Češky se na "šmirglu" v Kluži učí trpělivosti

4. 2. 2016, 14:29
Aktuality 95
Zatímco doma hrávají české tenistky Fed Cup na povrchu tak rychlém, jak pravidla povolují, nyní je v Rumunsku čeká opak. V prvním kole v Kluži chtějí domácí hráčky o víkendu otupit útok obhájkyň titulu dvorcem, jehož pomalost se blíží spodní hranici pravidel. To prokázalo dnešní měření.
Karolína Plíšková (© Česká sportovní/Pavel Lebeda)

U povrchů se v soutěžích družstev - Fed Cupu a Davisově poháru - měří hodnota rychlosti odskoku míče, tzv. Court Pace Rating. Při vítězných finálových duelech, předloni proti Němkám a loni proti Ruskám, byl dvorec v pražské O2 Areně vyladěn vždy na maximálně povolené hranici 50. Nyní je v Kluži na opačné straně, má 29, přičemž minimum je 24.

"Měření ukázalo, že je to v normě. Povrch je opravdu velmi pomalý, ale je to v pořádku. Výhoda domácího prostředí musí být," řekl kapitán Petr Pála po dopoledním tréninku, v kterém hrály Petra Kvitová s Barborou Strýcovou. "Zahrály si set a kousíček a obě dělaly cvičení na rytmus, aby si zvykaly na odskoky," řekl Pála.

Pomalý povrch by měl vyhovovat rumunské jedničce Simoně Halepové. Světová trojka má hru založenou na výborném pohybu a pevné obraně. Češky mají naopak hlavní údernou sílu v Kvitové a Karolíně Plíškové. Obě hrají agresivním stylem a snaží se míče ukončovat, což nyní půjde hůř.

"Každý odskok je jinak, není to pravidelný. Čop je tu nepříjemnej. Zadrhává se to, je to šmirgl," řekla o dvorci světová třináctka Plíšková. "Bavily jsme se s holkama a takový povrch nikde na turnajích není," přidala čtvrtá členka české sestavy Denisa Allertová.

Trpělivost bude klíčová
Kapitán Pála s trenérem Davidem Kunstem při trénincích na tenistky apelují, aby hrály hodně trpělivě. Základem bude dobře stát u úderu a chodit do míče. "Nemělo by se pospíchat, nezabíjet z prvního míče a neuspěchat to," řekl Pála.

"Ze začátku to bylo divoké, ale zvykáme si. Je to náročné, balony se zastavují a musí se hodně pracovat na kurtu. Těžko se na tom hýbe. Nohy se zastavují a těžko se odlepují od úderů, které dobíháme," řekla Strýcová. "Bude to o trpělivosti a hodně se na tom nadřeme. Není to povrch, který preferujeme, ale je to výzva," řekla Kvitová.

Po čtvrtečních trénincích kapitán rozhodne o nominaci na sobotní dvouhry. Vedle Kvitové a hrdinky loňského finále proti Ruskám Plíškové může zařadit i Strýcovou. "Odpoledne si sedneme a domluvíme se, kdo bude hrát," řekl Pála.

Čtyřicetiletý Pála je u fedcupového týmu od roku 2008 a tenistky pod jeho vedením osmkrát první kolo soutěže zvládly. "To mě vůbec nenapadlo. Jen aby to pokračovalo," řekl Pála a k utkání s Rumunkami doplnil: "Bude to vyrovnané. Povrch nahrává domácím, ale holky umějí hrát na všem a o víkendu se s tím poperou."

Rumunky nejspíš do dvouher vedle Halepové nasadí Monicu Niculescuovou, hráčku s nezvyklým čopem z forhendu. Tréninky sledovala v hale asi tisícovka fanoušků, Halepová se divákům přes půl hodiny podepisovala a fotila se s nimi. "Dneska to vidím poprvé, ale ona je tady hvězda," komentovala Strýcová "halepománii".

Losování pořadí zápasů je v Kluži na pořadu v pátek půl hodiny před polednem českého času. V sobotu i v neděli se začne hrát ve 12:00.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

95
Přidat komentář
Fandina
OT ... foto Slovenského týmu a hrát by měly jen tři
http://www.fedcup.com/en/news/222664.aspx
Reagovat
EllNino
to se mi nezdá, podle mě tam mají chybu, přece nenechají Cibulkovou sedět ...
Reagovat
Cico93
Maju to dobre.
Naše šance sa o niečo zmenšili.
Reagovat
EllNino
to mi teda štve, těšil jsem se na zápasy Schmiedlová - Gajdošová a Cibulková - Stosur a místo toho bude hrát ta protiva Rodionova místo zraněný Jarky a nakonec je asi zraněná i Domi :(
Reagovat
smazaný uživatel
Cibulková vôbec nie je zranená, ide o taktiku. Proti Stosurovej v 5 zápasoch neuhrala ani set, Čepelová s ňou hrala 2 tesné trojseťáky, už začiatkom týždňa Lipták hovoril, že nad touto alternatívou vážne uvažuje. Dominika sa k slovu dostane v nedeľu.
Reagovat
EllNino
no jenom aby už nebylo pozdě :))
Reagovat
smazaný uživatel
Nestraš. :-).
Reagovat
blixa
Pozdě ale přece ! ;-) :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jediná cesta k víťazstvu našich vedie cez 3 body zo singlov, štvorhru na 99% zoberú Austrálčanky, ale proti Samanthe skutočne nemá Cibuľka šancu.

Liptáka nemusím, spravil niekoľko nešťastných rozhodnutí, ale zrovna toto mu ani v prípade prehry vyčítať nebudem.
Reagovat
EllNino
no Anna bude pod obrovským tlakem jako jednička týmu, navíc Austrálie se jí hrubě nevyřadila :( Bude to ohromně těžký
Reagovat
Fandina
Tady je to také tak.
http://sport.aktuality.sk/c/203083/slovensko-australia-vyzrebovane-liptak-vynechal-cibulkovu/
Reagovat
smazaný uživatel
Akorát nevím, proč tam píšou o Poháru federace, když se ta soutěž už přes dvacet let jmenuje Fed Cup. Ale Záruba tuhle kravinu v tom vánočním sportovním speciálu říkal taky.
Reagovat
Atoidi1
Iqe, prosim, mohl bys ještě vysvětlit, co znamenají slova, jejichž zkratka zní "Fed cup"?
Reagovat
smazaný uživatel
Oficiálním názvem je ale ta zkratka, nikoli ta slova, z nichž byla vytvořená.
Reagovat
smazaný uživatel
MS vo futbale tiež predsa v debate s kamošmi nevoláš FIFA Coca-Cola World Cup... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně. Proto taky Fed cupu říkám Fed Cup, a ne "Fed Cup by BNP Paribas", jak se to celým jménem jmenuje. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Evidentně nechají. Že by zdravotní problém?
Reagovat
smazaný uživatel
Už som tu o tom dnes 2-krát písal, nechcem sa opakovať.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak začíná Kája proti Simoně, po ní Petra s Niculescu.
Reagovat
Fandina
Asi bych raději obráceně, ale co už.
Reagovat
smazaný uživatel
Na pořadí nesejde, hlavně když vyhrajou :-)
Reagovat
Fandina
To samozřejmě, když to bude zítra 2:0, tak není co řešit.
Reagovat
peggy
Doufam,ze Rumunky prijemne prekvapi.
Reagovat
George_Renel
Vzhledem k tomu, že realista vidí naše šance ta 40:60, bylo by překvapení v podobě naší výhry příjemné Máňo, že :-))).
Reagovat
mahycek
I Paire se poroučí, neuvěřitelné. Vy ženy ve WTA, teď závidím.
Reagovat
smazaný uživatel
Včera hrály Chorvatky proti Estonkám. V prvním zápase porazila Tena Lukas (CRO) 2:1 na sety Valerii Golrats (EST), druhý zápas bohužel Anička Konjuh proti Anett Kontaveit prohrála. První set sice získala, pak tuším že ve druhým nebo ve třetím (nejsem si jistá) získala na začátku setu break, ale i tak to projela... :( Pak Ana společně Darijou Jurak suveréně ovládly debl 2:0 na sety proti párů Golrats/Kontaveit.

Dneska hrálo Chorvatsko proti Turecku, ale zápas se asi (?) nedohrál. V prvním zápase porazila Tena Lukas 2:0 Ipek Soylu. Druhý zápas Ana Konjuh proti Cagle Buyukakcay zase prohrála 2:1. Aničce se prostě nedaří, což mě štve. Asi jí nosim smůlu. Protože od tý doby, co jí fandím, má výsledky nic moc.... Debl se zřejmě bude dostávat zítra, pak je čekají ještě domácí Iraelky.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak napokon mám pre teba dobrú správu:

Juraková/Konjuhová - Buyukakcayová/Özgenová 7:5, 6:3 za 1:17 hod.

http://fedcup.tennis-live-scores.com/scoreboard.html
Reagovat
smazaný uživatel
Díky! :)
Reagovat
EllNino
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/12669457_1080559382008140_1351128793790498959_n.jpg?oh=b78ca5bcc204af3ede5dc27cd43a5568&oe=576C5F5A
Reagovat
smazaný uživatel
Sluší :)
Reagovat
Fandina
Baruška má nějaké delší sáčko.
Reagovat
sprchon
Nebo mají všechny stejný. :D Bára je prostě proti ostatním maličká. :)
Reagovat
Fandina
Nebo tak ... úsměv
Reagovat
aligo
Holky mohli bejt k Báře ohleduplné a nemusely si brát podpatky :D
Reagovat
Cico93
Ta úplne naľavo je úplny TOP!-)
Reagovat
blixa
+100 ;-)
Reagovat
mahycek
Turnaj v Montpellier, jak jsem včera říkal, že Monfils to podezřele prohrál, tak si představte, že i Čilič to prohrál se Zverevem a dnes v 16.35 nastupoval Simon s Brawnem, co myslíte, jak to dopadlo ? Tipněte si, pokud to nevíte a než se podíváte. Samozřejmě jsem předpokládal, co se stane. Druhý, třetí a pátý hráč, nasazený prohraje s kvalifikantem!?!??? Neříkám, že všichni, ale není to moc náhod ? Včera Monfils, pak Čilič a dnes jsme si ze srandy vsadily 300kč, že i Simon a stalo se ! Vůbec jsem nechtěl vsázet , ale zdálo se to divné, tak jsem dal , proti bookmakerům a ejhle, vyšlo. Ať mě nikdo neříká, že všichni tři měli špatnou formu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ani jeden mi zase až taký podozrivý nepríde.

Brownove zápasy sa veľmi tipovať nedajú, Roger-Vasselin to v hale stále vie a Čilič si s formou od začiatku sezóny dvakrát netyká.
Reagovat
mayday
A taky to pro všechny byly první zápasy v hale v Evropě po Austrálii, zatímco ti borci, co vyhráli, mají už pár zápasů odehráno. Taky bych v tom nic moc neviděl.
Reagovat
Fandina
Petra Kvitová na tréninku se svým trenérem.
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/12508750_10154549966974517_7900926261124217183_n.jpg?oh=6a6db37d348dc5a005cfd26a89153091&oe=572D60CE
Reagovat
smazaný uživatel
No zatím bylo jasné , že převezme tuto funkci teď bude záležet na jak dlouho :)
Reagovat
Fandina
Na věčené časy ... úsměv
Reagovat
FulnekUltras
dočasně nafurt ;)
Reagovat
EllNino
https://www.facebook.com/czechfedcupteam/posts/10154550584894517
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo také mi to zvedlo náladu :) Jen už aby to bylo jenom lepší a lepší .
Reagovat
misa
Krásná oslava narozenin! A zajímavý námět na nový sport :)
Reagovat
tommr
hezkej pohled! Doufám, že ten úsměv už Lucce vydrží a že se to zase nějak nezvrtne ... :)
Reagovat
sprchon
Super! :)
Reagovat
tommr
Tereza Smitková (2) bez problémů postoupila do čtvrtfinále. V něm se nejspíš potká s Vogtovou (6) ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
No ono by to bylo špatné kdyby s takovýma hráčkami měla vyrovnané souboje nebo prohrála , ale pokud dojde na zápas s Vogt tak to už je zápas , který by měl o něčem svědčit.
Reagovat
EllNino
no ona tam spíš bude Indy de Vroome :)
Reagovat
smazaný uživatel
No hráčka , která už v 17 letech byla v TOP 200 , ale na ten větší posun stále čeká a zatím se spíše SE jen trápí , ale já bych raději viděl ten souboj s Vogt :)
Reagovat
EllNino
No Vogt vydřela zápas ve 3 setech zatímco Indy ztratila jednu hru :) ...a Indy letos má už semifinále ITF v Brazílii ...no uvidíme, favorizuju Indy, už jen proto, že je mi sympatická :D
Reagovat
smazaný uživatel
No já bych také více fandil Indy jen kvůli tomu , že je to Nizozemka :))
Ale jsem zvědavý na souboj mezi Vogt a Smitkovou .
Reagovat
tommr
pokud na souboj s Vogtovou dojde tak to nejspíš bude zase vyrovnaná bitva. H2H mají 1:1 a oba zápasy šly do tří setů ... :)
Reagovat
tommr
vzájemné bilance českých hráček s Rumunkama (PK=Petra Kvitová, KAP=Karolína Plíšková, BS=Bára Strýcová, DA=Denisa Allertová). Bilance jsou psány z pohledu českých hráček:

Simona Halep (2)
PK 0:2
KAP 0:3
BS 1:1
DA 1:0

Monica Niculescu (40)
PK 1:0
KAP 0:2
BS 4:3
DA 0:1

Adriana Mitu (96)
PK 0:0
KAP 0:1
BS 0:0
DA 0:1

Raluca-Ioana Olaru (-)
PK 0:0
KAP 1:0
BS 0:0
DA 0:0
Reagovat
smazaný uživatel
Super zhrnutie, len Mitu je Andreea, nie Adriana.
Reagovat
Jan
Jestli z toho má plynout, že 1. den Pála nasadí Kvitovou a Allertovou, to se asi nestane :)
Reagovat
miguel23
Plíškový ty Rumunky fakt seděj :D to jsem na ní zvědavej
Reagovat
PetaM
Učení trpělivosti? :D :D To snad ani Kája, ani Petra nezvládnou :D :D
Reagovat
sprchon
Taky mi to přijde vtipný. :D Bude to ošemetný, v rámci zdravého tommrování bych si na naše holky tentokrát nevsadil.
Reagovat
Fandina
Jasně, že se to musí učit, Rumunky hrají trpělivě, naše holky ne.
Reagovat
majkl005
všichni tu mluví o tom, jak proti Halep nastoupí ta a ta a stejně nebude mít ani jedna šanci a bla bla...ale jak víte, že Halep určitě nastoupí ? ;)
Reagovat
Marduch
Šmirgl? Všechno čopovat a za půl hoďky nebude čim hrát, kontumace 0:3.
Reagovat
kada.tom
Jestli by nebylo lepší dát minimálně proti Niculescuový místo Karol Barču, ta je na těch pomalejších površích taková trplivější a taky to není hráčka s bum bum stylem jako Karol s Petrou. První den je asi jasnej, že bude Karol s Halepovou a Petra s Niculescu, ale na neděli bych o Barče přemýšlel. Ale uvidíme ... každopádně tenhle šmirgl je docela nebezpečnej v otázce našeho (ne)postupu :-)
Reagovat
FulnekUltras
Teď můžou holky aspoň všem ukázat, kam ;) se od Palerma 2013 posunuly... ;) Škoda jen Šafi...
Reagovat
smazaný uživatel
Základ je bod od Petry v sobotu, aby to bylo 1-1. Úspěch české dvojky, ať to bude kdokoli, proti Halep nečekám. Možná vůbec nejmenší šance bych dával Karolíně, kterou Halep nepodcení (Báru nebo Denisu by kvůli rankingu podvědomě mohla). A klíč bude Petra vs. Halep. Pokud by Rumunky vedly 2-1, tak by proti Niculescu asi měla jít Bára. Nebo Denisa s tím, že Bára s Karolínou se rovnou připraví na debl.
Reagovat
smazaný uživatel
Denisa proti Niculescu za stavu 1:2 s tím , že když prohraje tak končí naše úspěšné tažení :) Přitom nikdy nehrála dvouhru ve Fedcupu. Ještě k tomu když ji Monika v jediném vzájemném souboji porazila no ty si teda troufáš :))) Takovou chybu doufám Pála neudělá .
Reagovat
smazaný uživatel
No tak jedině ta Bára. Ale Karolína, která u hry moc nepřemýšlí a proti Niculescu uhrála za 4 sety 6 gamů (včetně výsledku 1-6 1-6 v New Haven 2014, kdy už byla někde zhruba v top 30), radši ne. To už bude mít větší šance s Halepkou, i když i v tom zápase bude všechno hrát ve prospěch Simony (herní kvality, povrch, forma, vzájemná bilance).

Pálovi nezávidím. Vidím to tak, že bude nutné, aby Petra porazila Simonu. A na to bych si teď nevsadil. Na druhou stranu - když to s Petrou vypadá špatně, tak obvykle zabere.
Reagovat
bIbec
Lucka není morální!

http://www.tennisforum.com/12-general-messages/1045753-safarova-czech-magazine-brno-cze-just-my-city.html
Reagovat
misa
Dívám se, že Frick zneužil mnou opsaných pár slov pro své hrátky :(
Reagovat
smazaný uživatel
Dík za odkaz. It's OK. Nemám potřebu řešit peníze druhých.
Reagovat
blixa
Ten hajzl plive špínu kde se dá !
Reagovat
misa
Blázen :-))

http://forum.mesec.cz/index.php?topic=8428.0
Reagovat
marekv
K jeho obsesivnímu onemocnění jsem tu psal už hodně, i tak vidím, že ani netuším rozsah tohoto onemocnění.
Reagovat
smazaný uživatel
To je fakt případ..
Reagovat
EllNino
nejlepší je ta jeho mantra "středisko životních zájmů" ...tomu se vždycky směju :D
Reagovat
Frick
Téma tam bylo založeno za účelem snahy se v této problematice lépe zorientovat. Bez úspěchu.
Reagovat
smazaný uživatel
Jednodušeji už ti to vysvětlit nemohli. Pokud jsi to ani tak nepochopil, tak je chyba na tvém přijímači.
Reagovat
sprchon
Děbil. Aspoň že neprudí tady. Ale jak je vidět, ve světě s ním taky nikdo nesouhlasí. :D
Reagovat
EllNino
Lion, Blueflash, Petr Modrý, kde ještě je rozesetej ? :D ....
Reagovat
marekv
hruzostrasna je ta intenzita !!!
Reagovat
VlS
Tak ho tady konečně práskňi co je zač
Reagovat
Frick
5 lidí z 22 se mnou souhlasí. Není to nic ohromujícího, ale jsem realista a vnímám, že tyto názory jsou kontroverzní. Ale moje přesvědčení o jejich správnosti je pevné.
Reagovat
George_Renel
Tak si ho nech pro sebe. Na tvé přesvědčení nejsme zvědavi.
Reagovat
EllNino
a co jako ? ...taky mám nějaká přesvědčení, ale rozhodně s nimi nezapleveluju diskuzi
Reagovat
marekv
Pacientka psychiatrie: "Moje přesvědčení, že jsem Bílá paní je pevné"
To je přesně ono, Frick neřeší podstatu, ale v půl druhý v noci zjišťuje, jestli jeho názor někdo sdílí".
Reagovat
FulnekUltras
bude se svým sebevražedně úsporným pohybem potřebovat trpělivosti snad ještě víc než Petra. No - nasazení Barči minimálně v neděli do prvního singlu nevidím vůbec nereálně. Zítřejší los, který rozhodne o pořadí zápasů, bude velmi důležitý.
Reagovat
tommr
v neděli hrajou první zápas vždycky jedničky obou týmů ...
Reagovat
FulnekUltras
Tak to už opravdu nutně potřebujeme, aby se Petra naučila Simonu porážet...
Reagovat
janek_da
tož hodíme tady i link, jak má ITF povrchy seřazené

http://www.itftennis.com/technical/courts/classified-surfaces/about-court-pace-classification.aspx
Reagovat
bIbec
trpělivost je největší předností našich holek, ne? =)
Reagovat
smazaný uživatel
no, a mohou byt jeste rady, ze to neni ta dvacet-ctyrka;)
Reagovat
smazaný uživatel
A nebo 22 my jsme měli proti Němkám zase o dva více 52 :)))
Reagovat
VlS
Na pískovišti by si aspoň mohli dělat bábovky:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist