Del Potro se představil v dobré formě, triumfoval v generálce na grandslam

17. 1. 2009, 08:22
Aktuality 1
ATP AUCKLAND - Objev loňské sezony Juan Martin del Potro, který získal čtyři tituly v řadě a zajistili si účast na Turnaji mistrů, vstoupil do nové sezony vítězstvím na podniku v novozélandském Aucklandu. Svůj pátý triumf načasoval těsně před zahájením Australian Open, když v dnešním finále porazil Američana Querreyho.
Juan Martin del Potro

Juan Martin del Potro loni raketově vlétl mezi světovou elitu. Letos ho čeká sezona, v níž bude svůj talent potvrzovat. Nový rok zahájil generálkou na Australian Open v Aucklandu.

Turnajová jednička na Novém Zélandu ztratila pouze úvodní set s Gulbisem, pak už však dvacetiletý rodák z Tandilu chytl rytmus a hladce porazil Troického i Söderlinga.

Ve finále ho čekal šestý nasazený Američan Sam Querrey, který si o titul zahrál po vyřazení turnajové čtyřky Almagra a dvojky Ferrera teprve podruhé.

Del Potro hned v prvním gamu prolomil soupeřův servis, přestože to byla Querreyho silná zbraň - během pěti zápasů v Aucklandu nasázel 47 es. Jednadvacetiletý Američan se však dokázal do zápasu vrátit a otočit na 4-3. Argentinec, jenž si loni zahrál i finále Davisova poháru, ale získal následné tři hry a vyhrál tím první set 6-4. Ve druhé sadě del Potro odvrátil všechny tři brejkboly, sám v deváté hře soupeřův servis potřetí v zápase prolomil a následně na svém podání potvrdil zisk pátého titulu v kariéře.

"Sam je velmi kvalitní hráč se skvělým servisem, ale já dnes dokázal využít brejkbolů, on ne," komentoval del Potro, jenž se v žebříčku posune už na šestou příčku. Těsně před Australian Open, na kterém ho v 1. kole čeká Misha Zverev, si tak znovu zvedl sebevědomí.

I soutěž deblistů vyhrála nejvýše nasazená dvojice, když česko-švédský pár Damm/Lindstedt ve finále porazil turnajové dvojky Lipského s Paesem 7-5 6-4. Šestatřicetiletý Damm získal už 38. titul ze čtyřhry, Lindstedt se z triumfu raduje počtvrté.

"Hrát proti Leandrovi je vždycky těžké. Je to jeden z nejlepších hráčů historie, má nesmírně rychlou ruku," řekl Damm na adresu indického tenisty, s nímž v roce 2006 vyhrál US Open.

Bývalý český daviscupový reprezentant Damm získal titul na okruhu ATP po téměř roce, naposledy zvítězil loni v únoru v Marseille s Pavlem Víznerem. Už dnes si navíc zajistil, že si připíše turnajové prvenství i v 17. sezoně za sebou.

- ATP AUCKLAND (Nový Zéland, tv. povrch, 480.750 dolarů) -
sobotní výsledky

Dvouhra - finále:
Del Potro (1-Arg.) - Querrey (6-USA) 6-4 6-4

Čtyřhra - finále:
Damm/Lindstedt (1-ČR/Švéd.) - Lipský/Paes (USA/Ind.) 7-5 6-4

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak souboj dvou stožárů vyhrál podle očekávání Del Potro:))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist