Češky si o finále zahrají s Američankami. Přiletí i sestry Williamsovy?

9. 2. 2009, 06:25
Aktuality 2
Soupeřem českých tenistek v semifinále Fed Cupu bude tým Spojených států amerických, s kterým se výběr kapitána Petra Pály utká 25. a 26. dubna doma. Američanky postoupily mezi nejlepší čtveřici přes Argentinu, kterou porazily po boji 3-2. Rozhodující bod získaly v závěrečné čtyřhře Dittyová a Huberová.
Melanie Oudinová

Americké tenistky bez hvězdných sester Williamsových i své třetí nejlepší hráčky v žebříčku Bethanie Mattekové měly namále. Argentina se dostala v neděli do vedení 2-1 poté, co čtyřiačtyřicátá hráčka světa Gisela Dulková hladce porazila Jill Craybassovou a získala ve městě Surprise druhý bod.

I poslední dvouhra se zpočátku vyvíjela lépe pro hostující tým, když Betina Jozamiová vyhrála nad Melanií Oudinovou první set hladce 6-2. Až 151. hráčka světového žebříčku pak ale zabojovala a soupeřku ze 134. příčky pořadí WTA v dalších dvou sadách zdolala snadno 6-1 6-2, přestože v rozhodující sadě ztrácela už dva gamy.

Teprve sedmnáctiletá Oudinová si tak připsala první vítězství ve Fed Cupu a vrátila tým Spojených států do hry.

Do čtyřhry nastoupily obě argentinské singlistky proti druhé nejlepší deblistce světa Liezel Huberové a Julie Dittyové, které za hodinu a čtvrt vybojovaly Američankám očekávaný postup. Nejúspěšnější tým v historii soutěže tak dál může usilovat o osmnáctý titul.

S Američankami mají české tenistky, které o víkendy přešly v Brně přes Španělsko, výrazně nepříznivou bilanci. Při posledním vzájemném utkání v roce 2003 podlehly v prvním kole Světové skupiny 0-5 a prohrály uplynulých šest zápasů. Oba týmy se utkaly v soutěži celkem desetkrát a úspěch slavil ještě československý výběr pouze v letech 1983 a 1985. Před 24 lety zvítězil ve finále.

Síla týmu USA však hodně závisí na tom, zda účast přislíbí sestry Williamsovy. Proti Argentině se omluvily po náročném programu na Australian Open, kde triumfovaly ve čtyřhře a Serena přidala 10. grandslamový titul ve dvouhře.

"Pokud nastoupí sestry Williamsovy, bude velkými outsidery. V opačném případě zase bude do role favoritů postaveny my," předvídal kapitán českého výběru Petr Pála. "Pokud přijede Serena s Venus, bude to zajímavé pro diváky. Bez nich to zase bude zajímavá šance pro nás hráčky," těší se Lucie Šafářová.

- FED CUP (Světová skupina I, čtvrtfinále) -
výsledky

USA - Argentina 3-2 (Surprise)
sobotní výsledky:
Craybasová - Jozamiová 6-2 6-1
Oudinová - Dulková 2-6 5-7
nedělní výsledky:
Craybasová - Dulková ... 1-6 3-6
Oudinová - Jozamiová 2-6 6-1 6-2
Dittyová/Craybasová - Dulková/Jozamiová 6-3 6-2

ČR - Španělsko 4-1
(Brno)
více podrobností

Rusko - Čína 5-0 (Moskva)
více podrobností

Francie - Itálie 0-5 (Orleans)
více podrobností

Semifinálové dvojice: Česko - USA, Itálie - Rusko.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
škoda že nepostoupily Argentinky, měli blízko postupu, hráčky Dulko a Jozami by byly přijatelné soupeřky
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že proti Američakám máme celkem šanci...Kdyby se třeba zranila některá ze sester Williamsových, samozřejmě, že jim to nepřeju, ale říkám, kdyby, výrazně by stouply naše akcie...Rozhodně je to schůdnější soupeř než Rusky, ty bychom nedali ani náhodou:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist