Davyděnkův synovec při premiéře na okruhu ATP prohrál

25. 9. 2012, 15:43
Aktuality 7
Ruský tenista Filip Davyděnko prohrál svůj první zápas na turnaji okruhu ATP. Dvacetiletý synovec někdejší světové trojky Nikolaje Davyděnka a aktuálně 1066. hráč žebříčku dvouhry dnes v Kuala Lumpur nestačil na Australana Ebdena a prohrál v prvním kole 0-6 a 6-7.
Filip Davyděnko

Filip Davyděnko, jenž dostal do hlavní soutěže divokou kartu, dnes prohrál s Matthewem Ebdenem z Austrálie prvních devět her. Úplný debakl ruský tenista odvrátil; vývoj druhého setu otočil a za stavu 6-5 měl při svém podání dokonce tři setboly. Jeho soupeř ale všechny odvrátil a v tie-breaku rozhodl o svém postupu do dalšího kola.

Dvacetiletý tenista je synem Eduarda Davyděnka, bratra a trenéra slavnějšího Nikolaje. Proto není divu, že s vítězem 21 turnajů ATP často trénují a do světa velkého tenisu ho uvádí právě Nikolaj.

Minulý týden byli v Métách, kde Filip nepostoupil z kvalifikace a Nikolaj došel do semifinále. Filip Davyděnko až dosud hrál převážně turnaje kategorie Futures. Letos byl i v Jablonci, Mostu a Teplicích, ale neuspěl.

První letošní halové vítězství si v Kuala Lumpur připsal Španěl Albert Ramos. Los mu do prvního kola poslal nepříliš těžkého soupeře, 38letého rakouského deblového specialistu Juliana Knowlea. Ramos kvalifikantovi nastřílel 14 es a porazil ho pohodlně 6-1 6-4.

Výsledky - Kuala Lumpur (tvrdý povrch, dotace 850.000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Benneteau (7-Fr.) - Berlocq (Arg.) 7:6 (7:2), 6:3, Ebden (Austr.) - F. Davyděnko (Rus.) 6:0, 7:6 (7:4), Ramos (Šp.) - Knowle (Rak.) 6:1, 6:4.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
Kozoroh
Tenisový svět si letos připomíná 140 let od vzniku nejstaršího tenisového turnaje světa, Wimbledonu. O Wimbledonu a jeho vítězích bylo napsáno nebo zveřejněno množství knih a jiných materiálů, můj post se zaměřuje na výroční léta, tj. na sedmičkové roky, kdy si Wimbledon připomínal kulaté jubileum + samotný rok vzniku.

1877 - Vznik turnaje
Nápad zrealizovat první mistrovství nového sportu zvaného tenis (lawn tennis) vzešel z iniciativy tajemníka All England Clubu Johna Walshe. Nápadu se chytl sportovní novinář Henry Jones zvaný Cavendish, který společně s pár dalšími funkcionáři zřídil podvýbor pro vytvoření pravidel, podle nichž se nový turnaj řídil. Jones se zároveň stal jedním z prvních tenisových rozhodčích, mezi nimi působil až do roku 1885.
Reagovat
Kozoroh
Jedinou uspořádanou soutěží byla mužská dvouhra, do které se přihlásilo 22 závodníků. Prvním vítězem se stal Spencer William Gore, který absolvoval 5 zápasů, hraných na 3 vítězné sety, na cestě za titulem ztratil 2. Ve finále lehce zdolal Williama Marshalla. Za triumf obdržel putovní pohár "Field Cup", který zakoupil časopis Field.

1907 - První cizinec vítězem mužské dvouhry
Ročníky 1877-1906 měly v mužské dvouhře vždy britského vítěze, což bylo dáno i tím, že do roku 1901 se turnaje mohli účastnit jen domácí tenisté. K průlomu došlo v roce 1907, kdy podnik ovládl Australan Norman Brookes, když ve finále porazil Brita Arthura Gora. Brookes si triumf zopakoval o 7 let později, těsně před začátkem I. světové války. Na jeho počest je pojmenovaná trofej pro vítěze mužské dvouhry na Australian Open.
Reagovat
Kozoroh
1927 - Poprvé použit systém nasazování hráčů
Až do roku 1927 bylo možné, že los svede proti sobě v 1. kole dva favority. Aby se tomu do budoucna předešlo, bylo sestaveno pořadí 8 nejlepších singlistů v mužské i ženské dvouhře a 4 nejlepších deblových párů. Nasazení bylo určeno podle žebříčků tenistů v jejich vlastech. René Lacoste a Helena Willsová byli prvními TOP nasazenými v singlech.

1937 - BBC poprvé vysílá přenosy z Wimbledonu
BBC pomohla Wimbledonu dostat se k pozici jedné z nejsledovanějších sportovních událostí světa. Na centrálním dvorci byly instalovány dvě kamery, jedna pro detailní pohled, druhá pro obecný. Premiérovým natáčeným utkáním byl duel Bunnyho Austina a George Rogerse. Dnes už si Wimbledon bez TV přenosů nedovedeme představit.
Reagovat
Kozoroh
1947 - Jack Kramer způsobil módní revoluci
Jack Kramer v roce 1947 způsobil průlom, když se stal prvním wimbledonským šampionem, který hrál v šortkách. Tenisté zjistili, že šortky jsou při hraní tenisu pohodlnější a praktičtější než dlouhé kalhoty. Ty tak byly z tenisových kurtů vytlačeny.

1957 - Ve Wimbledonu vítězí černoška
Althea Gibsonová přepsala dějiny londýnského majoru, když se v roce 1957 stala první černošskou vítězkou dvouhry. Triumf si zopakovala i o rok později, pak se z tenisu stáhla, neboť se coby amatérka nemohla hraním uživit.

1967 - Předčasný konec obhájce titulu
Občas se stane, že vítěz Wimbledonu v následujícím ročníku nedojde alespoň do čtvrtfinále. V roce 1967 však diváci zažili obrovskou senzaci, když byl obhájce titulu Manuel Santana poražen v zahajovacím zápase Charliem Pasarellem. K dalšímu vyřazení obhájce v prvním kole došlo v roce 2003, kdy Ivo Karlovič porazil Lleytona Hewitta.
Reagovat
Kozoroh
1977 - Jimmy Connors proti sobě poštval diváky
100. výročí založení turnaje bylo slaveno průvodem šampionů. Mezi nimi však chyběl Jimmy Connors, vítěz z roku 1974, který dal přednost trénování s Iliem Nastasem. Diváci ho za neúčast v průvodu vypískali, když druhého dne vstoupil do turnaje. Nepřízní publika se však Connors nenechal zviklat a probojoval se do finále, ve kterém v 5 setech podlehl obhájci titulu Björnu Borgovi.

1987 - Grandiózní dominance Martiny Navrátilové, šokující vyřazení Borise Beckera
Martina Navrárilová v 80. letech suverénně kralovala Wimbledonu. V roce 1987 dosáhla na šestý titul za sebou, čímž vytvořila sérii výher, které se žádna jiná vítězka Wimbledonu nevyrovnala. Ve finále přehrála Steffi Grafovou, které tak oplatila palčivou porážku z finále French Open v tom samém roce.
Naproti tomu v mužské dvouhře došlo k senzaci, když byl dvojnásobný obhájce titulu Boris Becker vyřazen v druhém kole Peterem Doohanem. Otevřela se tak příležitost pro Ivana Lendla dobýt Wimbledon, kterou mu však zhatil Pat Cash ve finále.
Reagovat
Kozoroh
1997 - Triumf mladičké Martiny Hingisové
Rok 1997 patřil Martině Hingisové, které bylo během konání Wimbledonu jen 16 let. Vyhrála ho, stejně tak Australian Open a US Open, jen na French Open neuspěla ve finále. V souboji o wimbledonský titul otočila průběh utkání proti Janě Novotné, která si tak musela ještě rok počkat na splnění svého snu.

2007 - Roger Federer napodobil šňůru Björna Borga
Do ročníku 2007 vstupoval Roger Federer s odhodláním, že získá pátý wimbledonský vavřín v řadě a vyrovná šňůru Borga z let 1976-1980. Ve finále předvedl s Rafaelem Nadalem strhující a napínavou podívanou, kterou Federer nakonec vyhrál v 5 setech.

2017 - Co bude hlavním příběhem turnaje?
Získá Federer osmý wimbledonský titul a přepíše historický rekord londýnského majoru? Dosáhne Nadal na třetí Channel Slam? Budou se Britové opět radovat zásluhou Andyho Murrayho? Nebo vyhraje někdo jiný, s kým se moc nepočítá? A mezi ženami dojde na finále Kvitová-Plíšková? Tyto a další otázky nám nabízí letośní ročník Wimbledonu, k jehož rozuzlení dojde za 2 týdny.
Reagovat
dadaft
vypadá jako Jim Morrison.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist