Chengdu: Dvacetiletý Rus Chačanov poprvé vyhrál turnaj ATP

2. 10. 2016, 13:24
Aktuality 10
ATP CHENGDU - Karen Chačanov si v čínském Chengdu došel pro svůj první titul na okruhu ATP. Dvacetiletý Rus, který až dosud nebyl nikdy ani v semifinále, v dnešním finále udolal 6-7 7-6 6-3 Španěla Alberta Ramose.
Karen Chačanov

Karen Chačanov měl na kontě zatím jen dva tituly z challengerů a na okruhu ATP bylo jeho maximem jediné čtvrtfinále z letošního Kitzbühelu. 

Na novém turnaji v čínském Chengdu však dvacetiletý Rus již naplno prodal svůj talent. Vyřadil sedmého nasazeného Portugalce Joaa Sousu, Francouze Adriana Mannarina, turnajovou čtyřku Feliciana Lópeze ze Španělska, nasazenou šestku Srba Viktora Troického a v dnešním finále udolal i pátého nasazeného Španěla Alberta Ramose.

Rodák z Moskvy vyhrál vyrovnané finále za 2 hodiny a 40 minut. V rozhodujícím dějství sice ztratil ve třetím gamu servis, ale pak už soupeři povolil uhrát jedinou hru a zvítězil 6-7 7-6 6-3.

101. hráč světa Chačanov se stal teprve třetím letošním vítězem turnaje ATP po Argentinci Juanu Mónakovi a Němci Florianu Mayerovi, který nefiguruje v Top 100. Nyní se však ruský mladík může těšit na katapultování na 55. místo světového žebříčku.

Chačanov se zároveň zařadil mezi úspěšné mladé tenisty "nové generace", kteří letos prorazili na okruhu ATP. Prvně v kariéře triumfovali před ním například německý talent Alexander Zverev (před týdnem v Petrohradu) nebo Australan Nick Kyrgios (v Marseille a Atlantě).

Osmadvacetiletý Ramos útočil na druhou trofej, ale zůstala mu jen ta z letošního červencového antukového turnaje v Bastadu. Na tvrdém povrchu odehrál svůj životní turnaj, neboť až do tohoto týdne si na něm zahrál během své kariéry jediné semifinále a to už v roce 2006 na podniku Futures.

• ATP 250 CHENGDU •
Čína, tv. povrch, 947.735 dolarů
nedělní výsledky (02. 10. 2016)
• Dvouhra - finále •
Chačanov (Rus.) - Ramos (5-Šp.) 6-7(4) 7-6(3) 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
turista
Ramos si to finále prohrál sám. Za stavu 2:1 ve třetím setu zahrál jasnou smeč do autu. Měl několik dalších možností jak odskočit na 3:1. Kačanov byl tehdy na ručník. Ramos se ve 4.gamu 3.setu vyházel (auty) a soupeři umožnil návrat do zápasu. Tohle finále bylo vyloženě o psychice.
Reagovat
gigin
okamžitě v mém výběru vyvolených.
Reagovat
skott
První ruský titul z ATP po téměř přesně třech letech od Mišky triumfu ve Valencii. Snad se začíná blýskat na lepší časy.
Reagovat
kada.tom
Gratulace, tenhle týden se mu fakt podařil a nerozklepal se ani ve finále, když prohrál 1. set :-)
Reagovat
Tornes
Když jsem si přečetl nadpis, tak jsem musel docela dlouho přemýšlet, kdo že to vlastně vyhrál. Já jsem sice už věděl, že Khachanov v Chengdu vyhrál, ale než jsem si to spojil s Chačanovem, to mi chvíli trvalo :D

Ale jinak skvělý výsledek, další mladý hráč, který má první výraznější úspěch. Vypadá to, že po letech 2010-2015, kdy byli mladí hráči zcela mimo, se současní mladíci prosazují mnohem více. Jen tak dál. Bude zajímavé sledovat, kteří z nich se opravdu prosadí na té zcela nejvyšší úrovni :)
Reagovat
horska.kraslice
Ach, ty anglické přepisy.....
Reagovat
tommr
mě zase vadí některý český přepisy. Zejména u asijských jmen je to velmi často strašně matoucí ... :)
Reagovat
horska.kraslice
U přepisu asijských znaků je to asi dost oříšek, Číňani mají úplně jiný styl mluvy, takže i ve stejné evropské enklávě dva by se hádali, jak ten zvuk, co Číňan vydá, zapsat.... Navíc stejný znak se na rúzných místech Číny vyslovuje různě, takže prostě zmatek. Ale možná mají Číňani (nebo třeba i Japonci) obdobný pocit zmatku, když se učí abecedu :-)
Reagovat
tommr
mě jde spíš o to, že český přepisy asijských jmen se dost drasticky liší od těch anglických používaných oficiálně na turnajích takže je velmi často těžký poznat o kterýho hráče/hráčku se vlastně jedná ... :)
Reagovat
horska.kraslice
No jo, to je jeden z důsledků. Taky se musím občas ujistit, o koho vlastně jde..... :-(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist