Češky si zvykají na neobvyklou antuku. Pálovi se v hlavě rýsuje sestava

20. 4. 2017, 21:24
Aktuality 86
Na netradiční šedo-zelenou antuku, která je občas jako beton nebo neklouže, si zvykají české tenistky před víkendovým semifinále Fed Cupu proti USA v Tampě. Kapitán Pála už má představu o sestavě, ale před pátečním losem ji oznámí jen hráčkám.
(© Česká sportovní)

"Sestava se rodí, ale chci si to ještě rozmyslet. Probereme to ještě s trenérem Davidem Kunstem. V hlavě něco je, ale máme před sebou ještě tréninky a pak holkám oznámím nominaci, která z nich nastoupí v sobotu," řekl Pála.

Týmovou jedničkou podle žebříčku je 38. hráčka světa Kateřina Siniaková. Dále jsou v týmu Kristýna Plíšková, Denisa Allertová a Markéta Vondroušová, která si o nominaci řekla skvělými výkony včetně triumfu v Bielu a Pála její nasazení do zápasu připouští. "Je to varianta. Pro favoritku není snadné jít na sedmnáctiletou holku, která to umí a je ve formě," řekl deníku Sport, serveru iSport.cz a Radiožurnálu.

Češky jsou v Tampě bez nejlepší čtveřice. Petra Kvitová je zraněná a Karolína Plíšková, Barbora Strýcová a Lucie Šafářová se z utkání omluvily.

Vlastnosti povrchu se během dne mění
Mladý tým především testuje zelenou antuku. Na podobném povrchu se hraje turnaj WTA v Charlestonu a nyní je připraven také ve floridském resortu Saddlebrook. "Je úplně jiná než naše oranžová antuka," shodli se kapitán s hráčkami.

"Její vlastnosti se hodně mění během dne," řekl Pála o americké antuce s tím, že ráno se na povrchu skoro nedá sklouznout. "Odpoledne, když se trochu vysuší, je to jako pocukrovaný beton. Když nemáte úplně nové boty, dá se na ní sklouznout. Holky už se na ní párkrát zasekly, na což z naší antuky nejsme zvyklí."

Vondroušová si při tréninku odřela při doklouzávání koleno. "Neklouže to jako naše oranžová antuka. Je i trošku rychlejší a drsnější. Mám docela volnější kotníky, tak se klouzat bojím," řekla.

Na antuku si postupně zvyká i Kristýna Plíšková, dvojče třetí hráčky světa Karolíny Plíčková. "Zdejší povrch se od evropské antuky dost liší. Docela to na něm letí, což mi na servisu vyhovuje. Obecně mám na antuce největší potíže s pohybem. Letos by to snad mohlo být lepší než loni, kdy jsem na ní vyhrála snad jenom dva zápasy," řekla Kristýna Plíšková (56. v žebříčku WTA).

Americká kapitánka: Kamarádství je naše devíza
Také Američankám chybějí elitní hráčky - těhotná Serena Williamsová, její starší sestra Venus a Madison Keysová. Američanky jsou přesto favoritkami a touží po sedmi letech postoupit do finále. "Češky ale nepodceníme. Jsou pořád nebezpečné a některým se teď dařilo," řekla americká kapitánka Kathy Rinaldiová.

Kvarteto Coco Vandewegheová, Lauren Davisová, Shelby Rogersová a první deblistka světa Bethanie Matteková-Sandsová si před zápasem užilo horskou dráhu i slavnostní nadhoz na baseballové MLB. "Kamarádství je naše devíza, už se to ukázalo v prvním kole na Havaji a chceme to zas ukázat," řekla Rinaldiová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

86
Přidat komentář
Haitik
5. místo
Maruš vs. Kvitová FC 2015
https://www.youtube.com/watch?v=MdlmdYCh2gY

Zatím nejlepší zápas, který jsem viděl naživo, čtvrtý Mashy zápas, co jsem vůbec naživo sledoval.. :-) Zápas, při kterém mi taky bylo vyhrožováno, že dostanu na hubu.. Jo, byl to zábavný víkend.. :D
Reagovat
FulnekUltras
umíš si připravit krásné zážitky ;)
Reagovat
bIbec
Tak nějak si myslím, že ten první den, za jakýchsi ideálních podmínek, bez bolístek a nějakých těch zranění je jistota, že nastoupí Katka a nenastoupí Denisa. Asi bych se úplně nedivil, kdyby místo Kristýny Pála postavil Markétu (i když sem tu prvně psal, že o tom "silně pochybuju", teď, v tento moment, tuhle variantu úplně nezavrhuju). Ale spíš očekávám Katku a tu Kristýnu.
U těch Američanek nějak nevím. Bětka hrát singla s největší pravděpodobností nebude. Jinak asi to můžou ty Američanky poskládat všelijak.

Přiznám se, že z těch našech holek, bych nejraději viděl hrát tu Markétu. Z mého pohledu nejšikovnější holka tam. Což neznamená, že je to to nejlepší řešení. To už musí vědět ten Petr Pála. A on vybere dobře. Těžko říct, jestli to bude stačit. Myslím, že spíš ne. Ale šance je vždycky, to je jasný.
Reagovat
bIbec
Reagovat
Krisboy
Princezny :) Týnu bych skoro nepoznal.
Reagovat
VlS
Já nevím, jak vypadají holky na tréninku? Bolí něco některou? Má některá své dny? Je výhoda, že Markétu žádná Američanka nezná? Je nevýhoda, že Markéta nezná žádnou Američanku? .... a další baťoh otázek. Potenciální přiležitost Markétu nakopne, nebo převálcuje? Věřím Pálovi, že se rozhodne optimálně, od compu plno věcí nevíme.
Reagovat
bIbec
jj, proto to píšu tak jak to píšu. Nakonec jde hlavně o to, aby se hrály pěkné zápasy. Případný postup už by byla taková třešnička.
Reagovat
horska.kraslice
+1
Reagovat
Nancy_z
Markéta zná Rogers, hrála s ní loni přímo v tomhle areálu :-) Ale jinak nominace je těžká písemka.
Reagovat
blixa
Jo, to někde psala že nad ní vedla ve třetím 5:3 a 40:15 a stejně rupla. Takže jí má co oplácet ;-)
Reagovat
sprchon
Jo, tady jsem to včera jakoby četl. ;)

http://sport.idnes.cz/marketa-vondrousova-fed-cup-d1d-/tenis.aspx?c=A170420_073719_tenis_ald
Reagovat
blixa
Já už čtu taky jen "jakoby" :D Nezaložíme k Plíškoultras ještě Makyultras ? Jeden klub navíc, to se ztratí :D A mohl bys být samozvaný předseda ;-)
Reagovat
sprchon
Myslíš, že si to situace žádá? :D Asi se nebudu bránit, teď snad budu mít na to všechno zase chvíli čas... :)

S Plíškoultras nás čekají povinnosti. Od Káji budou letos velký očekávání. ;)
Reagovat
blixa
Já myslím že nazrál čas. Využijme příležitosti než nás někdo předběhne :D Jo, s Kájou to bude letos maso, abychom přidali s posilováním ;-) Je třeba to utlačit :D
Reagovat
sprchon
Dobře jdeme do toho!
Reagovat
blixa
To je slovo chlapa ! Konečně si taky předseda ! ;-) :D
Reagovat
horska.kraslice
Mám z té zelené "antuky" trochu obavy. Pamatuji si, že si na ní kdysi Caroline Wozniacki zle pochroumala kotník, když se snažila doklouznout a hnusně si zvrátila nohu. Tuším, že to bylo v Charlestonu, za to bych ale krk na špalek nedala. Ale Caro byla ehdy vyřazena z tenisu na pár týdnů, ne-li měsíců :-(
Reagovat
VlS
No, a na cihle takový úrazy nepamatuješ?
Reagovat
horska.kraslice
Určitě by se daly jmenovat úrazy na cihle, mně se žádný nevryl tak výrazně do paměti, asi moje chabá paměť... :-( Z té zelené antuky mám prostě takový špatný pocit, že svádí ke klouzání, jakoby hráč byl na červené, a ono je to trochu jiné, takže tam vidím větší riziko úrazu, takže asi tak.
Reagovat
Fandina
Já si pamatuji na uklouznutí Petkovic na cihle, před pár lety, byla potom taky hodně dlouho mimo. S antukou je v tomhle problém.
Reagovat
Frick
Z mobilu. By taky Černošek mohl vytáhnout z kešeně 60k a koupit Tejkalovi třeba Canon 80D + 70-200 F2.8
Reagovat
Frick
https://objektivy.heureka.cz/sigma-70-200mm-f-2_8-apo-ex-dg-os-hsm-canon/#

Jako tenhle od Sigmy.
Reagovat
blixa
A ty myslíš že ho nemá ? :D Jenže, každej je línej sebou tahat tři kila výbavy, navíc dneska už si to nemůžeš vzít na palubu letadla ... tak se musíš spokojit z blivajzem z mobilu.
Reagovat
Frick
Je to jeho práce. Nebo by se o to měl postarat ten cucák, co se bojí holkám 17-25 tykat a neudrží kameru v ruce.
Reagovat
VlS
A proč tam nejsi a neuděláš to? Mimochodem - sklo 70 - 200 je na reportáž úplně na houby, tam je potřeba něco jako 17-80. A na fotky ze zápasu je dvoustovka málo, na to je potřeba spíš 400-500 a na druhým těle 12-24, nebo tak něco. Univerzální zoom jednak neexistuje, něco co by se mu hypoteticky blížilo nejde zaplatit. A pořádnej foťák na sport stejně dělá jen Nikon.
Reagovat
blixa
Fanda Nikonu ? :D :D A kterej "pořádnej" model máš na mysli a v čem je lepší než adekvátní Canon ?
Reagovat
VlS
To by bylo na dlouhou debatu, ale optimální je full frame s rozlišením cca 18-24 mega. 36 M je spíš na amatérskou krajinu, studio, makro a tak, super rozlišení má svá úskalí. Profíci na to vezmou velkej formát. (6x7 a větší se stěnou) Nižší rozlišení Snáší s nízkým šumem extrémní citlivosti, který při dlouhejch sklech a logicky niźší světelností potřebuješ ke krátkejm časům. Konkrétňí typ je otázka, jestli v hoby nebo profi řadě - rozdíl je cca 70 ku: 200 tis. Faktickej rozdíl je spiš v odolnosti a výdrži, než v obrazový kvalitě, čip je stejnej, mechanika jiná a ostření jiný. Teď trochu vede Nikon, to nemusí bejt pravda za půl roku. Obecně - ve sportovní fotografii není priorita extrémní rozlišení, ale rychlost závěrky, synchro s bleskem, pokud se smí používat ( v tenisu ne) a schopnost používat extrémni citlivost bez nárůstu šumu. A v tom je momentálně Nikon lepší. Zásadní rozdíl je ve sklech, hlavně u dlouhejch je Nikon ostŕejší. Rozdíly na malejch fotkách nepoznáš, na velkejch formátech trochu a jdou laboratorně změřit. Na momentce skupinky jsou zcela bezvýznamný a ve zde prezentovaný velikosti a na slunku stačí klidně pro účely webu cokoliv, i ten mobil.
Reagovat
blixa
No, víš ... ehm ... pěkně ses rozepsal, ale já vím o fotografické technice snad všechno co se vědět dá, jen jsem byl zvědavej s jakými mýty přijdeš ;-) V poslední době se dost bavím mytologií dvou oblastí, kynologie (a to je pravé peklo :D) a fototechnika. Ještě mě bavila mytologie akvaristiky, ale ta nějak ustrnula. Jak je to s tou fototechnikou doopravdy, o tom bych mohl popsat mnoho a mnoho stránek, ale to dělat nehodlám, ani vyvracet mýty :D Jen zcela základní info, formát 6x7 zemřel se svitkovým filmem (teda ne že by nebylo ještě pár staromilců, ale už se musí obstarat v bazarech). Dnešní největší digitální formáty mají velkost 53,7-9 x 40,4 při ceně blížící je jednomu milionu za takovou digitální stěnu. Ale to jen tak na okraj.
Reagovat
EllNino
Ale nechlubím se, blixo :D :D
Reagovat
blixa
Člověk se musí pochválit sám, nikdo to za něj neudělá. Znáš to, ne ? :D
Reagovat
VlS
No, jsi člověk renesančni ho formátu. Ach ty akvarijní ryby. A pejsci - co tam řešíš za problém - jestli čivavu, nebo šarplanince? Prozradím ti něco - psi, stejně jako lidi, jsou individuality. Mají nějakou limitující genetickou výbavu a pak nějakou socializaci, výchovu a výcvik, a i když tomu dost lidí nevěří, mají svůj rozum a svoje rozhodování. A je lepší se věnovat práci s konkrétním psem, než trávit čas meditováním o mýtech.
r Taky o stěnách nepíšu jako o výbavě pro amatéry, na to nikdo nemáme. Spousta profíků (reklama, studio, krajina) dělá s docela starou mechanikou s moderní stěnou. Profíci na rozdíl od nás, amatérů, umí pracovat se světlem a nepotřebují kupu elektronickejch fíglů, jak zamaskovat neznalost této práce, nespěchají atd. Formát 6x7 je se stěnou pořád používanej ( nemluvě o tom, že ani klasickej film není mrtvej a v B&W fotce asi nebude ještě hned tak nahraditelnej úplně myslím tvůrči foto, tonální bohatost digitálu ještě pořád není úplná)
Reagovat
blixa
Ne, ty fakt nikdy nezklameš :D Víš co mi v jistém ohledu připomínáš ? Severokorejskou dynastii Kimů. Kim radí zemědělcům jak sázet pšenici. Kim radí ocelářům jak správně odlévat ocel. Kim radí nukleárním fyzikům jak pokračovat ve vývoji ... :D Škoda že nejsi známější, už vidím ty obrazy. Ty v nadživotní velikosti a okolo tebe skupina kynologů hltajících každé tvé moudro :D Ještě že si mi poradil jak to s těmi psy je, já bych asi jinak do konce života tápal :D Jinak to asi nemá cenu komentovat. Snad jen k tomu formátu 6x7. On ani ve době filmu nedisponoval velkým množstvím modelů. Dělala ho Zenza Bronica ale kde té je konec. Pak Pentax 6x7, ale ten na digitální stěnu nebyl konstrukčně stavěn takže vzniklo jen pár obskurních řešení. No a jediným modelem vhodným pro digital back byla Mamyia RZ67, která ovšem, jak už jsem ti uvedl minule formát 6x7 nemůže v digitálu využívat, protože žádná taková stěna neexistuje. Pro Mamyiu existovala stěna samotné Mamyii ZD Back s rozměrem chipu 36x48 a pak řešení od firmy Leaf, modely Aptus II 5 se stejným rozměrem a větší Aptus II 10 s rozměrem 36x56. Takže i chudáci profíci se, pokud se nechtějí vrátit ke svitkovému filmu, musí bez formátu 6x7 obejít. Nicméně očekávám, že mi blahoskloně po "Kimovsku" sdělíš, že formát 6x7 se dále v profesionální praxi využívá. :D Ale s těmi psy, no fakt dík, ještě že na ten TP chodím :D :D
Reagovat
EllNino
ty čárky, Blixo, ty čárky ... :D
Reagovat
blixa
Tvl čárky, já ještě napůl spím a ty po mě chceš čárky ... :D Dyk mi chybí, jestli dobře počítám, jen tři ! To je "po ránu" nadprůměrný výkon ! :D
Reagovat
EllNino
7
Reagovat
blixa
Chmmm, dobře probírám se, vidím 6. Na sedmou už mi asi nestačí znalosti češtiny :D
Reagovat
VlS
No, a Pentaxe 67, případně 645 znáš, Hasseblad nic? Dodnes se používá pro fotky z kosmu - pochopitelně se stěnou. A pak smečka v podstatě zakázkově vyráběnejch kardanů potřebnejch pro technický produktový foto - pochopitelně se shift skly ( ale to jsou ceny s 6 nulama). Nejsi sám, koho focení zajímá. A tak shodnem se aspoň, že na reportáž je sklo 70-200 blbost?
Co se týče psů, žiju s nima víc než 60 let, miminovskej kočárek se mbou sdílelo štěně vlčáka (pardon, německýho ovčáka), měj jsem ohaře, jezevčíky ... Dva psi stejný rasy se stejnou výchovou a stejně je každej jinej. Fakt mě zajíma, s jakejma mýtama se potýkáš :-)
Reagovat
blixa
Pentaxe zmiňuju, i jsem ho v době filmu vlastnil a měl ho rád. Ale konstrukce neumožňovala praktickou aplikaci digitální stěny. Hasselblad není a nikdy nebyl 6x7, ale vždy 6x6 (v době filmu) a dnes zase digitál těch cca 5,5x4. Jaký sklo na reportáž ... :D To přeci záleží na jakou reportáž ;-) Třeba na reportáž z kynologické výstavy tohle sklo taky používám, samozřejmě ne jako jediné. Někdo fotí reportáž z bezprostřední vzdálenosti, někdo z odstupu, potřeba skel je různá, tady se nedají udílet nějaké císařské rady.
V kynologii se nepotýkám s žádnými mýty, s potýkáním jsem skončil před mnoha lety a dnes už se jimi jen bavím ;-) Kynologická mytologie je široce rozvinutá, počínaje chovem , přes krmení až po výcvik a zvládání problematických psů, pokud nevíš o co jde jsi šťastný člověk a nechtěj vědět :D Jsou lidi co se psy žijí ale nejsou kynologové, ti jsou většinou šťastní a nic neřeší. Pak jsou kynologové a ti jsou často šílení, ale to neřeš a po tom nepátrej.
Pokud chceš příklad, abys měl obrázek, tak třeba "množství proteinů v psím krmivu". Předmět mýtů jako prase :D A takových témat jsou stovky, skoro mám chuť v důchodu na téma mýtů v kynologii napsat knihu :D Ale jak říkám, dávno neřeším , jen se bavím.
Reagovat
VlS
No, nevím, proteiny neřeším, dám psovi prostě nažrat a jinak se s ním bavím. Zatím se všichni dožili úměrnýho věku a žádnej nechcípl hlady a to dokonce i v dobách, kdy něco jako psí granule neexistovalo :-).
No psí výstavy - tam jsem byl jednou jako kluk očučovat a víckrát ne. Pochopil jsem, že je to výstava majitelů a pejsci jsou jen nutná rekvizita. Fuj a pryč od toho.
Ono je to v tom focení podobný - kde kdo jsme schopní diskutovat o pixelech, závěrkách a kde čem, pak přijde talent s kompaktem za pár stovek a udělá obrázky, který mají duši a pixely vůbec neřeší.
Reagovat
blixa
No, to taky není pravda, jedna návštěva k pochopení nestačí, ale to je jedno :D Jako talent s kompaktem za pár stovek ... Fotografie není až taková aby stačil jen talent a nic jinýho, takže to bych si dovolil nesouhlasit. Ano, talent s kompaktem za pár stovek může projevit že je talent, ale to bude tak všechno. Ale my se neshodneme asi nikdy v ničem :D
Reagovat
VlS
Asi ne. Já prostě ani technicky nejdokonalejší fotku jízdního řádu neocením, ale fotka, která má atmosféru a příběh se mi líbí, i když má technický mušky. A tu udělá někdo, kdo se s tou schopností zajímavýho vidění narodil a komu to není daný, ten se to nenaučí, ani tím, že to bude studovat 100 let. K těm prvním nepatřím ( bohužel), ale rád ocením každýho, kdo ten dar má, bohužel jich není nijak moc.
Reagovat
blixa
Jasně, vidění je předpoklad nutný, ale ne dostačující. Prostě je potřeba k němu vstřebat i to zpracování a nějakou adekvátní techniku (říkám adekvátní, to neznamená nutně extra drahou). Takže kompakt za pár stovek fakt ne, ale "něco jako kompakt" za dvacku už klidně za určitých okolností ano.
Reagovat
Frick
Já jsem myslel něco, co neni úplná profivýbava, ale člověku, co to aspoň trochu "umí držet" - což by třeba se i Tejkal mohl naučit, by to mohlo umožnit udělat velice slušné tenisové fotky.

A samozřejmě by mu Černošek koupi i 17-50mm F2.8 :o)
Reagovat
Frick
https://objektivy.heureka.cz/tamron-16-300mm-f-3_5-6_3-di-ii-vc-pzd-macro-nikon/#

Tak na APS-C jsou i šílenosti typu 16-300

http://www.digimanie.cz/recenze-tamron-16-300mm-f-35-63-di-ii-vc-pzd-macro/6126-8

Samozřejmě je to jen pro nenáročného uživatele.
Reagovat
VlS
Všechny zoomy mají problém někde, buď hůř kreslí na široký, nebo na dlouhý straně A ty nejvíc "univerzální" což 17-300 jistě je, kreslí většinou odcloněný blbě všude. Projdi si testy na fotoaparat.cz. Jinak nic proti Tamronům, Sigmám a dalším funkčním náhradám značkovýho předraženýho zboží. Pokud to někdo myslí s focením vážně, ( amatérsky vážně, profi je jinde), tak si stejně joupí tělo s nějakým setovým sklem, u Nikonů to býval 18-70 ( skvělý sklo) později tuším 18-55 pro DX čipy. Pak do dlouhejch skel je tam 18-200 jako univerzál - v praxi chce aspoň trochu clonit, jinak to není úplně ono ( mám ho 10 let), ale šel bych spíš do 70 - 300 ( taky ho mám a funguje dobře). Pro focení v areálu ale není 18 ještědost široká, hodí se 12 na krátký straně, při crop factoru 1,5 ti 12 dává reálný ohnisko 18 a stím se už vejdeš skoro všude. Tady bych šel do neoriginálu. Stejně to budeš dávat na web nebo dělat nějaký tisky tak 10x15 a tam rozdíly spíš měřitelný laboratorně než viditelný zběžným pohledem nehrajou roli ( soudkovitý zkreslení, moiré v kontrastech a tak) a cena je poloviční, nebo menší. Hlavně je lepší koupit lepší skla a jednodušší a levnější tělo, než naopak. Obrázek dělá sklo, čip je všude stejnej.
Reagovat
blixa
:D :D :D Ty si fakt nedáš pokoj :D Ano, obrázek dělá hodně sklo, ale chip rozhodně není všude stejnej :D Naopak je dobrý se na vlastnosti chipu před koupí podívat ;-)
Reagovat
VlS
No, tak se podívej v těch amatérskejch řadách, čim se ty čipy liší ( pochopitelně ve stejný době).
Reagovat
blixa
V těch "amatérskejch" řadách se liší možná víc jak v těch profi (poloprofi). A liší se snad ve všem, bych řekl :D Jedině rozlišení je víceméně podobný či stejný. Teda pokud porovnáváš mezi výrobci. Jinak ano, Nikon cpe do svých amatérských řad 3xxx a 5xxx prakticky stejný chip. Ale 7xxx už je jiný, i mexi 7100 a 7200 je dost rozdíl, D500 je zase jiný chip. Nový 7500 pak bude mít stejný chip s D500. Prostě nejsou stejné a nebudou stejné.
Reagovat
VlS
No, tam je taky rozdíl v času vývoje tý který řady. Sedmičkovou řadu už za vLoženě amatérskou nepovažuju. D 500 je už full frame, ne? Myslím, že má čip v podstatě shodnej s D5 a hlavní rozdíl bude v procesoru a pochopitelně v mechanice. Ale nesleduju to furt, takže se třeba pletu. Po tom, co jsem se rozhodl, že do full framu nepůjdu ( řada 8, 4 a 5 je finančně jinde), protože bych mimo cc 80 litrů za tělo uvalil dalších cca 150 - 200 za skla a bez schopnosti prodávat dostatečně fotky je lepší prachy nechat potomkům, to už sleduju jen okrajově . Když si vezmeš srovnávaci testy (na fotoaparat CZ nebo u Neffa, rozdíly výsledků jsou v běžnejch podmínkách zcela minimální. Jasně, v náročnejch podmínkách je všechno jinak ale stejně do značný míry závislý na postprocesingu.
K debatě sklo - čip. Z nevostrýho, nekontrastního a barevně ujetýho obrazu ani nejlepší čip dobrej obrázek neudělá. Nikdo do foťáků od cca 20 tisíc výš nedává tak blbej čip, aby zkazil dobrej obrázek. Větší rozdíly jsou v procesoru a ukládání dat - limity délky a frekvence sekvenčního snímání, D light, HDR finty, natáčení videa a tak dál.
Reagovat
blixa
Sedmičková řada je stále svým cílením čistě amatérská. Byť 7200 má obrazově nejlepší chip kdy vyrobený pro APS-C. A to platí i po uvedení D500 (ten má zase jiné přednosti ale globálně 7200 stále trochu vede). D500 je stále APS-C, s D5 má některé věci společné, třeba zaostřovací modul, který je naprosto skvělý. Jak píšeš "rozdíly jsou v procesoru a ukládání dat - limity délky a frekvence sekvenčního snímání, D light, HDR finty" no, ty nejsou zase tak podstatný, rozdíly v chipu podstatný bejt můžou, zase jak pro koho, jak v jaký situaci. Rozhodně je dobrý se při nákupu chipem zabejvat a třeba dojít k závěru že pro to co fotím to nebude až tak podstatný a důležitý bude něco jinýho. A nebo zjistit že to bude důležitý. Fotoaparat.cz a Diginef fakt nejsou ty správný weby pro posouzení třeba kvality chipu. Ty jsou spíš pro takovou všeobecnou informaci o přístroji. Prostě všechno je dobré posoudit, nic nevynechat, a pak se rozhodovat. Každý máme jiné potřeby a cíle. Nevím proč chceš ignorovat právě chip který je jádrem každého přístroje.
Ano, video je zcela odlišná disciplína a kdo chce foťák hlavně pro video, musí se dívat na úplně jiné věci. Pro video jsou skvělé třeba modely Panasonic s menším chipem 4/3.
Reagovat
VlS
Videem se nijak nezabývám, nebaví mě hodiny stříhat, ozvučovat, zabývat se právy k muzice a tak. Mám sice zrcadlovku s možností záznamu videa, ale použil jsem to spíš zkusmo párkrát. Když už si chci udělat nějake klip rodiny, lítání, psa a tak, tak na to použiju kapesní outdoorovej kompakt (AW 120), na comp to bohatě stačía na nic vyššího necílím.
Ještě k čipům - rozhodně je nepodceňuji - znovu, pro domácí amatérský foto mají všechny foťáky , tj jednooký zrcadlovky, bezzrcadlovky a pokročilý kompakty dostatečnou kvalitu. Trochu nesmyslnej mi připadá souboj Nikon - Canon o pixely. Cokoliv nad 12 M stačí na prakticky libovolně velkou fotku ( mimo speciálních aplikací a to bych se vracel ke stěnám a formátům ). A 3 fotky jsem dělal i ze starý D70 s 6M čipem. Canon začal z 12 na 18 a 24, tak ho Nikon trumfl full framem ( Osmičková řada) 36 M, a Canon teď přitlačil 50,6 M,. Na takový rozlišení (cca 9000x6000 bodů) neexistuje zobrazovací jednotka a tisk by byl v metrech, aby se ty pixely daly využít. Jistě se najde fůra excelentních zdůvodnění, ale znovu, pro normálního diváka na webu, v časopisu, na výstavě fotek u zvětšenin do výstavních formátů 50x60 atd - to nemá žádnej zásadní význam. Pro barevný fotky pro tisk časopisů se velikost redukuje na rozlišení 150 bodů na palec, víc pro ofset neuživíš, špičkový fototiskárny (o třidu vede Canon před zbytkem světa) zvládají 300 bodů na palec. To je na metrovou fotku, na kterou se už budeš koukat ze dvou , ze třech metrů a mimo zcela specifický případy nepoznáš, jestli bylo použitý nativní rozližení 72, nebo super rozlišení 300. To musíš koukat lupou.
Ale prostě jde to vyrobit, je to technickej pokrok a lidi jsou ochotný za to ty prachy dát ( Eos 5 DS se dvěma procesory, jeden už to nestíhá - tělo cca 100 tisíc a to není ta vysloveně profi třída jako Canon 1 DX za cca dvojnásobek, kterej si kupodivu vystačí s 20 M rozlišením)
Reagovat
blixa
No co ti k tomu říci ? Asi že už to utneme :D Nebo snad ono Cimrmanovské : Ano, nemáte pravdu :D Jako redukovat problematiku chipu na rozlišení, nevím no. Ale k nějakému megapixelovém souboji Canon versus Nikon reálně nedochází. Chápu že tě mate 50Mpx model 5DS/5DSR, ale to proto že neznáš genezi jeho vzniku. Ten vzniknul jako takové marketinkové mávátko Canonu v době, kdy prohrával svůj souboj s chipy Nikonu (tedy přesněji Sony, které je Nikonu dodává) ale v úplně jiných oblastech než je rozlišení, především v dynamice. Tak vzal chip z APS-C , zvětšil ho, nacpal do těla pětky a přidal procesory aby se to stíhalo. Takovej bastlík. Dynamiku to samozřejmě nezlepšilo ale číslo vypadalo pěkně. A funguje to skvěle třeba na testování optiky :D ;-). Ve chvíli kdy se technologicky trochu srovnal, tak už jsou hodnoty MPx na normální úrovni (30 u 5D M IV a 20 u 1D X).
Obecně, ono těch 36 (u Nikonu) nebo 43 (u Sony) Mpx smysl samozřejmě má. To by tě landscapisti umlátili svými těžkými stativy kdybys jim vysvětloval že jim musí stačit 12 Mpx :D A pro nás ostatní to taky smysl má, minimálně pro komfortní možnosti výřezů.
Svět FF se v podstatě rozdělil na dvě oblasti, přístroje pro běžné ISO cca 50-800, které mají nějakých 30-40 Mpx a pak ty pro vyšší aplikace ISO, které disponují tak 20-24Mpx. Obojí má svůj jasný smysl. Svět APS-C pak zůstává u nějakých 20-24 Mpx, víc nemá smysl a méně by možná mělo, ale ti co potřebují vysoké ISO sáhnou stejně raději po FF. Jde o amatérskou oblast s jedním poloprofi modelem Canonu, jedním Nikonu a jedním Fujifilmu.
Formát 4/3 se teď posunul od 16 ke 20 Mpx v nových modelech Olympusus a Panasonicu a více se taky čekat nedá.
Myslím že tím nějaký Mpx hon skončil a dokud se neobjeví nějaká zbrusu nová technologie, čeká nás u chipů spíše drobné vylepšování v jiných oblastech než je rozlišení.
Reagovat
VlS
Jo, konec, jen si nemyslím, že jsme v nějakým zásadním rozporu, trochu se na to díváme z jinýho úhlu. Já vůbec netvrdím, že rozdíly v chipech nejsou, jen tvrdím, že normální koncovej uživatel normálních fotek ten rozdíl prakticky neuvidí. Fajnovosti, který uvidí jsou spíš v ostření a účinnosti tlumení vibrací a je jedno, jestli je tlumí tělo, nebo sklo. Tam je pokrok obrovskej.
Reagovat
blixa
Slušnost není strach, burane. Já taky mladejm holkám vykám, protože je to slušné a protože se mi to líbí. Pokud ty se chováš jako prase, tak to nevyžaduj od jiných.
Reagovat
Frick
"Já taky mladejm holkám vykám."

Jako bez obeznámení se se situací je to všeříkající. :-D
Reagovat
blixa
Nechápu, jaké obeznámení se situací ? Prostě jim vykám, situace není důležitá. Čemu na tom nerozumíš, burane ?
Reagovat
Frick
Jasně. Dcera nebo holka za kasou, co vidíš prvě v životě. Prostě mladším holkám vykáš.

No, tak třeba je to jen fakt hraný. Psali mi na FB a prý, že někdy to fakt hrajou.
Reagovat
Frick
https://www.google.cz/maps/place/Saddlebrook+Resort/@28.2301626,-82.3297715,295m

Třeba tady vystavili dočasnej centr dobře a nějak to i vypadá jako stadion.

Když už Černošek nechce na Štvanici, tak by mohl velký centr fakt smontovat přes ulici, kde je alespoň místo.
Reagovat
brixner
Neříkalo se tomu zelenému svinstvu takhle dříve? Mě příjde, že to bude spíš takový polorychlý skorobeton a je docela možné, že to s výběrem Američanky kapánek prosraly, naše děvčata by na tom měla hrát dobře!
A Kačena se mi začíná líbit čím díl víc, bral bych jí za sousedku:-)
Reagovat
Frick
Stejně je to paradox. Napsal jsem před týdnem a něco, že Maki by nemusela bejt bez šance proti Alizé. Ty jsi mi na to reagoval, že nejsem normální. Kdybych napsal, že může ten turnaj klidně vyhrát, tak by jsi mi napsal ...no nevim co. Určitě ale ne nic pozitivního.

Jenže jsem jen napsal o možnosti přejít první kolo. A jelikož tam byla náhranidnice, tak se klidně může říct, že nebejt tý změny, tak skončila Maky v prvním kole :-D
Reagovat
EllNino
čekal jsem, kdy s tím přijdeš ;) opět jsi nezklamal svou povahou :D
Reagovat
VlS
No, a protože se Alizé odhlásila, tak nevíme, jak by to dopadlo. To není vůbec nic proti Markétě, je super, ale podceňovat hráčky typu Alizé můžeš fakt jen ty. Tak si připomeň, že prvním kolem kvaldy Markéta prolezla s odřenejma ušima.
Reagovat
Frick
Ale já jsem nepodcenil Alizé. Jsem ale k tomu nepodcenil io Markétu a ty jsi mi to dal "sežrat". Já jsem jen napsal, že by Maky nemusela být bez šance.
Reagovat
EllNino
Já myslím, že Týna má na CoCo lepší hru než Markéta, Katka by měla hrát oba dny, může porazit obě, a jako žolíka bych dal Katku na dvojku v neděli, pokud ještě bude, oč hrát :) do debla Katka a Týna, už to maj vyzkoušené z extraligy :)
Reagovat
EllNino
možnost Denisy taky nevylučuju, pokud jí to jde v tréninku, může vymlátit všechny 3 Američanky ...
Reagovat
VlS
On to Pála zhodnotí podle tréninků. Výhra by byla super věc, ale nevsadil bych na ní. Otázka je, jak je na tom Coco, Davis se svým pohybem může bejt na tomhle povrchu taky těžko k poražení. Uvidíme.
Reagovat
VlS
No, Coco zrovna nevyniká pohybem, na ní by Markétiny kraťasy mohly být silnou zbraní, naopak Davis je motorová myš a tam by to mohla být i sebevražda. Tu bude třeba umlátit.
Reagovat
vibbi
Sobota- marketa, tyna
Nedele- marketa,katka, katka/tyna
Reagovat
FulnekUltras
sobota - Katka, Maky

v neděli je dorazíme ;)
Reagovat
FulnekUltras
A naše holky teď už nemají co ztratit. Povrch je šitý na míru hlavně CoCo, ale i Shelby a Lauren tady mají svou kvalitu. Na klasické antukové poměry zapomeňme - tohle bude ranařina - a Markéta by neměla v sobotu chybět... ;)
Reagovat
EllNino
CoCo šitý na míru ? ...
Reagovat
FulnekUltras
přesně tak
Reagovat
EllNino
bilance 26/32 na antuce mluví za vše, a na zelené antuce hrála naposledny v roce 2013, Charleston pravidelně vynechává
Reagovat
FulnekUltras
tohle není klasická antuka - vlastně to není antuka vůbec - mnohem spíš kvalitně maskovaný beton - ale co, počkejme na sobotu... ;)
Reagovat
EllNino
je to prostě zelená čedičová antuka, a nemyslíš, že kdyby byl CoCo šitý na míru, tak by hrála každý rok největší turnaj na domácí půdě na tomto povrchu ?
Reagovat
blixa
To neřeš. Zkroucený mozek je na slovo i na obušek vzatý odborník. V STB na to měli školení ;-)
Reagovat
FulnekUltras
úplně stačí si přečíst článek a podívat na videa cz FC-týmu z posledních dvou dnů - oficiálně se povrch nějak nazvat musí ;)
Reagovat
EllNino
když prší, je to do betonu, když neprší, práší se, takže prostě antuka ...
Reagovat
smazaný uživatel
vždyť ten povrch je na xy kurtech v Praze, tak co tu pořád řešíte...
Reagovat
blixa
Tipuju Kateřinu s Markétou. Případná čtyřhra pak Kateřina s Týnou.
Reagovat
sprchon
Dobře, ty tipuj, ostatní budou sázet. :D
Reagovat
blixa
Jen si sázejte ale já vám na uzavřené oddělení buchty nosit nebudu :D
Reagovat
sprchon
Ale taky mi to přijde jako dost pravděpodobný. ;)
Reagovat
rubens
Myslím, že si zahrajou všechny.
Reagovat
PetaM
Doufám, že ho nenapadne dát na antuku Kristýnu.
Reagovat
smazaný uživatel
a proč né Maky do debla, když je excelentní deblistka?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist