Davyděnko v oblíbeném Dauhá ožívá, smetl i Ferrera

4. 1. 2013, 23:26
Aktuality 6
ATP DAUHÁ - Nikolaj Davyděnko postoupil potřetí za poslední čtyři roky do finále turnaje v Dauhá, na okruhu ATP však poprvé po téměř dvou letech. V Kataru ruský tenista očividně ožívá, neboť ani ve čtvrtém utkání neztratil podání a to čelil světové pětce Davidu Ferrerovi. O titul se utká s Francouzem Gasquetem.
Nikolaj Davyděnko

Bývalému třetímu hráči světa Nikolaji Davyděnkovi se na začátku roku 2010 přestalo dařit. Pár týdnů po triumfu v Dauhá, kdy v semifinále porazil Roger Federera a ve finále Rafaela Nadala, si zlomil zápěstí a po neplánované pauze se už nedokázal vrátit do Top formy. Za uplynulé tři roky byl jen dvakrát ve finále - v sezoně 2011 v Dauhá v boji o titul prohrál s Federerem a v dubnu pak triumfoval na antuce v Mnichově.

Loni sice v oblíbené tenisové destinaci Dauhá vypadl v prvním kole, narazil v něm však hned na svého neoblíbeného soupeře Federera. Letos ale na začátku roku v Kataru znovu ožívá: ve čtyřech odehraných zápasech ani jednou neztratil svůj servis a poprvé po téměř dvou letech postoupil do finále. 

V dnešním semifinále si jednatřicetiletý Rus poradil i s nejvýše nasazeným Davidem Ferrerem, kterého přehrál nečekaně snadno za 65 minut 6-2 6-3. Na začátku prvního setu Davyděnko během druhého až pátého setu vyhrál 14 z 15 výměn v řadě a dějství nakonec získal po dvou brejcích poměrem 6-2. O rok mladší Ferrer mu napomohl 15 nevynucenými chybami a pouhými dvěma winnery. Druhá sada byla vyrovnaná do stavu 3-3, pak Ferrer dvakrát ztratil podání ruský tenista nečekaně snadno zvítězil.

"Na finále jsem čekal opravdu dlouho. Minulá sezona pro mě byla dost těžká a mým nejlepším výsledkem v ní bylo semifinále," radoval se aktuálně 44. hráč světa Davyděnko, který porazil hráče Top 10 po předchozí černé sérii 15 porážkách po sobě. Vzájemnou bilanci s Ferrerem si upravil na 4 výhry a 2 porážky.

"On dnes hrál po celou dobu lépe, než já," uznal pátý hráč světového žebříčku Ferrer. "Lépe podával, lépe servíroval, ve všem byl lepší. Neměl jsem v zápase žádnou šanci," přiznal španělský tenista. 

Ve svém 28. finále, z nichž vyválčil už 21 titulů, bude Davyděnko čelit 10. hráči světa Richardu Gasquetovi, se kterým prohrál tři z pěti vzájemných duelů.

Francouz Gasquet to měl v semifinálovém souboji s Danielem Brandsem mnohem těžší. Němec, který ve čtrvtfinále vyřadil Monfilse, skvěle podával, Gasquet mu ale v každém setu za stavu 6-5 servis sebral a za 99 minut tak zvítězil dvakrát 7-5.

"Hrál velmi silově, má tvrdý servis i forhend. Bylo to psychicky velmi těžké utkání, ale hrál jsem dobře," komentoval Gasquet, který se na souboj o svůj 8. titul těší. "Cítím se dobře a zítra chci zkusit finále vyhrát."

- ATP 250 DAUHÁ -
(Katar, tv. povrch, 1.054.720 dolarů)
páteční výsledky (04. 01. 2013)

Dvouhra - semifinále:
Davyděnko (Rus.) - Ferrer (1-Šp.) 6-2 6-3
Gasquet (2-Fr.) - Brands (Něm.) 7-5 7-5

Čtyřhra - finále:
Kas/Kohlschreiber (Něm.) - Knowle/Polášek (2-Rak./SR) 7-5 6-4

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
darek.vrana
Většina lidí Davyděnka moc nemá ráda, ale pro mě je to jeden z nejoblíbenějších tenistů. V rozhovorech působí mile a skromně. A hlavně hraje parádní tenis, na který se skvěle kouká. Nechápu, kde se v těch kg bere tolik síly...
Reagovat
darek.vrana
To by byla bomba, kdyby takový tenis předváděl na AO a na sklonku kariéry vyhrál konečně GS:). V té formě, v jaké hrál včera, by ho těžko někdo porážel. Myslím, že ani Murray, ani Federer, by pro něj vůbec nemuseli být překážkou. Snad jedině Djokovič.
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska držím palce Davydenkovi, toto bol skutočný tenis čo predvádzal včera, ako za najlepších čias :)
Reagovat
Tomasito
..jsem rad,ze muzeme porad videt tohoto hrace na okruhu a jeste s takovyma vysledky..snad ho to nastartuje do stejne formy jako pred 3 lety kdy vyhral Masters v London..a pote se zranil a spise jenom paberkoval na okruhu..tak snad se jeste kousne?
..Common Nikolaj :-)
Reagovat
smazaný uživatel
nooo finalova bilancia 27/21 vskutku paradna...zrejme prida dalsi titul
Reagovat
Bob
TO je dobře, že rozdrtil Ferrera. Držím palce a ať se daří dál :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist