Davis Cup: Rosola s Veselým doplní proti Austrálii Pavlásek a Mertl

23. 2. 2015, 15:34
Aktuality 53
Lukáše Rosola, Jiřího Veselého a dva nováčky Adama Pavláska s Janem Mertlem nominoval kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil na první kolo Davis Cupu, v němž jeho tým přivítá příští víkend výběr Austrálie. V nominaci chybí podle očekávání osvědčené opory - Tomáš Berdych se s předstihem omluvil a Radka Štěpánka nepustí do hry zdravotní problémy.
Jaroslav Navrátil

Český tým díky Berdychovi se Štěpánkem triumfoval v soutěži v letech 2012 a 2013 a loni vypadl v semifinále. Bez hvězd čeká české hráče s Austrálií těžký duel a v případě porážky by v září hráli poprvé od roku 2011 zápas o udržení ve Světové skupině.

Třicátý hráč světa Lukáš Rosol už loni roli jedničky týmu zvládl ve čtvrtfinále v Japonsku. V této sezoně se ale trápí, jako novopečený otec vyhrál pouze jeden ze čtyř zápasů, a v posledních týdnech se nedaří ani Jiřímu Veselému. Jednadvacetiletý mladík po titulu v novozélandském Aucklandu v lednu vypadl třikrát v řadě v prvním kole.

"Rosol loni udělal velký pokrok. Letos se trošičku trápí a čekal bych lepší výsledky, ale doufám, že se v Dubaji prosadí," řekl Navrátil na facebookové stránce daviscupového týmu. "Veselý měl na antuce v Jižní Americe těžké soupeře. Už je taky ostříleným hráčem v Davis Cupu, i když zápas o ostrý bod ještě neodehrál, ale jeho zkušenosti se budou hodit," řekl Navrátil.

Při neúčasti Berdycha a Štěpánka, který ale přijede tým do Ostravy podpořit, nebyla nominace dalších dvou hráčů pro kapitána jednoduchá. Po čtveřici Berdych, Rosol, Veselý a Štěpánek jsou další Češi až na konci druhé stovky světového žebříčku a ve třetí.

Sestavu tak doplňuje Jan Mertl, 281. hráč světa, který ve svých třiatřiceti letech zažije daviscupovou premiéru. "Mertl výborně podává a na sparringu budu potřebovat hráče s výborným podáním. Doufám, že do týmu zapadne," řekl Navrátil.

Dvacetiletý Pavlásek, 239. v pořadí ATP, si o nominaci řekl výbornými výkony v Hopmanově poháru začátkem ledna. V Perthu mimo jiné porazil Itala Fabia Fogniniho.

V australské nominaci se asi neobjeví kvůli problémům s krční páteří Nick Kyrgios (37.). Navrátil očekává, že soupeř přijede do Ostravy v pěti a sestavu bude vybírat z Bernarda Tomice (42.), tvrdě servírujícího Sama Grotha (69.), bývalé jedničky Lleytona Hewitta (99.), Thanase Kokkinakise (138.) a z deblisty Chrise Guccioneho.

Hrát se bude na tvrdém povrchu, ale tentokrát Češi zvolí drsnější nátěr, aby nebyl tak rychlý. "Protože si myslím, že čím rychlejší povrch, tím by to byla větší výhoda Australanů a ne naše. Proto bude povrch sice tvrdý, ale trošičku pomalejší," řekl Navrátil.

Sraz mají tenisté v neděli dvě hodiny po poledni v ČEZ Aréně. Dorazit by tam měl i Navrátil, který byl v těchto dnech nastydlý. "Ještě mi doznívá kašel, ale doufám, že budu v pořádku, abych na sraz nic negativního nepřinesl," řekl.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

53
Přidat komentář
smazaný uživatel
Prodám 2listky na DC, jedna se o pernamentky sektor B2, řada 2, místa 10,11
Reagovat
smazaný uživatel
to je isté. A môže ísť proti nemu hocikto. Kirgios sa z toho pekla, čo bude v ČEZ arene zosere. Ale prečo im púšťate sobotu, ktorá to rozhodne..

To nechápem
Reagovat
kada.tom
Kyrgios, Tomic, Hewitt, Groth .... baráž jasná
Reagovat
smazaný uživatel
Tady je článek: http://sport.idnes.cz/australie-nominace-davis-cup-die-/tenis.aspx?c=A150224_100102_tenis_tny

Myslel jsem, že Kyrgios přijet nemá...
Reagovat
Frick
kapitán mnoho věcí nezmůže. Ale i tak Navrátil byl schopen podělat dvě zásadní věci.

Povrch a Čermáka.
Reagovat
Roger_Federer
Kolik zitra Rosol vyhraje gemu..

4
Reagovat
EllNino
aby tě nepřekvapil :D ...
Reagovat
Fandina
13
Reagovat
Davor1
6-7
Reagovat
smazaný uživatel
32
Reagovat
babolat.cz
to je tragédie.baráž ale není ostuda po letech vavřínů...
Reagovat
Roger_Federer
Tragedie je, ze Rosol ma byt ceska jednicka, hraje naprosto tragicky a 20 leta nadeje Vesely se za poslednich x mesicu nikam neposunul neni na tom o moc nic lepe.
Reagovat
Fandina
Jirka Veselý vyhrál před měsícem turnaj v Aucklandu, doufám, že to nebylo jeho poslední slovo a ještě toho hodně dosahne.
Reagovat
smazaný uživatel
Čekal jsem spíše sestavu Rosol, Veselý, Pavlásek, Čermák, kterému to s Jirkou docela šlape, ale Navrátil prostě na deblové specialisty nehraje a drží se své taktiky "dva nejlepší hráče do všech tří dnů". Což už se mu nejednou vyplatilo, ale zrovna tady si nejsem jistý, jak třeba Veselý zvládne třídenní zátěž. Pavlásek s Mertlem jsou evidentně do počtu...

Pokud jde o povrch, tak to taky moc nechápu, jediné vysvětlení by mohlo být v tom, že na antuce by to prostě opory všechny tři dny neutáhly. Na druhé straně pokud má soupeř Grotha s nejtvrdším servisem na okruhu a Tomice, který byl na antuce vždycky špatný, tak je hřích nezvolit červený povrch...
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud bude Groth hrát jako teď s Dolgopolovem, tak se není čeho bát. Ani na rychlejším povrchu.
Reagovat
tommr
šance, že v týhle sestavě a na tomhle povrchu uspějeme proti Austrálii je minimální. Se sestavou toho Navrátil moc dělat nemoh, ale povrch zvolil jednoznačně špatně ... :(
Mrzí mě, že takhle oslabený nastupujeme zrovna proti Austrálii, který máme z historickýho hlediska co vracet (naše bilance s nima je 1:5) ... :(
Reagovat
Cico93
ty optimista.-))
Reagovat
Davor1
tentokrát s tebou celkom súhlasím :-))
Reagovat
lars
Mohl nominovat Hernycha , pokud mu to neodmitl letos. On ma i zkusenosti z DC a porazil Pavlaska na AO
Reagovat
Davor1
radšej Pavláska ako Hernycha, Pavlásek bude dlhé roky súčasťou DC tímu, tak nech sa učí a zvyká si čo najskôr. Hernych už má DC kapitolu za sebou a kvalitou by ten tím nikde neposunul, len by zabral miesto...
Reagovat
lars
hlavne , ze tu "kvalitu" ma Mertl
Reagovat
mahycek
Jaký je kontakt na Nova sport ? Někam do redakce, sportovní komentář, nebo přímo na Vojtu Bidermana, tady ten slovák Havrila se nedá poslouchat, teď při přenosu. Ďiky moc.
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli je Veselý ostřílený v DC hráč, tak co je potom Tomáš s Radkem :D
Reagovat
lars
ten clanek je tak trochu blamaz :))
Pavlasek zase prohral s Hernychem na AO
Reagovat
Kozoroh
Cože? Tvrdý povrch?? Navrátilovi ruplo v bedně nebo to předem vzdal?!
Reagovat
Davor1
Ten povrch je podľa mňa obrovský fail, neviem, či pri rozhodovaní zapojili aj mozog...
Reagovat
smazaný uživatel
A co by jsi zvolil ty? Antuku?
Reagovat
Grape
Proti Australanům rozhodně antuku... :-)
Reagovat
Davor1
Jednoznačne. Rosol aj Veselý antuku obľubujú, majú na nej výborné výsledky. Austrálčania presne naopak, antuka je pre všetkých suverénne najslabší povrch. Taký Hewitt s Tomičom majú na antuke za posledné 2 roky bilanciu 1/7 a 2/8. Kyrgios má s európskou antukou len minimálne skúsenosti. A Groth zatiaľ neodohral na antuke na ATP úrovni ani jediný zápas, hral len kvalifikáciu RG...
Reagovat
Fandina
Dalo by se. Lukáš, Jirka každý bod a jeden v deblu. To by bylo super. Držím palce kluci. Pojď!!!
Reagovat
lars
Navratil asi nema "koule" ho nominovat, kdyz na nej pred lety zanevrel
Reagovat
mahycek
Baráž také tipuji, ostatně u Švýcarů taktéž. Teď v Dubaji začíná Roger, po měsíční pauze, od AO. Docela mám lehké mrazení, aby jeho úspěšná šňůra, 16 vítězství, nad Yužnym dnes neskončila. I Vojtěch na Nova sportu, si rýpnul. No nic, jdem se podívat, asi nebude hned Roger rozehranej. Rád bych se, ale mýlil.
Reagovat
darek.vrana
Jestli to nevyhrajeme, tak je vina na straně svazu a kapitána. Protože nepozvat Australany v této sestavě na antuku je naprosto nepochopitelné. Navíc Navrátil v nominaci opomenul Čermáka, se kterým Veselý teď hraje debla, to taky nechápu. K čemu Mertl? Prý kvůli sparingu, ale to nemusel být v nominaci. Navíc Čermák má podání taky hodně tvrdé. Každopádně ten povrch, tím to asi projeli. Veselý i Rosol na antuce jednoznačně nejsilnější, Australani jednoznačně nejslabší.
Reagovat
EllNino
a výmluva na IW je blbá, protože tam je to lecky pomalejší než na antuce v Madridu :)
Reagovat
Alois_Mlok
Moje řeč. Takhle to vypadá, že povrch volili klokani.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi se bal, ze krome veselace ted nikdo na antuce nehraje, jinak by to byla logicka volba
Reagovat
r176
nevíte někdo co je s Honzou Hájkem?už to zabalil?
Reagovat
EllNino
vím, že měl nemocnou štítnou žlázu, to říkal, Navrátil při finále extraligy, takže nevím, vypadá to, že možná jo ...:/
Reagovat
r176
jaj
Reagovat
smazaný uživatel
nechapem celkom vyznam nehrajuceho kapitana,vyhodene peniaze,stacil by nejaky veduci vypravy a do zapasov nasadit podla rebricka,obcas zmenit podla formy,co sa deje aj dnes,ved to nie je futbal ci hokej
Reagovat
Chandler
Tak určitě...
Reagovat
smazaný uživatel
no vidím to na debakl
Reagovat
kada.tom
Baráž volá. Bohužel.
Rád se budu mýlit, ale pakliže přijede Lleytton, Bernie, Kokki a Nick (nebo třeba "jen" dva z nich), tak je baráž jasná. Lukáš hraje poslední dobou příšerně a od Jirky to taky není zrovna veselý.
Reagovat
r176
bodík donese do šatny Honza Mertl :-)))
Reagovat
r176
tak kolik to tipujete? 1:4?
Reagovat
PetaM
5:0
Reagovat
smazaný uživatel
za rok sa stretneme v euroafrickej,jedine ze my by sme padli este nizsie
Reagovat
r176
duel roku :česko-etiopie :-)))))))
Reagovat
Chandler
Pokud opravdu nepřijede Gyros, tak šance je, ale forma našich dvou "hvězd" je fakt tragická.
Reagovat
EllNino
Jirka nemá špatnou formu ...na posledních 2 turnajích byl kousek od vyřazení pozdějšího vítěze a finalisty ...spíš ho v obou případech zradila hlava bohužel ...
Reagovat
smazaný uživatel
trpi migrenou?
Reagovat
Chandler
V porovnání s Rosolem má dokonce skvělou formu, pravda... :)
Reagovat
smazaný uživatel
V porovnání s Ochotským má každý skvělou formu! :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist