Čilič a Björkman mají letos své cíle. Chorvat se však herně trápí

13. 3. 2017, 12:52
Aktuality 3
Marin Čilič a jeho superkouč Jonas Björkman mají pro letošní sezonu stanovené cíle. Chorvat se chce znovu probojovat na Turnaj mistrů a vylepšit své žebříčkové maximum, kterým je šesté místo. Bude to ale zřejmě běh na dlouhou trať, jelikož osmadvacetiletý rodák z bosenského Međugorje se letos ne a ne dostat do formy, jež ho provázela v závěru loňské sezony.
Profily hráčů
Marin Čilič

Marin Čilič vyměnil loni v srpnu svého superkouče. Po ukončení spolupráce s krajanem Goranem Ivaniševičem začal spolupracovat s bývalým profesionálním švédským tenistou Jonasem Björkmanem. A zdálo se, že udělal dobře.

Spolupráce ze začátku přinášela své ovoce. Hned na prvním turnaji si Chorvat došel pro svůj nejcennější titul od tři roky starého triumfu na US Open, když ovládl podnik Masters v americkém Cincinnati. Další titul přidal o dva měsíce později v Basileji a na Masters v Paříži a menším turnaji v Tokiu došel do semifinále.

"Náš cíl je, aby měl Marin vyrovnané výsledky a probojoval se na Turnaj mistrů," řekl nedávno médiím Chorvatův superkouč Jonas Björkman. "Dalším cílem je postupně zlepšovat žebříčkové maximum. Teď vyhlížíme páté místo," pokračoval Švéd.

Letošní vizitka aktuálně sedmého hráče světa je však mizerná a nutně potřebuje nějaký úspěch, od něhož by se mohl k vytouženým cílům odpíchnout. Hned zkraje sezony v indickém Čennaí podlehl v prvním kole tenistovi ze druhé světové stovky Jozefovi Kovalíkovi.

Náladu si nespravil ani na Australian Open, kde ho ve druhém kole vyřadil Daniel Evans. Další rána přišla v Montpellier. Čilič v prvním kole skončil na raketě Dustina Browna.

Chorvatská jednička se poté přesunula do Rotterdamu. V nizozemské hale konečně zaznamenala slušný výsledek. Po dvou třísetových výhrách zastavil Čiliče až ve čtvrtfinále pozdější šampion Jo-Wilfried Tsonga.

Zdálo se, že osmadvacetiletý rodák z bosenského Međugorje chytá formu, jelikož o dva týdny později v Acapulku došel do semifinále, kde nicméně utrpěl debakl od Rafaela Nadala, proti němuž uhrál pouhé tři gamy.

Nárůst formy si pochvaloval i Čiličův superkouč Björkman. "První měsíc Marinovi nevyšel, ale na druhou stranu závěr loňské sezony byl skvělý a Marin absolvoval jen velmi krátkou přípravu na letošní rok. V posledních dvou týdnech hrál mnohem lépe, takže doufáme v dobré výsledky v Indian Wells a v Miami, než začne antuková část sezony."

Přání se však chorvatsko-švédské dvojici splní maximálně napůl. Čilič totiž letos už potřetí nezvládl úvodní utkání na turnaji. Na Masters v Indian Wells neudržel náskok setu a brejku proti domácímu talentu Taylorovi Fritzovi. Chorvat tak neobhájil loňskou čtvrtfinálovou účast a hrozí mu eventuální pád z elitní desítky.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

3
Přidat komentář
24tomas
První set začal Marin skvěle. Za stavu 4:1 jsem šel spát s tím, že Fritz je bohužel bez šance. Ráno jsem nemohl uvěřit výsledku a musel si pustit highlights. Čilič tentokrát z formy rozhodně nevypadal, leč nějaká vyšší síla je zřejmě proti němu, neboť nad tím, jak se Fritz rozehrál jsem zůstal zírat s otevřenou pusou.
Reagovat
kada.tom
ono když to Taylorovi sedne, tak je těžké s ním hrát
Reagovat
Herbert_Hoover
Loni se taky trápil..až druhá polovina sezony byla lepší :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist