Clijstersová začala svou první olympiádu hladkou výhrou

28. 7. 2012, 15:27
Aktuality 22
OH ŽENY - Kim Clijstersová sice za pár týdnů ukončí kariéru, až dnes si však zahrála první zápas na olympiádě. Premiéra to pro devatědvacetiletou Belgičanku byla úspěšná, Italku Vinciovou porazila hladce ve dvou setech.
Kim Clijstersová

Na sklonku kariéry si belgická tenistka Kim Clijstersová poprvé zahrála na olympijských hrách a premiéru zvládla na výbornou. Čtyřnásobná grandslamová vítězka na wimbledonské trávě porazila Italku Robertu Vinciovou 6-1 6-4.

Ačkoli toho devětadvacetiletá Belgičanka zažila v tenise už hodně, olympiáda je pro ni nová zkušenost. "Připadám si jako na školním výletě. Jezdíme vlakem, máme na sobě všichni to samé a na zádech batůžky," uvedla bývalá světová jednička, která v září na US Open ukončí kariéru.

"Je to ale zábavné. A vzrušující prožívat po 15 letech na okruhu něco úplně nového. Užívám si to," pronesla matka čtyřleté Jady Elle.

Startovat mohla už před osmi lety v Aténách, jenže zrovna byla po operaci. A i kdyby neměla zdravotní problémy, nechtěla na olympiádu jet kvůli sporům o sponzora oblečení. Rok před Pekingem přerušila kariéru a porodila dceru.

Clijstersová se poprvé stala světovou jedničkou v létě 2003, teď je v žebříčku ve čtvrté desítce. Když ale po návratu dokázala loni vyhrát Australian Open, vrátila se i do čela pořadí WTA. Celkem vyhrála ve dvouhře 41 turnajů.

Ve druhém kole olympijského turnaje ji čeká Španělka Carla Suárezová, která vyřadila pátou nasazenou Australanku Samanthu Stosurovou. Před necelým měsícem ve Wimbledonu vypadla Clijstersová v osmifinále po debaklu s Němkou Kerberovou.

Bez problémů vstoupila do tenisového turnaje na olympiádě v Londýně úřadující wimbledonská vítězka Američanka Serena Williamsová. Největší favoritka na zlato ve dvouhře porazila v prvním kole v souboji bývalých světových jedniček Srbku Jelenu Jankovičovou, které se v posledním období vůbec nedaří, hladce ve dvou setech 6-3 6-1. 

Mladší ze sester Williamsových se do All England Clubu ve Wimbledonu vrátila necelý měsíc po svém grandslamovém triumfu. S Jankovičovou prožila pohodový zápas a na dvorci strávila jen hodinu a dvě minuty.

Třicetiletá Američanka v Londýně usiluje o svou první olympijskou medaili ve dvouhře, zatím má dvě zlaté ze čtyřhry se sestrou Venus.

Do 2. kola v Londýně postoupila také  další bývalá světová jednička Ana Ivanovičová. Srbská tenistka si na úvod turnaje poradila po setech 6-4 7-5 s Američankou Christinou McHaleovou.

Další bývalá nejlepší tenistka světa Caroline Wozniacká se udržela ve hře o olympijskou medaili až po úspěšně zvládnutém obratu. Osmá nasazená Dánka na úvod turnaje na wimbledonské trávě zdolala 4-6 6-3 6-2 domácí Britku Annu Keothavongovou.

- OLYMPIJSKÉ HRY LONDÝN 2012 -
(Velká Británie / Wimbledon, tráva)
sobotní výsledky (28. 07. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (6-ČR) - K. Bondarenková (Ukr.) 6-4 5-7 6-4
Schiavoneová (It.) - Zakopalová (ČR) 6-3 3-6 6-4
S. Williamsová (4-USA) - Jankovičová (Srb.) 6-3 6-1
Suárezová (Šp.) - Stosurová (5-Austr.) 3-6 7-5 10-8
Wozniacká (8-Dán.) - Keothavongová (Brit.) 4-6 6-3 6-2  
Hantuchová (SR) - Li Na (10-Čína) 6-2 3-6 6-3 
Ivanovičová (11-Srb.) - McHaleová (USA) 6-4 7-5
Pironkovová (Bulh.) - Cibulková (12-SR) 7-6(4) 6-2
Zvonarevová (13-Rus.) - Arvidssonová (Švéd.) 7-6(3) 6-4
Clijstersová (Belg.) - Vinciová (It.) 6-1 6-4
Cornetová (Fr.) - Paszeková (Rak.) 7-6(5) 6-4
Shuai Peng (Čína) - Hsieh Su-Wei (Tchaj-wan) 6-3 6-7(3) 7-5
U. Radwaňská (Pol.) - Barthelová (Něm.) 6-4 6-3
Pennettaová (It.) - Cirsteaová (Rum.) 6-2 4-6 6-2
Wickmayerová (Belg.) - Medinaová (Šp.) 6-2 4-6 7-5
Baltachaová (Brit.) - Szávayová (Maď.) 6-3 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

22
Přidat komentář
smazaný uživatel
To s tym skolskym vyletom ma pobavilo..Skoda,ze KIM prichadzam na chut az par mesiacov pred odchodom..Je to naozaj rozumná,citlivá žena a hráčka s krásnou kučeravou dcérenkou..
Reagovat
smazaný uživatel
Z dnešního dne mě potěšil postup Pirožka, které jsem věřil, že zase tradičně ožije a Cibuli porazí.:) Jsem rád, že se nepotvrdilo, že jí na trávě přeceňuji.:-))
Vypadnutí Sam Stosur jsem očekával ve druhém kole, myslel jsem, že Španělku přeci jen porazí. Ale na trávě to u ní není ani žádné překvapení. Ve čtyřhře rovněž prohrála v prvním kole, takže pro ní OH rychle skončily. Pokud ovšem nebude hrát třeba mixa.:)
Jsem rád, že postoupila Ana, ale tipoval jsem, že by jí Christina mohla více potrápit....
Vypadnutí Li Na mě překvapilo, Hantuchová v poslední době nic moc neuhrála a nevěřil jsem jí. To hrála Číňanka tak zle nebo Daniela dobře?
Nejvíce mě překvapilo i zamrzelo vypadnutí Tamiry, škoda. Přijali její kvalifikaci na poslední chvíli, byla ráda, bohužel to nevyšlo. Ale zápas jsem neviděl, tak nemohu soudit.
Serena postoupila celkem s přehledem. Na první kolo hrála docela slušně. Ale výsledek proti JJ může trochu zkreslovat, protože dnes byla Jelena, stejně jako v poslední době, celkem marná. Asi nejvíce mě potěšilo, že se jí dnes dařilo skvěle druhé podání. Uvidí se dál, jak to bude s těmi zády, což je ošemetná věc...Jinak se mi líbí její šaty. Myslím, že jí docela sluší. Má to něco jako ve Wimbledonu, pod prsy projmuté a pak volné, takže se to hodí k její postavě. A modrá barva je hezká.
Škoda Lucky Š. s Petrou Cetkovskou ve čtyřhře, ale dalo se to čekat, bohužel vyfasovaly těžké soupeřky.
Petry zápas jsem viděl, je dobře, že postoupila, snad se jí v příštích zápasech bude dařit herně lépe. Dál se k tomu není potřeba vyjadřovat, vedle je toho napsáno dost a každý si určitě svůj názor udělal.
Jinak zbytek ženských zápasů dnes dopadl celkem podle očekávání a můžeme už vyhlížet zítřek.:-)
Jo a ani mi nějak nepřišlo divné, že hrají v barevném oblečení, myslel jsem, že to bude nezvyklé, ale ani mi to nepřišlo.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem v zápase proti Dominice mírně favorizoval Tsvetanu. Ne nadarmo o ní Masha řekla, že kdyby se hrálo 365 dní v roce na trávě, byla by v první pětce. :)
Co se týče Any, taky jsem čekal tříseťák. Jsem rád, že to Ana zvládla ve dvou. :)
Daniela hrála dobře, hlavně skvěle servírovala. Na Li hrála dobře ve druhém setu, ve třetím už ne. Takže od obojího něco...
Reagovat
gigin
No, kdybys to barevné oblečení nevzpomněl, tak si na to ani nevzpomenu :-)) Spíš mi přišlo nezvyklé to fialové pozadí ... Víš, jako ten pocit, že mi tam něco nesedí .. Jinak Ana - jas !! :))
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, to máš pravdu, to mi tam taky nesedělo. A ta fialová mi celkem přišla jako pěst na oko.:)
Jasně, Ana Idemo.:))
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za upřesnění a reporty. Jak je ta olympiáda, tak sleduji i ostatní sporty a u tenisu si vybírám pouze zápasy, které mě vyloženě zajímají. Takže pak koukám až najednou, kdo jak dopadl....
Jo, s tou Mášou si pamatuji, jak to o Pironkové říkala. Ona má vůbec takové trefné a přímé komentáře, to se jí musí nechat.:-)
Jinak jsem hledal na ofickách nějaké odkazy na pozápasové tiskovky, ale nic jsem nenašel. Asi jsem nehledal dostatečně, nevíš o něčem?
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel, taky nevím... Já se snažím chytit hlavně zápasy mých favoritek a když chytnu jiný zápas, který mě zajímá, tak se taky podívám. :) Jinak barevné oblečení mi vůbec nevadí, spíš naopak. Caroline to v červeném a s bílou kšiltovkou moc slušelo. :) Ale třeba Masha by měla hrát v bílém, co jsem četl. Nebo Daniela hrála včera taky v bílém, akorát měla červené boty... Jo, dozvěděl jsem se, že Ana bude hrát mix s Nenadem Zimonjicem. :)
Reagovat
gigin
Hmmm ... Tak to Anička dobře zvolila :)
Reagovat
smazaný uživatel
To je dobře, že budou hrát. On je skvělý deblista, tak uvidíme, jak jim to půjde.:)
Já včera viděl jenom Serenu, Rogera a Petru. Z ostatních zápasu jenom fragmenty, když jsem přepínal.
Já na OH krom tenisu koukám hlavně na atletiku, plavání, sportovní gymnastiku, kanoistiku, veslování, skoky do vody a určitě jsem ještě na něco zapomněl.:-)
Reagovat
tommr
u Pironkový jsme se spíš dohadovali o tom jestli může ohrozit Petru. Jinak je jasný, že na trávě hraje podstatně líp a že občas dokáže potrápit i velký favoritky. Její výhra nad Cibulkovou mě proto až tak nepřekvapila. Překvapilo by mě ale velice pokud by dokázala přejít přes Pennettaovou nebo dokonce vyřadit Petru ... :)
Jinak předpokládám, že zápas Sereny jsi sledoval celej. Já na to jenom občas mrknul a zdálo se mi, že Serena zase shodila pár kilo a že vypadá skvěle. Možná že to ale byl jen optickej klam, protože ty šaty jí opravdu sekly. Petra by si z ní v tomhle měla vzít příklad ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, předpokládáš dobře, viděl jsem celý zápas. To byl asi optický klam, protože ty šaty jsou tmavé. Ale přijde mi u ní, že se jí po tom návratu daří držet si figuru a že nijak nepřibírá a pak zase nehubne jako někdy v minulosti. A "prostorově nepřehlédnutelný účes", jak rád píšeš, měla také celkem učesaný.:)
Vím, že jsme psali, že případně Pironkova, Cibulková nebo Flavia budou první takovou zkouškou pro Petru, porazit by je měla, ale zatím jsem u ní zvědavý na druhé kolo, jak bude hrát....
Ovšem pro takové rýpnutí - začíná to dole tommr 18:31;-)
http://www.tenisportal.cz/zpravy/rozlosovano-berdych-se-utka-s-darcisem-kvitova-s-mladsi-bondarenkovou-10572/pridat-komentar/#add
Reagovat
tommr
na tom co jsem tam napsal nic měnit nemusím. Pořád platí, že Cibulková si s Pironkovou měla poradit. Nepřekvapuje mě ale, že se jí to nepovedlo, protože Pironková v mimulosti na trávě takhle zaskočila už řadu větších favoritek. Obvykle ale na ty překvapující výsledky nedokáže navázat a proto je v žebříčku tam kde je. Myslím si, že podobně to dopadne i tady na OH. Pironková sice získala další cennej skalp, ale na medaili stejně nedosáhne a brzy vypadne - bud už s Pennettaovou nebo o kolo dál s Petrou ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jo no, budiž teda.;)
Ona hlavně nic nedokáže uhrát ve zbytku sezóny a probere se pouze na trávě. Na medaili jí také nevěřím, ale potrápit by ještě mohla. Proti Flavii ji zase opět favorizuji a věřím, že jí vyřadí až Petra o kolo dál.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Taky přidám svoje hodnocení...

Zápas Any už jsem okomentoval během dne. Myslím, že z mých favoritek měla papírově nejtěžší soupeřku pro 1. kolo. Christina je opravdu velký příslib do budoucna a když má den, dokáže porazit nebo aspoň potrápit prakticky každého... Takže z postupu Any mám samozřejmě radost. :) V dalším kole ji čeká Baltacha, což by měla být jednodušší soupeřka než McHale. Ale je to domácí hráčka a určitě bude mít velkou podporu. Přesto si myslím, že není tak dobrá jako třeba Keothavong, co se týče britských tenistek... Takže věřím, že to Aně vyjde a podívá se do 3. kola. Sam dneska po velkém boji vypadla, takže by to eventuálně vypadalo na zápas proti Kim.
Reagovat
smazaný uživatel
Caro - Keothavong: Mám velkou radost, že Caro vyhrála. Abych řekl pravdu, spadl mi ze srdce obrovský balvan. :D Po prvním setu jsem měl trochu obavy, stejně tak po vyrovnání ve 2. setu, kdy Keothavong dotáhla z 0:3 na 3:3. Navíc měla britská hráčka obrovskou podporu publika, za kterou už poděkovala na svém twitteru. Opravdu, atmosféra jako na fotbale... Jsem rád, že se Caro nenechala rozhodit a vyšel jí obrat. Caro v prvním setu nehrála vyloženě špatně, ale bylo to takové nemastné-neslané. Caro se snažila hrát přes dlouhé výměny, ale Keothavong výborně podávala, dobře bránila i útočila. Keothavong získala hned na začátku brejk, který udržela až do konce 1. setu... Druhý set začala Caro mnohem lépe. Začala být aktivnější a přesto byla velmi přesná. Výsledkem bylo vedení 3:0 s jedním brejkem v zádech. Potom sice Keothavong dotáhla na 3:3, ale další tři gemy v setu zase patřily Caroline... Tím se ten zápas trošku zlomil a třetí set už měla Caro víceméně pod kontrolou. Napřed získala jeden brejk, potom druhý a mohla slavit své první letošní vítězství na trávě. :) Ve 2. kole ji čeká Yanina, se kterou má Caro velmi pozitivní bilanci 5:0. Tak snad to vyjde i napošesté. Z potencionálních soupeřek ve 3. kole vypadly Tamira i Na Li. Uvidíme, jestli toho dokáže Caro využít... Jinak v hledišti podporoval Caroline třeba Freddie Nielsen a samozřejmě taky Rory. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Petra - Kateryna: Viděl jsem pouze první set. Začátek se Petře vůbec nevydařil, dělala spoustu chyb. Od stavu 1:4 naopak začala hrát výborně a výsledek byl obrat a zisk první sady. Další vývoj zápasu mě překvapil. Myslel jsem, že to Petra bez problémů dokončí, ale nakonec se hrál třetí set... Asi to byl zajímavý zápas.

Daniela - Na Li: Viděl jsem zápas od 2. setu. Právě ve druhém setu dělala Danka docela hodně nevynucených chyb. Ve třetím setu se jich naopak vyvarovala, výborně servírovala a vyhrávala především krátké výměny. Na Li taky občas pomohla dvojchybou a možná u ní byla nějaká nervozita. Daniela to zvládla skvěle a postup jí přeju. :)
Reagovat
smazaný uživatel
A jestli dovolíte, okomentuju tady i ostatní sporty. :)

Prohru českých basketbalistek s Čínou jsem už taky rozebíral během dne. Dost mě to mrzí, ale věřím, že se holky zvednou a zápas proti Turecku bude lepší. Viděl jsem Míšu Zrůstovou a Péťu Kulichovou ve Studiu Londýn a líbilo se mi, jak odpovídaly. První zápas nevyšel, ale jsou před námi další čtyři a to je víc než dost. Takže holky do toho! :)

V kolektivních sportech mě naopak potěšily americké fotbalistky, které vyhrály i svůj druhý zápas na turnaji, když porazily Kolumbii 3:0. Zápas jsem neviděl, protože v tu dobu hrála Caro, ale sledoval jsem aspoň průběžný stav. Na ten druhý gól se čekalo docela dlouho, ale jinak je to super výsledek. Tímto si holky zajistily postup do čtvrtfinále a snad už nepřijdou o 1. místo ve skupině... Taky věřím, že Alex Morgan si dneska schovala góly na důležitější zápasy. :)

A na závěr mě potěšila výhra českých beachvolejbalistek, Markéty Slukové a Kristýny Kolocové. Takovým pěkným a sympatickým holkám vždycky rád zafandím, i když tento sport jinak nesleduju. První set jim nevyšel, ale ve druhém se zvedly a dramatický tie-break dotáhly do vítězného konce. Tak snad to takhle půjde i dál, určitě budu holky sledovat. Hlavně Markéta se mi moc líbí. :)
Reagovat
dadaft
jj, to mi z mého příspěvku nějak vypadlo, že ve druhém a hlavně ve třetím setu už hrála Caro dost dobře - proto jsem psal, že QF není nereálné.
cenné vítězství. snad ji "nakopne".

jinak já se strašně těším na šestkový volejbal. normálně ho nesleduji (no, holky z Prostějova v pohárech jo), ale MS nebo OH, kde hraje absolutní špička, to je prostě nádhera.
pak šerm šavlí - jeden z nejefektnějších sportů, které znám.
výška a skok o tyči.
házená.
. ))
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě, tohle může Caroline jedině pomoct. Po dlouhé době vyhrála tříseťák, to je super! :)

Jinak se taky občas kouknu na sporty, na které se normálně nedívám. Ale vede u mě tenis, fotbal a basket. :)
Reagovat
tommr
díky za podrobnej referát ze zápasu Caro, kterej jsem včera bohužel neviděl - při OH je toho ke sledování tolik, že se všechno bohužel nedá stihnout. Ztráta setu proti Keothavongový mě hodně překvapila - zdá se, že Caro je pořád ještě v útlumu. V dalších kolech bude mít Caro lehčí soupeřky než se čekalo a tak to čtvrtfinále je celkem reálný. Tam ale asi tvrdě narazí, protože Serena se mi včera zdála být ve skvělý kondici ... :)
Reagovat
dadaft
co jsem viděl:

Suarez Navarro - Stosur 3:6 7:5 10:8
Sam vedla 6:3 3:3 40:0 při podání soupeřky, se svým servisem neměla sebemenší problém, vypadala v národních barvách skvěle a já si říkal - je to v poho, tohle půjde, horší to pak bude s Kim...
jenže neproměnila tyhle tři brejkboly, prohrála set, a pak po boji i celý zápas.
co říct? - ach jo.

Zvonareva - Arvidsson 7:6 6:4
Věra změnila značku rakety. nyní Wilson. její hra má k tomu, co umí ve vrcholné formě pořád dost daleko, ale v rozhodujících chvílích byla lepší a to mně udělalo radost. přes Fran by snad mohla přejít, přes Serenu ne.
ale americké betony, tam už by mohla něco uhrát.

Wozniacki - Keothavong 4:6 6:3 6:2
nevím, jestli to bylo stylem hry britské hráčky, ale zdálo se mi, že se Caro zase stahuje hodně do defenzivy.
nicméně QF (asi) proti Sereně nevypadá nedosažitelně.

Na Li jsem sice neviděl, ale ona evidentně potřebuje vyšší odskok, aby dokázala diktovat. takže smůla a papá...

:-))
Reagovat
dadaft
+ Petra.
hrůza. ale snad se to poddá. ))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist