Clijstersová se vrátila na 'místo činu'. A excelovala

31. 8. 2009, 18:48
Aktuality 13
US OPEN ŽENY - Poslední grandslam sezony US Open odstartoval a program na centrálním dvorci zahájila bývalá světová jednička Kim Clijstersová. Belgičanka, jež v New Yorku hrála naposledy před čtyřmi lety, kdy vybojovala svůj jediný grandslamový titul. Teď se po dvouleté pauze vrací k tenisu a na kurtech ve Flushing Meadows v prvním zápase rozhodně nezklamala.
Kim Clijstersová

Kim Clijstersová na jaře roku 2007 ukončila kariéru. Důvodem byla častá zranění a touha po založení rodiny. Po dvou letech oznámila návrat a v létě se už jako maminka dvouleté dcery Jady představila na dvou turnajích. Připsala si na nich již dva skalpy hráček první světové desítky a před odletem do New Yorku vyslala svým soupeřkám důrazné varování.

Na US Open hrála naposledy v sezoně 2005, kdy se dočkala premiérového triumfu z turnajů 'velké čtyřky'. Letos musela pořadatele požádat o divokou kartu a ti jí dokonce nechali zahajovat letošní ročník na centrálním dvorci Arthura Ashe.

"Byla jsem trochu nervóznější než obvykle," uvedla Clijstersová, jež se při příležitosti comebacku do Flushing Meadows oblékla do americké červenobílomodré kombinace. "Když jsem sem ráno přijela, stačilo mi jen vidět tenhle kurt a hned se mi všechny vzpomínky vrátily," dodala Belgičanka.

Na úvod se utkala s Ukrajinkou Viktorií Kutuzovovou a za pouhých 54 minut soupeřku deklasovala dvakrát 6-1. Šestadvacetiletá Clijstersová zahrála 17 vítězných úderů, ani jednou neztratila svůj servis a suverénně tak zvládla první kolo. Teď ji čeká Francouzka Bartoliová, kterou po svém návratu už stihla porazit.

"Cítím, že mám pořád co zlepšovat. Ale každopádně jsem spokojená s tím, jak teď hraji," řekla Clijstersová.

Z Češek postoupila jen Zahlavová-Strýcová
První hrací den se na kurtech ve Flushing Meadows představily tři ze šesti Češek. A postoupit dokázala jen Zahlavová-Strýcová.

Třiadvacetiletá Barbora Zahlavová-Strýcová v New Yorku prošla kvalifikací a připravila si tak čtvrtou možnost bojovat o zisk vůbec prvního setu v hlavní soutěži US Open. Proti další úspěšné kvalfikantce Martě Domachowské z Polska ale nejlépe nezačala, když první sadu prohrála 2-6. Nicméně utkání dokázala otočit a postoupit.

Dvojnásobná vítězka juniroky Australian Open (2002 a 2003) letos přešla přes 1. kolo grandslamového turnaje poprvé, ale už na všech turnajích 'velké čtyřky' vyhrát úvodní zápas alespoň jednou dokázala. Nejdál byla loni ve třetím kole Wimbledonu.

Své maximum, se pokusí vyrovnat v zápase proti osmé nasazené Victorii Azarenkové. Běloruska zvládla své utkání bez sebemenších problémů, když ztratila také pouhé dva gamy s Rumunkou Dulgheruovou.

Další Češky už neuspěly. Jednička Iveta Benešová navázala na trápení z přípravných turnajů a v New Yorku podlehla 3-6 4-6 domácí Bethanii Mattekové.

Benešové se tak nepovedla odveta za prohranou rozhodující čtyřhru v letošním semifinále Fed Cupu v Brně, v níž proti ní stála na opačném kurtu právě její dnešní soupeřka. Aktuálně čtyřiatřicátá hráčka světa Benešová vypadla na grandslamu v prvním kole poprvé od loňského Wimbledonu.

Benešová po zápase spílala sama sobě. "Nepamatuju se, jestli jsem letos hrála horší zápas. Dneska to byla ode mě bída. Myslím, že jsem si to tak nějak zasloužila. Je to výsledek mého přístupu k tenisu za poslední dobu. Takže mě to ani moc nepřekvapilo. Prostě nejsem myšlenkami na kurtu, mám zbytečně moc věcí okolo, které mě ruší," citoval Benešovou Sport.

Také Lucie Hradecká vypadla bez zisku jediného setu. Finalistce z New Havenu Jeleně Vesninové z Ruska podlehla 4-6 6-7.  Nejlepším počinem čtyřiadvacetileté Češky na grandslamu zůstává účast ve druhém kole letošního Roland Garros.

Venus se trápila, má problémy s kolenem
Velké trápení předvedla ve svém prvním vystoupení jedna z favoritek Venus Williamsová. Třetí nasazená Američanka v duelu s Ruskou Duševinovou udělala deset dvojchyb a 54 nevynucených chyb, které však byly výsledkem útočné hry. Venus totiž zahrála také 53 vítězných úderů, které ji dovedly k výhře 6-7 7-5 6-3.

Duševinová byla za stavu 5-4 ve druhém setu tři fiftýny od postupu, jenže domácí tenistce začala vycházet agresivní hra a vyhrála sedm her v řadě. Ruska sice ještě duel zdramatizovala a snížila na  3-4, poslední dva gamy už ale znovu potřily Williamsové. Ta tak na US open zvládla i desátý vstup do turnaje. Vždy hrála minimálně v osmifinále.

"Dnes jsem se sebou hrozně bojovala, ale moc jsem ten zápas chtěla vyhrát. A tak jsem každý úder - ať už dobrý nebo špatný - hodila za hlavu a těšila se na další," řekla devětadvacetiletá vítězka US Open z let 2000 a 2001. "Hodně mi pomohli fanoušci. Dodali mi spoustu energie, když jsem ve druhém setu podávala na udržení v zápase."

Venus hrála od třetího gamu se zatejpovaným kolenem a během utkání jí byla při podání zahlášena sedmkrát chyba nohou. O svém zranění ale nechtěla mluvit. "Jen se modlím, aby to ve druhém kole tolik nebolelo. Dělám pro to všechno. A víte, jsem bojovnice," uvedla Venus, jež teď čeká duel s Mattekovou-Sandsovou.

Méně problémů měla Serena. Obhájkyně titulu se příliš nezapotila a krajanku Alexu Glatchovou porazila 6-4 6-1.

Naopak nečekané problémy měla Samantha Stosurová, jež v přípravných turnajích předváděla skvělé výkony. Do US Open vstoupila vydřenou výhrou 6-4 4-6 6-4 nad Japonkou Ai Sugijamaovou. Teď ji čeká domácí Kingová.

- US OPEN ŽENY (USA - New York, tv. povrch) -
pondělní výsledky (31. 08. 2009)

Dvouhra - 1. kolo:
Záhlavová-Strýcová (ČR)
- Domachowská (Pol.) 2-6 6-2 6-3
Matteková-Sandsová (USA) - Benešová (ČR) 6-3 6-4
Vesninová (31-Rus.) - Hradecká (ČR) 6-4 7-6(5)
S. Williamsová (2-USA) - Glatchová (USA) 6-4 6-1
V. Williamsová (3-USA) - Duševinová (Rus.) 6-7(5) 7-5 6-3
Zvonarevová (7-Rus.) - Llagosteraová (Šp.) 6-0 6-4
Azarenková (8-Běl.) - Dulgheruová (Rum.) 6-1 6-1
Pennettaová (10-It.) - Gallovitsová (Rum.) 6-0 6-4
A. Radwaňská (12-Pol.) - Mayrová (Rak.) 6-1 6-2
Bartoliová (14-Fr.) - De Los Riosová (Parag.) 6-1 6-0
Stosurová (15-Austr.) - Sugijamaová (Jap.) 6-4 4-6 6-4
Mauresmová (17-Fr.) - Maleková (Něm.) 6-3 6-4
Li Na (18-Čína) - Olaruová (Rum.) 7-6(4) 6-3
Medinaová-Garriguesová (20-Šp.) - Brodská (USA) 6-4 6-4
Hantuchová (22-SR) - Shaughnessyová (USA) 6-2 4-6 6-1
Čchang Kchaj-čchen (Tchaj-wan) - Kanepiová (25-Est.) 6-0 2-6 6-2
Schiavoneová (26-It.) - Meusburgerová (Rak.) 6-1 6-2
Martinezová-Sanchezová (Šp.) - Bammerová (28-Rak.) 6-4 1-6 7-6(5)
Clijstersová (Belg.) - Kutuzovová (Ukr.) 6-1 6-1
Kingová (USA) - Jakimovová (Běl.) 2-1 skreč J.
Kirilenková (Rus.) - Korytcevová (Ukr.) 6-2 6-1
Vögeleová (Švýc.) - Briantiová (It.) 6-7(10) 6-1 6-3
Wozniaková (Kan.) - Granvilleová (USA) 6-1 7-6(7)
Rybáriková (SR) - Tetreaultová (Kan.) 6-3 4-6 6-1
Czinková (Maď.) - Camerinová (It.) 6-3 6-4
Mirzaová (Indie) - Govorcovová (Běl.) 6-2 3-6 6-3
Craybasová (USA) - Gullicksonová (USA) 6-3 7-6(5)
Čakvetadzeová (Rus.) - Semaová (Jap.) 4-6 6-1 6-2
Bacsinszká (Švýc.) - Manasijevová (Rus.) 6-3 6-4
Kerberová - Petkovicová (obě Něm.) 6-4 5-7 6-3
De Britová (Portug.) - Johanssonová (Fr.) 1-6 7-5 6-1
Flipkensová (Belg.) - Dokičová (Austr.) 6-3 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
To jsou přesně ty zápasy, které odpůrce Williamsek ještě více odpudí, když to již vypadá na překvapivý výsledek, začně Williamska hrát tvrději a soupeřku jednoduše ubije a způsobí jí další psychický blok. Ty Rusky bývaj aspoň mírnější k soupeřkám.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Už to zase začíná. Williamsky se snad dostanou ze všech malérů. 1 gem od vyřazení a opět to otočila. Na normálních turnajích hrajou prd a na GS to do úspěšného konce (kromě Paříže) nedotáhne žádná soupeřka. Duševiny mi bylo úplně líto.
Dokička škoda slov, kravka jedna. A to z ní udělali favorita utkání. Po AO neuhrála vůbec nic.
Reagovat
skott
A me budes psat, ze nejsem normalni?Jelena Dokic neni kravka, ale predevsim velka smolarka.Neni pravda, ze by po AO neuhrala nic, mela celkem slusnou formu az do hardu v Americe, kde si v Inadian Wells porpve stezovala na pocity slabosti behem treninku a zapasu.Ale teprve po Wimbledonu podstoupila dukladne vysetreni, ktere ukazalo, ze ma mononukleozu.Nejakych osm tydnu pry vubec nevylezla z postele a i USO bylo v ohrozeni.Nakonec se rozhodla hrat co nejdriv, protoze si je vedoma, ze konec sezony se blizi a na zacatku roku ji znova hrozi obrovsky propad v zebricku, pokud by neobhajila svuj prakticky jediny vysledek, ktery ji drzi v prvni stovce.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak se nerozčiluj, já tyhle informace nemám. Jenom jsem věděl, že skoro nehraje a pokud hraje tak většinou prohraje. Pak ale nechápu ty kursy, sázkovky si tohle nezjistily?
Reagovat
skott
Na to ti asi odpoved nedam, ani nevim jake byli kurzy.Ale prepokladam, ze Jelena ma proste stale vetsi kredit a Flipkens narozdil od ni na hardu nikdy nezarila.
Reagovat
smazaný uživatel
To by byla paráda, kdyby vyhrála, moc jí přeji úspěch!
Reagovat
Chandler
Clijstersová nemá furt žádný body v žebříčku WTA, jakto???Dyt už nějaký posbírala...
Reagovat
skott
Kazda tenistka musi mit odehrane minimalne tri turnaje, aby mela ranking.Kim zatim hrala jen v Cinci a Torontu, proto se jeji body v zebricku objevi az po US Open.
Reagovat
smazaný uživatel
Dík za info. Je to ale hodně blbé pravidlo. Na konci žebříčku jsou tenistky, co sice mají 3 turnaje, ale taky jen 3 body. Clijsters s 310 body na žebříček nárok nemá. Směšné.
Reagovat
smazaný uživatel
Přeji jí úspěchy i v dalších kolech, ať někdo tu "studenou válku" prolomí.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já to s ní moc slavně nevidím. Když prohraje (dokonce po vyhraném 1. setu 6-1) i s letos bídnou Jankovič, tak na co asi dosáhne tady?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem sledoval záznam na eurosport 2 a šokovalo mě, jak jde do podoby matky Hingisové :)), zažil jsem úplné dejavu :)) Ale jinak paráda vidět po čase ne modelku, ne fiflenku, prostě "jenom" Tenisku...
Reagovat
smazaný uživatel
Prajem Kim aby dosla co najdalej ale ako tak pozeram na turnajovy pavuk tak by mala hrat proti: osemfinale- Azarenka, stvfinale-Venus a semifinale Se. Williams
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist