Del Potro nezaváhal, Wawrinka smetl Nalbandiana

9. 8. 2011, 06:42
Aktuality 10
ATP MONTREAL - Juan Martín Del Potro se po dvou letech vrátil na Rogers Cup do Montrealu, kde si při své poslední účasti zahrál ve finále. Za jeho zopakováním vykročil hladkou výhrou nad Nieminenem, podobně si vedl i Švýcar Wawrinka proti Nalbandianovi.
Juan Martín Del Potro

V roce 2009 Juan Martín Del Potro zažil skvělé léto na amerických betonech; vyhrál turnaj ve Washingtonu, na Masters v Montrealu pak přes Nadala postoupil do finále (prohrál až s Murraym) a na US Open po výhrách nad Federerem či znovu i Nadalem získal zatím svůj jediný grandslamový titul. Loni kvůli zraněnému zápěstí přišel o téměř celou sezonu, nyní už ale v zámoří pokračuje v návratu mezi elitu.

V Los Angeles vypadl už ve čtvrtfinále s pozdějším šampionem Gulbisem, na Rogers Cupu ale zase začal vítězit. Na úvod si poradil hladce 6-4 6-0 s Finem Jarkkem Nieminenem, se kterým neztratil set ani ve čtvrtém vzájemném duelu.

"Zatím se mi letos daří, už jsem porazil několik hráčů Top 10. Cekově je pro mě letošní rok zatím pozitivní," řekl Del Potro, který se od únoru dostal ze 484. místa už do elitní dvacítky. "Samozřejmě, že se už těším na grandslam, je to můj oblíbený turnaj a vrátím se tam po dvou letech. Ale po loňském roce je pro mě stále každý turnaj velmi těžký. Byl jsem dlouho mimo hru a teď se snažím získat všechno zpět - hru, zdraví i sebevědomí," dodal dvaadvacetiletý Argentinec.

Ve druhém kole se utká s Marinem Čiličem, pak už by mohl narazit na světovou jedničku Novaka Djokoviče, s nímž prohrál na letošním French Open. Chorvat Čilič si v úvodním kole poradil s Italem Andreasem Seppim.

Djokovič bude ve svém prvním zápase v Montrealu čelit Nikolaji Davyděnkovi, který si v Kanadě připsal teprve třetí výhru z posledních deseti utkání. Znovu však uspěl jen proti soupeři z druhé světové stovky - Itala Flavia Cipollu porazil 6-3 6-3.

První hrací den žádný z nasazených hráčů nevypadl ani neztratil set. Zatímco Roger Federer v Montrealu slavil třicátiny, jeho krajan Stanislas Wawrinka za pouhých 69 minut zvítězil 6-1 6-4 nad Davidem Nalbandianem.

"S ním nikdy nevíte. Dnes zrovna nehrál příliš dobře. Myslím, že na zápas nebyl dobře připravený, ale během týdne se může hodně zlepšit," komentoval Wawrinka. "Příští týden může porazit kohokoliv a hrát ve finále," uvažoval.

Švýcar se v posledních týdnech musel několikrát přizpůsobit změně povrchu; v červnu hrál na trávě ve Wimbledonu, pak Davis Cup v hale. Následoval antukový turnaj ve Gstaadu a nyní už hraje na amerických betonech. "To není nikdy jednoduché. Ale každým rokem sbírám více zkušeností a to mi přechod z antuky na beton usnadňuje. Měl jsem skoro týden, trénoval jsem tu už pět dní, abych byl připravený," řekl Wawrinka.

"Hraju teď skvěle, dobře se mi trénuje, vše je perfektní. Výhra ve dvou setech je pro mě dobrá," dodal šestadvacetiletý Švýcar.

V Montrealu se představí také dva nejlepší čeští tenisté současnosti. Jednička Tomáš Berdych se na turnaji série Masters v Kanadě znovu po roce utká s Ukrajincem Alexandrem Dolgopolovem. Jednadvacátý hráč světa v Montrealu postoupil přes domácího Erika Chvojku do druhého kola, kde na něj čeká právě sedmý nasazený Čech. 

Berdych hrál loni na Rogers Cupu, v jehož pořádání se každoročně střídají největší kanadská města Montreal a Toronto, s Dolgopolovem ve třetím kole. Vyhrál tehdy v Torontu po více než dvouhodinové třísetové bitvě a následně vypadl ve čtvrtfinále s Rogerem Federerem.

Berdych už vyhrál generálku před očekávaným čtvrtfinále dvouhry proti Nadalovi. Český tenista ve čtyřhře společně s Němcem Florianem Mayerem porazili španělské duo Marc López a Rafael Nadal 6-3 7-6 a postoupili do 2. kola. V něm je čekají třetí nasazení Indové Bhúpathí s Paesem.

Na turnaji se objeví také čerstvý vítěz z Washingtonu Radek Štěpánek, jehož v prvním kole čeká Španěl Feliciano López. Toho porazil osmkrát z devíti vzájemných duelů.

- ATP MASTERS 1000 MONTREAL (Kanada, tv. povrch, 2.430.000 dolarů) -
pondělní výsledky (09. 08. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Tsonga (13-Fr.) - Fognini (It.) 6-4 7-6(0)
Wawrinka (14-Švýc.) - Nalbandian (Arg.) 6-1 6-4
Del Potro (16-Arg.) - Nieminen (Fin.) 6-4 6-0  
Anderson (JAR) - Andújar (Šp.) 6-4 6-4
Dolgopolov (Ukr.) - Chvojka (Kan.) 6-3 5-7 6-4
Bogomolov (USA) - Mannarino (Fr.) 6-2 7-6(4)
Gulbis (Lot.) - Ferrero (Šp.) 3-6 6-1 7-5
Bellucci (Braz.) - Golubjov (Kaz.) 7-5 7-6(6)
Karlovič (Chorv.) - Mónaco (Arg.) 6-7(2) 6-3 7-6(5)
Dodig (Chorv.) - Chardy (Fr.) 6-3 6-4
Davyděnko (Rus.) - Cipolla (It.) 6-3 6-3
Čilič (Chorv.) - Seppi (It.) 7-5 6-4
Tomic (Austr.) - Lu Yen-hsun (Tchaj-wan) 7-6(5) 6-3 

Čtyřhra - 1. kolo:
Berdych/Mayer (ČR/Něm.) - M. López/Nadal (Šp.) 6-3 7-6(5)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Sleduji zápas Vaška Pospíšila proti Chelovi a nestačím se divit.Je to jeho první utkání v hlavní soutěži turnaje ATP a počíná si více než dobře,uhrál druhý set.Nevíte někdo o něm více?Zda je rodilý kanaďan atd.?
Reagovat
smazaný uživatel
co řákate na porážku Berdycha od Dolgopolova?
Reagovat
smazaný uživatel
nic nečekaného :D
Reagovat
smazaný uživatel
Pravděpodobně prohraje,ale na rozdíl od Tebe mu to nepřeju.
Reagovat
Mistr
Berdych může překvapit. Pro mě je favoritem. Dolgo si z tenisu dělá p***l a po úspěchu v Umagu si bude do konce sezony dělat ještě větší.
Reagovat
smazaný uživatel
Mistře, Mistře, ty jsi fakt šašek, lopatovi se msěješ a jsi pomalu stejný dement jako on. V prvních dvou větách rozpor a pak naprosto nesmyslné kecy.
Reagovat
Mistr
Od tebe mě to neuráží.
Reagovat
smazaný uživatel
To by mělo, protože je na rozdíl od tebe normální.
Reagovat
smazaný uživatel
To snad nehrozí, Tomáš si to pohlídá. Ovšem co třeba dvojnásobnej obhájce Murray? To je velká paráda, to snad musel prodat, jinak to neni možný..
Reagovat
smazaný uživatel
Neví, jestli to byl jen televizní klam či špatná kamera, ale mi se včera zdálo, že Del Potro za poslední měcív od Wimbledonu trošku přibral. Co myslíte?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist