Český souboj v Madridu vyhrála Benešová. Dál jde i Šafářová

2. 5. 2011, 13:53
Aktuality 6
Iveta Benešová vyhrála duel českých deblových partnerek a fedcupových reprezentantek v Madridu. Na španělské antuce porazila svou kamarádku Barboru Záhlavovou-Strýcovou 6-3 6-2 a postoupila do druhého kola. Do něj prošla i Lucie Šafářová, která v třísetové bitvě zdolala domácí Medinaovou 6-2 2-6 a 7-6.
Iveta Benešová

Iveta Benešová s Barborou Záhlavovou-Strýcovou v sobotu oslavily titul ve čtyřhře v Barceloně, ale dva dny nato stanuly na kurtu proti sobě. Rozhodl o tom nemilosrdný los dvouhry na turnaji v Madridu, kde se spolu utkaly v souboji o postup do druhého kola.

Zápas lépe zvládla osmadvacetiletá Benešová, která na vítězství na okruhu WTA čekala už více než měsíc. Před týdnem ji o letošní premiérovou výhru na antuce připravila krajanka Lucie Hradecká, proti další Češce už ale Benešová nezaváhala. V úvodním setu sebrala Záhlavové-Strýcové podání hned třikrát, a nerozhodil ji ani špatný vstup do další sady. Na brejk své deblové partnerky dokázala rychle zareagovat, servis jí poté prorazila ještě dvakrát a za necelou hodinu a čtvrt zvítězila 6-3 6-2.

Ve druhém kole si Benešová zahraje proti Číňance Na Li. Šestá hráčka světa má za sebou neúspěšné období, od finále Australian Open dokázala vyhrát jediný zápas. Ani dnes proti Španělce Marii Martinezové-Sanchezové nezačala nejlépe, z pomalého začátku se ale vzpamatovala a za necelé dvě hodiny vyhrála 6-4 7-6.

V Madridu dnes uspěla také Lucie Šafářová, která zdolala Španělku Anabel Medinaovou-Garriguesovou. Šafářová v zápase plném zvratů zaspala začátek a prohrávala 0-2, když se nadechla k velkému náporu a šesti gamy v řadě získala úvodní set. Druhá sada ale patřila domácí hráčce, jež nemusela odvracet jediný brejkbol a srovnala na 1:1 na sety. Rozhodující dějství pak bylo nejdramatičtější: obě hráčky si dvakrát sebraly podání a zápas tak po téměř dvou a půl hodinách dospěl do tie-breaku. V něm se česká tenistka ujala vedení 6:3, hned první mečbol využila a oplatila tak Medinaové-Garriguesové předchozí tři porážky z okruhu WTA.

Sérii špatných výsledků nedokázala v Madridu ukončit izraelská tenistka Shahar Peerová, která letos ještě na žádném z turnajů nedošla ani do semifinále. Momentálně 13. hráčka světa se nedočká ani v Madridu, kde se o její vyřazení postarala Ruska Alisa Klejbanovová. Výrazně lépe než Peerová si v posledních dnech vede Roberta Vinciová. Italka minulý týden uspěla v Barceloně, kde ve finále porazila Lucii Hradeckou, a vítěznou formu si přivezla i do Madridu. Ve španělské metropoli porazila Bělorusku Olgu Govorcovovou hladce 6-4 6-0 a protáhla si svou vítěznou sérii už na šest zápasů.

Už v osmifinále je po dnešku v Madridu bývalá světová jednička Maria Šarapovová. Ruská tenistka neměla jednoduchou práci se svou krajankou Jekatěrinou Makarovovou, která po prohraném prvním setu srovnala a favoritce podlehla až ve třetí sadě. O postup mezi nejlepších osm se Šarapovová utká s Dominikou Cibulkovou, která k dnešnímu zápasu nemusela vůbec nastoupit, Maďarka Agnes Szavayová totiž utkání vzdala kvůli bolestem zad.

I ve svém druhém utkání měla problémy Vera Zvonarevová. Druhá nasazená Ruska v duelu s krajankou Jelenou Vesninovou dostala 'kanára', aby nakonec po boji zvítězila 0-6 6-3 6-3.

Zvonarevová se po nezdaru v prvním setu ujala ve druhé sadě vedení 4-0, o náskok dvou brejků ale málem přišla. Třetí dějství si přesto vybojovala, ale ani v v něm nebyla suverénní. Za postupem si to zamířila až poté, co prohrávala 0-2. 

Nejistoty světové trojky by v boji o čtvrtfinále mohla využít Petra Kvitová, kterou však zápas druhého kola proti Scheepersové čeká až v úterý.

To Victoria Azarenková v Madridu předvádí parádní výkony. Ve dvou zápasech zatím ztratila všeho všudy pouhé dva gamy. Dnes smetla i Sofii Arvidssonovou ze Švédska, kterou porazila dvakrát 6-1. Jednadvacetiletá Běloruska z posledních patnácti utkání prohrála jediné, když kvůli bolestem ramene vzdala zápas po prvním vyhraném setu. 

Ve třetím kole se utká překvapivě s domácí Arantxou Parraovou. Osmadvacetiletá Španělka letos odehrála devět turnajů a na osmi vypadla v prvním kole. Jen jednou se dostala dál a hned z toho bylo finále v Acapulku. Tento týden možná předvede něco podobného, neboť na domácí antuce v Madridu po Pennettaová vyřadila i nasazenou Němku Andreu Petkovicovou, se kterou si poradila po takřka dvou hodinách boje 6-2 7-6.

Výsledky - Madrid - ženy (antuka, dotace 3,5 mil. eur):

Dvouhra - 1. kolo:
Benešová - Záhlavová-Strýcová (obě ČR)
6:3, 6:2, Šafářová (ČR) - Medinaová-Garriguesová (Šp.) 6:2, 2:6, 7:6 (7:3), Na Li (6-Čína) - Martinezová-Sanchezová (Šp.) 6:4, 7:6(8:6), Klejbanovová (Rus.) - Peerová (9-Izr.) 6:3, 6:2, Vinciová (It.) - Govorcovová (Běl.) 6:4, 6:0.

Dvouhry - 2. kolo:
Zvonarevová (2-Rus.) - Vesninová (Rus.) 0:6, 6:3, 6:3, Azarenková (4-Běl.) - Arvidssonová (Švéd.) 6:1, 6:1, Šarapovová (8-Rus.) - Makarovová (Rus.) 6:3, 3:6, 6:1,   Parraová (Šp.) - Petkovicová (13-Něm.) 6:2, 7:6 (7:5) , Cibulková (SR) - Szavayová (Maď.) bez boje.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Škoda Barču mám radši.Druhé kolo bude nad Ivetiny síly.
Reagovat
smazaný uživatel
šmarjá ta ivetka je pěkná baba!!!
Reagovat
smazaný uživatel
souboj dvou hráček bez formy. Ale mohou být rádi že hráli proti sobě a měli tak jistotu že jedna z nich postoupí. Protože jinak by vypadli obě.
Reagovat
majkl005
ty seš zase chytrej jak rádio lopato
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych teda neřekl, že Benešová je úplně bez formy...
Reagovat
darek.vrana
Aspoň se prosím tě nauč pravopis.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist