Devvarman: Příští rok bude pro mě lepší

14. 12. 2009, 18:42
Rozhovory 3
Do letošní sezony vtrhl jako vítr. Hned na prvním turnaji v Čennaí se dostal do finále a zdálo se, že by mohl patřit k největším překvapením letošního roku. V průběhu roku se sice nejlepší indický tenista Somdev Devvarman, ale už zjistil, že se může měřit s nejlepšími hráči. Teď jsem zkušenější a cítím, že další sezona bude lepší, tvrdí Devvarman.
Profily hráčů
Somdev Devvarman

Před rokem jste touhle dobou byl na 204. místě. Teď jste na 126. příčce, ale už jste byl i 116. Když pomineme čísla, v čem je největší rozdíl?
Loni jsem hrál jen půlku sezony a letos celý rok. Teď si začínám vybírat ty správné turnaje, na kterých hraju nejlíp. Je velký rozdíl v tom, jak si připravuju rozvrh na celý rok a jak se s tím fyzicky a psychicky srovnám. Je to úplně jiné, než hrát jen půlku sezony. Mám víc možností,a le taky musím být naprosto fit po celý rok. Samozřejmě jsem si polepšil v žebříčku, protože jsem hrál pár měsíců navíc. Ale cítím, že příští rok bude o dost lepší než ten letošní, protože jsem zkušenější. Těším se na to.

Letos jste zažil spoustu 'poprvé': poprvé jste se dostal do finále turnaje ATP, poprvé jste hrál v hlavní soutěž na grandslamu, poprvé jste zvítězil v Davis Cupu, ve kterém jste letos neprohrál a pomohl Indii do Světové skupiny. Máte přesto pocit, že vás něco minulo?
Ano, těch 'poprvé' bylo hodně, to jsem očekával. Řekl bych, že jsem dokázal hodně věcí, které mi udělaly radost. Udělal jsem nějaké změny v týmu a mám nového trenéra. Je to moc dobrý a zkušený kouč a mám taky vynikajícího fitnes trenéra. Co se týká toho, co jsem nedokázal... Na začátku roku jsem kromě Čennaí neměl žádné dobré výsledky, to je možná ono. Doufám, že příští rok budu líp hrát v Evropě, to určitě můžu zlepšit. Takže se snažím psychicky připravit, snad dáme dohromady dobrý program a budu mít dobré výsledky. Takový je plán.

V téhle sezoně máte za sebou slušné výsledky, ale ke konci jste měl problémy s ramenem. Jak to bylo vážné?
Rameno je v pořádku, byl to jen hodně malý zánět. Nechtěl jsem riskovat vleklejší zranění, proto jsem vynechal pár turnajů. Kdybych na nich hrál, měl bych šanci být přímo v hlavním turnaji na Australian Open. V takové situaci bych chtěl být za pár let, teď je ale pro mě mnohem důležitější, abych byl zdravý, než abych si dělal starosti s tím, jestli budu v hlavní soutěži jednoho turnaje. Myslím, že jsem se rozhodl správně. Díky tomu mám teď před sezonou trochu času navíc a můžu se líp připravit na rok 2010.

Blíží se Čennaí a vaši fanoušci začínají počítat, kolik bodů budete obhajovat. Jak vy o tom přemýšlíte?
V tenise se naučíte, že je to vždycky o tom, jak vylepšit vaši pozici, a ne o obhajobě bodů. Co jste dokázal letos, je pryč. Vím, že jsem dost dobrý; nedělám si starosti s obhajobou bodů. Budu se teď soustředit na to, jak získat další body. Budu se soustředit na to, abych hrál dobře a měl dobré výsledky. Body a všechno další už půjde samo.

Kdybyste měl vybrat jeden letošní zápas, který byste chtěl v roce 2010 opakovat, který by to byl?
Jedno z mých velkých vítězství bylo to, díky kterému jsem pomohl Indii (v Davis Cupu) do Světové skupiny. Nebyl to zrovna můj nejlepší zápas, vlastně byl hodně průměrný. Ale s ohledem na podmínky a na situaci, ve které jsem byl, to bylo jedno z mých největších vítězství. Byl jsem na svůj výkon moc hrdý. S takovou bojovností, energií a vůlí bych chtěl začít i tu další sezonu. Když se mi to povede, budu hrát dobře a všechno ostatní už přijde.

Letos jste párkrát překvapivě vyhrál, třeba nad Marinem Čiličem, Ivo Karlovičem nabo Carlosem Moyou. Jak vás tahle vítězství inspirují?
Hlavně jsem díky nim začal věřit, že můžu hrát na takové úrovni. Začal jsem věřit, že můžu být na takové úrovni a bojovat s nejlepšími hráči světa. Díky tomu jsem zůstal motivovaný a nepřestával na sobě pracovat. Stinná stránka téhle sezony byla, že jsem měl na různých turnajích rozkolísané výkony.

Podle stránky ATP jste měl letos 86 brejkbolů, ale proměnil jen 37 % z nich. Proč?
To je rozhodně záležitost psychiky. Pracuju s trenérem na tom, abych v takových chvílích hrál stejně jako ve výměnách, které mi k tomu pomohly. Vím, že lepší proměňování takových příležitostí bude v té další sezoně klíčové.

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Je dobrej, ale už to není žádný talent, protože 24 nebo kolik má, je docela dost...ale snad se ještě vyškrábe nahoru...
Reagovat
weak
DEV VARMAN je podobny pripad jako JOHN ISNER, BENJAMIN BECKER, BENEDIKT DORSCH nebo z posledni doby i ANDRE BEGEMAN... zkratka hrac, ktery studoval v americe, mel stipendium a tenis hral jen za univerzitu... a po skonceni se vrhnul na tenis a... je to idealni cesta - "neco umi", cili az skonci s tenisem, nebude z nej jen lopata bez vzdelani :-)
cili pro nas sazkare pripad, kdy se najednou kdosi neznamy vyloupne a ma najednou vysledky na urovni top100...
DEV VARMAN asi do nejvyssi spicky patrit nebude - je to hrac, ktery tezi z tlaku soupere - vyborne returnuje, pohybuje se, vyhovuje mu byt pod tlakem... ale naopak - jakmile narazi na nekoho podobneho, pasivniho a sam ma tvorit hru, uz tak dobre nehraje... takovych zapasu jsem z jeho strany videl hned nekolik...
Reagovat
smazaný uživatel
No, třeba jeho zápas proti Rusovi Kudryavtsevovi byl katastrofální...myslím, že to bylo na challengeru v Taškentu nebo kde...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist