Cetkovská v Římě dohrála, udolala ji Erraniová

15. 5. 2014, 14:51
Aktuality 29
Turnaj žen v Římě je po dnešku už bez české účasti. V italské metropoli vypadla také Petra Cetkovská, která po boji podlehla desáté nasazené Saře Erraniové 4-6 a 6-7.
Petra Cetkovská

Devětadvacetiletá Petra Cetkovská postoupila v Římě do hlavní soutěže z kvalifikace a ve druhém kole překvapila vítězstvím nad sedmou nasazenou Angelique Kerberovou, ale na zkušenou antukářku Saru Erraniovou už nestačila. Česká tenistka ztratila v úvodu zápasu třikrát v řadě podání, a i když dokázala srovnat, na čtvrtý brejk domácí tenistky už nezareagovala a set prohrála 4-6.

S houževnatou Italkou bojovala útočně laděná Cetkovská vyrovnaně i ve druhé sadě, v níž se k malé radosti diváků v Římě dostala do vedení 4-2. Erraniová srovnala a díky dalšímu brejku měla za stavu 6-5 šanci utkání ukončit. Ani tehdy se 69. hráčka světa nevzdala a vybojovala zkrácenou hru, naděje na zvrat ale netrvala dlouho. Cetkovská, která si v utkání připsala 37 vítězných míčů a 40 nevynucených chyb, uhrála v tie-breaku jen tři body a po téměř dvou hodinách se s turnajem rozloučila.

Erraniová, která dnes české tenistce oplatila předchozí dvě porážky z roku 2011, si o semifinále zahraje s turnajovou dvojkou Na Li. Číňanka si bez větších problémů poradila s Australankou Samanthou Stosurovou, kterou porazila 6-3 6-1 a připsala si první výhru v sedmém vzájemném střetnutí.

"Šla do zápasu s jasnou taktikou a s plánem, jak proti ní mám hrát. Soustředila jsem se na svůj výkon a dokázala jsem na ní vytvářet tlak. V předchozích zápasech jsem to nedokázala, proto vyhrávala ona," řekla světová dvojka Na Li.

Svou první letošní porážku na antuce si v Římě připsala Maria Šarapovová. Dvanáctizápasovou vítěznou sérii šampionky ze Stuttgartu a Madridu zastavila Srbka Ana Ivanovičová, která souboj bývalých světových jedniček překvapivě hladce ovládla. Ivanovičová sebrala Rusce v úvodním setu všechny servisy a vyhrála ho 6-1, a nezastavila se ani v následující sadě. V ní Šarapovová sice dohnala další ztrátu podání a za stavu 3-2 mohla Ivanovičové odskočit o brejk, turnajová jedenáctka ale důležitý game vyhrála, od stavu 3-4 získala tři hry v řadě a Šarapovové tak alespoň částečně oplatila sedm porážek po sobě, které jí ruská tenistka ve vzájemných zápasech připravila.



"Myslím, že jsem se dokázala ponaučit z posledního utkání, které jsme spolu odehrály před třemi týdny ve Stuttgartu. S trenérem jsme zvolili správnou taktiku a já hlavně v první polovině zápasu dominovala," pochvalovala si Ivanovičová.

"Nechci se vymlouvat na Madrid. Mám za sebou dva skvělé týdny a tady jsem byla na dalším turnaji. Moje energie nebyla na nejvyšší úrovni, ale Ana odehrála opravdu skvělý zápas. Trefovala vítězné údery ze všech pozic a byla jasně lepší hráčkou," řekla Šarapovová.

I své druhé utkání v Římě zvládla bez potíží Serena Williamsová. Světová jednička dnes porazila 6-1 6-2 krajanku Varvaru Lepchenkovou a zkompletovala osmičku čtvrtfinalistek. Serena zaznamenala 652. výhru v kariéře, čímž se vyrovnala své sestře Venus. Více vítězných zápasů žádná z aktivních hráček na kontě nemá.

O semifinále se utká s Číňankou Shuai Zhang, která po Kvitové vyřadila také Američanku Christinu McHaleovou.

Výsledky - Řím - ženy (antuka, dotace 2.120.000 eur):
Dvouhra - osmifinále:
Erraniová (10-It.) - Cetkovská (ČR) 6:4, 7:6 (7:3)
S. Williamsová (1-USA) - Lepchenková (USA) 6:1, 6:2
Na Li (2-Čína) - Stosurová (Austr.) 6:3, 6:1
A. Radwaňská (3-Pol.) - Schiavoneová (It.) 6:4, 6:1
Suárezová (13-Šp.) - Halepová (4-Rum.) bez boje
Jankovičová (6-Srb.) - Pennettaová (12-It.) 6:2, 6:3
Ivanovičová (11-Srb.) - Šarapovová (8-Rus.) 6:1, 6:4
Zhang (Čína) - McHaleová (USA) 6:2, 4:6, 6:2
pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
no tak ja sy myslym, ze tahlenc ma nejak divnou cepyci. dyt ji tam chibi horejsek. to ja mam raci kulycha, ten lip drzi na hlavah, vo to strah nemam. tak nevym. no. cau.
Reagovat
Fandina
:-)))))))
Reagovat
smazaný uživatel
:D to je v pici už
Reagovat
smazaný uživatel
Na jednu stranu mě mrzí, že se dvě moje oblíbené tenistky (víc už mi jich v Římě nezbylo) musely utkat už v osmifinále. Na druhou stranu mě těší, že ve 2. setu to byl špičkový tenis z obou stran... :)

Začátek zápasu byl takový rozpačitý. Mashe vůbec nevyšla její úvodní hra na servisu (druhý gem zápasu), když v ní dala dvě dvojchyby. Ana pak se štěstím proměnila svůj druhý brejkbol díky prasátku (míček by šel mimo, ale páska ho srazila do kurtu). Ve třetím gemu však Ana taky udělala nějaké chyby a Masha získala rebrejk. Jenže na podání se Mashe v 1. setu vůbec nedařilo (měla asi jenom 47% prvního servisu do kurtu). Ve čtvrtém gemu udělala Masha zase jednu dvojchybu, Aně opět jednou pomohla páska a byl z toho další brejk - 3:1 pro Anu. Ten se Aně povedlo potvrdit, přestože v pátém gemu nejprve nevyužila čtyři gemboly. Pak jsem hledal nějaký lepší stream (abych pořádně viděl, jak to holkám sluší :)) a mezitím mi utekla šestá hra, ve které Ana získala další brejk a vedla už 5:1. Vzápětí dopodávala 1. set, když využila svůj druhý setbol...
Reagovat
smazaný uživatel
Taky druhá sada začala lépe pro Anu. Hned v prvním gemu získala brejk, který ale nedokázala potvrdit. Bylo vidět, že se Masha zvedá a následující průběh zápasu byl velmi vyrovnaný. Hrál se výborný tenis, byly k vidění nádherné výměny a parádní údery z obou stran. Mashu můžou asi hodně mrzet dva nevyužité brejkboly v šestém gemu. Hlavně při té poslední shodě udělala Masha lacinou chybu, když nalitý volej na síti poslala těsně do autu... Brejk tedy přišel až za stavu 4:4. Ana zahrála v devátém gemu skvěle a získala brejk čistou hrou. Po krátké pauze šla Ana podávat na vítězství v celém zápase. Za stavu 30-30 u ní asi trošku zapracovaly nervy, když nejprve podávala předčasně (Masha jí ukazovala, že ještě není připravená) a poté dala dvojchybu. Jenže ani tenhle brejkbol Masha nevyužila a udělala nevynucenou chybu. Potom už si Ana vypracovala mečbol, který neomylně proměnila winnerem...
Průběh zápasu zde: http://www.livesport.cz/zapas/QDW2ByMs/#prubeh-zapasu;1
Statistiky zápasu zde: https://pbs.twimg.com/media/BnrqJ-bIYAEOS9s.png:large
Reagovat
smazaný uživatel
Je třeba říct, že Anička vyhrála naprosto zaslouženě. Předvedla opravdu super výkon a troufám si říct, že se tímhle vítězstvím zařadila mezi favoritky RG. Opravdu jsem dneska na kurtu viděl Anu z RG 2008. Hodně si věří, hraje s obrovskou sebedůvěrou a pak ten výkon jde ohromně nahoru... Masha hrála v 1. setu špatně, ale ve druhém se zvedla a hrála taky skvěle. Nakonec už to tentokrát nestačilo. Myslím, že z toho není třeba dělat žádnou vědu. Masha prostě není kapela, aby pořád vyhrávala. Získala titul ve Stuttgartu a Madridu, takže teď se určitě musela projevit trochu i únava. Vidím to tak, že aspoň bude mít Masha dostatek odpočinku před RG. Prostě všechno špatné je k něčemu dobré a já věřím, že Masha bude v Paříži zase ve stoprocentní formě.

Anu čeká ve čtvrtfinále Carla Suarez-Navarro, což není snadná soupeřka. Je to antukářka a navíc bude po dnešku odpočatá, když jí Simona odstoupila... Maličko mám obavy, jestli Ana dokáže navázat na to dnešní vítězství. Už se jí letos párkrát stalo (např. na AO), že porazila velmi silnou soupeřku a další zápas jí nevyšel. Ale přesto věřím, že pokud Ana předvede stejný výkon jako dneska, tak prostě nemůže prohrát.
Reagovat
smazaný uživatel
Já Anu řadím k černým koňům RG!! Dokáže porazit ty nejlepší, myslím, že letos už porazila pět hráček TOP 10!! Ale zase nedokáže ty výhry nad těma nejlepšíma potvrdit jak sám píšeš.. :-))

Ale jestli v takovýchto výkonech bude pokračovat, tak TOP 10 jí nemine! :D
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě! Černý kůň je vždycky takový spolufavorit, který může hodně překvapit. Anička je tedy černá kobylka (což se k ní celkem hodí :)). A co se týče Top 10, tak momentálně opravdu pevně věřím! Ana se tam může dostat už před RG. Stačí k tomu "maličkost" - vyhrát Řím. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ane bych hodne to Top 10 pral a podle me ho ziska jestli bude pokracovat v techto vykonech dal. Moc neverim tomu, ze se tam Domca delsi cas udrzi, zvlaste tedkon, kdy se bude hrat na antuce a trave. Ani jeden povrch neni jeji...
Reagovat
smazaný uživatel
Holky gratulace. U Agy jsem to s domaci antukarkou Fran videl tak 50/50 a prijemne me vitezstvim a vysledkem potesila. Zapas jsem jeste nevidel, tak doufam ze pak bude na netu. Ale moc me potesila a hlavne prekvapila Anicka :-) Moc velka gratulace, proti rozjete Mashe jsem ji moc sanci nedaval. Tak doufam, ze toho tedkon vyuzije a dotahne to aspon do toho semifinale pravdepodobne se Serenou.... Hezky holky!
Reagovat
smazaný uživatel
Aga hrála dobře. S Francescou se ale dlouho přetahovali o několik výměn. Samozřejmě jsem to viděl :D První set byl docela napínavý. Ve druhém Aga skoro nechybovala na prvním podání. Ale hrála zase ty lehké údery. Jinak tam bylo několik nádherných přechodů na síť, bohužel asi 95% pro Fran. Jinak nádhera. Krásný outfit :*
Reagovat
smazaný uživatel
https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1.0-9/10372334_702173399820724_8191524824801995719_n.jpg :)
Reagovat
smazaný uživatel
No to ne-é. Aww to je nádhera :) slintám :D
Reagovat
smazaný uživatel
http://celebmafia.com/wp-content/uploads/2014/05/agnieszka-radwanska-italian-open-2014-in-rome-round-2_1.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem maximálně nadšený. Ana dnes hrála famózně. Byla rychlá, podání ladilo, agresivní hra tlačila Sharapovou do krizových situací. Po včerejší vydřené výhře proti Alizé, je ten dnešní výkon uplnou pohádkou. Oproti tomu Maria se mi dnes zdála utahaná a musela se do všech výměn nutit. Každopádně to dnes dopadlo tak ajk jsem si představoval. Chvíli jsem měl v 2. setu hned ze začátku pocit, že se bude opakovat Suttgart. Naštěstí to vyšlo krásně.
Petře Cetkovské gratuluji. Jde vidět, že se na antuce cítí dobře. Přehrála tu Niculescu a Kerber (i další samozřejmě) a může odjíždět na FO s dobrým pocitem. Snad jí na FO trochu pomůže lepší los a že do třetího kola (alespoň :D) dostane :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Maruš prohrála.. :-( Bohužel jsem nic neviděl, úplně jsem zapomněl, že hrajou už teď..

Pozitivní je, že bude dost odpočinku na RG, včera jsem četl na twitteru, že vypadala unaveně..
Je ovšem škoda, že prohrála poprvé na antuce po skoro třech letech s někým, kdo se nejmenuje Serena.. Škoda no.. :-(
Tak hlavně ať se Maruš dobře připraví na RG, kde vlastně obhajuje finále a pak může začít stoupat! :D
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že pokud si Masha měla na antuce vybrat jedinou letošní prohru, tak si ji vybrala ve správný čas... Zaprvé prohrála s Anou, takže mě to nemusí mrzet. No a zadruhé je mnohem lepší prohrát v osmifinále Říma, než v osmifinále RG. S tím budeš určitě souhlasit. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, souhlasím! :-))

Doufám, že Masha dojde daleko na RG!! Nejlépe titul! :D Ale také bude záležet na losu, aby nebyla v té samé části jak Serena :D I když možná by bylo lepší potkat Serenu co nejdřív v turnaji, kde tak dobře ještě nehraje :D
Reagovat
VlS
potěšilas. Krásnej usměv a tichá hra zvítězila nad jekotem a zamračeností. Přál bych ti, abys to vyhrála celý.
Reagovat
rib
jj, taky jsem fandila Aničce... A ještě postřeh - když přišel za Mashou "kouč", tak do ní hustil "dostaň se do zápasu, jsi úplně mimo, prostě se zaujmi, začni se pořádně soustředit a dostaň se do zápasu"... To myslím Mashu ještě dorazilo :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Šarapka pěkně hukla...dost lidí ji tady vynášelo do top3 nevím,nevím...snad někdy příště
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť v Race žebříčku je Masha třetí, takže mluvit o Top 3 není ani trochu přehnané. V tom celoročním žebříčku je Masha sedmá jenom proto, že loni byla půlku sezony zraněná...
Reagovat
smazaný uživatel
Ana fantazie dneska :)
Reagovat
smazaný uživatel
to udělala dobře, jak přerušila. Doufám, že hysterka Ana si udrží nervy a porazí tu ledovou královnu!
Reagovat
tommr
a zaslouží si velký uznání - zvlášt v porovnání se žalostným výkonem naší druhý Petry. Dneska sice nestačila na Erraniovou, ale jinak v Římě prošla náročnou kvalifikací a vyřadila i jednu hráčku první desítky o čemž si může Petra Kvitová letos jen nechat zdát ... :)
Řím je po Madridu už druhým turnajem na kterým Petra výrazně zabodovala a projevuje se to už i v žebříčku - od pondělí bude Petra už v první šedesátce. Doufám, že Petra prodá dobrou formu i na FO a posune se ještě dál do první padesátky ... :)
Reagovat
Grape
Ana zatím pěkně drtí Marii :-O

Jinak Petry je škoda, nehrála špatně, ale Sara se na antuce dost těžko poráží. I tak je ale výsledek Petry v Římě hodně dobrej.
Reagovat
aligo
I tak to bylo od Petry skvělý... málokdo to od ní nečekal, o to lepší to bylo.. :)
Reagovat
Frick
Je světle těch hrůz od Petry K., Kláry, Lucky a Báry - smekám!
Reagovat
Frick
Asi už taky mohla přijít ke slovu únava.... Ten program pro ni byl příliš nabitej...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist