Další zvrat v kauze ovlivňování zápasů. Braccialli a Starace dostali tvrdé tresty

21. 11. 2018, 19:01
Aktuality 14
Italští tenisté Daniele Bracciali a Potito Starace dostali v sedm let staré kauze ovlivňování zápasů na turnaji ATP v Barceloně mnohaletý distanc. Jednotka pro bezúhonnost tenisu (TIU), která hráče vyslechla už v září, dnes oznámila tresty. Oba tenisté se přitom letos dočkali osvobozujícího verdiktu od italského soudu v Cremoně.
Potito Starace a Daniele Bracciali

Čtyřicetiletý Bracciali dostal od TIU doživotní distanc a pokutu 250.000 dolarů. O tři roky mladší Starace má na deset let zakázáno jakékoliv působení v tenisu, navíc zaplatí pokutu 100.000 dolarů.

Podle verdiktu TIU byli oba hráči shledáni vinnými z porušení dvou bodů antikorupčních pravidel. Jedním prohřeškem bylo ovlivňování výsledku zápasů, druhým sázení na zápasy. Původně dostali už v roce 2015 doživotní zákaz činnosti od svazové disciplinární komise, vzápětí se ale dočkali jeho zrušení. Soud v Cremoně je obvinění z ovlivňování zápasů zprostil letos v lednu.

Bývalý 49. hráč světa Braccialli se v té době okamžitě vrátil na kurty a věnoval se čtyřhře, ve které vyhrál challenger v Perugii či turnaj ATP ve Gstaadu a v žebříčku se vyšplhal na současné 95. místo. Dnes odstoupil z domácího klání v Andrie, kde ho čekalo čtvrtfinále. Někdejší 27. hráč světa Starace už tři roky nehraje.

Společným maximem Braccialliho se Staracem byla semifinálové účast na French Open v roce 2012.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Mne by hlavně zajímalo, jak může být rozhodnutí orgánu nějaké soukromě organizace nadřazeno rozhodnutí soudu svrchované země, a dále jak může být taková pokuta vymahatelná...
Reagovat
ttopi
Důležité je asi to, že se vše odehrálo v době, kdy hráli v "zemi" ATP. Ale taky moc nevím, jaké na ně mají teď páky. Pokud řeknou, že nic nezaplatí a lehnou si doma na gauč, tak nevím, jak je donutí. Možná že to bude mít vazbu na Italský tenisový svaz, v jehož zájmu je, aby se vše vyřešilo, jinak by je ATP mohla třeba vyloučit...
Reagovat
FulnekUltras
Malé ryby "exemplárně" chytejme na malých věcech - a óbrkauzy těch velkých maskujme nejlépe narušeným cyklem či sexismem.
Reagovat
smazaný uživatel
alebo genetikou :)
Reagovat
FulnekUltras
případně Čapím hnízdem ;-)))
Reagovat
Stan_Borowitz
Nebo zraněními...
Reagovat
Gulbis
nebo loupežným přepadením
Reagovat
Pe3k
Proč ti jižani mají neustálou potřebu podvádět?
Reagovat
smazaný uživatel
Federer, kedy?
Reagovat
Stan_Borowitz
Až mu dojdou prachy...
Reagovat
skott
Když už je tady článek o italských ''fixérech'', nebylo by na škodu ve zdejší databázi hráčů upravit věk těch, kteří již nežijí. Viz. Federico Luzzi. Ale samozřejmě se to týká i dalších jako Jana Novotná nebo Daniela Klemenschits, kterým databáze stále přidává roky.
Reagovat
smazaný uživatel
Dolgopolov kedy?
Reagovat
Krisboy
Až mu dojdou prachy :)
Reagovat
Krisboy
A Baghdatis s ním :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist