Definitivní sbohem. Strýcová uzavřela veleúspěšnou kariéru porážkou ve čtvrtfinále mixu na US Open

5. 9. 2023, 20:41
Aktuality 23
Je konec, teď už opravdu. Barbora Strýcová (37) odehrála poslední zápas své báječné tenisové kariéry. Ve čtvrtfinálovém duelu smíšené čtyřhry na US Open společně s Mexičanem Santiagem Gonzalezem prohrála s japonsko-chorvatskou dvojicí Ena Šibaharaová – Mate Pavič 4:6 a 6:7.
Profily hráčů
Barbora Strýcová (© Profimedia)

Barbora Strýcová se Santiagem Gonzálezem museli o servis bojovat mnohem více. V utkání čelili 15 brejkbolům a dvě hrozby zlikvidovat nedokázali. Sami si vypracovali jedinou šanci, kterou hned v úvodním gamu zápasu proměnili. První set ale i tak celkem jednoznačně ztratili a ve druhém neuspěli v tie-breaku, v němž Strýcová úvodní mečbol odvrátila parádním returnem, nicméně na druhý už recept s parťákem nenašla.

Konec na newyorském grandslamu vyzněl pro Strýcovou na první pohled hořce. Vedle čtvrtfinálové prohry v mixu vypadla už v prvním kole dvouhry a zdárně nedopadl ani zamýšlený vysněný vítězný konec v ženské čtyřhře, do které si vybrala Markétu Vondroušovou.

"Mohlo by to být takové symbolické, obě jsme vítězky Wimbledonu, ona je nastupující generace. Byl to můj nápad, Markéta možná už měla něco domluvené, ale je fajn, že na to kývla," vysvětlovala na konci léta, jak došlo ke složení deblové dvojice pro její poslední turnaj kariéry.

Bohužel pro Strýcovou si vítězka wimbledonské dvouhry poranila ruku a nebyla schopna nastoupit do následného deblového duelu. Pak se naopak Strýcová stala utěšitelkou pro kamarádku, která si uvědomovala, že pohádkový konec kvůli jejím zdravotním potížím nakonec nenastane.

Turné na rozloučenou přes Madrid, Řím, Birmingham, Eastbourne, Wimbledon, Prahu a New York, jak si ho Strýcová vysnila, se ale jinak rozhodně povedlo.

Kariéru totiž v podstatě korunovala už v červenci grandslamovým titulem v nejslavnějším tenisovém chrámu světa Wimbledonu. Tehdy společně s Hsieh Su-Wei ovládly turnaj čtyřhry a zopakovaly triumf z roku 2019. Pro Strýcovou to bylo jiné v tom, že se na kurty vrátila jako máma a na turnajích už ji doprovázel syn Vincent. "Nemohla jsem chtít lepší konec. Je to pro mě těžké, je to emočně strašně náročné…" hledala po tirumfu v Londýně vhodná slova. "Je to můj zamilovaný turnaj od dob, kdy jsem byla malá holka."

Další turnaje už byly v podstatě navíc, naplánované cesty ale osobitá tenistka nechtěla rušit. Využila chráněného žebříčku a nakonec dokázala odehrát dohromady 30 zápasů. Největší část z toho ve čtyřhře, kde 11 utkání vyhrála a jen čtyři ztratila. V deblovém rankingu se během roku 2023 vyšplhala na 36. místo.

Pro české publikum zůstane Strýcová jednou z nejvýraznějších postav úspěšného období poslední dekády. Dvakrát svedla rozhodující bitvu ve fedcupových finále, kde byla klíčovou hráčkou zejména ve čtyřhře, dokázala ale dělat důležité body i v singlu. Celkem byla u pěti trofejí z nejprestižnější ženské týmové tenisové soutěže.

Plzeňská rodačka má doma i bronzovou medaili z olympijských her, v roce 2016 společně s Lucií Šafářovou poslaly už v prvním kole ze hry favorizované sestry Serenu a Venus Williamsovy. Hvězdná Serena ji na oplátku v roce 2019 připravila o wimbledonské finále ve dvouhře.

Strýcová byla i deblovou světovou jedničkou a 16. hráčkou ve dvouhře. V té vybojovala dva tituly (Linec 2017 a Québec 2011), ve čtyřhře jich získala úctyhodných 32.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

23
Přidat komentář
lvicek
Tak Barco, at se dari!
Reagovat
Fandina
Škoda, že debl s Maky se hrál hned ten den co Maky hrála singl, druhý den by ruka nemusela tak bolet. Lepší by bylo, kdyby Bára hrála mix ten den a včera debl.
Reagovat
makro99
Končí stylově, na GS neporažená, letošní bilance myslím 8:0..:)
Reagovat
EllNino
V mixu snad vcera padli ne
Reagovat
makro99
tak v singlu taky.. mix tady nikdo neřeší; všichni řeší, s kým měla hrát debla a jak ještě dlouho...
Reagovat
baba
jen si říkám, kdyby se držela na tomto GS Su-Wei Hsieh a nešla do toho špatného experimentu s Maky, kam by se ty dvě až dostaly. Třeba přišla také o titul a nebo další finálovou účast.
Reagovat
vavrinec
Bože kriste, nemohla se držet Hsieh, protože ta hraje celou sezonu se svojí čínskou parťačkou, se kterou hodlá dál pokračovat a jen pro Wimbledoun udělala výjimku a hrála s Bárou, jako rozlučku. Bára si prostě musela najít někoho jiného.
Reagovat
Maisterstich
To sem zvědavej, kolik takových posledních zápasů, ještě bude mít smile
Reagovat
GaelM
0 smile
Reagovat
makro99
já bych si tipl, že na kurtech VŠ Slavia Plzeň bych si tipl, že taky něco proběhne..:)
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Veleúspěšná kariéra vypadá opravdu jinak.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
no měl ses víc snažitsmile Ale nezoufej, třeba ještě není všem dnům konec.
Reagovat
vavrinec
smilesmilesmile
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
annah
smile
Reagovat
tommr
Bára zakončila kariéru symbolicky na USO kde jako nadějná juniorka bojovala o titul už v roce 2002. Ve finále tehdy podlehla Marii Kirilenko 4:6 4:6 ...
Reagovat
GaelM
Dojemných rozluček jsme v poslední době viděli dost, ale kdo dokázal závěr kariéry vyšperkovat GS titulem? Bára působila jak kdyby žádnou pauzu neměla a kdyby byly okolnosti příznivější, kdo ví, kde by v deblu skončila v New Yorku... prostě jedinečná hráčka, za všech okolností smile

Díky za všechny tenisové zážitky!
Reagovat
Honza-K
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Hodně těžký deblový pár na závěr a přesto je výsledek jaký je, tedy těsný a tím pádem skvělýsmile
Nej turnaj už má v kapse, takže teď už o víc než o důstojnou rozlučku vlastně nešlo.smile
Reagovat
rili
Díky a hodně štěstí v dalším životěsmile
Reagovat
Honza-K
smilesmile
Reagovat
Fandina
je super. Kdo jako ona naplánuje rozlučku, dodrží ji a ještě k tomu s GS titulem. To se mi moc líbilo, jinak samozřejmě také. Hlavně pamatuji na památné Fedcup zápasy, které svedla. Pražský titul, kdy s Kájou Plíškou ve čtyřhře získaly rozhodující finálový bod, to asi nezapomenu. Barča super a i když byly na rozluče, tak třeba dneska to byl s Gonzalesem také super napínavý mač, jakoby Bára hrála pořád a neměla tak velkou pauzu. Díky jí za super tenisové zážitky. Bylo jich moc. smile
Reagovat
com
smile Moh bejt titul, nebejt Vondrousovy smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist