Další zaváhání Alcaraze. V Paříži nezvládl letošní premiéru v hale proti Safiullinovi

31. 10. 2023, 22:34
Aktuality 15
ATP PAŘÍŽ - Carlos Alcaraz (20) po více než roce nezvládl svůj úvodní zápas na turnaji a po wimbledonském triumfu pokračuje v matných výkonech. Na Masters 1000 v Paříži ve svém prvním letošním zápase v nepříliš oblíbené hale nestačil i vinou 27 nevynucených chyb na rozehraného ruského kvalifikanta Romana Safiullina (26), který porazil světovou dvojku 6:3, 6:4 a připsal si nejcennější skalp kariéry.
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Safiullin –⁠  Alcaraz 6:3, 6:4

Carlos Alcaraz se po triumfu ve Wimbledonu dostal i vinou různých zdravotních potíží do útlumu. Z šesti turnajů udělal jediné finále a kromě porážek s Novakem Djokovičem, Daniilem Medveděvem a Jannikem Sinnerem utrpěl i tři nečekané nezdary v roli velkého favorita proti Tommymu Paulovi, Grigoru Dimitrovovi a naposledy i 45. hráči světa Romanu Safiullinovi.

Po návratu z Asii dvacetiletý Španěl léčil zánět v chodidle a potíže v oblasti bederní páteře. Vypadl ze zápasového i tréninkového rytmu, na což v Paříži doplatil hned ve svém úvodním vystoupení proti soupeři, který se s podmínkami úspěšně sžíval ve třech zápasech.

Světová dvojka Alcaraz si v prvním i druhém setu vypracoval výhodu brejku, ale pokaždé ho nepotvrdil.  Celkem čtyřikrát přišel o podání, spáchal 27 nevynucených chyb, zahrál jen 15 winnerů a po 96 minutách hry prohrál 3:6, 4:6.

Vítěz šesti letošních turnajů Alcaraz utrpěl v tomto roce 10. porážku, úvodní zápas nezvládl až na 16. letošním klání. S hráčem mimo TOP 20 prohrál v této sezoně teprve podruhé.

Španělskému mladíkovi se tak nepovedla generálka na Turnaj mistrů, na kterém by si měl v listopadu odbýt svou premiéru. Zároveň si výrazně zkomplikoval boj o návrat do čela světového žebříčku, Novak Djokovič má nyní náskok 500 bodů a udržení postu jedničky ve svých rukách.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

Šestadvacetiletý Safiullin si během podzimu připsal další cenný úspěch. Po premiérovém finále v Chengdu a výhrách nad Andym Murraym či Alexanderem Zverevem zaznamenal svůj první skalp hráče TOP 3, člena elitní desítky porazil teprve potřetí v kariéře.

Ve svém největším osmifinále Safiullin vyzve krajana a šampiona z roku 2018 Karena Chačanova.

Taylor Fritz si v průběhu soutěže přivodil zranění břišního svalu a v úterý nenastoupil k utkání druhého kola s Danielem Altmaierem. Američan tak přišel o šanci kvalifikovat se na Turnaj mistrů v Turíně.

Naopak své šance neustále zvyšuje Hubert Hurkacz, který v úvodním kole přetlačil 6:3, 6:7, 6:3 Sebastiana Kordu, ačkoli nedopodával druhou sadu a v tie-breaku nevyužil mečbol. V živém hodnocení sezony odsunul z devátého místa Fritze a ztrácí 180 bodů na osmého Holgera Runeho. O postup do osmifinále se utká s přemožitelem Jiřího Lehečky Španělem Robertem Bautistou (H2H 1:3).

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Paříži


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
Mistic
Novák vyhrá Paríž - 40 Masters 1000, bude 400 týždňov N1, v januári vyhrá 25 grandslam a má vystarané.
Reagovat
arvncr
Většina špičky je z formy, Djoković skoro 2 měsíce nehrál, tak čekám, že si půjde na rozehrání dnes pinknout 3 sety s Etcheverrym a pak vypadne ve dvou s Griekspoorem. Tip na finále Altmaier - Bublik.
Reagovat
turista
Novak Djokovič zvládl první zápas. Velcí soupeři vy až na několik málo což zvyšuje jeho možnosti. Finále Altmaier - Bublik nebude.
Reagovat
turista
vyhučeli
Reagovat
Patik
Porazil Djokovica vo finale Wimbledonu splnil si sen a zhasol.
Reagovat
enfee
Tak kolik mel tech nevynucenych chyb? Pisete 27 a na obrazku je 8 :)
Reagovat
Pe3k
Tak kde jsou fandové Alkáče? Jo aha oni fandí, jen když vyhrává
Dneska FAA vs Tsitsipas na tenhle mač jsem hodně zvědavý.
Djokovic ani nemusí hrát a i tak vede žebříček
Reagovat
Pe3k
FAA
Reagovat
Kozoroh
No1e má nyní jistých 399 týdnů na 1. místě, takže na TM může zabít dvě mouchy jednou ranou - dosáhnout jubilejního 400. týdne coby světová jednička a zároveň si připsat zisk 8. trofeje za koncoroční jedničku!
Reagovat
jackiec
A při formě ostatních zaláskovaných pseudonástupců apod. by mě překvapilo kdyby jako nejlepší halař nezískal v pohodě 7. TM.
Reagovat
Kozoroh
Super pro Novaka, nabízí se mu tak pohodlná možnost získat YE1 bez nervů.
Reagovat
turista
Nejen to. Je odpočatý takže má možnost vyhrát 97.titul ještě v tomto roce ať se co nejdřív přiblíží k té stovce. Je tady bohužel riziko nerozehranosti. Přestávka 7 týdnů bez ostrého zápasu je moc i na takového borce.
Reagovat
Kandinsky1
Tak určitě si střihnul pá zápasů s nějakým sparingem. Ostrej zápas to není, ale když to stačí boxerům, tak to musí stačit i jemu
Reagovat
Krisboy
Hezky pěkně on! smilesmile

Klasická Paříž - špička na to prdí a soustředí se na Finals.
Reagovat
turista
To snad není možný!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist