Češky v Hertogenboschi dohrály, vyřadily je Rumunky

18. 6. 2012, 14:57
Aktuality 8
Druhý hrací den v nizozemském Hertogenboschi ještě neskončil, ale už nyní je jasné, že žádná česká tenistka na zdejším turnaji neuspěje. Iveta Benešová a Barbora Záhlavová-Strýcová své úvodní zápasy nezvládly: Benešová ve dvou setech vypadla s Rumunkou Beguovou a podobně dopadla také druhá česká zástupkyně v duelu s další Rumunkou Niculescuovou.
Barbora Záhlavová-Strýcová

Iveta Benešová už minulý týden ukázala, že turnaje na trávě nepatří mezi její nejoblíbenější. V Birminghamu vypadla hned v prvním kole po porážce s domácí hráčkou čtvrté stovky světového žebříčku, a o nic lépe nedopadla ani její generálka na Wimbledon v Hertogenboschi.

Do prvního kola dostala Benešová Irinu-Camelii Beguovou, která dosud čekala na premiérovou výhru v hlavní soutěži turnaje hraného na trávě. První krok k ní udělala Rumunka hned ve druhém gamu, kdy sebrala české soupeřce podání a ujala se vedení 2-0. Benešová sice rychle srovnala, jenže za stavu 4-4 přišla o servis znovu a Beguová vzápětí set ukončila.

I ve druhé sadě přišla Iveta Benešová o své první podání a síly na zvrat už nenašla. Od stavu 1-2 prohrála čtyři hry v řadě a za necelou hodinu prohrála 4-6 1-6.

Také Barboře Záhlavové-Strýcové přidělil los v prvním kole soupeřku z Rumunska. Plzeňská rodačka světovou třicítku Moniku Niculescuovou v úvodním dějství pořádně potrápila: v páté hře musela Rumunka odvracet šest brejkbolů, poté si sice Záhlavová-Strýcová prohrála podání, ale v důležitý moment srovnala na 5-5. Česká tenistka se nevzdala ani v tie-breaku, když měla Niculescuová dva setboly, koncovku setu ale lépe zvládla její soupeřka.

Rozhodujícím momentem následující sady byl už druhý game, v němž si Záhlavová-Strýcová znovu prohrála svůj servis. Od té chvíle už Niculescuovou při jejím podání neohrozila a po dvou hodinách se s turnajem loučila porážkou 6-7 3-6.

Končí Erraniová i Stosurová
Stejně jako Barbora Záhlavová-Strýcová, pro kterou byl dnešní duel prvním letošním na trávě, dopadla také finalistka nedávného antukového French Open Italka Sara Erraniová. Ani ona přechod na trávu nezvládla, přestože měla svůj duel s Katerinou Bondarenkovou z Ukrajiny dobře rozehraný. Dramatický první set získala poměrem 7-5 a v dalším měla dvakrát výhodu brejku. Zbytek zápasu ale patřil soupeřce, která zvítězila 5-7 6-3 a 6-4.

Krátce po nasazené dvojce Erraniové dohrála také jednička Samantha Stosurová. Australanka nestačila na Belgičanku Kirsten Flipkensovou, která překvapivě vyhrála 7-6 6-3.

Stosurová v první letošním zápase na trávě začala proti soupeřce rozehrané z kvalifikaci špatně, a i když stáhla ztrátu 1-4 a smazala čtyři setboly, v tie-breaku nakonec prohrála. Se znovu špatně rozehranou druhou sadou už nic udělat nedokázala a generálku na Wimbledon tak vůbec nezvládla.

Šestadvacetiletá Flipkensová, kterou v poslední době sužovala zranění, si tak připsala první výhru v hlavní soutěži turnaje WTA přesně po 12 měsících. Soupeřku z Top 10 porazila vůbec poprvé v kariéře.

"Myslím, že jsem musela hrát na 200 %, protože ona je hráčkou Top 5. Je to rozhodně můj nejepší výsledek v kariéře a je o to překvapivější, že přišel po mém zranění zápěstí a ostatních zdravotních problémech, které jsem v posledním roce měla," komentovala Flipkensová svou překvapivou výhru.

"Na začátku zápasu jsem si moc nevěřia, ale postupně jsem se cítila čím dál lépe a na konci jsem hrála už opravdu hodně dobře," dodala belgická tenistka.

Vypadla také pátá nasazená Maria Kirilenková, kterou však vyřadila Francesca Schiavoneová, jež byla ještě nedávnou žebříčkově lépe postavenou hráčkou. Italka nad Ruskou vyhrála po velkém boji 6-4 3-6 7-5, byť ve třetím setu prohrávala 3-5 a čelila mečbolu.

"Byl to opravdu těžký zápas. Ale myslím, že jsem dobře podávala a měnila rytmus hry," komentovala Schiavoenová. "Třetí set byl velmi těsný a ona (Kirilenková) měla šance, ale na konci jsem byla odvážnější, což rozhodlo," dodala zkušená Italka.

Formu z pařížské antuky, na které během French Open vyřadila Azarenkovou a dostala se až do čtvrtfinále, si na trávu přinesla Dominika Cibulková. Slovenská tenistka smetla dvakrát 6-2 Rumunku Cadantuovou a postoupila do 2. kola.

Výsledky - Hertogenbosch v Nizozemsku (tráva, dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Beguová (Rum.) - Benešová (ČR) 6:4, 6:1, Niculescuová (Rum.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 7:6 (8:6), 6:3, Flipkensová (Belg.) - Stosurová (1-Austr.) 7:6 (9:7), 6:3, K. Bondarenková (Ukr.) - Erraniová (2-It.) 5:7, 6:3, 6:4, Cibulková (3-SR) - Cadantuová (Rum.) 6:2, 6:2, Schiavoneová (It.) - Kirilenková (5-Rus.) 6:4, 3:6, 7:5, Vinciová (6-It.) - Daniiliduová (Řec.) 6:3, 7:5, Petrovová (8-Rus.) - Bertensová (Niz.) 6:2, 6:4, 6:3, Peerová (Izr.) - Amanmuradovová (Uzb.) 6:2, 6:4, U. Radwaňská (Pol.) - Pěrvaková (Kaz.) 4:6, 6:1, 6:4, Rusová (Niz.) - Parmentierová (Fr.) 6:3, 6:4.
- ATP 250 HERTOGENBOSCH -
(Holandsko, tráva, 398.250 eur)
pondělní výsledky (18. 06. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Melzer (3-Rak.) - Kunicyn (Rus.) 6:1, 6:1, Pavič (Chorv.) - Haase (4-Niz.) 6:4, 7:6 (7:2), Paire (Fr.) - Goffin (Belg.) 6:1, 6:4, Mayer (Arg.) - Ledovskich (Rus.) 6:4, 6:2, Petzschner (Něm.) - Tursunov (Rus.) 6:4, 6:2, Lorenzi (It.) - Dodig (Chorv.) 6:4, 6:4, Ito (Jap.) - Fucsovics (Maď.) 3:6, 6:3, 7:6 (7:2), Rochus (Belg.) - Džazírí (Tun.) 6:3, 4:0 skreč, Falla (Kol.) - Ramírez Hidalgo (Šp.) 6:4, 6:4.

pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Heather_Fedex
sam nehrala na turnaji v eastbournu, ale v hertogenboschi
Reagovat
tommr
jj máš pravdu - Stosurová byla letos nasazená jako jednička v Hertogenboschi. V Eastbourne hrála loni ... :)
Reagovat
Heather_Fedex
sam nehrala na turnaji v eastbournu, ale v hertogenboschi
Reagovat
smazaný uživatel
Benešová poslední dobou předvádí hodně špatné výsledky a zklamala mě u Strýcové jsem to očekával ta mohla jen překvapit!! hodně jsem zvědav jak si povede Péta obvzlášt na trávě
Reagovat
smazaný uživatel
no, tak zatim nezklamala. Trava a tahle hracka, to je neuveritelne smutny pribeh:)))) Kirsten ji pomalu posila ven z turnaje.
Samante bych doporucil si vzdy v cervnu vzit regeneracni volno. To je uplne zbytec, aby se na te trave honila...
Podle mne vyleti ve Wimblasu opet v 1.kole a je uplne jedno s kterou hrackou bude hrat....teda zatim to tak vypada. Minuly rok si aspon vedla v tom pripravnem turnaji lepe:)
Reagovat
tommr
pro mě je to tak trochu záhada proč hráčka s tak skvělým servisem a forhendem má na trávě takový problémy. Možná, že je to proto, že na trávě nestíhá obíhat ten svůj slabej backhand?
Jinak se ale musím přiznat, že mě její vypadnutí nijak netrápí a jsem naopak rád kvůli Petře. Stosurová by totiž v případě aspon průměrnejch výsledků na trávě mohla Petru snadno předstihnout v žebříčku ... :)
Reagovat
Heather_Fedex
pro mne je to taky zvlastni, ze ma takovehle vysledky na trave a pritom loni hrala ve wimblasu finale deblu. opravdu me udivuje, ze hracka s deblovymi schopnostemi nemumi vyuzivat svuj potencial i v singli. a pritom loni v istanbulu se sam vyjadrila, ze kurt je pro ni pomaly a nevyhovuje jeji rychle hre :) tak tomu uz vazne nerozumim.... zrejme jeji slabina bude na tomhle povrchu pohyb. citi se sebejistejc na hardech a antuce, neco jako kim clijsters.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist