvojnásobná vítězka juniorky na Australian Open, jež dnes promarnila vedení 3-0 v rozhodujícím dějství.

Safinová neztratila na úvod ani game
Ruská tenistka Dinara Safinová vstoupila do Roland Garros, jak se na světovou jedničku sluší. Na centrálním dvorci dnes neztratila za hodinu a minutu ani jednu hru. Její rychlou a kvalitní práci odnesla debaklem Britka Anne Keothavongová.

"Jen jsme hrála míč za míčem, hru za hrou a takhle to dopadlo," jako by se Safinová po utkání tak trochu omlouvala. Ruska chce v Paříži zaútočit na svůj premiérový grandslamový titul, i proto k sobě byla kritická. "Mohla jsem lépe podávat a hrát ještě tvrději."

Safinová nevyužila první čtyři mečboly, než nakonec zápas ukončila vítězným forhendem po čáře. "Když jsme si potřásly rukou, tak mi řekla, že jsem jí aspoň hru mohla nechat," uvedla Safinová. "Umím si představit, jak se na kurtu asi cítila, ale já jsem při hře uzavřená do sebe a hraji na maximum," konstatovala.

Keothavongová, 48. hráčka světa, měla pár šancí na zisk alespoň jedné hry. Promarnila dva brejkboly ve třetí hře první sady a ve druhém setu při svém podání vedla dokonce 40:0, ale nestačilo to.

"Chtěla jsem se objevit na výsledkové tabuli, ale nebyla jsem toho schopna," řekla Britka smutně, ale z porážky nebyla zhroucená. "Nepůjdu si teď kvůli tomu podřezat žíly. Sice si nic podobného nepamatuji, vyslechnu si pár posměšků, ale nakonec se tomu člověk musí jen zasmát."

Loni odehrály zápas bez ztráty gamu na Roland Garros Ruska Victoria Azarenková a pozdější vítězka Srbka Ana Ivanovičová.

I přes vlažný vstup do zápasu zvládla svůj úvodní duel na French Open bývalá světová jednička Maria Šarapovová. Ruská tenistka, jež se minulý týden vrátila na kurty po devítiměsíční pauze, porazila Bělorusku Jakimovovou 3-6 6-1 6-2.

O jedno z největších dosavadních překvapení French Open se postarala americká fedcupová hrdinka Alexa Glatchová. Přemožitelka českých tenistek v souboji se čtrnáctou nasazenou Flavií Pennettaovou ztratila jen dva gamy a zvítězila dvakrát 6-1.

 

Výsledky - French Open (antuka, dotace 16,15 milionu eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (ČR) - Lisická (Něm.) 6:2, 1:6, 6:1, Hradecká (ČR) - Meusburgerová (Rak.) 6:1, 6:2, Dominguezová-Linová (Šp.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:1, 4:6, 9:7, Safinová (1-Rus.) - Keothavongová (Brit.) 6:0, 6:0, V. Williamsová (3-USA) - Matteková-Sandsová (USA) 6:1, 4:6, 6:2, Šarapovová (Rus.) - Jakimovová (Běl.) 3:6, 6:1, 6:2, Glatchová (USA) - Pennettaová (14-It.) 6:1, 6:1, Zheng (15-Čína) - Cohenová-Alorová (Fr.) 6:1, 6:3, Suarezová (22-Šp.) - Gallovitsová (Rum.) 6:1, 6:4, Hercogová (Slovin.) - Klejbanovová (23-Rus.) 6:2, 4:6, 6:1, Szavayová (29-Maď.) - Dentoniová (It.) 6:3, 6:4, Flipkensová (Belg.) - Foretzová (Fr.) 6:1, 4:6, 6:4, Tanasugarnová (Thaj.) - Pinová (Fr.) 6:3, 5:7, 7:5, Rezaiová (Fr.) - Sugijamaová (Jap.) 6:3, 6:2, Cibulková (20-SR) - A. Bondarenková (Ukr.) 6:4, 2:6, 6:4, Govorcovová (Běl.) - O'Brianová (Brit.) 6:1, 6:1, De Britová (Portug.) - Southová (Brit.) 0:6, 7:6 (7:5), 7:5.
pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
VÝBORNĚ LUCINKY, HRAJTE A VYHRÁVEJTE!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
na tom obrázku do toho Lucka jde s vervou orlosupa
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist